Opublikowano 13 stycznia13 sty No dobrze. Zakładam temat, ponieważ aż dziw bierze, że w "Kąciku Podróżnika" nie ma nic o tym malowniczym państwie. Wszak podtytuł kącika to: "Te miejsca warto odwiedzić". Leonidas byłby niezadowolony. W grudniu polecieliśmy na łikend do Grecji. Naszym celem było pozwiedzanie Aten. Klimatyczne widoki, niezwykle przyjemna pogoda (18 stopni), smaczne jedzenie (gyros, musaka), dobry napitek (ouzo), bardzo mili ludzie dbający o koty - pawsowate mają tu dobrze. Ogólnie podobało nam się tu na tyle, że odwiedzimy Grecję jeszcze nieraz.
Opublikowano 13 stycznia13 sty Czy taka pogoda w grudniu w Atenach to norma czy anomalia? Wydawało mi się, że tam nawet śnieg okresowo potrafi spaść. Ten policyjny pojazd to jakaś straż miejska?
Opublikowano 13 stycznia13 sty Autor Parę lat temu czytałem, że Citoren Ami (też taki mini bąbel) w ramach promocji elektromobilności trafił do greckiej policji oraz bodaj do straży przybrzeżnej. Zresztą tam (mowa o Atenach) to świetne auto, ponieważ wiele dróg jest tak okrutnie wąskich, że głowa mała. 3/4 samochodów jest dobrze poobijane. Nawet biedne skutery są, na ogół, w opłakanym stanie. I tak, to pojazd policyjny. Natomiast śnieg w Grecji występuje. Wszystko jednak zależy od rejonu (głównie można go na północy spotkać). Przykładowo na Krecie teoretycznie nie idzie go doświadczyć, bowiem tam temperatura rzadko kiedy spada poniżej 4 stopni. Chyba, że mowa o górskich szczytach. Dla przykładu taka Góra Ida ma ponad 2400 metrów i tam nawet w czerwcu wita zwiedzających. Jeżeli chodzi o Ateny, to średnia temperatura w grudniu waha się od 14-18 stopni. Wieczorami/nocą jest wyraźnie chłodniej - okolice 8-10 stopni. Śnieg należy tam do rzadkości.
Opublikowano 13 stycznia13 sty Mieszkałem kilka miesięcy w Grecji, lubię tam wracać. Hiszpania i Grecja to moje ulubione kierunki wycieczek i nieważne czy kontynent czy wyspy. Tanie i smaczne jedzenie, piękne widoki, masa atrakcja za darmo łącznie z parkingami, tani wynajem. Sielski klimat. Oczywiście Akropol to tylko zima bo latem to stanie kilka godzin w kolejkach. W Grecji jeszcze do niedawna były popularne kafejki internetowe xd nie wiem z czego to wynikało. Nawet w Atenach była tego masa. I co lepsze jak byłem rok temu to dalej jest tego masa ludzie się tam spotykają i organizują turnieje a same kafejki są połączone z przekąskami/kawiarniami/barami. Świetne to jest z takiego punktu widzenia zagrajmera. Trochę jak Korea Południowa, wysoko rozwinięty kraj ale kafejki internetowe są dla nich dalej ważne z socjalnego punktu widzenia.