Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Witam. Przymierzam się do zakupu dość drogiego tytułu na PSX. Chcę w tę grę w końcu zagrać ale też traktuję to w pewien sposób jako inwestycję gotówki bo to klasyk i jego cena na pewno nie spadnie a będzie tylko rosnąć. Moje pytanie jest następujące : Czy jest jakiś sposób żeby stwierdzić, że książeczka, płyta i pudełko są od jednego kompletu a nie "dobierane"? Czy ten numer SLES czy SCES jest przypisany do konkretnego tytułu czy do konkretnego egzemplarza? Czy jeśli jest taki sam na płycie/książeczce/instrukcji to oznacza, że wszystko jest od jednego kompletu?
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Nie musiałeś robić nowego tematu, wystarczył post w psone faq. Numer SLES jest przypisany do gry, i gdy ta sama gra ma na przykład wersję angielską i niemiecką, to mają one różne numery. Te numery na pewno są na pudełkach i płytach, ale nie jestem pewien czy są na instrukcjach, a nie mam jak sprawdzić, bo nie ma mnie w domu. Jutro mogę dać znać.24 minuty temu, Przemas10pl napisał(a):cena na pewno nie spadnie a będzie tylko rosnąćKiedyś to samo mówili o grach na Atari i resztę starych komputerów. Teraz kosztują grosze.
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Autor Przepraszam za zły dział/ nie to miejsce.Na instrukcjach też jest ten numer. Czyli po twojej odpowiedzi wnoszę, że nie można się tym sugerować no chyba, że ktoś dokupił na przykład książeczkę od wersji niemieckiej i wsadził ją do anglika wtedy będzie inny numer ale jeśli dokupił angielską do angielskiej płyty i pudełka to będzie pasowało? Edytowane 6 godzin temu6 godz. przez Przemas10pl
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Tak, aczkolwiek czasem były różne wydania w ramach powiedzmy angielskiej wersji które mają różne numery
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. @Przemas10pl https://psxdatacenter.com/pal_list.htmlTutaj masz te numery. A z ciekawości co za gierka? Ja crash team racing kupiłem kiedyś za 160 zł, z ciekawości sprawdzę ile teraz stoi premierowka 3xA…
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 4 godziny temu, Przemas10pl napisał(a):jeśli dokupił angielską do angielskiej płyty i pudełka to będzie pasowało?Jeśli była to ta sama wersja gry, to tak
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. pierwsze, co bym zrobił na miejscu przemasa w 2025 roku, to w całości i bezpośrednio wklepałbym to pytanie w taki niszowy "chat gpt", tylko nikomu nie mówciejak coś się nie zgadza, to może kolega @ping albo @giger_andrus sprostuje w wolnej chwili. bo też przestrzegam, że ten chat nie jest nieomylny i bezbłędny w każdej sytuacji, jak coś wzbudza wątpliwości, to warto drążyć i dopytywać. czasami dopiero po dopisaniu "upewnij się, sprawdź dokładnie" wypluje lepszą odpowiedźKrótka odpowiedź: nie ma numeru seryjnego przypisanego do konkretnego egzemplarza, a SLES/SCES identyfikuje tytuł (i region/wydanie), nie pojedynczą kopię. Zgodność tych oznaczeń jest konieczna, ale nie wystarcza w 100%, by mieć absolutną pewność, że komplet nie był „dobierany”. Poniżej masz szczegóły z punktu widzenia kolekcjonera PSX.1. Czym są SLES / SCES?SCES – gry wydawane przez Sony Computer Entertainment (first-party)SLES – gry third-partyNumer (np. SCES-01234) jest przypisany do konkretnego tytułu / konkretnego wydania regionalnego, nie do pojedynczej sztuki.➡️ Każdy egzemplarz tej samej gry ma ten sam numer.2. Gdzie powinien występować ten sam numer?W oryginalnym, poprawnym komplecie:płyta – nadruk na etykiecieksiążeczka (manual) – zwykle na okładce lub ostatniej stronietylna okładka (inlay) – na grzbiecie i/lub tyle okładki✔️ Jeśli numer jest taki sam na wszystkich elementach, to znaczy, że:pochodzą z tego samego wydania grynie są pomieszane między różnymi regionami ani wersjami❌ Ale: to nadal nie gwarantuje, że zawsze były razem od nowości.3. Dlaczego zgodny numer ≠ 100% pewności?Bo:wszystkie egzemplarze danego wydania miały identyczne elementy drukowanemożna bez problemu złożyć komplet z kilku kopii tej samej wersjiDla inwestora/kolekcjonera to normalne – większość drogich gier na rynku jest „składana”, tylko poprawnie.4. Na co jeszcze zwracają uwagę doświadczeni kolekcjonerzy?🔍 a) Kod matrycy na płycie (ring wewnętrzny)Wewnątrz płyty (laser-etched code) są numery tłoczniPowinny być zgodne z europejskimi tłoczeniami PSXNie muszą być identyczne między egzemplarzami, ale:brak kodu albo dziwny font = podejrzenie📦 b) Rodzaj pudełkaPSX miał różne warianty pudełek jewel case (zęby, logo PlayStation, „Compact Disc”)Starsze gry ≠ PlatinumPlatinum ma:inny numerinną okładkęczęsto inną książeczkę➡️ Nigdy nie mieszaj Black Label z Platinum – to obniża wartość.🧾 c) Języki w instrukcjiManual musi pasować do wersji:np. tylko ENalbo EN/FR/DE/ES/ITPolska instrukcja w zachodnioeuropejskiej wersji = ❌📐 d) Jakość drukuOryginał:wyraźny rasterbrak rozmyćodpowiednia gramatura papieruReprinty/manuale z drukarki są zwykle łatwe do wykrycia.5. Co jest uznawane na rynku kolekcjonerskim?„Correct complete” / „Correct CIB”→ wszystkie elementy zgodne z konkretnym wydaniem, nawet jeśli „dobierane”„Factory original”→ praktycznie nie do udowodnienia bez folii fabrycznej➡️ Dla inwestycji liczy się „correct CIB”, nie mit „od nowości razem”.6. Podsumowanie wprost na Twoje pytanie❌ Nie – SLES/SCES nie jest przypisany do egzemplarza✔️ Tak – ten sam numer na płycie/manualu/okładce oznacza to samo wydanie⚠️ Nie daje 100% pewności, że komplet nie był składany✅ Rynek akceptuje poprawnie złożone komplety jako pełnowartościoweJeśli chcesz, możesz podać konkretny tytuł, a powiem Ci:na co dokładnie uważać przy nimjakie są znane „pułapki” kolekcjonerskieczy to faktycznie dobry wybór inwestycyjny