Opublikowano niedziela o 20:481 dzień Witam. Przymierzam się do zakupu dość drogiego tytułu na PSX. Chcę w tę grę w końcu zagrać ale też traktuję to w pewien sposób jako inwestycję gotówki bo to klasyk i jego cena na pewno nie spadnie a będzie tylko rosnąć. Moje pytanie jest następujące : Czy jest jakiś sposób żeby stwierdzić, że książeczka, płyta i pudełko są od jednego kompletu a nie "dobierane"? Czy ten numer SLES czy SCES jest przypisany do konkretnego tytułu czy do konkretnego egzemplarza? Czy jeśli jest taki sam na płycie/książeczce/instrukcji to oznacza, że wszystko jest od jednego kompletu?
Opublikowano niedziela o 21:131 dzień Nie musiałeś robić nowego tematu, wystarczył post w psone faq. Numer SLES jest przypisany do gry, i gdy ta sama gra ma na przykład wersję angielską i niemiecką, to mają one różne numery. Te numery na pewno są na pudełkach i płytach, ale nie jestem pewien czy są na instrukcjach, a nie mam jak sprawdzić, bo nie ma mnie w domu. Jutro mogę dać znać.24 minuty temu, Przemas10pl napisał(a):cena na pewno nie spadnie a będzie tylko rosnąćKiedyś to samo mówili o grach na Atari i resztę starych komputerów. Teraz kosztują grosze.
Opublikowano wczoraj o 10:11 1 dzień Autor Przepraszam za zły dział/ nie to miejsce.Na instrukcjach też jest ten numer. Czyli po twojej odpowiedzi wnoszę, że nie można się tym sugerować no chyba, że ktoś dokupił na przykład książeczkę od wersji niemieckiej i wsadził ją do anglika wtedy będzie inny numer ale jeśli dokupił angielską do angielskiej płyty i pudełka to będzie pasowało? Edytowane wczoraj o 10:13 1 dzień przez Przemas10pl
Opublikowano wczoraj o 10:47 1 dzień Tak, aczkolwiek czasem były różne wydania w ramach powiedzmy angielskiej wersji które mają różne numery
Opublikowano wczoraj o 11:23 1 dzień @Przemas10pl https://psxdatacenter.com/pal_list.htmlTutaj masz te numery. A z ciekawości co za gierka? Ja crash team racing kupiłem kiedyś za 160 zł, z ciekawości sprawdzę ile teraz stoi premierowka 3xA…
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. 4 godziny temu, Przemas10pl napisał(a):jeśli dokupił angielską do angielskiej płyty i pudełka to będzie pasowało?Jeśli była to ta sama wersja gry, to tak
Opublikowano 22 godziny temu22 godz. pierwsze, co bym zrobił na miejscu przemasa w 2025 roku, to w całości i bezpośrednio wklepałbym to pytanie w taki niszowy "chat gpt", tylko nikomu nie mówciejak coś się nie zgadza, to może kolega @ping albo @giger_andrus sprostuje w wolnej chwili. bo też przestrzegam, że ten chat nie jest nieomylny i bezbłędny w każdej sytuacji, jak coś wzbudza wątpliwości, to warto drążyć i dopytywać. czasami dopiero po dopisaniu "upewnij się, sprawdź dokładnie" wypluje lepszą odpowiedźKrótka odpowiedź: nie ma numeru seryjnego przypisanego do konkretnego egzemplarza, a SLES/SCES identyfikuje tytuł (i region/wydanie), nie pojedynczą kopię. Zgodność tych oznaczeń jest konieczna, ale nie wystarcza w 100%, by mieć absolutną pewność, że komplet nie był „dobierany”. Poniżej masz szczegóły z punktu widzenia kolekcjonera PSX.1. Czym są SLES / SCES?SCES – gry wydawane przez Sony Computer Entertainment (first-party)SLES – gry third-partyNumer (np. SCES-01234) jest przypisany do konkretnego tytułu / konkretnego wydania regionalnego, nie do pojedynczej sztuki.➡️ Każdy egzemplarz tej samej gry ma ten sam numer.2. Gdzie powinien występować ten sam numer?W oryginalnym, poprawnym komplecie:płyta – nadruk na etykiecieksiążeczka (manual) – zwykle na okładce lub ostatniej stronietylna okładka (inlay) – na grzbiecie i/lub tyle okładki✔️ Jeśli numer jest taki sam na wszystkich elementach, to znaczy, że:pochodzą z tego samego wydania grynie są pomieszane między różnymi regionami ani wersjami❌ Ale: to nadal nie gwarantuje, że zawsze były razem od nowości.3. Dlaczego zgodny numer ≠ 100% pewności?Bo:wszystkie egzemplarze danego wydania miały identyczne elementy drukowanemożna bez problemu złożyć komplet z kilku kopii tej samej wersjiDla inwestora/kolekcjonera to normalne – większość drogich gier na rynku jest „składana”, tylko poprawnie.4. Na co jeszcze zwracają uwagę doświadczeni kolekcjonerzy?🔍 a) Kod matrycy na płycie (ring wewnętrzny)Wewnątrz płyty (laser-etched code) są numery tłoczniPowinny być zgodne z europejskimi tłoczeniami PSXNie muszą być identyczne między egzemplarzami, ale:brak kodu albo dziwny font = podejrzenie📦 b) Rodzaj pudełkaPSX miał różne warianty pudełek jewel case (zęby, logo PlayStation, „Compact Disc”)Starsze gry ≠ PlatinumPlatinum ma:inny numerinną okładkęczęsto inną książeczkę➡️ Nigdy nie mieszaj Black Label z Platinum – to obniża wartość.🧾 c) Języki w instrukcjiManual musi pasować do wersji:np. tylko ENalbo EN/FR/DE/ES/ITPolska instrukcja w zachodnioeuropejskiej wersji = ❌📐 d) Jakość drukuOryginał:wyraźny rasterbrak rozmyćodpowiednia gramatura papieruReprinty/manuale z drukarki są zwykle łatwe do wykrycia.5. Co jest uznawane na rynku kolekcjonerskim?„Correct complete” / „Correct CIB”→ wszystkie elementy zgodne z konkretnym wydaniem, nawet jeśli „dobierane”„Factory original”→ praktycznie nie do udowodnienia bez folii fabrycznej➡️ Dla inwestycji liczy się „correct CIB”, nie mit „od nowości razem”.6. Podsumowanie wprost na Twoje pytanie❌ Nie – SLES/SCES nie jest przypisany do egzemplarza✔️ Tak – ten sam numer na płycie/manualu/okładce oznacza to samo wydanie⚠️ Nie daje 100% pewności, że komplet nie był składany✅ Rynek akceptuje poprawnie złożone komplety jako pełnowartościoweJeśli chcesz, możesz podać konkretny tytuł, a powiem Ci:na co dokładnie uważać przy nimjakie są znane „pułapki” kolekcjonerskieczy to faktycznie dobry wybór inwestycyjny
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. Autor Dzięki wszystkim za pomoc, zwłaszcza Tobie @krzysiek923 A gra, którą chcę kupić to pierwszy Silent Hill. Edytowane 15 godzin temu15 godz. przez Przemas10pl
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Niestety spóźniłeś się o jakieś 10 lat. Ja swój egzemplarz kupiłem kiedyś za 38 GBP, mam nawet cenę i paragon jeszcze. Black label stan mint, powodzenia w zakupie w 2026 roku, hint: nie kupuj w Polsce
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Kupowanie starych gier z PSX na górce w 2026 roku tak jak Silent Hill za 1000 zł to nie jest dobra lokata kapitału.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. @krzysiek923 ładnie to opisał.W moim egzemplarzu numery się zgadzają co oczywiście nie oznacza, że to nie jest składak. @Przemas10pl w przypadku Silent Hill zwróć uwagę na wszystkie papiery bo jest tego trochę. No chyba, że nie ma to dla Cb znaczenia.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 47 minut temu, czapa napisał(a):Ja swój egzemplarz kupiłem kiedyś za 38 GBPPrzebijam, za swój dałem... Dwa złote
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor Godzinę temu, Czoperrr napisał(a):Kupowanie starych gier z PSX na górce w 2026 roku tak jak Silent Hill za 1000 zł to nie jest dobra lokata kapitału.Sądzisz, że klasyki na PSX'a będą tanieć? Ze Silent Hill jest tak, że w przeciwieństwie do takich np. Crashy Bandicootów mało zostało egzemplarzy na rynku.@giger_andrus To jest chyba cały komplet: Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez Przemas10pl
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Kupowanie gier jako lokata kapitału jest imo słabą lokatą kapitału
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 8 minutes ago, Przemas10pl said:Sądzisz, że klasyki na PSX'a będą tanieć?@giger_andrus To jest chyba cały komplet:Nikt tego nie wie, ale raczej już drożej nie będzie. Ile za to chcesz dać? 1000 zł? Jeśli chcesz po prostu pograć to są inne sposoby, może da się jeszcze kupić na PSN na PS3 ale to musi ktoś sprawdzić. Wersja USA jest trochę tańsza i ogólnie lepsza, nie ma cenzury oraz zmienionych potworów w szkole
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Tak naprawdę nie wiadomo czy te gry będą zyskiwać na wartości. Może będą, może nie, osobiście obstawiam opcje nr. 2.@Czoperrr Na ciuchlandzie wyrwałem sporo dobrych gierek za 2 ziko, np. RE2 i 3, zafoliowane Oni na PS2, Luigi's Mansion, czy właśnie SH1. Tyle że był bez instrukcji i przedniej okładki, ale mi na tym nie zależy.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. @Przemas10pl u mnie, poza tym co wrzuciłeś, jest jeszcze taka rozkładówka.Tylko, nie wiem niestety czy ona powinna być w zestawie czy jest to jakiś bonus...
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Pamięć bywa zawodna, to było 28£. Ja mam taki zastaw ulotek więc ten plakat chyba jakiś bonus