Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX/gry Japonii (PAL-NTSC)

Featured Replies

Opublikowano

Wybieram sie do raju graczy za miesiąc z hakiem i chciałbym przywiezc sobie jakiegoś miętowego PSXa i DeCeka. Jak wiadomo od zawsze konsole jak te dwie maja blokadę regionalna i zapewne tylko takie konsole i gry znajdę w Tokyo.

Tego jestem świadomy tak samo jak i tego, ze konsole wraz z transformatorem podłącze do nowoczesnego TV, albo przytaszcze jakiś CRT. W obu przypadkach będą to jednak nasze, PAL-owe wersje sprzętu, a konsola z JP bedzie wersja NTSC.

Pamiętam z lat dziecięcych, ze kombinacja konsola NTSC plus TV nasz i nasze gry = czarno-biały ekran.

Chciałbym nie przerabiać konsoli i moc zapuścić oryginały na niej. W związku z tym pytanie jakie sa obecnie możliwości przy takim układzie?

Pamiętam trik z demkiem + oryginał w odpowiednim momencie, ale nie wiem czy to da mi kolorki w grze, a i sama technika byla dobra w latach 90 a teraz chciałbym aby bylo to bardziej cywilizowane bez pchania sie w przeróbki, kaszane (tak powyższa metoda nazywała sie u mnie).

W związku z tym jeszcze raz zapytam, sa jakies cywilizowane opcje zeby odpalać PAL-owe gierki na pięknej, zadbanej konsoli PSX/DC made in Japan? Moze jakiś odpowiedni kabel albo cos?

Dzięki i pozdro

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
8 hours ago, Bud said:

Wybieram sie do raju graczy za miesiąc z hakiem i chciałbym przywiezc sobie jakiegoś miętowego PSXa i DeCeka. Jak wiadomo od zawsze konsole jak te dwie maja blokadę regionalna i zapewne tylko takie konsole i gry znajdę w Tokyo.

Tego jestem świadomy tak samo jak i tego, ze konsole wraz z transformatorem podłącze do nowoczesnego TV, albo przytaszcze jakiś CRT. W obu przypadkach będą to jednak nasze, PAL-owe wersje sprzętu, a konsola z JP bedzie wersja NTSC.

Pamiętam z lat dziecięcych, ze kombinacja konsola NTSC plus TV nasz i nasze gry = czarno-biały ekran.

Chciałbym nie przerabiać konsoli i moc zapuścić oryginały na niej. W związku z tym pytanie jakie sa obecnie możliwości przy takim układzie?

Pamiętam trik z demkiem + oryginał w odpowiednim momencie, ale nie wiem czy to da mi kolorki w grze, a i sama technika byla dobra w latach 90 a teraz chciałbym aby bylo to bardziej cywilizowane bez pchania sie w przeróbki, kaszane (tak powyższa metoda nazywała sie u mnie).

W związku z tym jeszcze raz zapytam, sa jakies cywilizowane opcje zeby odpalać PAL-owe gierki na pięknej, zadbanej konsoli PSX/DC made in Japan? Moze jakiś odpowiedni kabel albo cos?

Dzięki i pozdro

W nowoczesnych telewizorach nie masz co się martwić o czarno biały ekran bo to nie będzie problem, martw się raczej czy będziesz miał jak to podłączyć. Masz tam wejście SCART albo na czincze? NA DC możesz też użyć VGA. Ja u siebie nie mam i potrzebny byłby jakiś konwerter do HDMI. Jeśli masz CRT to kabel RGB wystarczy. Na DC odpalanie gier z innych regionów nie powinno być problemem bo wystarczy ci płytka bootująca typu Utopia i odpalisz tym inne regiony. Na PSX tego nie ma niestety i trzeba kombinować, ale ja poza czipem nie znam innych sposobów. Najlepiej obkup się też w japońskie gry na miejscu bo są tańsze, łatwiej dostępne i przystępniejsze cenowo niż europejskie odpowiedniki.