Opublikowano 17 godzin temu17 godz. Wybieram sie do raju graczy za miesiąc z hakiem i chciałbym przywiezc sobie jakiegoś miętowego PSXa i DeCeka. Jak wiadomo od zawsze konsole jak te dwie maja blokadę regionalna i zapewne tylko takie konsole i gry znajdę w Tokyo.Tego jestem świadomy tak samo jak i tego, ze konsole wraz z transformatorem podłącze do nowoczesnego TV, albo przytaszcze jakiś CRT. W obu przypadkach będą to jednak nasze, PAL-owe wersje sprzętu, a konsola z JP bedzie wersja NTSC. Pamiętam z lat dziecięcych, ze kombinacja konsola NTSC plus TV nasz i nasze gry = czarno-biały ekran. Chciałbym nie przerabiać konsoli i moc zapuścić oryginały na niej. W związku z tym pytanie jakie sa obecnie możliwości przy takim układzie? Pamiętam trik z demkiem + oryginał w odpowiednim momencie, ale nie wiem czy to da mi kolorki w grze, a i sama technika byla dobra w latach 90 a teraz chciałbym aby bylo to bardziej cywilizowane bez pchania sie w przeróbki, kaszane (tak powyższa metoda nazywała sie u mnie).W związku z tym jeszcze raz zapytam, sa jakies cywilizowane opcje zeby odpalać PAL-owe gierki na pięknej, zadbanej konsoli PSX/DC made in Japan? Moze jakiś odpowiedni kabel albo cos?Dzięki i pozdro
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 8 hours ago, Bud said:Wybieram sie do raju graczy za miesiąc z hakiem i chciałbym przywiezc sobie jakiegoś miętowego PSXa i DeCeka. Jak wiadomo od zawsze konsole jak te dwie maja blokadę regionalna i zapewne tylko takie konsole i gry znajdę w Tokyo.Tego jestem świadomy tak samo jak i tego, ze konsole wraz z transformatorem podłącze do nowoczesnego TV, albo przytaszcze jakiś CRT. W obu przypadkach będą to jednak nasze, PAL-owe wersje sprzętu, a konsola z JP bedzie wersja NTSC.Pamiętam z lat dziecięcych, ze kombinacja konsola NTSC plus TV nasz i nasze gry = czarno-biały ekran.Chciałbym nie przerabiać konsoli i moc zapuścić oryginały na niej. W związku z tym pytanie jakie sa obecnie możliwości przy takim układzie?Pamiętam trik z demkiem + oryginał w odpowiednim momencie, ale nie wiem czy to da mi kolorki w grze, a i sama technika byla dobra w latach 90 a teraz chciałbym aby bylo to bardziej cywilizowane bez pchania sie w przeróbki, kaszane (tak powyższa metoda nazywała sie u mnie).W związku z tym jeszcze raz zapytam, sa jakies cywilizowane opcje zeby odpalać PAL-owe gierki na pięknej, zadbanej konsoli PSX/DC made in Japan? Moze jakiś odpowiedni kabel albo cos?Dzięki i pozdroW nowoczesnych telewizorach nie masz co się martwić o czarno biały ekran bo to nie będzie problem, martw się raczej czy będziesz miał jak to podłączyć. Masz tam wejście SCART albo na czincze? NA DC możesz też użyć VGA. Ja u siebie nie mam i potrzebny byłby jakiś konwerter do HDMI. Jeśli masz CRT to kabel RGB wystarczy. Na DC odpalanie gier z innych regionów nie powinno być problemem bo wystarczy ci płytka bootująca typu Utopia i odpalisz tym inne regiony. Na PSX tego nie ma niestety i trzeba kombinować, ale ja poza czipem nie znam innych sposobów. Najlepiej obkup się też w japońskie gry na miejscu bo są tańsze, łatwiej dostępne i przystępniejsze cenowo niż europejskie odpowiedniki.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor Hmm, dzieki za odp. @Czoperrr Czyli wychodzi na to ze do DC moge brac konsole NTSC i po wrzceniu Losia (tak sie u mnie na Utopie mowilo ) konsola lyknie gierki PAL, ale jak z kolorem? Bo to chyba, podobnie jak w przypadku PSXa NTSC rozbija sie o TV cnie. I teraz wychodzi na to z tego co mowisz, ze na HDTV odpale gierki w kolorze i PALowe na japonskim DC, ale z kolei na PSX japonskim odpalilbym teoretycznie w kolorze z tym, ze bez przerobki konsola nie lyknie gierek PAL? Z kolei majac CRT dochodzi mi jeszcze problem z odpowiednim kablem i serio tu wystarczy kabel RGB i gierki z obu konsol smigaja w kolorze? Z tym ze na PSX nie, bo NTSC konsola nie odpali legalnie gierek PAL o ile dobrze to pamietam/rozumiem. Dobrze to rozkminiam? Myslalem ze jakies Action Replaye i inne wynalazki moga pomoc przy gierkach z innego regionu na PSX.A odnosnie gierek to planuje wziac cos ale glownie na wystawke, bo ciezko bedzie grac w gierki po japonsku, a na PALowe gry w Tokyo raczej nie licze. @ping moglbys podpowiedziec czy ktos kiedys widzial tam gierki w wersji europejskiej?Pozdro i dzieki
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. W przypadku ps1 masz jeszcze coś takiego jak freepsxboot, czyli odpowiednik freemcboot z PS2, w ten sposób też można odpalać importy. Nawet jest opcja przestawienia sygnału na PAL jak Ci potrzeba. Ogólnie jeśli Twój CRT wspiera sygnał NTSC to będą kolorki, sam mam taki.
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Autor 1 hour ago, Mari4n said:W przypadku ps1 masz jeszcze coś takiego jak freepsxboot, czyli odpowiednik freemcboot z PS2, w ten sposób też można odpalać importy. Nawet jest opcja przestawienia sygnału na PAL jak Ci potrzeba. Ogólnie jeśli Twój CRT wspiera sygnał NTSC to będą kolorki, sam mam taki.ale problem bedzie w ogole z odpaleniem PAL gierek na konsoli NTSC cnie? w tym kierunku nigdy nie probowalem, jedynie ze slyszenia pamietam, a sam jechalem jedynie na Verbatimach i Princo, oryginaly widzialem jedynie na gieldzie i w sklepie. Edytowane 1 godzinę temu1 godz. przez Bud
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. Brak kolorów w przypadku DC/PSX jeśli TV CRT nie obsługuje sygnału NTSC załatwisz kablem RGB - i tu szczerze mówiąc kabelki z aliexpress za grosze naprawdę dają radę (choć mam też customy składane w EU).Gier europejskich w Japonii nie kupisz (nie miałoby to zresztą sensu). Ze 20 lat temu byłem w sklepie z importami z US ale to ciekawostka, nie reguła - mają wystarczająco dużo swoich rzeczy, w ojczystym języku.Jeśli bardzo chcesz przywieźć sprzęt, to pamiętaj o transformatorze napięcia w Polsce - ewentualnie można wymienić sekcję zasilania na 220V. Konsole najlepiej byłoby przerobić chipem (PSX), a Dreamcastowi wgrać bios region free (choć boot disc dźwignie większość gier, nie wszystkie ale większość). Bez modyfikacji hardware pewnie można coś zdziałać Action Replayem (kolega tak odpalał piraty/importy w latach 90s) ale nie mam z tym doświadczenia.
Opublikowano 2 minuty temu2 min Godzinę temu, Bud napisał(a):ale problem bedzie w ogole z odpaleniem PAL gierek na konsoli NTSC cnie?Tak jak pisałem, przez freepsxboot można tak odpalać importy, verbatimy zresztą też. Tylko musisz mieć PS2 z freemcboot żeby sobie to wrzucić na kartę pamięci z PS1. Co do DC, to osobiście używam GDemu z Ali, tylko dwie gry mi na nim nie działają- TimeStalkers i Vigilante 8, reszta śmiga.58 minut temu, ping napisał(a):Dreamcastowi wgrać bios region freeTo chyba wymaga wymiany układu z biosem, ale głowy nie dam.