Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Najbardziej przygnębiający film jaki widzieliście

Featured Replies

• Odpowiedzi 114
  • Wyświetleń 36 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano
"Motyl i skafander"

Wpis, właśnie obejrzałem. Film kapitalny.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio byłem na "Wszystko za życie" i jakoś tak mnie przybił. :P

Polecam.

Opublikowano

nie no bez jaj, widzisz i nie grzmisz. mgla, wszystko za zycie, zielona mila, szregowiec rajan?

"Człowiek Słoń" obadajcie

Opublikowano

hmmm... człowiek słon przygnebiajacy ? mozesz sie wysilic na jakas argumentacje ?

Opublikowano

zmulił mnie równo, był ciężki i przytłaczający. zero "luźnych" scen, wszystko ponure od początku do końca. w zdenia jakis namacalny sposob pokazane okrucienstwo, niezasluzona tragedia chorego czlowieka, a nie marginesowych wywłok, które same za swój los odpowiadają (Reqiuem, Happiness). do tego strasznie powolna akcja, czarno-biała taśma, zero efekciarstwa (wiadomo). no nie wiem co Ci mam pisac, film zrobil na mnie wrazenie i poruszyl.

Opublikowano

tło filmu jak i zarys historii owszem jest przygnebiajacy (przypominam, ze jest to historia oparta na faktach, opracowana na podstawie zapisków lekarza, który zajmował sie Johnem Merrickiem).

jednak naprawde nie widziałes w tym filmie nic poza okrucienstwem, brakiem tolerancji wobec jednostek słabszych, pogardy dla uposledzenia fizycznego i niemoc wobec tego ?

hmmm jesli nie to polecam jeszcze raz zgłębic film jak masz okazje ku temu i ochote, bo...

przeciez tak naprawde w tym filmie chodzi o cos zupełnie innego... dzieki pomocy zyczliwych osób John zdobywa przyjaciół, odkrywa skrywana w sobie wrazliwosc oraz talent, udaje mu sie uzyskac akcpetacje otoczenia i co najwazniejsze staje sie człowiekiem i umiera jak człowiek, pozostawiajac cos po sobie. nie sadze by jego losy od sytuacji w której sie znajdował "wyjsciowo" mogły sie potoczyc lepiej.

to oczywiscie dosc uproszczona na szybko interpretacja, bo film skrywa w sobie duzo wiecej.

Opublikowano

nie napisalem, ze nie widzialem w tym filmie nic poza, napisalem dlaczego byl dla mnie przygnebiajacy.

Sz tego co pamietam to pozniej Merrick stracil kontakt z doktorem i znowu trafil do cyrku, a na sam koniec popelnil samobojstwo. czy to nie jest tak, ze byl swiadomy iz na dluzsza mete nie da rady tak zyc? a moze byl to samoboj na zasadzie Thompsona/Hemingwaya - przezylem swoje i styka?S

ale film faktycznie chyba jeszcze raz obczaje bo widzialem go daaaaaaaawno temu i moze bylem za maly zeby wszystko wylapac jak nalezy.

Edytowane przez maciek88

Opublikowano

Merrick wiedział, ze nie uda sie go wyleczyc i umrze w całkiem niedługim czasie, po prostu jego wedrówka przez zycie przewidywała krótszy okres czasu, ale on był z tym pogodzony i nie próbował z tym walczyc. on nie popełnia samobójstwa, bo mu jest zle. to po prostu jest dopełnienie jego zycia jako człowieka. zwróc uwage na to w jaki sposób umiera, to jeden z najwazniejszych symboli w filmie.

Opublikowano

aaa, juz wiem o co chodzi, dla niektórych tutaj "przygnebiajacy" to synonim "wzruszajacego"...

Opublikowano

Requiem dla snu - chyba już nigdy nie będę tak przeżywał filmu, zrobił mi srogą jatkę we łbie i był znakomitym "odstraszaczem" jeśli chodzi o używki

Opublikowano

Cmentarzysko świetlików(Hotaru no haka).

najbardziej dolujacy i smutny film jak widzialem,bez dwoch zdan.

Opublikowano
Cmentarzysko świetlików(Hotaru no haka).

najbardziej dolujacy i smutny film jak widzialem,bez dwoch zdan.

Polski tytuł to "Grobowiec Świetlików". Dobry film.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
control - ja pier.dole jak ten film potrafi człowieka zdołować. a na tak wrażliwych młodych chłopców jak ja może zadziałać wręcz destruktywnie.

Edytowane przez tk

Opublikowano

tym bardziej, ze oparty na faktach i swietnie zrealizowany.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (angielski tytuł: 4 Months, 3 Weeks & 2 Days)

może nie najbardziej, aczkolwiek przygnębiający.

Opublikowano

"Pi" aka. 3,14... ze względu za deterministyczny pogląd losów.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

L'aventura - o nietrwałości uczuć

Noc - upadek na pozór idealnego związku

Potępienie - alienacja

Upały - odarcie z iluzji atrakcyjnego życia

Import/Export - siła pieniądza przezwycięża siłę miłości

Pi - uwierz w chaos

Mouchette - obalenie mitu dziecka jako niewinnej jednostki

Zwierciadło - zachwianie własnej tożsamości

Włoczykij - praca jako obóz koncentracyjny

Śmierć w Wenecji - miłość jako obsesja , destrukcyjna i bezwzględna

Lampart - brak zasad i poszanowania

Cienie Zapomnianych Przodków - lekceważona przeszłość daje o sobie znać w przyszłości

Podróż na Cytere - dawne lata nigdy nie wrócą

2001:Odyseja Kosmiczna - człowiek nigdy nie dosięgnie prawdy dostatecznej

Umberto D. - zwierzę jako jedyny sprzymierzeneic starszego człowieka

Niemcy , rok zerowy - dziecko jako jedyny żywieciel rodziny

Zanim diabeł dowie się ,że nie żyjesz - z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjeciu

Ziemia drży - jednostka przegrywa w starciu z gigantem

Aguirre , gniew boży - bezradność człowieka wobec natury

Harmonie Werkmeistera - utrata wiary w ludzi

Opublikowano

The Girl Next Door - Ja (pipi)e. Film na podstawie knigi nowego miszcza grozy Jacka Ketchum'a o tym samym tytule, w dodatku oparta na faktach - ktore byly jeszcze bardziej hardkorowe. Jeden z nielicznych filmow, ktory mnie zdolowal i zszokowal.

nie, nie chodzi o komedie z eliszą

Edytowane przez Snejk

Opublikowano

la haine