Fab3r 4 Posted April 13, 2008 Posted April 13, 2008 Mięsa w domu nigdy nie uzyskacie tak dobrego jak w budkach, no chyba że złapiecie jakiegoś dorodnego kota. Quote
Saunter 3 Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Apropo kebabów to jedyne słuszne robią prawdziwi Turcy zza zachodniej granicy. Kebab w przygranicznym Guben po prostu zamiata wszystkie jakie do tej pory jadłem. Quote
Mikes 65 Posted April 19, 2008 Posted April 19, 2008 Kebab z wrocławskiej Magnolii - również robiony przez prawdziwych turków, chrupiąca bułka, świetne sosy, pyszne mieso, jak na razie najlepszy jaki jadłem, polecam tam zajeść. Quote
Fab3r 4 Posted April 19, 2008 Author Posted April 19, 2008 Miejscówki w Katowicach: Kebab House, Silesia - pyszny Koło Pałacu Młodzieży (chyba każdy zna tą budkę) - najbardziej za(pipi)iste kebaby i lachmadżuny jakie jadłem ul. Katowicka, koło kościoła (blisko mojego domu) - również robiony przez turków, pyszny Quote
Lukaszeq 0 Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 Bardzo dobre kebaby Warszawa Centralna: * Bosfor Kebab - tzw. "Ahmed" podziemia Centralnego przy zejściu z przystanku tramwajowego na Al. Jana Pawła II w kierunku Mokotowa. * Kebab Luksor - przy wejściu do Złotych Tarasów z poziomu -1, krańcowy korytarz. Quote
Salwacha 1 Posted April 20, 2008 Posted April 20, 2008 czyli jak zrobic dobry kebab. macie przepis na mieso? na placki? co dajecie do srodka? Wersja arabska: Szisz Kebab Składniki: 4 porcje 500 g jagnięciny 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki 1 zielona papryka MARYNATA: 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek starta skórka i sok z 1/2 cytryny 1 rozgnieciony ząbek czesnku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku PONADTO: 4 chlebki pita kilka liści sałaty 2 pokrojone w plastry pomidory sos chili Opis przygotowania: 30 min. Jagnięcinę pokroić na kawałki. Przygotować marynatę: cebulę drobno posiekać, wycisnąć z niej sok (ściskając miedzy dwoma talerzykami), sok przelać do reszty składników na marynatę, wymieszać, dodać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Paprykę pokroić na kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, nadziewać na szpikulce, na przemian z cebulą i papryką. Piec na gorącym grillu przez ok. 8-10 minut, polewając marynatą i często odwracając. Chlebki pita rozkroić, do każdego włożyć liść sałaty, zsunąć mięso i warzywa ze szpikulców, na wierzch położyć plastry pomidorów, skropić sosem chili i podawać. Quote
Blaise 3620 Posted July 20, 2008 Posted July 20, 2008 Najlepszy kebab w Berline w dzielnicy Kreuzberg ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ .NIGDY niejadłem równie smacznego ^_^ ^_^ .Nie w jakiś wielkich centrach handlowych z kucharzem w wyprasowanym fartuszku tylko na Kreuzbergu,najlepiej w podrzędnej budzie(jak kemping wyglądają)Pyszoty Quote
ojejcu 86 Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 pizza po turecku w kurdyjskim Mezzogrill. Normalnie boskie. Idealne przyprawy, sosy, świeże surówki i masa mięsa z baraniny. Quote
Figlarz 1272 Posted January 9, 2009 Posted January 9, 2009 Ja jeszcze dodam, że w Katowicach, zaraz koło budynku dworca (przy wejściu od strony Urzędu) jest NAJLEPSZY kebab w Polsce. Lepszego nie jadłem. Jestem tam stałym klientem. Nazywa się Tipaza Kebab. Na uczelni gość ma ksywkę "Mistrz". Słusznie Polecam Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.