Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Mięsa w domu nigdy nie uzyskacie tak dobrego jak w budkach, no chyba że złapiecie jakiegoś dorodnego kota.

  • Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Apropo kebabów to jedyne słuszne robią prawdziwi Turcy zza zachodniej granicy. Kebab w przygranicznym Guben po prostu zamiata wszystkie jakie do tej pory jadłem.

Opublikowano

Kebab z wrocławskiej Magnolii - również robiony przez prawdziwych turków, chrupiąca bułka, świetne sosy, pyszne mieso, jak na razie najlepszy jaki jadłem, polecam tam zajeść.

Opublikowano
  • Autor

Miejscówki w Katowicach:

 

Kebab House, Silesia - pyszny :)

Koło Pałacu Młodzieży (chyba każdy zna tą budkę) - najbardziej za(pipi)iste kebaby i lachmadżuny jakie jadłem

ul. Katowicka, koło kościoła (blisko mojego domu) - również robiony przez turków, pyszny :)

Opublikowano

Bardzo dobre kebaby Warszawa Centralna:

 

* Bosfor Kebab - tzw. "Ahmed" podziemia Centralnego przy zejściu z przystanku tramwajowego na Al. Jana Pawła II w kierunku Mokotowa.

* Kebab Luksor - przy wejściu do Złotych Tarasów z poziomu -1, krańcowy korytarz.

Opublikowano
czyli jak zrobic dobry kebab. macie przepis na mieso? na placki? co dajecie do srodka?

 

Wersja arabska: Szisz Kebab

 

Składniki: 4 porcje

500 g jagnięciny

1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki

1 zielona papryka

 

MARYNATA:

1 cebula

4 łyżki oliwy z oliwek

starta skórka i sok z 1/2 cytryny

1 rozgnieciony ząbek czesnku

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki tymianku

 

PONADTO:

4 chlebki pita

kilka liści sałaty

2 pokrojone w plastry pomidory

sos chili

 

Opis przygotowania: 30 min.

 

Jagnięcinę pokroić na kawałki. Przygotować marynatę: cebulę drobno posiekać, wycisnąć z niej sok (ściskając miedzy dwoma talerzykami), sok przelać do reszty składników na marynatę, wymieszać, dodać mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Paprykę pokroić na kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, nadziewać na szpikulce, na przemian z cebulą i papryką. Piec na gorącym grillu przez ok. 8-10 minut, polewając marynatą i często odwracając. Chlebki pita rozkroić, do każdego włożyć liść sałaty, zsunąć mięso i warzywa ze szpikulców, na wierzch położyć plastry pomidorów, skropić sosem chili i podawać.

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Najlepszy kebab w Berline w dzielnicy Kreuzberg ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ .NIGDY niejadłem równie smacznego ^_^ ^_^ .Nie w jakiś wielkich centrach handlowych z kucharzem w wyprasowanym fartuszku tylko na Kreuzbergu,najlepiej w podrzędnej budzie(jak kemping wyglądają)Pyszoty :D:D

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

pizza po turecku w kurdyjskim Mezzogrill. Normalnie boskie. Idealne przyprawy, sosy, świeże surówki i masa mięsa z baraniny.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jeszcze dodam, że w Katowicach, zaraz koło budynku dworca (przy wejściu od strony Urzędu) jest NAJLEPSZY kebab w Polsce. Lepszego nie jadłem. Jestem tam stałym klientem. Nazywa się Tipaza Kebab. Na uczelni gość ma ksywkę "Mistrz". Słusznie :)

 

Polecam :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.