Hubi. 39 Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Zastanawiam się nad wyborem tych studiów, ale słyszałem że strasznie trudno się tam dostać. Możęcie napisać kilka słów o tym kierunku? Quote
Guest lukasz Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 Chciałbym tylko napisać ,że strasznie trudno się tam dostać. Quote
ping 9048 Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 a ja z całego serca odradzam ten kierunek. Rozpisywać się na ten temat w tej chwili nie mam czasu, napiszę tylko tyle: jeżeli idziesz wyłącznie celem nauki języka - idź śmiało. Chociaż lepszy kurs niż parę lat na studiach po których nie ma zbyt ciekawych perspektyw Quote
Larou 0 Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 Dużo ciekawszym rozwiązaniem byłaby sinologia - również związana z orientem + więcej perspektyw po dostaniu papierka. Quote
Tytek 0 Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 A jakie perspektywy są po sinologi, jakich nie ma po japonistyce? Quote
Larou 0 Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 Łatwiej o pracę? Obecnie ponad 1,3 miliarda ludzi posługuje się chińskim. Spójrz, w jakim tempie rozwija się ich gospodarka, w niedalekiej przyszłości znajomość języka chińskiego będzie bez wątpienia wielkim atutem. Choć już teraz można sobie nieźle zarobić (sporo polskich przedsiębiorstw otwiera tam swoje filie). Jakiś czas temu u znajomej w firmie był organizowany business trip do Hong Kongu, speca od 'chincyków' ściągali z zachodu. Quote
Hubi. 39 Posted September 5, 2008 Author Posted September 5, 2008 Ale jest jeden mankament- mnie fascynuje Japonia, nie Chiny. Jednak "drobna" różnica jest. Quote
Manor 645 Posted September 5, 2008 Posted September 5, 2008 Ale jest jeden mankament- mnie fascynuje Japonia, nie Chiny. Jednak "drobna" różnica jest. hmmm, ale jak Cię fascynuje Japonia, to nie możesz uczyć się japońskiego na kursach, a historię Japonii i kulturę poznawać z książek i z internetu? Tak to byś znał Japonię plus Chiny, dodatkowy atut dla Ciebie. Ewentualnie wziąć oba kierunki równolegle. Bo to co napisał Larou daje do myślenia, możliwe, że w przyszłości będzie wypadać znać język chiński i ich kraj bardziej niż japoński / niemiecki Quote
ashka 219 Posted September 6, 2008 Posted September 6, 2008 Hubi, studiuj, co ci się podoba, zawsze możesz się przenieść albo zrobić drugi kierunek. Zastanów się, co chcesz robić w przyszłości, bo jak szczytem twoich marzeń jest "mieszkać w Japonii", to naprawdę nie musisz się męczyć z japonistyką Nikt z moich znajomych japonistów większego problemu ze znalezieniem pracy nie miał, więc ostrożnie podchodziłabym do "studiów bez perspektyw". Najlepiej zarabiają tłumacze, rzecz w tym, że nie każdy japonista chce być tłumaczem i wtedy faktycznie znalezienie sobie miejsca trwa. Same studia to masa pamięciówki, więc nastaw się na dziobanie, zwłaszcza przez pierwsze 2-3 lata. Wiele osób studiów nie kończy, ob zapał kończy im się szybciej. Quote
Flaha 25 Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 Hello, mam takie pytanie, studiował ktoś tutaj z forum lub może studiuje na jakiejś uczelni japonistycznej w poznaniu ? Quote
Owiec 281 Posted November 29, 2008 Posted November 29, 2008 To sie dolacze - jest cos w Trojmiescie oprocz chyba jednego wydzialu japonistyki w Gdynii, gdzie sie placi 4,5k za semestr? Quote
Dante 479 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Polecam sprawdzić opcję stosunki międzynarodowe. Może to nie to co japonistyka al w moim przypadku okazało się całkiem opłacalne. Na drugim roku mam chiński plus japoński do tego jako specjalizacje zdecydowany jestem na azję wschodnią więc odpowiednie opcjonalki + do tego koło Azji plus przyjaciół Japonii i dość częste konferencje itp. Przyznać trzeba że kwestie kultury nie są tutaj priorytetem ale są też przedmioty w stylu święta japoni. Quote
Flaha 25 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 dobra bo widzę że moje pytanie przerodziło się w pytanie jaka szkoła jest dobra a chodzi o to czy są osoby z tego forum które studiują na UAM lub WSJO w Poznaniu japonistykę ponieważ sam studiuję i jestem ciekaw. Quote
Saunter 3 Posted December 14, 2008 Posted December 14, 2008 Mam stos książek, które mogą się przydać w nauce do tego kierunku, zarówno podręczniki, jak i książki typowo hobbystyczne. Jeśli ktoś jest zainteresowany to chętnie wyślę spis książek o Japonii i Japonistyce! Quote
Usagi 77 Posted December 17, 2008 Posted December 17, 2008 Oj Hubi Hubi http://www.psxextreme.info/index.php?showt...t=0&start=0 Quote
Graciuch 0 Posted December 21, 2008 Posted December 21, 2008 dobra bo widzę że moje pytanie przerodziło się w pytanie jaka szkoła jest dobra a chodzi o to czy są osoby z tego forum które studiują na UAM lub WSJO w Poznaniu japonistykę ponieważ sam studiuję i jestem ciekaw. z tego co wiem WSJO ma najlepsza prywatna japonistyka a UAM panstwowa:P na WSJO patrza tylko na wynik egzaminu z jezyka obcego ale chyba duzo chetnych nie ma bo do mnie dzwonili czy nie chce isc nawet jak nie zaplacilem oplaty rekrutacyjnej:P Quote
P-chan 195 Posted July 9, 2011 Posted July 9, 2011 Polecam sprawdzić opcję stosunki międzynarodowe. Może to nie to co japonistyka al w moim przypadku okazało się całkiem opłacalne. Na drugim roku mam chiński plus japoński do tego jako specjalizacje zdecydowany jestem na azję wschodnią więc odpowiednie opcjonalki + do tego koło Azji plus przyjaciół Japonii i dość częste konferencje itp. Przyznać trzeba że kwestie kultury nie są tutaj priorytetem ale są też przedmioty w stylu święta japoni. To łaskawie mi napisz tylko jeśli można prosić na jakiej uczelni studjujesz, bo odnoszę wrażenie, że moje miasto w te opcje jest strasznie ubogie (choć chinski jest). Bo sam (po dłuższej kilkuletniej przerwie - zmusiła mnie do tego sytuacja) zapisałem się w końcu na studia. I własnie wziąłem sobie choćby stosunki międzynarodowe, z myślą by w przyszłości doczepić do tego kurs japońskiego. Bo raczej nie znanosi się bym miał język japoński na tym kierunku w swoim mieście... Quote
Recommended Posts