Jump to content

Problem z nagrywarką

Recommended Posts

Ostatnio windows przetał mi wykrywać nagrywarkę i nie mam pojęcia czemu tak jest ;p wygląda to tak

54366786.th.png

sterowników nigdzie nie widziałem i zpuełnie sobie z tym nie radze więc będe wdzięczny jeśli ktoś mi to wytłumaczy jak debilowi :)

a i w daemonie też nie mogę nic urchomić

• Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

1. użyj funkcji przywracania systemu z datą z przed pierwszego pojawienia się problemu

2. odinstaluj napędy fizycznie uruchom system bez nich (odinstaluj deamona) poczym zamknij system i podłącz je ponownie (to powinno zainstalować na nowo niezbędne sterowniki)

3. zaktualizuj sterowniki chipsetu, jeśli masz najnowsze to je z reinstaluj (usuń i zainstaluj ponownie)

4. jakie masz jeszcze programy do kopiowania płyt/emulowania napędów lub zabezpieczeń, jeśli masz jakiś inny badziew to go usuń! może to konflikt sterowników

To są niezależne pomysły które pomagają w różnych przypadkach użycia, nie łącz ich razem tylko stosuj jeden po drugim...

jeśli wpadnie ci jeszcze jakiś symptom do głowy pisz

Mam podobnie, z tym, że do "kompletu" dochodzi ogólnie powolna praca sprzętu (odtwarzanie czegokolwiek bezpośrednio z płyty praktycznie nie ma sensu), a ostatnie dwa razy nagrywałem płytkę DVD 4,7 GB przez godzinę Oo. Co się może dziać ? Nagrywarka ma nie cały rok.

Nagrywarka sata czy ide?

jakieś inne symptomy??

jak chodzi ci dysk twardy? jak mają się transfery w przypadku kopiowania plików?

czy masz w systemie kilka programów do kopiowania płyt?

czy kontroler dysków masz ustawiony w biosie w tryb legancy czy kompatybilności?

tak wiele pytań :-)

Co do kotleta. Zmień we właściwościach napędu z PIO na DMA czy sjakoś tak. Bo pewno Ci się to przestawiło. Zmień to w menadżerze urządzeń.

Tryb DMA jest standardowo włączony w windows XP i dla większości obsługujących go urządzeń nie ma znaczenia czy go wyłączysz czy włączysz on i tak będzie włączony :-) ot wybór w wykonaniu microsoftu

Sam mając nagrywarę pod IDE miałem przypadek, że przełączyła się na ten szyt i działała właśnie tak jak opisał kotlet. Nagranie płyty zajmowało prawie godzinę ;/

Sam mając nagrywarę pod IDE miałem przypadek, że przełączyła się na ten szyt i działała właśnie tak jak opisał kotlet. Nagranie płyty zajmowało prawie godzinę ;/

A to ty kotletowi odpisywałeś to w takim razie sorry...

U mnie już nawet niema tej funkcji bo właśnie szukałem :-)

WinXP sp3 rtm pro

Ej niech mnie ktoś ożywi odwdzięczę się!!! dziękuję :-) Stona jak będziesz w potrzebie daj znać

Edited by KiNiO_64
Ej niech mnie ktoś ożywi odwdzięczę się!!!

Revive_Emoticon_by_Captain_Savvy.gif

Co do wiktora - kurcze, stery od CD/DVD są wbudowane w windę. Odinstalowałeś poprawnie tego deamona? W menadżerze nie ma żadnego napędu?

zrobiłem to wszystko i po ponownym uruchomieniu wyskakuje mi cały czas

30218634.th.jpg

potrzebny jest ten sterownik, ale nie mam pojęcia skąd go wziać

Przepuść dysk systemowy przez chkdiska i skan antywirusowy

sterowniki powinny być przechowywane w katalogu systemowym, a ten komunikat oznacza że zostały uszkodzone pod względem... bla bla bla

sterowniki te możesz znaleźć na płycie instalacyjnej systemu windows, przeinstaluj też sterowniki chipsetu i kontrolera dysków (powinny być dostarczane razem w jednej paczce) co ciekawe windows sam powinien zaproponować odtworzenie sterownika z płyty instalacyjnej...

Ej niech mnie ktoś ożywi odwdzięczę się!!!

Revive_Emoticon_by_Captain_Savvy.gif

Co do wiktora - kurcze, stery od CD/DVD są wbudowane w windę. Odinstalowałeś poprawnie tego deamona? W menadżerze nie ma żadnego napędu?

może coś skasowałem przez przypadek

prześle mi ktoś w rarku wypakowane iso z xp ? ;p

• 3 months later...

To i ja się podepnę, mam problem z nagrywarką w laptopie (HP Pavilion dv6000). Otóż nie chce ona czytać pustych i nagrywanych płyt DVD, z CD i oryginalnymi DVD nie ma takiego problemu. Teraz próbowałem bez przerwy i po orkiestrze składającej się ze zgrzytów i szmerów dochodzęj z napędu w końcu napęd wykrył pustą DVD.

Podejrzewam, że trzeba przeczyścić laser, bo software'owy problem to to nie jest. Słyszałem coś o używaniu patyczków do uszu i spirytusu, ale teraz czas na konkrety: jakiego spirytusu używać i jak to dokładnie zrobić?