Skocz do zawartości

Console Wars 4 (TROLLING NAJLEPRZA RZECZ INTERNETACH IKSDE)

Featured Replies

Opublikowano

Karas, gry to jest jedno, ale jak wiemy gry stanowią (względny) margines wobec całego rynku PC. Napędy bywają montowane w kompterach głównie w innych celach niż granie. Jeżeli więc sprzedaż napędów do komputerów spada/źle rokuje, tzn. że BD/DVD w niedalekiej przyszłości nikomu specjalnie nie będą potrzebne. Konsole, PCty, co za różnica? Jedynie taka, że w wypadku tych pierwszych to producent sprzętu sztucznie zawyża popyt na dany nośnik.

• Odpowiedzi 10 tys.
  • Wyświetleń 291,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• 15 exów na PS3 w tamtym roku, zobaczmy ile ograł mendruś   http://psnprofiles.com/ComaPL   wychodzi na to że ledwie 4 exy, i to wliczając Dead Nation z PSN.   Ile exów z tego roku?        

• podsumujmy:   - Mendrek chwali exy Sony - ale w nie nie gra - Mendrek cieszy się darmowym multi - ale nie gra w multi bo mu szkoda czasu - Mendrek uważa statystyki MC za wiarygodne - ale tylko wt

Opublikowano

Napędy bywają montowane w kompterach głównie w innych celach niż granie. Jeżeli więc sprzedaż napędów do komputerów spada/źle rokuje, tzn. że BD/DVD w niedalekiej przyszłości nikomu specjalnie nie będą potrzebne.

Tyle, że co na PC wychodzi na Blu-Ray? Filmy.

Jasne, że takie osoby pewnie są, ale sam nie znam nikogo, kto oglądałby filmy BD na komputerze - zawsze pod telewizorem stoi odtwarzacz/PS3.

Nic dziwnego więc, że akurat ten segment rynku nie jest zbyt ważny. A odtwarzacze filmów mają się dobrze...

Opublikowano

różnica taka że na konsolach gry to jednak nie margines (bezwzględnie), trudno jest mówić o sztucznym zawyżaniu popytu, o ile ogół graczy wciąż preferuje wydania pudełkowe, a producent chyba chętniej by się przerzucił w całości na cyfrową dystrybucję cnie ?

Opublikowano

Napędy bywają montowane w kompterach głównie w innych celach niż granie. Jeżeli więc sprzedaż napędów do komputerów spada/źle rokuje, tzn. że BD/DVD w niedalekiej przyszłości nikomu specjalnie nie będą potrzebne.

Tyle, że co na PC wychodzi na Blu-Ray?

I to jest gwóźdź programu i puenta całego teamtu.

Po pierwsze. Utrata tak dużego rynku jak komputery, to jest kupa kasy w plecy. Po drugie. Dlaczego na komputerach nie przydaje się Blu-Ray? Jaka jest jego funkcja? Jeżeli gry na PC nie wymagają posiadania tego napędu, to dlaczego SONY wmawia komuś od kilku lat, że przestażałe już technologicznie PS3 właśnie tego potrzebowało do gier? Tekstury na PCta są dużo lepsze niż ich odpoiwedniki na konsolach i o dziwo mieszczą się na DVD. Skoro współczesny PC nie potrzebuje tak pojemnego nośnika danych, to na kiego coś takiego 6 letniej konsoli? Do filmów. SONY wypuściło konsole do gier plus odtwarzacz do filmów, przez co dopłaca do jego produkcji, my kupujemy droższy sprzęt niż byśmy mogli ("poproszę PS3 tylko, bez tego odtwarzacza, bo i tak mi się nie przyda"). Z możliwości Bluray korzystają może dwie gry na krzyż i dzięki temu mamy lepsze... filmiki.

Kazub- tak jak pisałem, na konsolach producent sztucznie zwiększa popyt na dany nośnik, bo klient nie ma wyboru i kupuje gry w takiej a nie innej formie. W wypadku SONY, przerzucenie się w tym momencie na sprzedaż cyfrową, podcięło by gałąź na jakiej budowana jest popularność BD. Klienci lubią wydania pudełkowe, ale to co jest w pudełku nie ma praktycznie żadnego znaczenia.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

bluray to świetny nośnik ale sprawdza się tylko i wyłącznie pod filmy w hd, do gier to jeszcze przez lata nie będzie potrzebny. Gier na dwuwarstwowym BD jest kilka(sam pamiętam tylko mgs4,uncharted3 i gow3) i zajmują tylko z uwagi,że komuś zachciało się nie kompresować filmików lub muzy albo mają dane nagrane po kilka razy by usprawnić streaming i pozbyć się loadingów

Opublikowano

Podskoczy jakoś tekstur znacznie na następnych konsolach, to się przydadzą, bo wtedy już dvd tego nie pomieści.

Opublikowano

I dogonią tekstury z PC, które się mieszczą na DVD?

Opublikowano

Yyy z tego co wiem to część danych gier pc są umieszczane na płycie a reszta dociagana z sieci(poprawcie mnie jeśli się myle)

Opublikowano

pajgi - racja , zagalopowałem się , przecież sony forsowało napęd przy pomocy ps3 i pewnie/napewno dalej to robi

Opublikowano

A czy gry na PC w rzeczywistości zajmują mniej niż płytka DVD ? Nie jest tam stosowana kompresja danych i dopiero po instalacji mamy prawdziwy rozmiar gry ? Pytam z ciekawości bo nie wiem.

Opublikowano

Nie, forsowali BD za pomocą napędów do komputerów.

Square- no i dlatego DVD wystarczy i na nastepną generacje o ile producenci zainwestują w pojemne HDD. Instalacja gierek to już teraz praktycznie standard, a już na 100% nim będzie, jeżeli dystrybucja cyfrowa ma się rozwijać- czego bym bardzo chciał, o ile będzie prowadzona według zdrowych zasad, a nie tego co mamy obecnie na rynku.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

do filmów czy do gier ? nic mi się teraz nie zgadza. czy to ironia ?

Opublikowano

Ironia2

Opublikowano
:wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:ale zagadka pojemności na pc dalej nie odgadnięta , może stona wie ? odbanujcie

Edytowane przez Kazub

Opublikowano

przecież Sony robi gry MMO na PC, więc jak ma mieć wyiebane na niego?

Napisałem że ma wy(pipi)ane na segment rynku PC jakim jest produkcja napędów a nie że na cały rynek PC.To że popularność napędów na rynku PC maleje mnie nie dziwi bo zaczynają na nim dominować gry MMO i F2P które są dystrybuowane cyfrowo więc po co komu napęd ?

racja, sam do swojego kompa nawet nie kupiłem napędu, bo nie ma za bardzo po co... gry kupuje na steam, świetna platforma, nawet gier nie muszę instalować :) pozdro fani konsol ;]

Edytowane przez LeszeK-

Opublikowano

Napisałem że ma wy(pipi)ane na segment rynku PC jakim jest produkcja napędów a nie że na cały rynek PC.To że popularność napędów na rynku PC maleje mnie nie dziwi bo zaczynają na nim dominować gry MMO i F2P które są dystrybuowane cyfrowo więc po co komu napęd ?

racja, sam do swojego kompa nawet nie kupiłem napędu, bo nie ma za bardzo po co... gry kupuje na steam, świetna platforma, nawet gier nie muszę instalować :) pozdro fani konsol ;]

tylko wydaje Ci się że je kupujesz

Opublikowano

nie kłam bo na steamie to nie są twoje gry

Opublikowano

Widzę, że piesek Leszek nie przeczytał nowego regulaminu Steam, zresztą w sieci nie tak dawno było głośno o nowych "poprawkach". Mi to tam w sumie troszkę przeszkadza, ale z tych wszystkich łasych na kasę firm growych to jednak Valve darzę największym szacunkiem i zaufaniem więc mają mój kredyt zauufania. Zresztą kupując gierki w promocjach od tych 5 do 30zl to i tak nie ma tak źle z tym faktem, ze się je "wypożycza".

Opublikowano

Tekstury na PCta są dużo lepsze niż ich odpoiwedniki na konsolach i o dziwo mieszczą się na DVD.

Tak tylko są cholernie mocno skompresowane i wymagają instalacji w całości na HDD , jaka kol wiek gra na Ps3 (na Blu-ray) wymaga do uruchomienia instalacji w całości na HDD ? nie i to jest ta różnica na konsoli wkładasz płytę (ewentualna instalacja części danych) i grasz na PC musisz ją najpierw zainstalować w całości i nagle z 8gb robi się powiedzmy 16 i co to nadal ma się mieścić na jednym DVD bez pełnej instalacji na HDD ?

Edytowane przez Karas

Opublikowano

czyli wygląda to tak ? :

Xbox 360>ps3

jak juz ogramy wszystko w lepszej jakości to możemy kupić ps3 przejść 2-3 exy wyłączyć schować do pudełka----grać na xboxie---wyjdzie jakiś ex odkopujemy ps3

Opublikowano

Ile trwa takie wypożyczenie?

na stałe, ale korzystając ze steama musisz zaakcepotwać nowy regulamin, który jest opowiedzią na ruch z strony Unii Europejskiej którza chciała wprowadzić prawo aby można było odsprzedawać gry w wersjach cyfrowych. No i valve wymysliło, że te gry na twoim wlasnym koncie steam to tak naprawdę subskrybcje. Więc na dobrą sprawę uczciwym użytkownikom to nic nie zmienia. A jak ktoś chce sprzedać konto z grami to i tak to zrobi.

Edytowane przez _Be_

Opublikowano

za korzystanie z tego steama coś się płaci ( jakiś abonament) i czy można powiedzmy zostawić sobie te gierki na dysku na stałe nie płacąc dalej nic ?

Opublikowano

Steama masz za darmo i za darmo grasz online. Płacenie za grę online jest tylko na Xbox Live,xboty się tym nie przejmuja i płacą jako jedyni

Edytowane przez LionelPL

Opublikowano

fajnie, jak bym miał drogi komputerek to bym się tym bawił. i co ty piesek leszek piardolisz że masz gry ze steama jak niedawno chwaliłeś się że masz wszystkie gry za darmo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.