Guest Oran Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 (edited) Chcę napisać prace dyplomową o Realu, potrzebne mi jednak są materiały, mógłby ktoś polecić jakieś lektury? Interesuje mnie historia, to co jest na stronie rm.pl to kawal materiału, ale jednak mało, mało i jeszcze raz mało. Chciałbym wiedzieć i mieć "na papierze" jak to było z "koronacja" Realu, jaki wpływ miały same sukcesy Królewskich na kibiców, mieszkańców i ogólnie ludzi w Hiszpanii, czy Madrycie a może nawet i świecie. Jaki stosunek mieli do gwiazd zwykli ludzie (np do Di Stefano) i jaki gwiazdy miały wpływ na ludzi wtedy (bo teraz to wiem i ogólnie nie trudno się domyślić). Albo też na temat generała Franco i jego "miłości" do Realu, co na to Katalończycy wtedy itp. W takim sensie jakieś książki gdzie chociaż pobieżnie ale dało by się wyczytać jaki wpływ na ludzi miał Real Madryt. Mogą być tytuły w języku angielskim, nawet bardzo chętnie. Na pewno ktoś coś czytał, więc proszę o pomoc Ewentualnie, bo to mój "zapasowy" temat, coś o baskach i Athleticu, bo np ich wpływ na chęć wyodrębnienia się od Hiszpanii, ogólnie klub jako symbol niepodległości to też ciekawy temat na prace, ale zdecydowanie bardziej wolałbym pisać o merengues Edited October 18, 2012 by Oran Quote
Guest Wściekły Pies Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 jakbyś chciał coś o Barcelonie to mógłbym popytać znajomego, który jest baaaaaaaaaaardzo mocno zajawiony tym klubem + skończył dziennikarstwo więc pewnie parę książek przeczytał. O Real też go mogę w sumie spytać bo piłka hiszpańska to jego konik. btw. ile ostatnio prze(pipi)ałeś u buka? :> Quote
szejdj 2804 Posted October 18, 2012 Posted October 18, 2012 Myślę, że pytanie możesz zadać również na forum realmadrid.pl - tam uzyskasz więcej odpowiedzi niż na forum o kąsolach. Tylko uważaj, bo jak czasami czytam newsy na ich stronie to Ci newsami to totalni debile i gimbusy. Quote
wronerro 257 Posted October 19, 2012 Posted October 19, 2012 Tak z ciekawosci, na jakiej uczelni sa takie tematy dyplomowki ? Brzmia duzo lepiej od mojego: Metody prognozowania i sterowania stanem cieplnym obiektow stalowniczych z zastosowaniem dostepnych technik pomiarowych. Quote
Guest Oran Posted October 19, 2012 Posted October 19, 2012 (edited) No napisałem tam i przekopiowałem tutaj, bo mówie a nóż widelec. Tam zero odezwu także mega fani 14 letni co nigdy nie czytali książek zapewne. @ofsajd U buka prze.(pipi)ałem 200 zł TYLKO (ostatnio)... Już nie gram xD No to popytaj, ja tylko teraz książek szukam, pisać będę pewnie w lutym Edited October 19, 2012 by Oran Quote
Guest Oran Posted December 22, 2012 Posted December 22, 2012 Anyone? Potrzebuje w sumie powoli już tych ksiażek, bo deadline się zbliża Quote
MaZZeo 14232 Posted December 23, 2012 Posted December 23, 2012 Oran, pisz do El Jarka z realmadrid.pl, to mój kumpel z czasów szkolnych i mówił mi swego czasu że pisał licencjat m.in. na temat finansów klubu ale i więcej. Quote
Tokar 8278 Posted December 23, 2012 Posted December 23, 2012 Sprawdzałeś czy twój promotor nie jest fanem Barcy ? Quote
Guest Oran Posted December 23, 2012 Posted December 23, 2012 Ma 85 lat, i mówi, że generał Franco to jego ziomek z podstawówki, elo rap. Quote
wronerro 257 Posted December 25, 2012 Posted December 25, 2012 (ur. 4 grudnia 1892 w Ferrol, zm.20 listopada 1975 w Madrycie To poszedl do podstawowki chyba w wieku 40 kilku lat :F 1 Quote
Recommended Posts