Jump to content

Monografia Realu Madryt

Guest Oran

Recommended Posts

Guest Oran
Posted (edited)

Chcę napisać prace dyplomową o Realu, potrzebne mi jednak są materiały, mógłby ktoś polecić jakieś lektury? Interesuje mnie historia, to co jest na stronie rm.pl to kawal materiału, ale jednak mało, mało i jeszcze raz mało. Chciałbym wiedzieć i mieć "na papierze" jak to było z "koronacja" Realu, jaki wpływ miały same sukcesy Królewskich na kibiców, mieszkańców i ogólnie ludzi w Hiszpanii, czy Madrycie a może nawet i świecie. Jaki stosunek mieli do gwiazd zwykli ludzie (np do Di Stefano) i jaki gwiazdy miały wpływ na ludzi wtedy (bo teraz to wiem i ogólnie nie trudno się domyślić).

Albo też na temat generała Franco i jego "miłości" do Realu, co na to Katalończycy wtedy itp. W takim sensie jakieś książki gdzie chociaż pobieżnie ale dało by się wyczytać jaki wpływ na ludzi miał Real Madryt.

Mogą być tytuły w języku angielskim, nawet bardzo chętnie. Na pewno ktoś coś czytał, więc proszę o pomoc :)

Ewentualnie, bo to mój "zapasowy" temat, coś o baskach i Athleticu, bo np ich wpływ na chęć wyodrębnienia się od Hiszpanii, ogólnie klub jako symbol niepodległości to też ciekawy temat na prace, ale zdecydowanie bardziej wolałbym pisać o merengues

Edited by Oran
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Wściekły Pies
Posted

jakbyś chciał coś o Barcelonie to mógłbym popytać znajomego, który jest baaaaaaaaaaardzo mocno zajawiony tym klubem + skończył dziennikarstwo więc pewnie parę książek przeczytał. O Real też go mogę w sumie spytać bo piłka hiszpańska to jego konik.

btw. ile ostatnio prze(pipi)ałeś u buka? :>

Posted

Myślę, że pytanie możesz zadać również na forum realmadrid.pl - tam uzyskasz więcej odpowiedzi niż na forum o kąsolach. Tylko uważaj, bo jak czasami czytam newsy na ich stronie to Ci newsami to totalni debile i gimbusy.

Posted

Tak z ciekawosci, na jakiej uczelni sa takie tematy dyplomowki ?

Brzmia duzo lepiej od mojego: Metody prognozowania i sterowania stanem cieplnym obiektow stalowniczych z zastosowaniem dostepnych technik pomiarowych.

Guest Oran
Posted (edited)

No napisałem tam i przekopiowałem tutaj, bo mówie a nóż widelec.

Tam zero odezwu także mega fani 14 letni co nigdy nie czytali książek zapewne.

@ofsajd

U buka prze.(pipi)ałem 200 zł TYLKO (ostatnio)... Już nie gram xD

No to popytaj, ja tylko teraz książek szukam, pisać będę pewnie w lutym ;)

Edited by Oran
  • 2 months later...
Guest Oran
Posted

Anyone? Potrzebuje w sumie powoli już tych ksiażek, bo deadline się zbliża :(

Guest Oran
Posted

Ma 85 lat, i mówi, że generał Franco to jego ziomek z podstawówki, elo rap.