Skocz do zawartości

Console Wars 5: Starcia Betonów

Featured Replies

Opublikowano

zalezy jaką sprzedaż weźmiemy jako granice bycia/nie bycia system sellerem.

Seria Uncharted pomimo wielu nagród, cudownej średniej i genialnej grafiki nie sprzedaje się wg mnie wcale jakoś mega wybitnie. Taki MGS4 nie licząc GT5 dalej jest niepobity(baa nwet nikt się do niego nie zbliżył) jeśli chodzi o sprzedaż eksluzywów na ps3 a przypominam o ile było wtedy mniej czarnulek na rynku w porównaniu do ich liczby przy premierze U3.

Według vgchartz Uncharted 2 sprzedało się lepiej od MGS4, a trójka na podobnym poziomie, czyli ok 6 baniek.

• Odpowiedzi 11,6 tys.
  • Wyświetleń 375,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, Mendrek ciągle się pyta jakie to są różnice między Xbox LIVE a PSN, mimo nawet tego że dokładnie mu je wypisałem jakiś czas temu.   Tak więc postanowiłem skleić filmik dla takich jak on:  

• mentalność Lionela i komentujących na PPE - pogoń za hardware i ocenianie wszystkiego pod kątem jakichś tranzystorów (i to tacy ludzie mają czelność śmiać się z pececiarzy, że ci zamiast grać gadają o

• raven_raven
    raven_raven

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=v6jIK_cHF5c   To jest ta gierka, do której po nocach moczą się sonyboty xD?   Chcecie mi powiedzieć, że gra w której jedyny koleś z latar

Opublikowano

ooo długo nie sprawdzałem, jeśli faktycznie juz mają około 6 baniek to dla mnie jak najbardziej jest to system seller. Zresztą i tak te wszystkie liczby i gadki o tym co jest lub nie jest system sellerem upadają przy liczbach z eksluzywów Nintendo :P

Opublikowano

Słyszałem, że np. dużo Gearsów czy Unchartedów schodzi w zestawach z konsolą, także nie byłbym pewny czy tylko Halo i Gran Tourismo to s-s.

System seller to gra, która sprzedaje konsole, a nie gra, która jest dodawana za darmo do zestawu z konsolą. Sony i MS mają tylko po jednej marce, która sprawia, że gra idzie w grube miliony od dnia premiery, a za tym idzie sprzedaż konsol i to są właśnie Halo i Gran Turismo.

Podciąganie pod to Turn 10, Naughty Dog czy o zgrozo Remedy czy Insomaniac i ich gier to jakiś nieśmieszny dow(pipi).

Najwyżej oceniany ex na ps3 czyli Uncharted 2 lub ex z najlepszą grafiką - Uncharted3 według Ciebie nie jest system sellerem. I ty chcesz rozmawic o faktach?? Beka z xbota :rofl2:

Nie rozumiesz pojęcia "system seller" tak samo jak nie rozróżniasz pojęć "przychód" czy "dochód".

Jakość gier nie ma nic wspólnego z mianem system sellera. Dalej chcesz się ośmieszać?

Opublikowano

ooo długo nie sprawdzałem, jeśli faktycznie juz mają około 6 baniek to dla mnie jak najbardziej jest to system seller. Zresztą i tak te wszystkie liczby i gadki o tym co jest lub nie jest system sellerem upadają przy liczbach z eksluzywów Nintendo :P

To też nie ma znaczenia skoro połowa z tego schodzi w bundlach za ułamek ceny. Forza 3 zeszła w ok. 5 mln sztuk i też nie jest to system seller. System seller to takie Halo 4, które w 3 miesiące mogło pociągnąć nawet 7 mln kopii albo Gran Turismo 5, które 3-4 zrobiło w miesiąc.

Jakby przyjąć tok rozumowania, że system sellerem jest jakakolwiek gra, która idzie w mln bez analizy struktury i dynamizmu jej sprzedaży, to za system sellera trzeba by uznać serię Motorstorm czy Resistance.

Prosty przykład - start nowej generacji i mamy 3 nowe konsole, a na każdej z nich są tylko 2 gry startowe:

1. Modern Warfare i GTA

2. Uncharted i God of War

3. Fable i Forza Motorsport

Nie trudno wskazać która z tych trzech konsol ma prawdziwe system sellery i zostawi pod względem sprzedaży daleko w tyle dwie pozostałe.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

System seller to gra, ktora podnosi sprzedaz konsoli w momencie swojej premiery. Pomagaja w tym oczywiscie bundle. Macie grafy sprzedazy konsoli w okresie ok do 3 miesiecy od premiery Halo albo Unchadted? Inaczej to sobie mozecie gdybac.

Opublikowano

Słyszałem, że np. dużo Gearsów czy Unchartedów schodzi w zestawach z konsolą, także nie byłbym pewny czy tylko Halo i Gran Tourismo to s-s.

System seller to gra, która sprzedaje konsole, a nie gra, która jest dodawana za darmo do zestawu z konsolą. Sony i MS mają tylko po jednej marce, która sprawia, że gra idzie w grube miliony od dnia premiery, a za tym idzie sprzedaż konsol i to są właśnie Halo i Gran Turismo.

Podciąganie pod to Turn 10, Naughty Dog czy o zgrozo Remedy czy Insomaniac i ich gier to jakiś nieśmieszny dow(pipi).

Najwyżej oceniany ex na ps3 czyli Uncharted 2 lub ex z najlepszą grafiką - Uncharted3 według Ciebie nie jest system sellerem. I ty chcesz rozmawic o faktach?? Beka z xbota :rofl2:

Nie rozumiesz pojęcia "system seller" tak samo jak nie rozróżniasz pojęć "przychód" czy "dochód".

Jakość gier nie ma nic wspólnego z mianem system sellera. Dalej chcesz się ośmieszać?

Jesteś śmieszny, Uncharted 2 to gra dla której miliony osób kupilo ps3 tak samo jak dla Geras of War miliony kupiło x360. Zobacz jaki skok sprzedaży mialo ps3 w 2009 roku. Zaraz napiszesz że wtedy wyszedł ps3 slim ale zobacz że w 2012 roku też wyszła nowa wersja ps3 super slim a mimio to nie było takiego skoku sprzedaży. Nastepnie napiszesz że start ps3 slim był połączony z obniżką ale w 2011 roku również była obniżka a sprzedaż znacząco nie wzrosła. Dyskusja z tobą właściwie nie ma sensu gdyż strasznie generalizujesz, wmawiasz ludziom coś czego nie powiedzieli i twierdzisz że twoje posty to fakty. wymieniłem liste dużych developerów AAA których gry sprzedają konsole a ty nie potrafisz się do tego odnieść. Microsoft ma tylko 2 takie teamy a sony 6. Skoro według Ciebie takie gry jak Uncharted, God of War nie sprzedają konsol to wystarczyłoby żeby sony na ps3 wydało Gran Turismo?? Najgorsze w tym wszystkim jest że jesteś fanboyem xboxa najgorszego typu który udaje obiektywizm, Piszesz na portalach związanych tylko z xboxem a za co dostajesz promki i golda gratis. Potem twierdzisz że płacenie za live jest spoko.

Yeti umieścił newsa o tym że developer z Rare odchodzi do Sony a ty od razu użyłeś słowa sonyboty. Często na jakąś krytykę polityki microsoftu odpowiadasz że kiedyś jakiś sonybot coś powiedział a nie odnosisz się do posta danego użytkownika. Dlatego zastanów się czy dyskutujemy na fakty czy robimy sobie jaja.

Opublikowano

To nie ja posługuję się pojęciami, których nie rozumiem Andrew, to jest twoja domena. Nie masz pojęcia o tym o czym piszesz i to jest twój problem.

Fakty pozostają faktami czy Ci się to podoba czy nie. Napisałeś, że studia takie jak Insomaniac, Remedy, Turn 10, Japan Studio itp. to studia, który gry są system sellerami. To są kłamstwa. System sellery to Mario, Halo, Gran Turismo, Call of Duty, GTA. To są gry, które sprzedają się w grubych mln od samego początku i są w stanie pociągnąć tym samy sprzedaż konsoli.

Uncharted czy Forza nie należą do tego grona.

Jakby te studia wydawały system sellery, to twoim tokiem rozumowania Sony w 2011 wydało z 5-7 system sellerów, a MS tylko 2. Tym samym PS3 powinno sprzedać się dużo lepiej w 2011 od X360, a lepiej sprzedał się Xbox.

Co to więc za system sellery, które nie sprzedają konsol. Bardzo ciekawe.

Teraz to już cię niszczę kilka razy dziennie :P

Opublikowano

Jesteś śmieszny, Uncharted 2 to gra dla której miliony osób kupilo ps3 tak samo jak dla Geras of War miliony kupiło x360. Zobacz jaki skok sprzedaży mialo ps3 w 2009 roku. Zaraz napiszesz że wtedy wyszedł ps3 slim ale zobacz że w 2012 roku też wyszła nowa wersja ps3 super slim a mimio to nie było takiego skoku sprzedaży. Nastepnie napiszesz że start ps3 slim był połączony z obniżką ale w 2011 roku również była obniżka a sprzedaż znacząco nie wzrosła. Dyskusja z tobą właściwie nie ma sensu gdyż strasznie generalizujesz, wmawiasz ludziom coś czego nie powiedzieli i twierdzisz że twoje posty to fakty. wymieniłem liste dużych developerów AAA których gry sprzedają konsole a ty nie potrafisz się do tego odnieść. Microsoft ma tylko 2 takie teamy a sony 6. Skoro według Ciebie takie gry jak Uncharted, God of War nie sprzedają konsol to wystarczyłoby żeby sony na ps3 wydało Gran Turismo?? Najgorsze w tym wszystkim jest że jesteś fanboyem xboxa najgorszego typu który udaje obiektywizm, Piszesz na portalach związanych tylko z xboxem a za co dostajesz promki i golda gratis. Potem twierdzisz że płacenie za live jest spoko.

Yeti umieścił newsa o tym że developer z Rare odchodzi do Sony a ty od razu użyłeś słowa sonyboty. Często na jakąś krytykę polityki microsoftu odpowiadasz że kiedyś jakiś sonybot coś powiedział a nie odnosisz się do posta danego użytkownika. Dlatego zastanów się czy dyskutujemy na fakty czy robimy sobie jaja.

bo nowa wersja jest

a) brzydsza niż stara

b) droższa niż stara ...

Opublikowano

A i Andrew, znajdź mi tego posta gdzie gloryfikowałem płacenie za Golda. Ok? Albo zamknij japę i przestań kłamać. Zawsze pisałem, że za golda trzeba płacić jak chce się grać online i tyle.

No i żal ci tyłek razem z Mendrkiem ściska o te promki? :P Jego rozumiem bo robił w jakiś portalach za wyrobnika i nawet nie wie od kogo i za co się dostaje promki, ale ciebie nie rozumiem.

Chyba, że to zwykła zawiść. Przykro mi, że mój jakiś tam mały osobisty "sukces" powoduje taki ścisk zwieraczy u innych.

Opublikowano

Coraz więcej pojazdu coraz mniej faktów. To jeszcze Red Dead Redemption można uznać za system SELERA ( wiem, specjalnie tak piszę :D ) bo zszedł po ok 7 mln na każdej ( razem 14 ).

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Twierdziłes że płacenie 10 złotych miesięcznie to nic złego. Mimo iż tylko na x360 trzeba płacić z a xbox live. wysoka sprzedaż x360 wynika z niskiej ceny, dużych nakładów na reklame, kinecta którego kupują casuale i promocji w okresie świątecznym. Później się dziwisz dlaczego mimo sprzedaży x360 z zyskiem to microsoft nie zarabia na x360. Większość x360 sprzedawanych jest w okresie świątecznym i USA. wtedy są za(pipi)iste prmocje rzez które micorosft już nie zarabia na sprzedanych konsolach. Dlatego zysk na sprzedanym x360 jest tylko teoretyczny.

Jakich pojęć używam których nie rozumiem?? Czyli nadal twierdzisz że Gears of war 1 i Uncharted 2 to nie były system sellery??

Opublikowano

Seria FIFA to chyba też system seller?

Opublikowano

Nowe pojęcie SELER systemowy :D

seler.jpg

Messr, you so funny ;)

Opublikowano

Prosiłbym o nieużywanie manipulacji "10 PLN miesięcznie" w stosunku do Golda. Ktoś mógłby zostać wprowadzony w błąd, kupić (niechcący) X360, wyciągnąć z kieszeni pierwsze 10 PLN za najbliższy miesiąc, i srogo się przejechać. Nie utrudniajmy życia potencjalnym (wyłącznym) posiadaczom X360, i tak już z samego faktu tego wyboru mają się gorzej.

A co do mnie i promek, to akurat też dostawałem, acz zawsze byłem obiektywny. Nie pisałem dla fanbojskich serwisów. Wolę dostać mniej promek, niż być sprzedawczykiem.

Ps. System seller nie musi być najlepiej ocenioną grą. W zasadzie CoD od dawna podważa fakt system seller = najlepsza gra. I bardzo dobrze, bo przynajmniej xboty nie mogą się tasować jakimiś sprzedażami holasków, bo zawsze ktoś może powiedzieć "CoD" i cała misterna manipulacja w p...

Edytowane przez Mendrek

Opublikowano

Twierdziłes że płacenie 10 złotych miesięcznie to nic złego. Mimo iż tylko na x360 trzeba płacić z a xbox live. wysoka sprzedaż x360 wynika z niskiej ceny, dużych nakładów na reklame, kinecta którego kupują casuale i promocji w okresie świątecznym. Później się dziwisz dlaczego mimo sprzedaży x360 z zyskiem to microsoft nie zarabia na x360. Większość x360 sprzedawanych jest w okresie świątecznym i USA. wtedy są za(pipi)iste prmocje rzez które micorosft już nie zarabia na sprzedanych konsolach. Dlatego zysk na sprzedanym x360 jest tylko teoretyczny.

Ostatnio twierdziłeś, że E&D to w większości X360. Jeśli masz rację to jak pogodzisz to z twierdzeniem, że " microsoft nie zarabia na x360" skoro w ostatnim kwartale E&D ZAROBIŁO 600 mln $?

Zdecyduj się bo za każdym razem piszesz co innego.

Co do tego golda, nie widzę nic złego w płaceniu 10 zł miesięcznie. Lepiej by było gdyby to samo było za darmo i zawsze to pisałem. Mnie na dzień dzisiejszy stać wydać równowartość hamburgera na miesiąc golda, jeśli dla Ciebie jest to problem finansowy, to przykro mi.

Opublikowano

Skoro tak microsoft zarabia to dlaczego nie poda jaki procent zysków stanowi x360?? Przecież w tym dziale mieści się windows phone i tablet microsoftu. Gdzie w tym raporcie pisze o zysku 600 milionów?? To według ciebie Don ludzie kupowali PS3 dla Uncharted 2 a x360 dla gears of war 1??

Edytowane przez Andrew21

Opublikowano

Kupowali. Stefan kupił, Piotrek i Malwina też. O ile mi wiadomo to są "ludzie". Ale nie zmienia to faktu, że tak jak już pisałem - serie Uncharted czy Forza to nie są system sellery, tak samo jak system sellerami nie są gry Remedy czy Insomaniac.

No to jak jest Andrew, X360 zarobił ostatnio te 600 mln $ czy nie zarobił?

Opublikowano

Jakie 600 milionów w ostatnim raporcie jest o przychodzie EDD 3.77 miliarda $ a nie ma nic o dochodach EDD. Microsoft zastosował podobny myk jak Nintendo z WiiU . Nintendo podało że mieli większy przód ze startu WiiU niż z Wii. Wynika to z faktu że Wiiu jest o 100$ droższe . Nie podali natomiast liczby sprzedanych konsol WiiU gdyż liczba jest duzo gorsza.

Edytowane przez Andrew21

Opublikowano

Gdzie w tym raporcie pisze o zysku 600 milionów??

Ręce opadają...

211kwud.jpg

http://www.microsoft...ntRevenues.aspx

Opublikowano

Jakie 600 milionów w ostatnim raporcie jest o przychodzie EDD 3.77 miliarda $ a nie ma nic o dochodach EDD. Microsoft zastosował podobny myk jak Nintendo z WiiU . Nintendo podało że mieli większy przód ze startu WiiU niż z Wii. Wynika to z faktu że Wiiu jest o 100$ droższe . Nie podali natomiast liczby sprzedanych konsol WiiU gdyż liczba jest duzo gorsza.

http://www.cdaction....na-trzecia.html

jak znajde chwilę to znajdę CI orginał

FANBOIZM PRZYSŁANIA CI TRZEŹWOŚĆ MYŚLENIA!!! - nie zmieniaj się w Mendrka nie idź ta scieżka ...

(Don mnie ubiegł)

Edytowane przez typfon

Opublikowano

Dobra, dosyć tych przepychanek i dziwnych wizji świata xbotów.

Pytanie - co będzie 1 lutego? Wygląda to w klimatach GoW: A, ale robić taki teaser i tak wcześnie? I co niby chcieliby zapowiedzieć, kolejny trailer przy pomocy teasera? IMO może chodzić o coś innego. Jakieś domysły? :)

Opublikowano

Może demo?

Opublikowano

oferta PS+ na marzec

Opublikowano

Gdzie w tym raporcie pisze o zysku 600 milionów??

Ręce opadają...

211kwud.jpg

http://www.microsoft...ntRevenues.aspx

Ale nie ma nigdzie napisane ile zarobił bądź stracił sam xbox360. Widać że ma microsoft nie ma się czym chwalić dlatego ukrywa te dane. Tak samo jako jedyna firma w branży growej nie podaje ile gier sprzedało się na x360.

Opublikowano

Teraz zarabia na konsoli. Produkcja tania i zarabia na sprzedazy. Dolary im sie troily po czarnym piatku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.