Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

Szkoda ze ze SNESa nie wyszly.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 21 tys.
  • Wyświetleń 668,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• waldusthecyc
    waldusthecyc

hav3n - to nie jest klepanie po plecach, to nie jest szeptanie "brawo kolego", to nie jest mrugnięcie okiem - to jest radość z prawdy. Ludzie od lat wiedzeni taśmowymi kłamstwami o tym co ich otacza,

• waldusthecyc
    waldusthecyc

śmiech na sali to jest Twoje pyerdolenie jak to niby w USA jest tak samo ciężko jak w Polsce. Nie wiem kiedy ostatnio byłeś w Polsce, matematyka jest taka sama na całym świecie więc otwórz oczy:   j

Opublikowano

RPG to nie tylko sandboxowe tytuły i twory Bioware ale tez i inne gierki. No ale skoro większość pewnie tylko w to zagrała to o czym tu gadać.

Opublikowano

Problem z zachodnimi grami jest taki, że najlepsze wychodzą tylko na PC :<>

Opublikowano

Nieprawda, RDR nie wyszlo na PC.

Edytowane przez hav3n

Opublikowano

Ja pasuje, bo większość tutaj tkwi mentalnie w erze PSone/PS2. Było fajnie, na szczęście czasy się zmieniły i jest za(pipi)iście.

Opublikowano

Generacja różnicy i popatrzcie się jacy wszyscy dorośli i postępowi się zrobili :teehee:

Opublikowano

Szkoda ze ze SNESa nie wyszly.

Pozdrawiam

Nie wiem co jedno średnie FFXIII ma do całego gatunku. Zresztą 'inspiracją' dla SE był w tym przypadku zachodni game design.

Opublikowano

Action-adventure, shooter TPP, shooter FPP, racer, RPG, gry z otwartym światem, platformówka 2D - podium we wszystkich tych kategoriach należy do zachodnich gier. GT w recerach nie liczę, bo to gra w 60% z PS2.

Opublikowano

DS II zachwyca lokacjami i designem przeciwnikow.

Las we mgle i rotten na przyklad

.

Japonia > zachod, jesli chodzi o "duze" gry.

Opublikowano

Nie szanowac (nawet nie napisze grac ale po prostu szanowac) japonskich gier i posiadac konsole to trzeba byc albo xbetonem albo rocznikiem 99+ (najczesciej jednym i drugim).

Opublikowano

Ale jak ktos ma szanowac jak nie gral?

A pierwsza konsola byl X360

Opublikowano

ja czekam na powrot wielkiej japonskiej szkoly robienia gier i enginow - czasy psx czy ps2,ngc - najlepsze i najladniejsze gry tylko od japoncow - w dniu premier takie tytuly jak teeken3,virtua figher3, soul calibur, mgs1,2,3, final fantasyX, gran turismo 1,2,3,4, devil may cry, resident evil4, dragon qauest viii czy inne - wyprzedzaly epoke zarowno wykonaniem jak i grywalnoscia

Opublikowano

Widze sonyslave bekuja z japonskich giereczek dla dzieci i Figaro tak serduszko zabolalo ze szybciutko wrocil do hejtu na Xbonie. Ale dobrze, je*bac japonie, tylko zachodni developerzy!

Skończ FFVII to zobaczymy co powiesz. Ta gra jest dojrzalsza fabularnie jak wszystko co wyszło w poprzedniej generacji.

Opublikowano

Ale jak ktos ma szanowac jak nie gral?

A chociazby tak, ze powinien znac choc troche historie branzy i wiedziec co japonce wyprawiali w czasach nesa, snesa, psxa i wzwyz. Sprowadzanie to do jednego mianownika "cukierkowe gry dla dzieci" jest po prostu smieszne.

Opublikowano

A chociazby tak, ze powinien znac choc troche historie branzy i wiedziec co japonce wyprawiali w czasach nesa, snesa, psxa i wzwyz.

Ale... o czym mowa? Od NES-a sam grałem i do dziś wychodzą japońskie gry, które są w pytę. Przecież pisałem o tym, ile japońskie gry znaczyły w erze PS3/X360 i ile znaczą teraz. No i w porównaniu z zachodnimi znaczą bardzo mało. I to jest fakt. A historia japońskiej szkoły jest długa i piękna, tyle że tu i teraz to już g.ówno znaczy.

Opublikowano

Wydawalo mi sie, ze pisales o jap. szkole ogolnie ze syf. Zwracam honor zatem.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

było sobie psx, ps2, gamecube, n64 i japonia rządziła i dzieliła

nagle pojawia się xbox i wywraca ryneczek growy do góry nogami, fpp jak halo, deus ex, riddick, zachodnie rpgi pokroju morrowinda, mass effect, zalewają świat konsol - szlachta playstation oburzona "jak to, pecetowe gierki na konsole? multiplayer? do budy, xbox to nie konsola to pc w przebraniu - tylko konsolki"

mija kilkanaście lat i w co gra owa "szlachta" na swoich wspaniałych gibających się na trójnogu pe-es czwórkach? bf4 kurtyzany, killzone multi kurtyzany, patrzcie na ten pasjonujący jak wywiad z macierewiczem wyścig driveclub - to jest to, klękajcie do miecza, to są konsole, to jest świat playstation a konsolowe cyfry to 1080 i 60..

Opublikowano

było sobie psx, ps2, gamecube, n64 i japonia rządziła i dzieliła

nagle pojawia się xbox i wywraca ryneczek growy do góry nogami

Nie, przyczyna zwycięstwa Zachodu jest inna. Przewrót dokonał się mniej więcej na początku minionej generacji - zachodni deweloperzy dysponowali lepszą technologią, wyższymi budżetami, inspirowali się modelem hollywoodzkim. To zaczęło przynosić świetne rezultaty, co pociągnęło za sobą jeszcze większe budżety i jest lepszą technologię. W dodatku europejscy i amerykańscy twórcy - co oczywiste - zdecydowanie lepiej trafiali w naszą kulturową sferę i tego pociągu już nic nie zatrzyma. No i jeszcze zbiegło się to z tym, że większość (nie mówię wszystkie) kochane japońskie serie zaczęły tracić na jakości, a nowe IP często nie miały mocy się przebić. I tak oto jesteśmy w 2014.

BTW, najlepszy zachodni deweloper tworzy na wyłączność dla PlayStation :)

Edytowane przez Kasias

Opublikowano

Zadziwia mnie jak ludzie patrza na gatunek wyscigow, co ten cod zrobil z ludzmi ze ci oczekuja nawet wodotryskow i jakichs explozji w wywcigowce.

Gdyby jeszcze byl pokazany drift challange i byloby to kiepskie to rozumiem, ale jazda na torze 3x wezszym niz te w symulatorach z sensowna iloscia graczy na trasie dalej nie zadowala to mi rece opadaja.

Opublikowano

wbijasz do tego gameplayu z driveclub? on jest zalosnie slaby, nudny, kamera umiejsciowiona jest za blisko, przyciwnicy jada po sznurku, a rozgrywka nie ma dynamiki. Nikt nie oczekiwal smokow przelatujacych nad trasa i skryptow i eksplozji, zreszta byla masa swietnych wyscigowek bez takedownow, a jak na razie te dziwne(tragicznie ta gre reklamuja  ipokazuja to swoja droga) gamepleye i gify bardziej jej szkodza niz pomagaja

moze jeszcze bedzie z tego swietny racer, ale na razie tego w nim nie widze, jedynie opcje sieciowe zapowiadaja sie na wypasasie

Opublikowano

Szczerze? Jestem fanem samochodówek od... zawsze... a i tak nie lubię zbytnio oglądać takich gameplayów. 90% z nich mnie nudzi.. mimo, że pochodzą ze świetnej gry. Może fascynujące były filmiki z gameplayów z Forzy, czy GT? Albo z ostatniego NFSa Hot Pursuit (tylko kilka przykładów)? Dla mnie flaki z olejem.. jednak z sama gra to całkiem co innego. Jeśli nie dali dupy z modelem jazdy, to tutaj może być (i pewnie będzie) podobnie.

Te z DC oglądam (uważnie :P) po części ze względu na kwestie techniczne. W grach też zawsze liżę ściany i analizuję dokładnie rózne elementy oprawy graficznej. Takie drobne zboczenie ;)

Edytowane przez Emet

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.