Skocz do zawartości

Console Wars 2+0+1+5: This is Waiting

Featured Replies

Opublikowano

To w takim razie Panie "anonimowy developer napisał", jak to się ma do tego, że co stronę piszecie, że każda gra wygląda lepiej na PS4? No bo w takim razie sam sobie przeczysz.

Nie mówię, że to będzie miało miejsce w każdej grze, ale może się zdarzyć.

Mam coś, ale to nie jest dokładnie ta wypowiedz o której mówiłem, poszukam jeszcze.

Ani Xboksa One, ani PlayStation 4 nie ma jeszcze na rynku, a już bardzo często mówi się o przewadze technologicznej konsoli Sony nad urządzeniem Microsoftu. Większość takich informacji opiera się najzwyczajniej w świecie na gdybaniu, inne są zdradzane nieoficjalnie przez deweloperów pracujących nad grami dla obu systemów. Niedawno Adrian Chmielarz wywołał małe zamieszanie, stwierdzając, że według kolegów po fachu, mających styczność z tymi sprzętami, czysto przy produkcji tytułów różnica w mocy jest odczuwalna. PS4 jest ponoć nawet połowę potężniejsze od propozycji z Redmond. Potem twórca Teenagenta dodał, że jeśli ktoś ma fach w rękach, wtedy niezależnie od możliwości sprzętu jego gra będzie wyjątkowa, ale posypały się kolejne doniesienia.

Deweloperzy chcący pozostać anonimowymi ujawniają, że różnica jest oczywista. PlayStation 4 gwarantuje szybszy odczyt pamięci właśnie na poziomie około 50%, tak samo sprawniej dokonuje obliczeń arytmetycznych. Niezoptymalizowany kod gry, pracujący podobnie na obu konsolach, zazwyczaj działa sprawnie w około 30 klatkach na sekundę przy rozdzielczości 1920 na 1080 pikseli na PS4, ledwo utrzymując 20 przy 1600 na 900 pikseli w przypadku Xboksa One. Gromy sypią się zwłaszcza w stronę pamięci ESRAM. Niezbyt odczuwalne będzie przy tym wszystkim ogłoszone niedawno podkręcenie CPU i GPU. Różnica czysto technologiczna może się jednak zmniejszyć wraz z kolejnymi wersjami sterowników graficznych, w którym to aspekcie Microsoft ponoć na razie radzi sobie słabo, bardzo zwlekając z istotnymi aktualizacjami.

Odpowiedzialny za rozwój produktu Albert Penello jest niezmiennie przekonany, że Xbox One jeszcze pokaże pazury, a ewentualne różnice w grach na konsolę Microsoftu i Sony będą pomijalne. Jeśli wierzyć doniesieniom, w początkach obecności obu systemów na rynku gry wieloplatformowe raczej nie będą świadczyć na korzyść któregoś z nich, bo specjalne doszlifowywanie projektów to nieopłacalna robota. Odbiorca mógłby się też poczuć oszukanym dostrzegając znaczne rózbieżności w oprawie tej samej gry.

http://www.dobreprogramy.pl/Xbox-One-duzo-slabszy-od-PS4-Deweloperzy-wypowiadaja-sie-ale-w-wiekszosci-anonimowo,News,47688.html

I tak na chłopski rozum, jak coś jest o 50% mocniejsze, to wiadomo, że należy spodziewać się różnic, zresztą ekskluziwy najlepiej pokażą tą różnice.

• Odpowiedzi 83,2 tys.
  • Wyświetleń 2,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• tak  

• Waldek dobry bajkopisarz xD Nie wiem czemu tak nienawidzi pc ale chyba wiem jak powstaja jego teksty.   Akt I, scena 1. Bohaterowie: zona Waldemara, Waldemar. Miejsce: pokoj goscinny (ten z telewi

• Ja tam miałem w co grać na PS2. W rok od premiery PS2 w Japonii było około 150 gier do ogrania, prawdziwych retailowych produkcji a nie indyczych popierdółek. Jasne, zdarzały się też konwersje z innyc

Opublikowano

misiu, diablo 3 jest po angielsku w wersji cyfrowej, wiec nie wiem z czego heheszki. o 7 rano usterka zgłoszona przez strone internetową o 16 kurier odbiera paczke, jeden telefon wykonany po to by zamówić kuriera. konsola do czech jedzie.

klasa, z tego co pisal Masorz to po prawie 2tyg konsola dalej polski nie opuscila w drodze do francji :confused:

Jeszcze będzie tak, że Masorz wysłał konsolę 2 tyg. przed Orzeszkiem i dostanie konsolę 2 tyg. po Orzeszku.

Ale MS zawsze miał błyskawiczny serwis. 

Pewnie też mało który klapek wie, że w tej generacji na Xone są 2 lata gwaracji door 2 door Microsoftu. Wystarczy konsolę na ich stronie zarejestrować.

na x360 serwis to tez byla klasa swiatowa

ehhh szkoda tego kinecta - jakby dalej byl obligatoryjny to bym bardziej rozwazal kupno tej konsoli, bez niego to taki slabszy i gorszy brat blizniak ps4. Z biegiem lat stalem sie graczem bardziej casualowym, do tego kobieta pod dachem wiec taki kinnect z fajnymi i innowacyjnymi grami na niego bylby czyms co wyroznialoby na plus ta konsole

Opublikowano

do tego kobieta pod dachem wiec taki kinnect z fajnymi i innowacyjnymi grami na niego bylby czyms co wyroznialoby na plus ta konsole

to bierz z kinectem. kobieta sobie potanczy ze smart-fonem w łapie. dużo za to nie zapłacisz.

Opublikowano

Ficuś: Dziwne rzeczy piszesz, bo zmiany w SDK Xone pozwalające na wykorzystanie dodatkowych zasobów w grach, które i tak by nie korzystały z Kinecta nie jest równoznaczne z porzuceniem Kinecta i tego większość ludzi nie jest w stanie pojąć. Casualowe szpile na Kinecta jak miały wychodzić tak będą wychodzić. Tak samo obsługa Kinecta w OS konsoli cały czas jest ulepszana.

Jedyna zmiana jaka z tego wynika, że będzie mniej opcjonalnych funkcji Kinecta w tradycyjnych grach takich jak Dead Rising itp. produkcje.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

do tego kobieta pod dachem wiec taki kinnect z fajnymi i innowacyjnymi grami na niego bylby czyms co wyroznialoby na plus ta konsole

to bierz z kinectem. kobieta sobie potanczy ze smart-fonem w łapie. dużo za to nie zapłacisz.

pomysle, dalej tak szczerze sie waham co wybrac z ps4/xone/wiiu. Czesc mnie chcialaby wreszcie sprobowac nabyc cos innego niz konsola sony, z drugiej strony wizja kolejnych gier od naughty dog i posiadania najmocniejszej konsoli na rynku z najlepiej wykonanymi multiplatformowami jest kuszaca pomimo faktu, ze na horyzoncie nie ma w chwili obecnej ani jednego tytulu eksluzywnego jaki mnie jara

Xone ma KI, zaraz bedzie miec FH2 i Ori, poczekam na opinie po premierze PL, jak bedzie dzialal polski live, czy bedzie integracja nc+ z xone, czy cos ciekawego casualowego pokaza na kinnecta itp

Ehhh bylby xeno2 i zelda wiiu w tym roku to bym nie mial dylematu

Opublikowano

misiu, diablo 3 jest po angielsku w wersji cyfrowej, wiec nie wiem z czego heheszki. o 7 rano usterka zgłoszona przez strone internetową o 16 kurier odbiera paczke, jeden telefon wykonany po to by zamówić kuriera. konsola do czech jedzie.

klasa, z tego co pisal Masorz to po prawie 2tyg konsola dalej polski nie opuscila w drodze do francji :confused:

Jeszcze będzie tak, że Masorz wysłał konsolę 2 tyg. przed Orzeszkiem i dostanie konsolę 2 tyg. po Orzeszku.

Ale MS zawsze miał błyskawiczny serwis. 

Pewnie też mało który klapek wie, że w tej generacji na Xone są 2 lata gwaracji door 2 door Microsoftu. Wystarczy konsolę na ich stronie zarejestrować.

Jeszcze jedno mi się nasunęło - kijnia, że najbliższy serwis gwarancyjny Sony ma dopiero we Francji. Już na samym transporcie (nawet kurierem) do i z serwisu Sony traci ~ 8 dni.

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano
Jeszcze jedno mi się nasunęło - kijnia, że najbliższy serwis gwarancyjny Sony ma dopiero we Francji. Już na samym transporcie (nawet kurierem) do i z serwisu Sony traci ~ 8 dni.

Skąd te wyliczenia? Kurierem może być we Francji na drugi dzień. Ba, z Japonii paczki wysyłane SAL-em (tańszy i wolniejszy jest tylko statek - 2-3 miechy czekania), dochodzą mi często w 5 dni roboczych.

Opublikowano

Xone ma KI, zaraz bedzie miec FH2 i Ori, poczekam na opinie po premierze PL, jak bedzie dzialal polski live, czy bedzie integracja nc+ z xone, czy cos ciekawego casualowego pokaza na kinnecta itp

premiera 2 września chyba

xbox fitness najlepsze dla lasek i za free

integracji z nc+ raczej bym sie nie spodziewał (oneguide)

Edytowane przez kermit

Opublikowano

Xboty jak się starają aby było ich na forum 10, a nie 9. :teehee:

Opublikowano

pomysle, dalej tak szczerze sie waham co wybrac z ps4/xone/wiiu. Czesc mnie chcialaby wreszcie sprobowac nabyc cos innego niz konsola sony, z drugiej strony wizja kolejnych gier od naughty dog i posiadania najmocniejszej konsoli na rynku z najlepiej wykonanymi multiplatformowami jest kuszaca pomimo faktu, ze na horyzoncie nie ma w chwili obecnej ani jednego tytulu eksluzywnego jaki mnie jara

Ehhh bylby xeno2 i zelda wiiu w tym roku to bym nie mial dylematu

Live działa normalnie - oficjalna premiera nic nie zmieni.

Casualowe gry - Kinect Sports Rivals, będzie Dance Central: Spotlight + Fantasia Music Evolved (czy jakoś tak). To ta najbliższa perspektywa.

Co do WiiU. Jeśli nie masz Wii, to nawet nie ma się nad czym zastanawiać. Jeżeli masz, to można zaczekać do premiery Bayonetty 2 albo trochę dłużej, do Captain Toad. Wtedy ilość klasowych ex'ów będzie jak na Xone + PS4.

Opublikowano

WiiU dogonili juz czy jeszcze nie?

Opublikowano
 Jeśli wierzyć doniesieniom, w początkach obecności obu systemów na rynku gry wieloplatformowe raczej nie będą świadczyć na korzyść któregoś z nich, bo specjalne doszlifowywanie projektów to nieopłacalna robota. Odbiorca mógłby się też poczuć oszukanym dostrzegając znaczne rózbieżności w oprawie tej samej gry.

Jakoś na fanach PS3 nie zrobiło to wrażenia, przez tyle lat dostawali gorsze MP i żyli.

Opublikowano

Skąd te wyliczenia? Kurierem może być we Francji na drugi dzień. Ba, z Japonii paczki wysyłane SAL-em (tańszy i wolniejszy jest tylko statek - 2-3 miechy czekania), dochodzą mi często w 5 dni roboczych.

DHL'em z Amazon UK średnio idzie parę dni. 

Opublikowano

jak pracowałem w  ultimie kilka lat temu to pram wysyłał konsole do serwisu w frankfurcie, teraz do francuzów wysyłają? PRAM to największe zło na świecie, nigdy nie szli na ręke klientowi, za to serwis ninetndo w polsce złoto, raz ds lita wysyłałem do nich to na 3-4 dni był z powrotem naprawiony. najgorszy serwis tez ma mad catz w polsce, pady potrafili po 2 miesiące trzymac, lub zgubic reklamowany sprzęt, tyle nerwów przez nich straciłem.

Edytowane przez Orzeszek

Opublikowano

DHL'em z Amazon UK średnio idzie parę dni. 

DHL to najgorsza firma kurierska - EMS z Japonii idzie do Polski 2 dni, a jest tańszy niż DHL z Anglii.

Opublikowano
Coś jest na rzeczy bo klapki pisały. Wiadomo, jak PS4 gdzieś nie wyrabia to wina Xone XD

Jeśli PS4 gdzieś nie wyrabia to jakim cudem ma tam wyrabiać XO ?

Opublikowano

To nie wyrabia bardziej. Logiczne.

Opublikowano

Heh, probowalem rano wlaczyc PS4 i dupa, nie reagowalo. Przez ostatni tydzien mialem non stop burze wiec pierwsza mysl to "podzielilem los Masorza :/", odpialem od gniazdka, podpialem ponownie, dalej dupa, inner wkur.v juz sie kumuluje, mysle sobie "no chvy by to kuva strzelil, P(S)RAM, here I come - pieprzenie sie z gwarancja, wysylka i 2 miesiace bez konsoli minimum", po chwili zdalem sobie sprawe ze wrzesien tuz tuz i premiera XO, mowie na glos "no, jak kupie XO bedzie chociaz w co pograc" i ku mojemu zdziwieniu nagle slysze PIIIIK, konsola sie wlacza, the fuck ? :ninja: True Story, nie zartuje.

Dzieki bogu za konkurencje. Widzicie glaby ? Po to wlasnie jest potrzebna konkurencja !1!!11!!

Ale XO i tak biore w dzien premiery, na wszelki wypadek :teehee:.

Edytowane przez Bansai

Opublikowano

No to jest logiczne , więc gdy gierka x na XO i PS4 wygląda i chodzi identycznie to ludzie biorący wersje na PS4 mogą się czuć jednak rozczarowanii bo potencjał ich platformy nie został wykorzystany. I to o tym coraz częściej mówi się w kontekście multiplatform.

Opublikowano

Na PS3 Ci to nie przeszkadzało, teraz nagle zaczęło. 

Opublikowano

Bansai czasami tak jest że trzeba chwilę poczekać gdy znowu podłączy się konsolę do zasilania. Naciska się raz, nic się nie dzieje. Dopiero za drugim się włącza. Ogólnie zamiast zrobić normalny przełącznik zasilania to kur.va trzeba z poziomu konsolu ją wyłączać. Chuyowe rozwiązanie.

Opublikowano

No to jest logiczne , więc gdy gierka x na XO i PS4 wygląda i chodzi identycznie to ludzie biorący wersje na PS4 mogą się czuć jednak rozczarowanii bo potencjał ich platformy nie został wykorzystany. I to o tym coraz częściej mówi się w kontekście multiplatform.

Ale przecież każda multiplatforma chodzi w jakiś sposób lepiej na PS4, więc o czym Ty mówisz :P

Zresztą cała ta rozmowa wyszła z kolejnych bzdur wymyślanych przez eXp4rta, chciał błysnąć tylko pomylił parę "nieistotnych" faktów: Xone pomylił, z konsolami, równanie do Xone pomylił z równaniem PC do KONSOL, a klapków z blacharami :D

Opublikowano

Bansai czasami tak jest że trzeba chwilę poczekać gdy znowu podłączy się konsolę do zasilania. Naciska się raz, nic się nie dzieje. Dopiero za drugim się włącza. Ogólnie zamiast zrobić normalny przełącznik zasilania to kur.va trzeba z poziomu konsolu ją wyłączać. Chuyowe rozwiązanie.

No tak, tylko ze niecaly tydzien temu normalnie wylaczylem konsole po sesji TLoU i nie wypinalem jej z zasilania (przez ten czas ogrywalem Risena 3 na blaszce, goraco polecam), zadnych brakow pradu tez nie bylo, wiec powinna normalnie sie odpalic.

Edytowane przez Bansai

Opublikowano
 Przez ostatni tydzien mialem non stop burze 

Nie wyjmujesz wtyczki z gniazdka? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.