Skocz do zawartości

Console Wars 9: Plują na was a wy się cieszycie

Featured Replies

Opublikowano

Nie ma już takiego czegoś jak rękojmia w odniesieniu do klienta prywatnego, jest za to reklamacja z tytułu niezgodności towaru z umową. A co do gwarancji to przedłuża się ona o 1 rok na wymieniony element. W przypadku wymiany całej konsoli - na całą konsolę. Koleś dał się zrobić w wała bo nie poszedł do Urzędu Ochrony Konsumenta po bezpłatną poradę. Rzeczywiście #4thefrajers jet szrot 4. Już niebawem te przegrzane gunvo zacznie masowo umierać ludziom. Mimo wszystko żal mi klapouchych.

Pie.przycie się z tym serwisem, kiedy rękojmia daje wam znacznie większe możliwości, no ale to najpierw trzeba by własne prawa poznać :gayos:

lem, najpierw poczytaj czym jest rękojmia i jak przepisy sie zmieniły w grudniu 2014. pro tip. prawo nie dział wstecz. no i beka "trzeba znać swoje prawa" xd jak mi sie klocek zyebał to 5 dni kalendarzowych w tym weekend poleciał i wrócił w czechach door to door i live dostałem na miecha xd nikt mi nawet nie robił problemów z tego, że przed oficjalną premierą w polsce konsole miałem.

mojego One też dosałam po 5 dniach roboczych, z czego 4 trwał transport, też kupiony przed PL premierą i też zdrapka na miesiąc golda obecna.

• Odpowiedzi 39,6 tys.
  • Wyświetleń 993,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• <MÓZG_ROZ(pipi)ANY>, nie wiem czy to trolling, mam nadzieje, że tak, bo jeżeli serio wierzysz w to co piszesz, to nawet nie jest mi ciebie szkoda. W sumie, ok, czas na wdeptania blacharza.   K

• dzieki Figus, niestety nie ma miejsca na creditsy, bylbys chlodzacym ale... no Kaz lepiej pasuje do tej roli, opatruje ich rany i wysyla na kolejna bitwe     "Nie przejmuj sie daddym, do boju"

Opublikowano

Wiesiu, pokręciłaś. Jak to nie ma rękojmi w odniesieniu do konsumenta, nie rozumie. Po nowelizacji zakres podmiotowy rozszerzył się na konsumenta i przedsiębiorce zarówno po stronie sprzedającego i kupującego. No i to "reklamacja z tytułu niezgodności..." już nie obowiązuje do towaru kupionego po 25 grudnia, a nie rękojmia.

Kręcicie tutaj po 5 razy każdą kwestię.

Edytowane przez ragus

Opublikowano

a nie jest tak, że rękojmia dotyczy wady prawnej, a dla wady fizycznej jest niezgodność towaru z umową? ustawa z czerwca 2015 jest nieco enigmatyczna i niechlujna.

edit: chyba jest tak, że wyrażenie rękojmia obejmuje obecnie niezgodność towaru z umową (wady fizyczne) jak i wady prawne

Edytowane przez Wieslawa

Opublikowano

Nie nie. Jest tak:

Do 25 grudnia możesz reklamować z:

a)gwarancji (dobrowolne oświadczenie woli sprzedawcy)

b)niezgodność towaru z umową, zwanej też rękojmią (ustawowe prawo)

i chodzi tutaj zarówno o wady fizyczne i prawne.

Od 25 grudnia możesz reklamować z:

a)gwarancji

b)znowelizowanej rękojmi - zmieniono same definicje wady fizycznej i prawnej, wydłużono terminy, rozszerzono zakres podmiotowy

Ważne jest, że przed czy po nowelizacji istota tych instytucji jest jednak taka sama. Po nowelizacji wreszcie nie ma syfu i wszystko masz w kodeksie cywilnym + można posiłkować się nową ustawą konsumencką. I serio jest lepiej.

Opublikowano

I serio jest lepiej.

O, i wystarczylo tyle napisac :obama:

Opublikowano

Kiedyś była reklamacja z tytułu niezgodności, teraz jest rękojmia - zwał jak zwał, ale ciągle są to dwa lata odpowiedzialności sprzedawcy względem kupującego. Serwisik m$ taki super, nie? Może i konsole wysyłają szybko, ale dostajecie regenerowanego bubla w spadku po innym xbocie - brzydziłbym się coś takiego z kartonu wyjąć. Sprzedawca jak wymienia na nowy, to wymienia na nowy.

@Wiesław(a) - coś dla ciebie: http://kobiecefinanse.pl/nowe-przepisy-konsumenckie-od-25-grudnia-2014-roku/

Goły link, bo:

c8702ab1fe46ece6087a135c810952a5.png

I serio jest lepiej.

A wyjaśniło się ostatecznie czy wymiana sprzętu resetuje okres rękojmi?

Edytowane przez Lem

Opublikowano

Serwisik m$ taki super, nie? Może i konsole wysyłają szybko, ale dostajecie regenerowanego bubla w spadku po innym xbocie

Jak wysyłałem swojego X360 to po tygodniu wróciła do mnie moja konsola.

Opublikowano

zwał jak zwał, ale ciągle są to dwa lata odpowiedzialności sprzedawcy względem kupującego

Po nowelizacji wydłużono okres z roku na dwa lata, także na plus!

A wyjaśniło się ostatecznie czy wymiana sprzętu resetuje okres rękojmi?

Już mówię

nie wiem. :sorcerer:

http://konsumentwsieci.pl/okres-odpowiedzialnosci-sprzedawcy-po-wymianie-towaru-w-ramach-rekojmi/

Tutaj masz trochę o tym. W starym systemie było to uregulowane (rękojmia leci od nowa), a teraz chu,j wie. Wykłada historyczna, celowościowa i tak dalej. Dopóki nie zajmie się tym Sąd Najwyższy/nie doda się odpowiedniego zapisu do ustawy, to można sobie gdybać.

Ja jestem zdania, że gwarancja leci od nowa, a rękojmia nie. Tak napisałem na kolokwium i 4,5 weszło :lapka: Ale ręki (rękojmi hehe) nie dam se uciąć.

Edytowane przez ragus

Opublikowano

Dla klienta indywidualnego zawsze były dwa lata. Zmienił się okres po którym na kupującego spada ciężar dowodu - kiedyś 6 miesięcy, teraz 12.

Z odnawianiem po wymianie słabo :/

Edytowane przez Lem

Opublikowano

Orzeszeek wrzucalem te sprawę wczoraj to mnie posadzili o altera Figaro, więc uważaj :P

Opublikowano

Sony wysyła inną konsolę po 6 tygodniach - bez zdrapki na plebs+ i jest okej.

MS wysyła inną konsolę w takim samym stanie pod względem wyglądu po szybkiej decyzji o wymianie - całość trwa tydzień door to door i paczka zawiera zdrapkę na miesiąc golda, z którego darmowe gry można uruchamiać nawet jak się skończy abonament - jest fuj.

Klaplogika.

Opublikowano

Na Xone nie można.

Opublikowano

Sony wysyła inną konsolę po 6 tygodniach - bez zdrapki na plebs+ i jest okej.

Kto tak powiedział?

Opublikowano

polecam temat Awaryjność w dziale Hardware PS4. Nówka konsola ze sklepu zepsuta. Czas naprawy 6 tygodni. Tzn. co najmniej 6 tygodni bo kolega nie napisał czy już dostał.

Edytowane przez Wieslawa

Opublikowano

nemesis dostał już swojego ds4?

Opublikowano

Nemesis kompletnie nie ogarnia - nic nowego. Zieloni bojówkarze naprawdę chcą się podpierać takimi asami? :dynia:

Opublikowano

Jedyna konsola, która mi się zepsuła to Xbox 360, konsolę wysłałem w pięknym stanie, odesłano mi konsolę z brudną i porysowaną obudową, nie dostałem żadnej zdrapki, ani gadżetu. Zaorać microsoft.

Opublikowano

Nemesis kompletnie nie ogarnia - nic nowego. Zieloni bojówkarze naprawdę chcą się podpierać takimi asami? :dynia:

dobrze, że ty jesteś Asem nad Asami xd

Opublikowano

Ludzie ustaw nie czytają. No jak oni mogą xD

Opublikowano

No ja nie zgodziłbym się na naprawdę gwarancyjną, gdybym w sklepie dostał niedziałający sprzęt :reggie:

Przecież jemu ludzie na forum tłumaczyli, co ma zrobić.

Edytowane przez Lem

Opublikowano

On jest Jokerem  :Coolface:

Przecież 99% naszego społeczeństwa nawet nie wie, że nie ma czegoś takiego jak umowa "kupna-sprzedaży", a Ty ragus piszesz o czytaniu ustaw  :teehee:

Edytowane przez Starh

Opublikowano

Studenciaki z mojego roku też nie wiedzą i nie czytają, także tego :lapka:

Opublikowano

ludzie  nie czytają instrukcji obsługi co dopiero ustawy czy warunki umowy kredytów 

Opublikowano

Inna sprawa, że czyta się to jak gó,wno, Taki cywilny to jeszcze jak cię mogę, ale wziąć do ręki pracy czy handlowy to i na trzeźwo nie da rady.

Edytowane przez ragus

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.