Skocz do zawartości

Pokemon - Karcianka

Featured Replies

Opublikowano

Wjebałem się na mine i kupiłem sobie ten zestaw, 4 boostery miały być w środku, no i były, ale tylko 2 z nowego dodatku.

Przechwytywanie.JPG

Chociaż coś poleciało na otarcie łez

Przechwytywanie2.JPG

• Odpowiedzi 1 tys.
  • Wyświetleń 155,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, jestem po dwóch dniach EUIC, czyli mojego pierwszego dużego eventu pokemonowego. Wrzucili mnie od razu na głęboką wodę, bo poszedłem jako floor judge na mastersów pierwszego dnia, ale dałem rad

• Żeby nie było, że trollowałem    

• Znowu sie wkreciłem przez jednego forumowicza i kupiłem juz chyba z 300 paczek xd

Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Pięknie prezentują się te kapcioszki, ale na tym etapie już jestem praktycznie pewien, że w Pokemonach postawiono wszystko na Trading i kompletnie olano Game.

Nie no ligi i turnieje ciągle są, Skończyło się tylko casualowe zbieranie kart tak jak u mnie, że raz na jakiś czas kupowałem paczki czy jakies pojedyńcze karty. Za granica to z palet pojebusy ściągają jak jest dostawa i się leja o karty. U nas to juz nawet sklepy skalpują i nie kupisz nic w sugerowanych cenach.

Opublikowano
1 minutę temu, Shen napisał(a):

Za granica to z palet pojebusy ściągają jak jest dostawa i się leja o karty.

Taaaa, widziałem nawet jak whale zabierał dzieciakowi z rąk pudła z kartami, kompletne zezwierzęcenie. :/

Powiedziałbym, że warto wprowadzać jakieś limity, ale niestety balonik jest obecnie tak napompowany, że Nintendo pewnie zaciera jedynie rączki i liczy pieniądze.

Opublikowano

a mi wróciła karta z gradingu, ale niestety szału ni ma.

IMG_9275.JPG

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 17.06.2025 o 14:54, Paolo de Vesir napisał(a):

Pięknie prezentują się te kapcioszki, ale na tym etapie już jestem praktycznie pewien, że w Pokemonach postawiono wszystko na Trading i kompletnie olano Game.

Paweł, karcianka przeżywa największy rozkwit i ma największą ilość graczy ever. Co sezon bite są rekordy wielkości NAIC (mistrzostwa Ameryki Południowej) i EUIC (europejskie). Ligi powstają jak grzyby po deszczu, jak zaczynałem 2 lata temu to były z 4 ligi w Warszawie, teraz jest z 10. W samym Trójmieście chyba z 5 xD

Problem jest z popytem i podażą kart, ale kompetytywne granie (ale i casualowe) ma się świetnie ;)

Sorki, że odkopuję posta, ale się odpaliłem xD

Opublikowano
2 godziny temu, Szwed napisał(a):

Paweł, karcianka przeżywa największy rozkwit i ma największą ilość graczy ever. Co sezon bite są rekordy wielkości NAIC (mistrzostwa Ameryki Południowej) i EUIC (europejskie). Ligi powstają jak grzyby po deszczu, jak zaczynałem 2 lata temu to były z 4 ligi w Warszawie, teraz jest z 10. W samym Trójmieście chyba z 5 xD

Problem jest z popytem i podażą kart, ale kompetytywne granie (ale i casualowe) ma się świetnie ;)

Sorki, że odkopuję posta, ale się odpaliłem xD

Dobrze słyszeć. Niestety, poczki jak MtG i YGO mają już za sobą taką historię, że próg wejścia jest astronomiczny jeśli mówimy o graniu w LGSach.

W mojej grupie FaB-owej mam dwóch chłopaczków którzy przerzucili się z Poczków na Flesh and Blood właśnie i dowiedziałem się od nich, że gra w Trojmiescie jest ubercompetitive, praktycznie bez szans dla kogoś kto dopiero zaczyna, a fakt, że Extended jest praktycznie niegrywany też nie pomaga wrócić.

Co zaś do sprzedaży to słyszałem, że Pkmn TCG ma się wybitnie, ale jak jesteś wielorybem. ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chce ktoś bulka dla dzieciaka? Nawet nie wiem ile to warte, ale nie bede zdzierac, dodatki od silver tempest do team rocket, najwiecej scarelt/violet

20250719_154543.jpg

Opublikowano

Skupy dają po ~9-13 groszy za kartę, jakbyś chciał to jednak upłynnić na rynku. Ja podziękuję, teraz generalnie zbieram albo coś pod GLC albo Tomokazu Komiya, albo jakieś konkretne poksy, ale to też raczej vintage.

Opublikowano
2 godziny temu, Szwed napisał(a):

Skupy dają po ~9-13 groszy za kartę, jakbyś chciał to jednak upłynnić na rynku. Ja podziękuję, teraz generalnie zbieram albo coś pod GLC albo Tomokazu Komiya, albo jakieś konkretne poksy, ale to też raczej vintage.

ziomek mowił, że puszczał jedno takie pudło po 50zł i schodziły, więcej niz się spodziewałem

Opublikowano

Tak jak Shen też się wpakowałem w ten sam zestaw i też miałem zdziwko, że zrobili taki dick-move z boosterkami w nim. Dokupiłem jeszcze elite trainer boxa w promocji w empiku za 329zł (obecnie 399) ale i tak z 9 dodatkowymi boosterkami nie ma szans na zmajstrowanie jakiejkolwiek grywalnej talii. Obstawiam, że trzeba by dobrać z 15-30 boosterków w tym celu, a niestety obecnie cena tych boosterków jest nieakceptowalna i w tych okolicznościach dołączam do twierdzenia, że to jest bardziej do kolekcjonowania niż do grania.

Ale dopuszczam też myśl, że pewnie można iść gdzieś w jakieś miejsce dla nolajfów i wymienić się kartami tak jak to było zaprojektowane i mieć talię do grania.

Edytowane przez Wieslaw

Opublikowano

Nawet przy 50 boosterkach nie złożysz talii, bo grywalne karty są rozsiane po wszystkich setach od SVI do BW. Jeśli do grania chcesz kupić produkt, to kup talię Dragapulta, bo wystarczy trochę pozmieniać i już można grać.

Miejsca dla nołlajfów masz w całej Polsce – tu masz Event locator. Jak gdzieś istnieje jakaś liga, to ma też granie i tam są ludzie. W Warszawie i okolicach mamy z 8 takich miejsc, w Trójmieście jest z 5.

https://events.pokemon.com/EventLocator/?locale=en-US&range=25&iskm=false&latitude=52.2296756&longitude=21.0122287

Opublikowano

Nie bardzo wiem jak talia Dragapult ex ma umożliwić użycie team rocket mewtwo ex ze wspomnianej paczki skoro nie zawiera pokemonów team rocket. Nie mówię, że ten mewtwo ma jakikolwiek sens poza rozrywkowy.

Co do gotowych talii to ostatnio nabyłem 8 różnych na różnych poziomach żeby syna nauczyć grać + akademię pikaczu/eevee ale posiadam też swoje stare nieporadne talie składane z boosterków. Do casualowej rozrywki w domu każda talia jest grywalna.

Najlepszy deal był jak wyprzedawali polską edycję i wtedy obkupiliśmy się z @Mendrek boosterami po 2zł/szt, a w ostatniej fazie wyprzedaży 1zł/szt.

Dzięki za namiar na stronkę z eventami, we flambergu byłem kilka razy i nawet raz pykaliśmy

image.png

Edytowane przez Wieslaw

Opublikowano

Nie powiedziałem, że Dragapult ma umożliwić użycie Mewtwo, bo one faktycznie nie współdziałają, Mewtwo ex to jeden deck, a Dragapult to zupełnie drugi.

Mewtwo ma sens, ale w mecie jest teraz Marnie's Grimmsnarl ex i trochę przez to cierpi. Ten archetyp dopiero 21. pod względem zdobytych punktów na wydarzeniach punktowanych, co jest... no, mocno słabe. Wspomniany Grimmsnarl jest 4 (a w poprzedniej mecie był drugi). Tu można sprawdzić topowe decklisty, wyniki turniejów, metę itd.: https://limitlesstcg.com/

Zazdro tej polskiej wersji, teraz niektóre karty są w cholerę poszukiwane :D

Opublikowano

Jakaś przykładowa poszukiwana karta z PL edycji?

Opublikowano

Zakrzywienie czasoprzestrzeni to stało się już memem, bo nie istnieje chyba żadna oceniona przez PSA na 10 i chłopaki na grupkach chcą płacić gruby hajs za taką w stanie idealnym.

Druga to Pikachu po polsku z dodatku Tajemne Skarby, wczoraj nawet widziałem jakiegoś Francuza w polskiej grupce, chcącego go kupić ;)

Opublikowano

A to nie mam jej, choć kupiłem wtedy około 100 boosterów. Może @Mendrek ma

Opublikowano

Inne karty ludzie też zbierają, ale to muszą być fani konkretnego pokemona, albo artysty.

Ja zbieram głównie karty Tomokazu Komiyi (takie jakby rysowane przez upośledzone dziecko hehe) + Hoppip, Horsea, Swinub, Swablu, ostatnio też Impidimp, Galarian Meowth (całe linie ewolucyjne). Tak mam większą zajawkę niż zbieraniem setów.

Opublikowano

Nie no jak chce się talie składać, to się nie kupuje boosterów tylko karty na olx albo na grupie na facebooku.

Opublikowano

Te ręcznie malowane są turboładne, moja ulubiona złapana sprzed roku przypomina mi postaci z Disgaea

image.png

4 minuty temu, Shen napisał(a):

Nie no jak chce się talie składać, to się nie kupuje boosterów tylko karty na olx albo na grupie na facebooku.

ale Karol mówił, że to pójście na łatwiznę doom

Opublikowano

Może jest kurwa bogaty, normalni ludzie kupują karty. Jak jeszcze otwierałem boostery to sporo meta kart sprzedałem, bo ja tylko dla obrazków zbieram.

Opublikowano

Żeby był u nas taki sklep jak czasem się widzi w programach z USA, że przynoszę karty i od ręki to biorą to pewnie zostałoby mi w kolekcji 5% kart spoza różnych talii. Zabawa przez olx itp. wymaga czasu, którego nie mam.

Opublikowano

W Gdyni tak mieliśmy, ale to ponad 20 lat temu, wtedy dużo się grało, a jakieś pospolite karty się zaczynały od 10gr, więc złożenie talii to nie był wielki wypadek. Pewnie nadal takie przybytki istnieją w jakichś gralniach.

Opublikowano

Rzadko które sklepy sprzedają single, bo na polskim rynku się to w ogóle nie opłaca z tego co wiem. Prędzej w społeczności łatwiej od kogoś kupić na cotygodniowych ligach.