Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kaliber 44

Featured Replies

• 7 lat później...
  • Odpowiedzi 58
  • Wyświetleń 50,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• dobre, dobre. nawet się zaśmiałem na chwilę.

• Kenny tJJger
    Kenny tJJger

Grubson chujowy? No chyba nie w tym tracku, niech jakiś znawca się dojebie. xD   https://www.youtube.com/watch?v=bH5Er0hLeuk

• Kenny tJJger
    Kenny tJJger

Są gusta i guściki albo kolega wyżej dotarł głębiej niż ktokolwiek.

Opublikowano

sluchac cpunow i jeszcze to uznawac za dobra muzyke moze tylko i wylacznie pokolenie roweru blazeja...

Opublikowano
15 minut temu, michal napisał:

sluchac cpunow i jeszcze to uznawac za dobra muzyke moze tylko i wylacznie pokolenie roweru blazeja...

:szopenhauer:

Opublikowano
40 minut temu, michal napisał:

images.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Będąc nastolatkiem byłem za głupi na twórczość kalibra. Zapomniałem o nich na 20 lat, aż do mojej bańki przebił się joka ze swoim zgonem i tak sobie myślę o nim od 2 tygodni.

Nie mogę zrozumieć, jak odnosząc sukces , gość olał wszystko, wyjechał do stanów robić jako fizyczny... co on miał w głowie, bo chyba nie można o nim powiedzieć, że był idiotą? Wykończyły go używki, ale co on robił przez ostatnie 10 lat? Nagrywał coś?

Opublikowano

18 godzin temu, nieobchodzimnieto napisał(a):

Będąc nastolatkiem byłem za głupi na twórczość kalibra. Zapomniałem o nich na 20 lat, aż do mojej bańki przebił się joka ze swoim zgonem i tak sobie myślę o nim od 2 tygodni.

Nie mogę zrozumieć, jak odnosząc sukces , gość olał wszystko, wyjechał do stanów robić jako fizyczny... co on miał w głowie, bo chyba nie można o nim powiedzieć, że był idiotą? Wykończyły go używki, ale co on robił przez ostatnie 10 lat? Nagrywał coś?

No przecież od dłuższego czasu normalnie koncertował z Abradabem czy innymi z Katowic, z Rahimem, Fokusem itp: itd. Dogrywał się do innych i nagrywali Single.

Opublikowano
W dniu 15.05.2025 o 20:48, nieobchodzimnieto napisał(a):

Co tu myślisz, że w latach 90 i na początku XXI to z polskiego rapu były jakieś kokosy do zarabiania? Xd

Opublikowano
On 5/15/2025 at 8:48 PM, nieobchodzimnieto said:

Eldorado dla muzyków i "muzyków" jest dopiero od jakiegoś czasu. Na koncertach zarabia się kokosy, tyle samo albo i więcej na socjalach. Kiedyś tak nie było, a K44 też nie był nigdy w mainstreamie tak jak i cały ówczesny rap. Teraz byle gówno typu Bambi kosi hajs.

Opublikowano

Tak abstrahując od samego Joki, bo aż tak jego kariery nie śledziłem (a z tego co widzę na wiki, to wyjechał do USA akurat w szczycie popularności i spędził tam ze 3 lata, więc nie brzmi to, jak desperacka ucieczka za pieniądzem, no ale nie wnikam), nawiąże do samego wątku zarobków i karier.

Może polscy raperzy w tamtych czasach nie zarabiali, jak to określiliście, kokosów, co nie zmienia faktu, byli młokosami, którzy w zasadzie z dnia na dzień zaliczyli mocny awans społeczny, przekształcając zajawkę na robienie muzyki (która, nie oszukujmy się, jak na ówczesne standardy światowe stała na naprawdę niskim poziomie i ciężko się dziwić, że przeciętny rapowy album w okolicach lat 1998-2000 wywoływał wśród "zwykłych" ludzi lekkie zażenowanie) w zarobek, który nawet nie śnił się ich rówieśnikom zarabiającym 600 zł na magazynie albo budowie (o ile w ogóle mieli pracę). A że część potrafiła to przekuć na dalszy rozwój, oszczędzała albo nawet weszła w jakieś ubrania czy własne studia, a część rozjebała na chlanie, ćpanie i szafę nowych ciuchów, to inna sprawa.

Oczywiście można to zwalić na wiek czy "naiwność", na której żerowali ci przeklęci wydawcy i MAJORSI podsuwając im te mityczne niekorzystne umowy, ale jakimś cudem część potrafiła myśleć głową, a nie dupą, jak to mawiał klasyk. Inna sprawa, że część z nich była po prostu była na tyle marna, że ich gwiazda dosyć szybko zgasła, a jak świeciła, to się nie myślało o przyszłości. Najlepszy przykład to pokierowanie swoimi karierami przez Sokoła i jego kolegów (przede wszystkim Jędker).

Więc owszem, teraz byle gówno może zrobić na YT milion wyświetleń w dzień, a "artysta" zyskując popularność niemal z automatu staje się maszynką do robienia kasy na SOCIALACH, ale nie ma sensu wpadać od skrajności w skrajność, bo to słynne granie za zwroty i dokładanie do interesu w czasach początków "branży", brzmi już trochę śmiesznie. A akurat Kaliber to była pod względem popularności (i sprzedaży, co można sprawdzić) krajowa topka, która przebijała się nawet do tego całego mainstreamu (Fryderyki, granie w radiostacjach).

Zresztą nawet Kozak, choć na starość się mocniej odkleił, dawno wyjaśniał te wszystkie żale raperów, jak to byli strasznie oszukani na hajs.