Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czego Wam brakuje w gierkach, co dawniej było standardem?

Featured Replies

Opublikowano

Hi-score, bonusów za ukończenie gry, ukryte levele, nowe bronie itp.

• Odpowiedzi 104
  • Wyświetleń 7,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Paolo de Vesir
    Paolo de Vesir

Brakuje mi braku online. Tego uczucia, że Twoja konsola jest Twoja i znajduje się w Twoim pokoju. Grając w horror czułem się fizycznie odizolowany od świata zewnętrznego. Ja, ciemny pokój i konsola. N

• Brakuje mi split screena - kiedyś to był standard czy też tryb dla dwóch graczy na jednym ekranie a teraz nawet ścigalki potrafią go nie mieć. W ogóle kanapowe granie odeszło do lamusa i albo trzeba g

• Qs, ql to domena Pececiarzy i kto sie wychowal na takich gra to bedzie narzekal i plakal za tym udogodnieniem. Ludzie nie moga grac jak chca. Trzeba ich pokierowac, zeby czerpali rozrywke z gr bo inac

Opublikowano

O kodach już pisałem - teraz mamy płatne "kody" w postaci DLC, które nam odblokowują nowe fury, czy dadzą wirtualną kasę.

A o filmikach FMV pisałem?

Za czasów PSXa oglądałem każdy taki filmik z wywalonym jęzorem - to była frajda przejść Arcade Mode w Tekkenie i ujrzeć te piękne filmy (Mokujin, to miał zakończenie jak film:).

I nagle coś pierd.olło i wszystko pojawia się w cut-scenkach na silniku gry. I w dodatku z wiekiem coraz częściej pomijam takie filmy. Nie mam na to czasu - odpalam grę, chcę ją ukończyć i następną i następną.

Opublikowano

Brakuje mi bijatyk. Dobrych, bijatyk 3D. Tak patrzę na czasy PSXa i mieliśmy tam np. Bloody Roar (postacie zmieniały się w bestie), Energheiz (bijatyka od SquareSoftu, był np. Cloud), Destrega (trochę wybuchowa gierka), Kensei (marzyłem o tej grze), o Tekkenie nie wspomnę.

Praktycznie każdy, większy developer (japoński) miał swoją bijatykę. Bijatyki 1on1 były także w salonach arcade. W sklepach wysyłkowych sprzedawano arcade sticki. A dzisiaj co?

Jakiś nieukończony Street Fighter? Mortal Kombat z łatwymi fatalami z DLC :/

Wiem, że dalsze zdanie to offtop, ale ta cała generacja "i pół", daje mi do namysłu, czy jeszcze warto grać w gierki? Czy w ogóle ma sens jeszcze kupno konsoli, skoro te tak bardzo zbliżyły się do pc?

Opublikowano

- dobrych platformówek 3d,

- dobrego NBA Live,

- no i jednak trochę czasu na granie.

Opublikowano

Jak zwał, tak zwał. Ja nie cierpię save pointów rozstawionych w jakichś absurdalnych odległościach od siebie. Gram pół godziny, nagle chcę/muszę przerwać, ale żeby nie stracić postępu muszę brnąć dalej modląc się o kolejny SP. Czasem nie ma nawet możliwości powrotu do poprzedniego. A dorzućcie jeszcze do tego brak przewijalnych cut-scenek/dialogów, czy inne walki losowe co dwa kroki, to już w ogóle szlag człowieka trafia. W takich przypadkach swobodny save to zbawienie.

I na miłość boską, niech sobie każdy gra jak chce. Dorabiacie ideologię do czegoś, co z założenia ma bawić. Skoro komuś większą frajdę sprawia "lamienie" QS-QL, to niech sobie "lami". Tymczasem reszta może sobie kozaczyć w internetach przed dwunastolatkami w multi kilka godzin dziennie i się w ten sposób dowartościowywać.

Zresztą, wszystko zależy od gry. Wspomniane rozwiązanie save'a, który wyłącza grę i kasuje się sam po wczytaniu jest idealne nawet dla gier typu SH. Ja generalnie powiem, że brak save'a w dowolnym momencie to dla mnie jeden z czynników, który w ogóle powstrzymuje mnie od ukończenia wielu gier. Bo teraz ja sobie wolę gierki odpalić, pograć i wyłączyć w dowolnej chwili, a nie szykować się na dłuższe sesje. Bo często jest tak, że w efekcie gram od save'a do save'a - wyłączam zwyczajnie grę, bo nie mam pewności, czy za 20min mi nie zbrzydnie, a ja będę musiał szukać kolejnego punktu zapisu.

nie masz racji, qs i ql zmienia dosw z gry. Zupelnie inaczej ja,odbierzesz i np cos innego napiszesz w,sieci, inaczej opowiesz koledze.

Jak myslisz czemu w Soulsach nie dali opcjonalnego trybu normal z checkpointem przy bosie np? Co by im szkodzilo? Ano to, ze patrz wyzej