Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Trzeba sobie odpowiednio ustawić balans bieli. Są 2 opcję albo posiedzieć kilkanaście minut kalibrując sobie samemu TV, albo zapłacić Koprowi 500 zł żeby on się pobawił waszym TV.

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano

To jest takie ciut polskie. Ja nie zrobię? Ja nie dam rady? Polak potrafi. Po co płacić za profesjonalną usługę jak zrobię to za free (nawet lepiej bo uzyskam np hdr bez hdr!).

Opublikowano

No i na co znów do(pipi)?

Ty lepiej zrób coś z swoim tv w 1080p i poniżej bo jak czytam takie teksty to aż żal. Cały czas to samo a tak na dobrą sprawę tv 4k powinien obraz mieć porównywalny do tv 1080p a nawet lepszy.

Spoiler

Grafika to fucking majstersztyk i faktycznie wersja kinowa ma dużo lepszą grafę (nigdy nie było takiej różnicy). "4k", hdr, szeroki gamut + tryb kinowy, a wsio w 60 calach (oryginał ogrywany w 15 calach;) ) to zrywa kapciuszki.

Jest lepiej obrazowo, ale bez przesady. 

Opublikowano

hehe i powiedział to gościu który uzyskuje hdr bez hdr i podnieca się do faktury deski. Akurat przeczytaj temat kolosów i zauważ że kilka osób to samo powiedziało, że taka różnica (kabi, isi, ja).

U mnie 1080p jest si ale zdecydowanie wolę z 2m na 60 calach grać w wyższej rozdziałce niż 1080p. Czy może masz jakieś magiczne ustawienia, które z 1080p robią 4k z natywnej odległości?

Problem to mam z 720p ze Switcha ale ty na bank byś ustawił 4k i hdr na odbiorniku Sony w switchowych gierkach.

Edytowane przez balon

Opublikowano
1 minutę temu, balon napisał:

Problem to mam z 720p ze Switcha ale ty na bank byś ustawił 4k i hdr na odbiorniku Sony w switchowych gierkach.

Skoro u mnie gry w 480p wyglądają lepiej niż na tv crt hd to myślę, że bez problemu.

Cytat

Akurat przeczytaj temat kolosów i zauważ że kilka osób to samo powiedziało, że taka różnica (kabi, isi, ja).

Czytałem, szczerze i bez złości współczuje.

Gra chodzi w 1440p. Fakt jest różnica w rozdziałce między 1080p, ale nie aż taka jak wy piszecie.

Dzięki 60fps obraz ogromnie zyskuje w ruchu i nie smuży. 

Opublikowano

@balon ale po co w ogóle tracić na nich czas, olewać tak jak aphromo, bo tych bzdur czytać się nie da. Reagować tylko jak wciskają swoje ciemnoty jakimś niezorientowanym ludziom, co zaglądają tutaj w poszukiwaniu jakiejś rzetelnej porady (xd).

Opublikowano

Ten znowu ma omamy na swoim soniaku W85323449 coś tam ;]

Ja czekam na recki LG C8 by sprawdzić jaki lag i HDR w trybie gry, ale raczej nie będzie dużej różnicy, więc zapewne niedługo wymienię sobie mojego B6 na 65 calowego B7 :)

Edytowane przez Ins

Opublikowano
  • Autor

W shadow of the collossus tryb kinowy jest wyraźnie bardziej szczegółowy/ostrzejszy(przynajmniej na TV 4k) chociaż  w horizon zero dawn była jeszcze większa różnica. Ale najbardziej zauważalny i tak jest hdr dając więcej detali w światłach i lepsze kolory. HDR jest tutaj lepszy niż w przereklamowanym GTS.

Ogólnie giera na dobrym TV 4k hdr wygląda fantastycznie, niekiedy konkurując z najładniejszymi grami obecnej generacji. Wadą jest tylko czasami widoczne rwanie obrazu i smużenie, pomimo włączonego motion flow :(

moje gify porównujące hdr do sdr na xe9305

Z8WFfgH.gif

Oczywiście taka różnica jest tylko na dobrych LCD. Na oledzie obraz będzie bardziej przypominał sdr.

WTV787n.gif

Edytowane przez wulfen

Opublikowano

Jezus maria. Właśnie ogrywam tą grę i sprawdzałem różnicę miedzy 1440p/30 fps, a 1080p i 60fps oraz między HDR i jego brakiem.

Twoje szoty są warte tyle co twoje zyebane posty w tym temacie. Różnica jest w HDR ale nie taka jak na twoich żałosnych screenach.  Jak ktoś chce wiedzieć o czym mówie to niech sobie ściągnie fillmik w HDR i odpali na monitorze SDR, będzie dokładnie taki sam efekt. Wulfen zabłysnął w każdnym razie,.
Co do jego dalszego wywodu:

Godzinę temu, wulfen napisał:

chociaż  w horizon zero dawn była jeszcze większa różnica

Nie nie była. No a przynajmniej z odległości 1.5m od TV. 

Godzinę temu, wulfen napisał:

HDR jest tutaj lepszy niż w przereklamowanym GTS

Nie jest lepszy. Jest na tak samym dobrze zrobionym poziomie. Różnica jest, ale to nie jest coś co robi "tzw." robotę.

Zapraszam ludz co ogywają ten tytuł, których jest sporo na tym forum by skomentowali twoje screeny w SDR. Każdy potwierdzi, że to co wrzuciłeś nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Edytowane przez Ins

Opublikowano
  • Autor
35 minut temu, Ins napisał:

Twoje szoty są warte tyle co twoje zyebane posty w tym temacie. Różnica jest w HDR ale nie taka jak na twoich żałosnych screenach. 

Jak ty masz oleda to się nie dziwię, że nie widzisz takiej różnicy. Przy patrzeniu się w niebo na oledzie b6 masz pewnie coś koło 300 nitów, a ja mam ponad 1000 nitów. Powiem ci tak na xe93 różnica w rzeczywistości jest jeszcze większa niż na tych zdjęciach co dałem.

Cytat

Zapraszam ludz co ogywają ten tytuł, których jest sporo na tym forum by skomentowali twoje screeny w SDR. Każdy potwierdzi, że to co wrzuciłeś nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Przecież wiadomo że fotki z aparatu nie oddają tego co widzi oko w rzeczywistości. Mogę za to pokazać względną różnicę w jasności i oddaniu detali w bielach. Te zdjęcia miały tylko pokazać jaka jest  różnica na dobrym TV miedzy SDR a HDR. Wiem że posiadacze oledów mogą być w szoku.

Edytowane przez wulfen

Opublikowano
16 minut temu, wulfen napisał:

na oledzie b6 masz pewnie coś koło 300 nitów, a ja mam ponad 1000 nitów

Ty naprawdę jesteś tak głupi czy tylko chcesz pokazać jak fani Sony mają mało pod półkulą ?  Twoje liczby jak zwykle odzwierciedlają twoją klaperską mózgownicę. 

Jakbyś był chociaż w połowie tak ogarnięty ja Ci się wydaje to zauważyłbyś oświetlenie i kolory na podłożu, które o dziwo robią większą rożnicę niż w innych grach gdzie taki amator jak ty zobaczy na niebie różnicę między HDR a SDR. Jesteś yebanym amatorem tej technologii i nie dziwi już mnie, że masz olbrzymi ból dupy o profesjonalną kalibrację.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

No pewnie. Boli mnie , że taki nieogar, który jest po prostu zwykłym klapem, czyt. robię laskę każdemu kto powie coś dobrego o Sony, stara się tu uskuteczniacz swoją wizję rzeczywistości. Pewnie dryga ci za każdym razem jak ziarno daje ci plusika za pisanie głupot. Jesteście siebie warci.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Troszkę zmienię temat. Żeby przy niedzieli nie było kłótni ;).

Miałem nie oglądać OLEDów w sklepach żeby nie zachorować. Niestety wczoraj widziałem LG. 

Teraz nie dość że 85 cali to jeszcze OLED będę szukał. 

LG chyba teraz jakiś 77 calowy ma w ofercie. Ale 85 idealnie mi na ścianę pasuje.

Wiecie może z doświadczenia kiedy TV pokazane na ostatnich targach będą dostępne w sprzedaży? Czy może "przemęczyć" się jeszcze rok/półtora i zobaczyć co zaprezentują w 2019? Chociaż w nieskończoność nie chcę czekać bo kto wie czy do jutra przeżyję ;).

Opublikowano

Z ciekawości z ilu m będziesz oglądał takiego kolosa?

Opublikowano
7 godzin temu, wulfen napisał:

ojoj ale zabolało:rofl:

Na bank ;)

Na trybie żywym hdr vs żywy sdr nie było by aż takie różnicy w jasności.

Tutaj jest spora, ale doskonale też pokazuje jak hdr uwydatnia więcej szczegółów. Nawet na tych szotach to widać.

Opublikowano

Niech ktoś im wytłumaczy, o co chodzi z tymi szotami bo ja się poddaję. 

Opublikowano

Chodzi o to, że ziarno ustawia po kilku szotach TV. Na bombie lepiej widać m.in. hdr bez hdr czy 4k w 480p.

Opublikowano
1 godzinę temu, balon napisał:

Z ciekawości z ilu m będziesz oglądał takiego kolosa?

Obecnie trochę ponad 2m. Ale planuję jeden pokój wyremontować wtedy filmy z ok 3m, a do gier wolałbym bliżej. W razie potrzeby sobie fotel ustawię między 1,5-3m. 

Opublikowano

Oj stary nie wiem na czym grasz ale 85 cali czy 77 to przy ok 2m za blisko na większość gier i widać często niedoskonałość obrazu czy obniżoną rozdziałkę. Chyba dopiero w następnej generacji gdzie 4k będzie jako standard będzie można tak "blisko" grać. Ja mam 60 cali i niektóre gierki (1080p) wyglądają tak se z takiej odległości (nie mówiąc o gierkach w 900/720p ze Switcha ale do tego mam inny TV), tak więc byłbym ostrożny z tym zablismim siedzeniem w obecnej generacji.

Opublikowano
10 godzin temu, wulfen napisał:

Przecież wiadomo że fotki z aparatu nie oddają tego co widzi oko w rzeczywistości.

Nieźle się ośmieszyłeś tymi zdjęciami.

11 godzin temu, Ins napisał:

Twoje szoty są warte tyle co twoje zyebane posty w tym temacie. Różnica jest w HDR ale nie taka jak na twoich żałosnych screenach.

Od lat mu to powtarzam.

Cytat

Ty naprawdę jesteś tak głupi czy tylko chcesz pokazać jak fani Sony mają mało pod półkulą ? 

Na niejednym portalu ludzie się do dziś zastanawiają nad tym "fenomenem" u tego człowieka.

Edytowane przez PIOTR8642

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Ins napisał:

Niech ktoś im wytłumaczy, o co chodzi z tymi szotami bo ja się poddaję. 

Może ludzie z HDTV polska ci wytłumaczą? Gmerek i Koper robili podobne testy tylko na forzie horizon 3

SDR

1-%E2%80%94-kopia.jpg?x17527

HDR

2-1.jpg?x17527