Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Widziałem już Twojego krawędziaka i krawędziakiem zostanie, choćby nie wiem jak jasny był to nigdy jakością obrazu nie przebije FALDa. Już to próbowałeś na HDTV udowodnić i jakoś nie mogłeś bo materiał który pokazałeś wyraźnie pokazywał przewagę wygaszania KS9500.

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano
33 minuty temu, wulfen napisał:

Przy włączonym motionflow XF90 ma większy input lag niż XE93

To ile ms ma inputlag w XF90 i w XE93 przy właczonym upłynniaczu w trybie gra?

Edytowane przez PIOTR8642

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, PIOTR8642 napisał:

To ile ms ma inputlag w XF90 i w XE93 przy właczonym upłynniaczu w trybie gra?

Jak ty się ośmieszasz. W trybie gra nie możesz włączyć ani gładkości ani trybu kliszy.

Edytowane przez wulfen

Opublikowano
4 godziny temu, Kyokushinman napisał:

TV zamówiony.

Wrażenia w okolicach wtorku lub środy.

Jaki model?

Cytat

"Na pewno chcesz żebym wstawił porównanie krawędziaka sony do tego szajsunga ks9500? Ostrzegam że może zawalić się twój światopogląd."

Ja chętnie bym zobaczył :lapka:

Edytowane przez Fanek

Opublikowano

Poproszę o zestaw fachowych ustawień do

sony_bravia_klv26s400a_1501687047_773368

Na początek może takie zmieniające hd ready w 4k

Opublikowano
22 minuty temu, wulfen napisał:

Jak ty się ośmieszasz. W trybie gra nie możesz włączyć ani gładkości ani trybu kliszy.

Na hdtvpolska w teście XF90 jest napisane 

Cytat

Przy ustawieniu „Grafika” i „Gra” mamy także możliwość użycia upłynniacza, który działa inaczej niż w trybie film. Dodaje on migotanie podświetlenia, dzięki czemu obraz jest wyraźniejszy w ruchu, aczkolwiek kontury ulegają podwojeniu. W każdym razie jest wyraźniej i można rozważyć stosowanie. Z upłynniaczem w jednym z dwóch trybów lag wzrasta zaledwie o 4 ms.

W XF90 to powinna być chyba i tak dosyć ciekawa alternatywa dla takich ludzi jak ty, bo grasz na XE93 przy włączonym upłynnieniu robiąc z siebie pośmiewisko bo jednocześnie wmawiasz innym, że nie odczuwasz przy tym 90ms inputlaga.

Opublikowano
  • Autor

Haha i dalej się pogrążasz. Włączenie tej jedynej dostępnej opcji motionflow w trybie gra(czystość) niewiele daje bez trybu kliszy i gładkości. To samo jest w XE93, też w trybie gra mogę włączyć tę jedną opcję z motion flow w trybie gra. Testowałem ja i niestety obraz rwie tak samo jak i bez upłynniacza. Dwie trzecie opcji motion flow są zablokowane w trybie gra. Dlatego właśnie tryb gra jest niegrywalny i koniecznie trzeba przełączyć na jakiś inny tryb. Ja akurat mam kino pro a kyo ma żywy i dopiero na tych trybach obrazu można w pełni wykorzystać upłynniacz. A przy włączonym pełnym motion flow XE93 ma mniejszy input lag niż XF90.

Cytat

bo jednocześnie wmawiasz innym, że nie odczuwasz przy tym 90ms inputlaga.

Nie mam 90 ms input laga.

Edytowane przez wulfen

Opublikowano

Kombinuję z ustawieniami telegazety. Wydaje mi się, że jestem blisko.

Opublikowano
24 minuty temu, wulfen napisał:

Haha i dalej się pogrążasz.

Sugeruje jedynie takim reumatykom którzy już muszą grać z yebiącym upłynnieniem porównywalnym z "pływaniem", żeby może spróbowali jednak rozważyć granie na mniejszym lagu.

No ale skoro reumatycy twojego pokroju dalej wolą yebiące upłynnienie z którego wszyscy mamy tu polewke na maksa, to ok.

Cytat

Dlatego właśnie tryb gra jest niegrywalny i koniecznie trzeba przełączyć na jakiś inny tryb.

Podzielisz sie tą złotą myślą na forum hdtvpolska ? :yao:

Opublikowano
47 minut temu, Fanek napisał:

Jaki model?

Bravia 55XE9305

Miałem brać wersje 65 calowa, ale jednak po głębszej analizie stwierdziłem, że ten rozmiar będzie idealny do gier 480p - 2160p.

Testowanie A1 i ZD9 też odpuściłem jak na razie bo hype na ten model miałem zbyt duży i wystraszyłem się trochę wyprzedażą tego modelu.

Mam nadzieje, że się nie zawiodę tym zakupem.

Opublikowano
4 minuty temu, Kyokushinman napisał:

Mam nadzieje, że się nie zawiodę tym zakupem.

Oczywiście że sie nie zawiedziesz. A jak ładnie poprosisz Wulfena to ci podeśle magiczne ustawienia które zmieniają nawet w grach na PS4pro szachownicowe 4K w natywne. I jeszcze chłopak ci dorzuci ustawienia przy których każda gra w 30fps działa jakby była w 60. Także wiesz, nie bój nic, bedzie git :D

Opublikowano
1 minutę temu, PIOTR8642 napisał:

Oczywiście że sie nie zawiedziesz. A jak ładnie poprosisz Wulfena to ci podeśle magiczne ustawienia które zmieniają nawet w grach na PS4pro szachownicowe 4K w natywne. I jeszcze chłopak ci dorzuci ustawienia przy których każda gra w 30fps działa jakby była w 60. Także wiesz, nie bój nic, bedzie git :D

Przecież ja to wiem od dawna, że tak jest.

17 minut temu, PIOTR8642 napisał:

Sugeruje jedynie takim reumatykom którzy już muszą grać z yebiącym upłynnieniem porównywalnym z "pływaniem", żeby może spróbowali jednak rozważyć granie na mniejszym lagu.

No ale skoro reumatycy twojego pokroju dalej wolą yebiące upłynnienie z którego wszyscy mamy tu polewke na maksa, to ok.

Podzielisz sie tą złotą myślą na forum hdtvpolska ? :yao:

Akurat Gmeru gra na upłynniaczu także wiesz xd

Opublikowano
1 minutę temu, Kyokushinman napisał:

Przecież ja to wiem od dawna, że tak jest.

To jeszcze pochwal sie tym odkryciem przed inżynierami Sony i developerami. Gwarantuje ci, że dostaniesz od nich w nagrode coś ciekawego...jakąś czapeczke ze śmigiełkiem..no coś w tym stylu. Od razu poczujesz się wyróżniony. Pewne info :D

6 minut temu, Kyokushinman napisał:

Akurat Gmeru gra na upłynniaczu także wiesz

Nie wiem. Ale ty wiesz lepiej.

Opublikowano
22 minuty temu, Kyokushinman napisał:

Bravia 55XE9305

Świetny TV. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Gratki zakupu. 

Opublikowano
4 minuty temu, Kyo napisał:

Świetny TV. Bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Gratki zakupu. 

Dzięki wielkie. Mam nadzieje, że wszystko będzie git z jakością egzemplarza.

@ Wulf

Cytat

Ostatnio przeglądałem sobie temat jednego z TV i pseudo ekspert znowu walnął gafę

Cytat

Nie pisałem konkretnie o YUV420, tylko o YUV jako bezpieczniejszym wyborze. Warto także pamiętać, że wszystkie filmy zapisywane są na płycie jako 4:2:0 i podejrzewam, że dotyczy to także tekstur w grach ;)

Grubo hehe.

Cytat

To jeszcze pochwal sie tym odkryciem przed inżynierami Sony i developerami. Gwarantuje ci, że dostaniesz od nich w nagrode coś ciekawego...jakąś czapeczke ze śmigiełkiem..no coś w tym stylu. Od razu poczujesz się wyróżniony. Pewne info

Przecież oni sami takie opcje w tv zastosowali. Co ja niby miałem odkrywać?

Opublikowano
2 minuty temu, Kyokushinman napisał:

Co ja niby miałem odkrywać?

To że szachownica 4K wyglada dla ciebie i wulfena jak natyw, a 30fps jak 60. A inputlag...aaa chooy z nim:D

PS

Nie zapomnij jeszcze sie pochwalić swoim odkryciem,gdzie turbo SDR wygląda lepiej niż HDR.

Opublikowano
40 minut temu, Kyokushinman napisał:

Miałem brać wersje 65 calowa, ale jednak po głębszej analizie stwierdziłem, że ten rozmiar będzie idealny do gier 480p - 2160p

xDDDDDDDDDDDD

Napisz po ludzku, że szkoda ci kasy, a nie znowu biadolisz jak klap.

Opublikowano
  • Autor
Cytat

To jeszcze pochwal sie tym odkryciem przed inżynierami Sony i developerami.

Cytat

To że szachownica 4K wyglada dla ciebie i wulfena jak natyw

Przecież sam inżynier z guerilli twierdzi że ilość detali w horizon jest jak w natywnym. Ja niczego nie odkryłem

de Carpentiera :

Cytat

- Uznaliśmy, że w naszym przypadku sensowne jest postawienie na metodę renderowania, która daje nam najwięcej detali. Co interesujące, nawet jeśli generujemy tylko 50 procent pikseli każdej klatki, to już po dwóch klatkach obrazu mamy odpowiedni poziom detali, nawet jeśli ostrość jest niższa od natywnego 4K - wyjaśnia inżynier. - Może są jakieś sposoby, by to osiągnąć, ale my koncentrowaliśmy się na detalach

Cytat

Całość zapewnia - według słów de Carpentiera - „natywny poziom detali”, nawet jeśli ostrość jest nieco niższa.

detale jak w natywnym 4k a ostrość można poprawić za pomocą tworzenia realizmu.

Edytowane przez wulfen

Opublikowano
7 minut temu, PIOTR8642 napisał:

Nie zapomnij jeszcze sie pochwalić swoim odkryciem,gdzie turbo SDR wygląda lepiej niż HDR.

Serio gdzieś tak napisał, że obraz SDR wygląda lepiej niż HDR ????

Opublikowano

Zaraz się dowiemy, że checkerboarding jest lepsze niż natywne 4K xD

Opublikowano
  • Autor

HDR w obecnych grach nie zawsze jest dopracowany. W uncharted w niektórych scenach ewidentnie coś nie tak jest z kolorami. Jak czytałem kiedyś jedną z technicznych prezentacji Dice o HDR w grach to tam pisali że trzeba dla HDR robić osobno odpowiednią korekcję kolorów a w grach z patchem dodającym HDR nie zawsze jest to poprawnie zrobione. Mówili o tym też twórcy horizon zero dawn, że skupiali  się głównie na kolorach w trybie SDR a HDR zrobili na odpierdziel. Druga sprawa to podświetlanie w TV LCD które też może psuć efekt robiąc mleko lub plamy mleka.

Odnośnie HDR w horizon zero dawn

Co z HDR? Już w czasach PS3 studio z Amsterdamu brylowało w technice high-dynamic range, mapując całość w dół do ostatecznego formatu sRGB. Wydaje się, że dzięki temu wsparcie HDR powinno być teraz drobnostką. Wystarczy przecież - teoretycznie - zrezygnować z mapowania w dół do niższego standardu. Tak jednak nie jest. Gry Guerrilla Games to w dużej mierze dyrekcja artystyczna, a prace nad niektórymi aspektami - jak efekty post-processingu - powstają w SDR, co lepiej pasuje do narzędzi i przyzwyczajeń twórców. Są też inne względy logistyczne.

- Większość użytkowników prawdopodobnie nadal używa telewizorów SDR, więc to był nasz główny cel przy korekcji kolorów - mówi de Carpentier. - To nie znaczy, że nie chcieliśmy przeznaczyć odpowiedniego czasu na poprawki w HDR, ale uznaliśmy, że lepiej będzie skupić się na SDR, a następnie konwertować całość do HDR.

Taka konwersja polega w zasadzie na dodaniu dodatkowego kanału informacji. Taki system sprawdza się nie tylko w przypadku renderowania w czasie rzeczywistym, ale także w pre-renderowanych przerywnikach, które przygotowano w natywnym 4K dla PS4 i PS4 Pro. Problemem było więc zarządzanie rozmiarem tego dodatkowego kanału HDR.

Opublikowano
12 minut temu, Atos napisał:

Serio gdzieś tak napisał, że obraz SDR wygląda lepiej niż HDR ????

Gdzieś tam od 8 chyba strony, zaczyna sie jego wesoły wywód o wyższości jego trybu dynamicznego SDR nad HDR, po tym jak przez dwie godziny testował XE85 i KS7000.

Aż zacytuje kilka jego złotych myśli po tym teście

Cytat

Na obecną chwile nasze:

SDR > >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> HDR

Cytat

Jeżeli ktoś będzie posiadał xe85 to podam te ustawienia i sam zobaczy jak wyblakły jest obecny hdr na tle sdr z powodu wspomnianych ograniczeń.

Cytat

HDR to miała być piękna kontrola obrazu od jasnego punktu do czarnego nasączona o wiele lepszym kolorem, kontrastem oraz czernią niż sdr.

Niestety na chwile obecną jest bardzo słabo. Dostajemy obraz hmm? Szmatę z ładnym szczegółami jak obwódka słońca, źródło światła przy lampie i niestety tyle.

@Ins

9 minut temu, Ins napisał:

Zaraz się dowiemy, że checkerboarding jest lepsze niż natywne 4K xD

Bo według "znafców" jest, tylko trzeba ogladać tv z przedpokoju .

Opublikowano
11 minut temu, wulfen napisał:

To nie znaczy, że nie chcieliśmy przeznaczyć odpowiedniego czasu na poprawki w HDR, ale uznaliśmy, że lepiej będzie skupić się na SDR, a następnie konwertować całość do HDR.

Wniosek Wulfena do powyższego faktu :

11 minut temu, wulfen napisał:

HDR zrobili na odpierdziel.

Także HDR będzie dobrze zrobiony gdy człowiek ziarno będzie zadowolony. Wtedy i wulfen będzie zadowolony. 

A do tego czasu wszelkie wypowiedzi developerów będą interpretowane w wulfenowski pokrętny sposób żeby pasowały do aktualnej sytuacji. 

I nieważne że do tej pory wulfen spuszczał sie na każdym portalu wychwalając pod niebiosa HDR w Horizonie. Od dziś ten HDR jest zrobiony na odpierdziel.

Jedyna nadzieje w tym że człowiek ziarno po zakupie XE93 zmieni front o 180 stopni na temat HDRu i zacznie go wychwalać pod niebiosa. Wtedy znowu okaże sie że HDR w Horizonie nie jest zrobiony na odpierdziel.

Także człowieku ziarenko, cała nadzieja w tobie. Jeszcze możesz uratować tą fuszerke HDRową jaką odstawili w Horizonie:D

Opublikowano
Godzinę temu, Kyokushinman napisał:

Miałem brać wersje 65 calowa, ale jednak po głębszej analizie stwierdziłem, że ten rozmiar będzie idealny do gier 480p - 2160p.

Oj, cos czuje, ze jak przesiadziesz sie na 65 to wrazenia beda podobne do Insa. Jesli tylko wielkosc pomieszczenia wystarcza, wiadomix glebokosc portfela to nie ma zadnego powodu by miec mniejszy TV. Po prostu... mniej sciany wiecej TV.

Tak na chlopski rozum.