Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Jakim tępym trzeba być aby nie móc zrozumieć tak prostej rzeczy. Hdr sam się uruchamia kiedy tv wykryje coś  z hdr czy to na netflix, amazon czy konsoli. Hdr uruchamiany samemu do zawartości sdr only to psucie sobie obrazu. Wiele testów masz w necie tv i w prawie każdym o tym piszą. Też mam hdr w samsungu który mogę z pilota uruchomić ale obraz wygląda wtedy źle.  Za to hdr jak sam zaskoczy odpalajac odpowiednią grę, serial czy film to coś wspanialego. 

Hdr>>>>>>>>>>>>> sdr>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>moja wczorajsza kac kupa>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> hdr wymuszony manualnie na obrazie sdr. 

Edytowane przez blantman

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano

To co ten koleś wypisuje to się w pale nie mieści. Jak można być takim ignorantem ? Jak można nie rozumieć tak prostych rzeczy? No tak, zapomniałem, że ten amator paćkowatego, kolorowego kupska gra na kontraście dynamicznym w SDR, na max jasności i uważa, że magicznie ustawił telewizor xD Nic dziwnego, że pseudo HDR mu się podoba :rofl:

Edytowane przez Ins

Opublikowano
10 godzin temu, Kyokushinman napisał:

Pamiętaj tylko, że Jerom też jest najlepszy w tym co robi.

Nie ma takiego dobrego gracza i tak pochłoniętego BB jak on, przynajmniej w Polsce.

Oczywiście, że jest. 

Opublikowano
38 minut temu, Ins napisał:

To co ten koleś wypisuje to się w pale nie mieści. Jak można być takim ignorantem ?

A może jemu ożenili jakiś zajeżdżony powystawowy XE93, który ostatni rok dymał po kilkanaście godzin dziennie w trybie HDR na jakimś salonie. Może dlatego obraz w tym trybie wygląda u niego jak wyblakła szmata. I to nawet w trybie obrazu "żywym" i pomimo ustawienia dużego nasycenia kolorów.

wmcns3.jpg

Dla porównania OLED, gdzie nawet na filmiku YT widać w trybie HDR ładnie nasycone kolory bez żadnego mlecznego zafarbu i innych badziewi obrazowych na które narzeka w XE93 Kukuryku.

Edytowane przez PIOTR8642

Opublikowano

No i widzisz piękne kolory są na tym filmiku i takie też mam, ale na hdr z tv. Identycznie nawet pisze hdr 2160 BT 2020 itd.

Hdr z gry to mleko. Sprawdzane na zd9,xe93,xe85,a1 oraz na ks7000. Być może na magicznym lg oled tak jest jak wyżej a być może ta osoba też ma z tv hdr włączony i dlatego taki piękny obraz. Hmm.

Widze, że coraz więcej osób boli. Nic na to nie poradzę.

Możecie dalej wyzywać, zdania nie zmienie. Jak ktoś mi poda ustawienia gdzie bede miał faktycznie hdr z opcji gry taki piękny jak wyżej na tv Sony to przeleje mu niech będzie 10k na konto.

Mówię serio bo wiem, że jest to niemożliwe.

Tutaj doskonały przykład czym powinno być hdr względem sdr. Na bank nie wszechobecną mgłą;)

Edytowane przez Kyokushinman

Opublikowano
2 godziny temu, Kyokushinman napisał:

a być może ta osoba też ma z tv hdr włączony i dlatego taki piękny obraz

To jest HDR z gry, bo tylko wtedy oznaczenie HDR pokazuje sie w info w lewym górnym rogu ekranu.

A "sztuczny HDR" (czy tam "HDR z tv" jak to nazywasz) jest dostępny w telewizorach LG przy wyborze trybów obrazu (żywy, kino itp). Ale po tym jak tv wykryje prawdziwy HDR, te tryby znikają i pozostają jedynie 3 warianty (jasny, wyraźny i coś tam bo już nie pamietam) od prawdziwego HDR. Widać to nawet na tym filmiku z LG 43uh6100.

2 godziny temu, Kyokushinman napisał:

Jak ktoś mi poda ustawienia gdzie bede miał faktycznie hdr z opcji gry taki piękny jak wyżej na tv Sony to przeleje mu niech będzie 10k na konto

Ty to lepiej oddaj tego zajeżdżonego szmelca z powrotem tam gdzie go kupiłeś, bo u wszystkich innych ludzi HDR z gry działa i wygląda tak jak powinien. Ile filmików jeszcze trzeba ci wstawić, zanim dotrze do ciebie że tylko w twoim przypadku coś jest skaszanione (albo z twoim tv, albo z twoim wzrokiem).

Opublikowano

Wybacz, ale z tego co widzę to ja jestem na poziomie Goku ultra instinct (jeszcze pełna moc to nie jest bo od tygodnia nadal nie doszedłem do tego co chcę uzyskać) a ty to jesteś ten mały z ogonem co w polu orką napierdalał.

Jestem na 90% pewien, że mleko jest na każdym tv po przełączeniu hdr z opcji gry. Zbyt dużą liczbę tv sprawdzałem i było tak samo (ostatnio A1). Te filmiki z oleda co wrzuciłeś z yt to też o kant dupy rozbić ponieważ offcreen nasyca barwy.

SDR

9plw2c.jpg

HDR

1emek9.jpg

Edytowane przez Kyokushinman

Opublikowano

kiedy w temacie zapomnieliśmy o fakcie, ze żaden aparat, kamera nie odda tego jak wygląda HDR w rzeczywistości. Nie wazne, czy to jest sprzęt za 5 tys zł, czy kalkulator czlowieka ziarno z wlaczonym flashem!

Opublikowano

Powiedz to gościom z yt ;)

Tutaj nie chodzi o do (pipi)one słoneczko (występujące jak na lekarstwo) co się większość jara bo faktycznie tego na materiale nie zobaczysz, ale o zmianę kolorystyki danej sceny.

16ib3g4.jpg

Opublikowano

kolorystyka na tym zdjęciu jest fatalna ;x wszystko takie przesycone. nie wiem czy widzieliście zachód słońca na podwórku, ale tak to nie wygląda. przynajmniej nie na ziemi.

Edytowane przez Paolo de Vesir

Opublikowano

Ta scena tez w rzeczywistosci wyglada inaczej, nagraj sobie HDR swoim kalkulatorem i porówna do tego co widac na ekranie..

Opublikowano
15 godzin temu, aphromo napisał:

ale raczej rzadko sie zdarza zebym nie mial racji

raczej rzadko się zdarza, że masz racje

Opublikowano

Nie, pomyliłem się, Silent Hill na ten temat to za mało.  Ziarno to nowy przedstawiciel Cenobitów, bo tortury widzę co raz bardziej wysmakowane zapodaje :|

Opublikowano
19 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

kolorystyka na tym zdjęciu jest fatalna ;x wszystko takie przesycone. nie wiem czy widzieliście zachód słońca na podwórku, ale tak to nie wygląda. przynajmniej nie na ziemi.

Na filmiku yt jest niewiele lepiej.

157hmap.jpg

Tutaj masz na nasyceniu 50 a nie 70

14npswi.jpg

A tutaj inna przestrzeń kolorów przy nasyceniu 70.

Opublikowano

Nadal wygląda jak gów.no. XD

Opublikowano
5 godzin temu, Kyokushinman napisał:

Jak ktoś mi poda ustawienia gdzie bede miał faktycznie hdr z opcji gry taki piękny jak wyżej na tv Sony to przeleje mu niech będzie 10k na konto.

Nie przesadzaj. 

Godzinę temu, Hendrix napisał:

Ziarno to nowy przedstawiciel Cenobitów, bo tortury widzę co raz bardziej wysmakowane zapodaje :|

Spokojnie, srednia forumkowa

2 godziny temu, easye napisał:

kiedy w temacie zapomnieliśmy o fakcie, ze żaden aparat, kamera nie odda tego jak wygląda HDR w rzeczywistości. 

W momencie jak trzeba bylo zobaczyc jak to u Kunshina wyglada :dynia: Przykro mi panowie, to tsza w pociag do Brzozowa wsiasc :)

Opublikowano

Rozbraja mnie głupota myślenia Kukuryku, który twierdzi że 

12 godzin temu, Kyokushinman napisał:

Hdr z gry to mleko.

8 godzin temu, Kyokushinman napisał:

Jestem na 90% pewien, że mleko jest na każdym tv po przełączeniu hdr z opcji gry.

Żeby za chwile wrzucić filmik z YT (i to z samsunga KS8500) na którym HDR działa dobrze :facepalm:

12 godzin temu, Kyokushinman napisał:

Tutaj doskonały przykład czym powinno być hdr względem sdr. Na bank nie wszechobecną mgłą

Kukuryku to może zamiast tego złoma XE93, kup sobie lepiej Samsunga KS8500. Przecież widzisz na tym filmiku i sam piszesz że HDR tu działa dobrze. 

I jeszcze wisienka...

8 godzin temu, Kyokushinman napisał:

Te filmiki z oleda co wrzuciłeś z yt to też o kant dupy rozbić ponieważ offcreen nasyca barwy.

Tak tak...offscreen nasycił barwy i usunął mleko :rofl:

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, PIOTR8642 napisał:

Tak tak...offscreen nasycił barwy i usunął mleko :rofl:

Piotruś ty jak coś palniesz to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

Tak poza tym kupiłeś już tego B7 czy dalej do niego tylko wzdychasz?

Kyokushinman

Wczoraj zmodowałem sobie bloodbornea wymuszonym hdr przez TV  i po odpowiednich ustawieniach wyglądało to kapitalnie. Walcząc z płonącym pieskiem w lochach niemal czuło się żar ognia. Bravia nie przestaje mnie zaskakiwać :)

Edytowane przez wulfen

Opublikowano
3 minuty temu, wulfen napisał:

Piotruś ty jak coś palniesz to nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

Kyokushinman

Wczoraj zmodowałem sobie bloodbornea wymuszonym hdr przez TV  i po odpowiednich ustawieniach wyglądało to kapitalnie. Walcząc z płonącym pieskiem w lochach niemal czuło się żar ognia. Bravia nie przestaje mnie zaskakiwać :)

Here we go again :dynia:

Opublikowano

Janusze odkryły udawany HDR i oczywiście ma on sens ale tylko i wyłącznie na bravii co nie ? xD

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Absolem napisał:

Here we go again :dynia:

Tak przy wymuszonym HDR przez TV obraz jest za ciemny i zbyt kolorowy, trzeba to skorygować. Zmiana gammy, zaawansowanego kontrastu, poziomu czerni i koloru to podstawa.

Mógłbym podać szczegółowe ustawienia, ale i tak pewnie ty ani nikt inny nie będzie tym zainteresowany i nawet nie sprawdzi.

Edytowane przez wulfen

Opublikowano

Są na rynku jeszcze jakieś telewizory w których mozna skorygować gamme,  zaawansowany kontrast i kolor, czy Sony opatentowalo te suwaki?

Opublikowano
  • Autor

Zaawansowany kontrast w sony działa dużo lepiej niż dynamiczny kontrast w samsungach i panasonicach. Tak samo opcję tworzenia realizmu są niedostępne dla innych TV. Jasność  też jest wyjątkowa i jedynie może w dx900 i zd9(a to też sony) jest podobna. Xtended dynamic range - ta opcja też nie wiem czy występuję w jakimś innym TV.

Edytowane przez wulfen

Opublikowano

(pipi)a sprzedaje OLEDy i biere dwa krawędziowce Sony !!! Tylko SDR i pseudo HDR !!!