Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

O Boze, znowu sie zaczyna.

42 minuty temu, Ins napisał:

1. Premium LCD w cenie 55 cali OLED'a NIE MA.

55 XF9005 Sony 5299, LG Oled B8 5399

2. Problem z jasnością w HDR mają tylko teoretycy co sprzętu nie testowali.

Powiedz to Mackowi Koprowi z HDTV

Mam jednak wrażenie, że już trzeci rok utkwiliśmy na tym samym poziomie.
Źródło: https://hdtvpolska.com/lg-oled-55-c8-test-telewizor-thinq-na-2018r-z-technologia-ultra-hd-dolby-vision/

Zwyczajnie po trzech latach rozwoju chciałbym widzieć coś nowego i tego elementu zabrakło w nowym telewizorze LG
Źródło: https://hdtvpolska.com/lg-oled-55-c8-test-telewizor-thinq-na-2018r-z-technologia-ultra-hd-dolby-vision/

3. Soniacze odskoczyły z input lagiem ? xD 2018 modele mają wyższy, a w 2019 nowe oledy mają 14ms. Skąd ty informacje bierzesz.

Z HDTV, ZF9 Sony czyli 2018 rok, 19 MS, B8 2018 rok, 21 ms.

Jak bedzie z soniaczem,nie wiadomo.

49 minut temu, Ins napisał:

4. Upłynniacz nadal powoduje artefakty, no ale jak ktoś tak chce grać to jego sprawa.

Po raz kolejny HDTV

Obraz jest wtedy tak samo jasny i przyjemny jak bez upłynniacza. Mogą jednak występować artefakty przy ruchach kamery chociaż podczas testów w kilku grach właściwie ich nie zaobserwowaliśmy! To także doskonała wiadomość i pytanie, które jest wiele razy zadawane. Kwestia więc naszego wyboru z których funkcji skorzystamy. Tak szeroki wybór czyni jednak telewizory Samsung najlepszymi obecnie ekranami do gier, jakie przyszło mi testować.
Źródło: https://hdtvpolska.com/motion-plus-gra-test-nowosc-w-tv-od-samsung-dedykowana-dla-graczy/

Zalety zastosowania systemu wyglądają naprawdę imponująco. Aż człowiek zaczyna zastanawiać się czemu żaden z innych producentów nie poszedł taką, rewolucyjną ścieżką?
Źródło: https://hdtvpolska.com/motion-plus-gra-test-nowosc-w-tv-od-samsung-dedykowana-dla-graczy/

55 minut temu, Ins napisał:

Aphromo idź lepiej do CW prowadzić swoją krucjatę i lepiej nie "pomagaj" w tym dziale.

Po pierwsze to nie ja jeden tak uwazam,

Przykładowo przy 65″ – naszym domyślnym wyborze, jeśli znajdujemy się około 2.75m od ekranu to jesteśmy na granicy miejsca w którym zakup 65″ telewizora 4K ma sens
Źródło: https://hdtvpolska.com/kalkulator-odleglosci/

Po drugie co za roznice czy bede to robil tutaj czy w CW. 

Chociaz nie , juz mi sie nie chce.

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano
15 minut temu, aphromo napisał:

55 XF9005 Sony 5299

To nie jest premium. Premium to ZD9 lub Q9FN

Mam jednak wrażenie, że już trzeci rok utkwiliśmy na tym samym poziomie

Ja sprawdzam sprzęt ty teoretyzujesz. Dlatego jest jak jest.

Z HDTV, ZF9 Sony czyli 2018 rok, 19 MS, B8 2018 rok, 21 ms.

ZF9 czyli top LCD Sony minimalnie w 65":

NPGLRnv.jpg

XF9 czyli średniak, którego kreujesz na premiuma xD:

4jDt1zt.jpg

vs LG B7 i reszta modeli z 2017 i 2018:

TGp2dCM.jpg

Mogą jednak występować artefakty przy ruchach kamery chociaż podczas testów w kilku grach właściwie ich nie zaobserwowaliśmy!

HDTVPolska szanuje bardzo, ale oni zawsze grają z upłynniaczem bo lag im nie przeszkadza tak więc ich opinii na ten konkretny temat nie można brać na poważnie. 

Masz coś jeszcze do dodania ?

Edytowane przez Ins

Opublikowano
2 minuty temu, Ins napisał:

XF9 czyli średniak, którego kreujesz na premiuma xD:

Sony XF90 to pierwszy z telewizorów japońskiego producenta, należących do lineupu 2018, który bierzemy do testów w tym roku. Po ubiegłorocznym sukcesie modeli takich jak XE90 (KD55-XE9005), czy XE93 (KD-55XE9305) pisałem, że segment premium telewizorów LCD należał właśnie do Sony. Ekrany te miały wyśmienitą relację ceny do jakości i jednocześnie stanowiły ścisłą czołówkę  pod względem parametrów takich jak czerń, czy jasność HDR. Poprzeczka dla ich następcy została zatem ustawiona bardzo wysoko. Dlaczego piszę w liczbie mnogiej? Bo jak się okazuje nie będzie w tym roku dwóch modeli z symbolami 90 i 93. W związku z wprowadzeniem do oferty drugiego telewizora OLED czyli AF8, producent postanowił zawęzić ilość ekranów LCD i oba wspomniane telewizory mają wspólnego następcę – XF90.
Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-xf90-test-nastepcy-xe93-xe90-2018-kd-55xf9005-dolby-vision/

5 minut temu, Ins napisał:

Q9FN to Qled panie. 

7 minut temu, Ins napisał:

HDTVPolska szanuje bardzo, ale oni zawsze grają z upłynniaczem bo lag im nie przeszkadza tak więc ich opinii na ten konkretny temat nie można brać na poważnie. 

Gmeru czy Koper pisza pod nazwiskiem, Ty sobie mozesz wiesz co zrobic.

Opublikowano

No ale napiszesz coś sam z siebie czy tylko cytaty wklejasz ? Ja widziałem ten telewizor na żywo i do HDR on się nie nadaje w porównaniu do OLED'a. Jasności nie ma zbyt dużej jak na LCD, a ilość stref wygaszania jest zdecydowanie zbyt mała by ukryć te perfidnie i ohydne rozjaśnianie wszystkiego co jest naokoło jasnego punktu. 

Walcz owieczko, walcz.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

No i napisze jeszcze jedną rzecz i kończę bo nie widzę sensu gadać z tobą.

SDR najlepszy jest na oledzie. 

HDR ma sens tylko gdy jest odpowiedni kontrast między jasnymi i ciemnymi miejscami. Dlatego też OLED mimo niższej ilości nitów robi tak duże wrażenie. W przypadku LCD ilość stref musi być naprawdę duża by wyglądało to tak jak trzeba. 

Dlatego też dla mnie jest tylko kilka modeli premium LCD i taki Z9F nie dorasta do pięt ZD9. Ja wiem, że każdy ma inne wymagania ale jest jak jest.

26 minut temu, aphromo napisał:

Q9FN to Qled panie.

No jest to LCD i co w związku z tym ?

Jaki dzban xDDDDDDDDDDDDDDD

Edytowane przez Ins

Opublikowano
5 godzin temu, Ins napisał:

No ale napiszesz coś sam z siebie czy tylko cytaty wklejasz ?

Ja sprawdzam sprzęt ty teoretyzujesz. Dlatego jest jak jest.

To jak to w koncu jest ? Pisze od siebie zle, wklejam cytaty ze zrodla zle ? Ogarnij sie Insiak, pokim dobry.

4 godziny temu, Ins napisał:

Technologia QLED to rozwinięcie LCD. Telewizory te posiadają specjalną warstwę kropek kwantowych (Quantum Dots) stąd ich nazwa. Te nano cząsteczki sprawiają, że na ekranie wyświetlanych jest więcej barw, są one żywsze, bardziej naturalne.

Ja widziałem ten telewizor na żywo

Bzdura:cool2: Gadaj zdrow bajek nie kupuje. Twoja milosc do OLEDA jest wieksza niz Mendrka do Playstation,tyle.

4 godziny temu, Ins napisał:

Dlatego też dla mnie jest tylko kilka modeli premium LCD i taki Z9F nie dorasta do pięt ZD9. Ja wiem, że każdy ma inne wymagania ale jest jak jest.

A wlasnie, zeby dokonczyc to ZD9 to jest telewizor flagowy, zebys wiedzial jak to sie nazywa ;)

Walcz owieczko, walcz.

No spoko, oryginalnie dyskusja szla o to co wazniejsze, lepszy kontrast czy wiekszy rozmiar, to posluchaj Insie rad niezawodnego " specjalisty ":kaz:

W dniu 9.12.2017 o 19:59, Ins napisał:

Ja mam 55" i dwa i pół metra to dla mnie zbyt duża odległość by widzieć wszystko tak jak pan buk przykazał w 4K. Bardzo żałuję, że nie wziąłem większego modelu. Jak masz  pieniądze to oczywiście 65",

Opublikowano

Rozsądek podpowiada by nie odpisywać nieogarowi, ale alkohol robi swoje. Tak więc:

1 godzinę temu, aphromo napisał:

To jak to w koncu jest ? Pisze od siebie zle, wklejam cytaty ze zrodla zle ? Ogarnij sie Insiak, pokim dobry.

Prosta sprawa. Nie masz żadnego doświadczenia z żadnym z telewizorów ale robisz z siebie eksperta tzn. idiotę, który koniecznie musi dorzucić swoje nic nie warte 3 grosze.

Technologia QLED to rozwinięcie LCD. Telewizory te posiadają specjalną warstwę kropek kwantowych (Quantum Dots) stąd ich nazwa. Te nano cząsteczki sprawiają, że na ekranie wyświetlanych jest więcej barw, są one żywsze, bardziej naturalne.

LCD to LCD. Wypomniałeś mi, że piszę o premium LCD, wymieniając QLED'a i zrobiłeś z siebie debila.

Bzdura:cool2: Gadaj zdrow bajek nie kupuje. Twoja milosc do OLEDA jest wieksza niz Mendrka do Playstation,tyle.

Wierz w co chcesz. Mam z tymi telewizorami codziennie do czynienia ale co ja tam wiem. Moja miłość do OLED'a jest tak samo wielka tak jak do każdego innego zayebistego telewizora takiego jak ZD9, Q9FN, czy tak jak kiedyś do najlepszych plazm panasa. Planuje kupić sobie 65Q9FN do warunków dziennych w innym pokoju, jednocześnie posiadając OLED'a do seansów nocnych. No ale to po zmianie mieszkania. Rozumiem, że ogarnięcie tego przerasta cie tak samo jak posiadanie dwóch albo i więcej konsol, no ale to nie jest mój problem.

A wlasnie, zeby dokonczyc to ZD9 to jest telewizor flagowy, zebys wiedzial jak to sie nazywa ;)

ZD9 to nie jest flagowy telewizor bo jest nim teraz ZF9, który jest kupsztalem w porównaniu do 2 czy tam 3 lata starszego modelu. Takie tam info, byś miał świadomość że pyerdolisz jak potłuczony.

No spoko, oryginalnie dyskusja szla o to co wazniejsze, lepszy kontrast czy wiekszy rozmiar, to posluchaj Insie rad niezawodnego " specjalisty ":kaz:

Z tego co pamiętam to były opcje:

1. 55" OLED

2. 65" LCD ze średniej półki

Nie wiem po co cytujesz mój wywód, że jednak lepiej byłoby dopłacić worek złota za 10 cali większego OLED'a i jak to ma przemawiać za tymi bzdurami co piszesz.

Godzinę temu, easye napisał:

Lepszy XF90 czy seia Samsung NU80? 

XF90 to lepsza czerń, lepszy HDR i więcej stref wygaszania czyli ogólnie lepsza jakość obrazu.

NU80 to trochę lepszy lag w 4K i kolosalnie lepszy w 1080p. Dodatkowo VRR i lepszy OS.

Pytanie tylko na czym człowiekowi zależy.

Edytowane przez Ins

Opublikowano
7 godzin temu, Ins napisał:

LCD to LCD. Wypomniałeś mi, że piszę o premium LCD, wymieniając QLED'a i zrobiłeś z siebie debila.

Czy Szanowny Pan fachowiec, wie, ze pelna nazwa potocznego LCD, to LED LCD, zas QLED, to .... QLED LCD ? Ta literka ma znaczenie, bo to rozroznia, czy uzyto technologii kropek kwantowych,czy nie. 

Tak ? To prosze nie siac fermentu.

ZD9 to nie jest flagowy telewizor bo jest nim teraz ZF9,

Flagowy TV swojej linii/rocznika. Fakt, ze teraz jest kolejny flagowiec nic tu nie zmienia.

Z tego co pamiętam to były opcje:

1. 55" OLED

2. 65" LCD ze średniej półki

Nie wiem po co cytujesz mój wywód, że jednak lepiej byłoby dopłacić worek złota za 10 cali większego OLED'a i jak to ma przemawiać za tymi bzdurami co piszesz.

Po to zebys wiedzial dzbanku, ze jak TV za maly, to i OLED dupa :) Koledze jesli ma odpowiednio duze lokum, niech zmierzy odleglosc, no i jak TV ma byc glownie do grania, no to Samsung 65 NU, najnizszy IL, rozsadny HDR, jeszcze zostanie salaty w portfelu.

Wierz w co chcesz. Mam z tymi telewizorami codziennie do czynienia ale co ja tam wiem. 

Planuje kupić sobie 65Q9FN do warunków dziennych w innym pokoju, jednocześnie posiadając OLED'a do seansów nocnych. No ale to po zmianie mieszkania. Rozumiem, że ogarnięcie tego przerasta cie tak samo jak posiadanie dwóch albo i więcej konsol, no ale to nie jest mój problem.

Ale ja Ci gow.no wierze kolego, o to sie rozchodzi :) Podwazasz cytaty z HDTV, gdzie redaktorzy pisza pod nazwiskiem, wymieniaja certyfikaty kompetencji pod tekstami, ale nie, Insiak zna sie lepiej :yao: Moze masz info od promotorow Samsunga jak mowiles, chociaz i w to powatpiewam, no jakos zadnej Twojej recenzji nie wkleiles, dla mnie jestes taki sam jak inny uzytkownicy forum.

Trzymaj, kolezko

Patrząc na ostatnie zdjęcie można wręcz nie dowierzać, lub zastanawiać się jak to możliwe, że dotychczas grało się z tak dużym rozmyciem! Bez dwóch zdań granie z upłynniaczem to przepaść względem grania na innym TV, szczególnie w grach 60fps, gdzie ruch ma tendencję do rozmywania się. Uchwycenie przeciwnika w celownik jest tysiąc razy prostsze!
Źródło: https://hdtvpolska.com/samsung-nu8002-nu8042-nu8072-test-telewizor-lcd-ultra-hd-z-hdr-2018-i-systemem-tizen/

Samsung NU z Motion Game Plus rozpindala OLEDY jesli chodzi o ostrosc obrazu w ruchu. Dla gier podstawowa kwestia.

Kolejny TV ktory sobie kupie na 120% bedzie posiadal taka opcje.

Zycze powodzenia w zmianie mieszkania, i nie, ja potrafie ogarnac posiadanie kilku konsol w domku, ino X1/Switch smieci nic niewarte.

Opublikowano
13 minut temu, aphromo napisał:

Ta literka ma znaczenie

No ma za(pipi)iste znaczenie, tak samo jak firmy forsowały nazwę LED by wyprzeć u klientów we łbie coś takiego jak LCD by owieczki myślały,  że to nowa technologia. Jaki ty głupi jesteś.

Flagowy TV swojej linii/rocznika. Fakt, ze teraz jest kolejny flagowiec nic tu nie zmienia.

Flagowy model jest jeden, fakt jest taki, że chcesz wybrnąć z głupot, które pisałeś.

Po to zebys wiedzial dzbanku, ze jak TV za maly, to i OLED dupa :) Koledze jesli ma odpowiednio duze lokum, niech zmierzy odleglosc, no i jak TV ma byc glownie do grania, no to Samsung 65 NU, najnizszy IL, rozsadny HDR, jeszcze zostanie salaty w portfelu.

Argumentem w dyskusji 55 OLED vs 65 LCD ma być fakt, że wymieniłem po roku 55 calowego OLED'a na nowszy model w 65 calach ? Dzbanie ogarnij czym chcesz walczyć w tej dyskusji bo jak dla mnie sprawa jest prosta - albo jakość obrazu albo cale, a ty coś tam kombinujesz i sam nie wiesz czy doradzać czy walczyć z "kochankiem" OLED'ów.

Ale ja Ci gow.no wierze kolego

Nie musisz mi wierzyć, tak samo jak nie musisz wierzyć w to,  że Ziemia nie jest płaska. Naprawdę twoim argumentem będzie to, że nie robię profesjonalnych recenzji ? xD Dzban do kwadratu. Nawet nie warto komentować tego tekstu o rozmazaniu w grach zasuwających w 60 klatkach.

Edytowane przez Ins

Opublikowano

Podziwiam, że ci się chce z oszołomami rozmawiać xd

Opublikowano
5 minut temu, Ins napisał:

No ma za(pipi)iste znaczenie, tak samo jak firmy forsowały nazwę LED by wyprzeć u klientów we łbie coś takiego jak LCD by owieczki myślały,  że to nowa technologia. Jaki ty głupi jesteś.

Dobra, juz mi sie nie chce tlumaczyc, to masz na koniec :

Różnica między "telewizorem LED" a LCD ogranicza się bowiem głównie do sposobu podświetlania matrycy. Ten drugi korzysta z kilku "świetlówek" (CCFL), które równomiernie podświetlają piksele. Ten pierwszy zaś używa do tego celu diod LED.

Opublikowano

No fajnie, że tłumaczysz mi jak działają ledy w telewizorach LCD xD

Opublikowano
18 minut temu, _Be_ napisał:

Podziwiam, że ci się chce z oszołomami rozmawiać xd

Nie bardzo mam na to ochotę, ale jak teoretyk i nieogar ma doradzać to niestety trzeba reagować, tak jak w przypadku kukuryku. 

9 minut temu, aphromo napisał:

To nie jest test jak wygląda obraz w przypadku 60 klatek w grach xD DZBAN DO KWADRATU xD

Edytowane przez Ins

Opublikowano

XF90 to lepsza czerń, lepszy HDR i więcej stref wygaszania czyli ogólnie lepsza jakość obrazu.

NU80 to trochę lepszy lag w 4K i kolosalnie lepszy w 1080p. Dodatkowo VRR i lepszy OS.

Pytanie tylko na czym człowiekowi zależy.

Edytowane przez Ins

Opublikowano
17 godzin temu, Ins napisał:

No i napisze jeszcze jedną rzecz i kończę bo nie widzę sensu gadać z tobą.

SDR najlepszy jest na oledzie. 

HDR ma sens tylko gdy jest odpowiedni kontrast między jasnymi i ciemnymi miejscami. Dlatego też OLED mimo niższej ilości nitów robi tak duże wrażenie. W przypadku LCD ilość stref musi być naprawdę duża by wyglądało to tak jak trzeba. 

No nie wiem jakoś na hd tv Koper chwalił ZF9 w recenzji. Poza tym aby to w 100% stwierdzić należy się zapytać Kyokushinmana albo Wulfena, ale jednego niesłusznie zbanowali za nic bo gościu wkleił tylko recenzje z you tube Arn God of Wara gdzie nie było spoilera a drugi ma pewnie tutaj Was dość i też odszedł. Trudno temat prawie, że martwy ponieważ wystraszyliście się zwłaszcza Kyokushinmana bo co jak co, ale nie można mu wypomnieć wiedzy a co najwyżej się z nią nie zgadzać. 

Opublikowano

Fajne przepychanki Insa który pisze o tym z czym miał do czynienia z nostromo, który jest kolejnym teoretykiem gawedziarzem z obozu plejstejszyn wklejajacym cytaty jakiś randomow. 

No jakos nie jestem zaskoczony. 

Opublikowano

Forumku, nie zmieniaj się.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dobrze ze nie wzialem Sony XE90 jak planowalem tylko oleda, bym mial problemy teraz. 

Opublikowano

to niezła matryca

Edytowane przez ragus

Opublikowano
13 minut temu, szejdj napisał:

Dobrze ze nie wzialem Sony XE90 jak planowalem tylko oleda, bym mial problemy teraz. 

XD tak to jest jak kupuje sie tv z drugiej ręki. Flikering kurwa xD no czekam.