Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Featured Replies

Opublikowano

ja tam czekam ze swoją 4070 do 2026 i RDNA4, miałem przesiąść się na 5070, ale nijak mnie ta karta nie przekonuje. jeszcze jakby miała te 200W, a ma 250, meh

• Odpowiedzi 10 tys.
  • Wyświetleń 858,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ktoś chciał abym podrzucił złożonego kompa oto i on:         Muszę ogarnąć sterowniki, rgb i inne duperele jeszcze. Tak świeci się bo to dziewczyny, ja mam swojego czar

• PiPoLiNiO
    PiPoLiNiO

• Przyszło, wydaje mi się że kiedyś pudełka były większe. Czekam tylko dzisiaj na obudowę i zacznę składać.    

Opublikowano

Ktoś ma doświadczenie w kupowaniu na morele albo x-komie? Oni wrzucą "preordery" przed premierą czy oferty dopiero zaczną się pojawiać od 30.01?

Opublikowano

Czy ktoś z tu zgromadzonych jest mi w stanie powiedzieć czy obecnie opłaca się na coś zmieniać rtx3080ti 12gb? Zakładając że mogę dołożyć 1000-1500 zł, używać tego będę głównie w Assetto Corsa Evo.

Opublikowano

@Rooofie Jeśli chodzi o GPU/CPU to zazwyczaj widywałem w dzień premiery. No, Morele potrafi wcześniej robić placeholdery w cenie np. 99 999 zł i dobrze je zakopać

Opublikowano
19 minut temu, Kogut napisał(a):

Czy ktoś z tu zgromadzonych jest mi w stanie powiedzieć czy obecnie opłaca się na coś zmieniać rtx3080ti 12gb? Zakładając że mogę dołożyć 1000-1500 zł, używać tego będę głównie w Assetto Corsa Evo.

Jeśli grasz w 1080p albo 1440p nie ma raczej póki co sensu kupować czegoś nowszego. Dopiero od 4k myślałbym o czymś nowym ale w tym przypadku zabrakłoby ci budżetu.

Opublikowano
1 godzinę temu, krzysiek923 napisał(a):

ja tam czekam ze swoją 4070 do 2026 i RDNA4, miałem przesiąść się na 5070, ale nijak mnie ta karta nie przekonuje. jeszcze jakby miała te 200W, a ma 250, meh

RDNA4 wychodzi teraz i kończą rozwój tej architektury. W 2026 raczej nie będzie nowych kart, wyjdą co najwyżej wersje super RTX 5xxx.

Opublikowano
51 minut temu, Rooofie napisał(a):

Jeśli grasz w 1080p albo 1440p nie ma raczej póki co sensu kupować czegoś nowszego. Dopiero od 4k myślałbym o czymś nowym ale w tym przypadku zabrakłoby ci budżetu.

No generalnie gram na TV podłączonym do PC, w 4K właśnie. Ok powiedzmy że budżet to nie jest problem, co sugerujesz? 

Opublikowano
8 minut temu, Kogut napisał(a):

No generalnie gram na TV podłączonym do PC, w 4K właśnie. Ok powiedzmy że budżet to nie jest problem, co sugerujesz? 

Przede wszystkim wstrzymać się 1-2 tyg. jak rynek się unormuje po premierze nowych 5xxx to ceny mogą wyglądać inaczej. 

Używka RTX 4080/Super - 3500-4000 zł - wydajnościowy wzrost ok. 40% do 3080 Ti

Nówka RTX 5080 - 5500-7000 zł - wydajnościowy wzrost (prawdopodobnie) ok. 60% do 3080 Ti

Używka RTX 4090 - 6000-8000 zł - wydajnościowy wzrost ok. 80% do 3080 Ti.

Opublikowano
2 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

RDNA4 wychodzi teraz i kończą rozwój tej architektury. W 2026 raczej nie będzie nowych kart, wyjdą co najwyżej wersje super RTX 5xxx.

no faktycznie, omijałem temat kart po zakupie swojej i coś mi się pokręciło. tak czy inaczej zostaję przy 4070, średniopółkowo te rtx 5000 wyszły słabo, nie chce mi się bawić w sprzedaż i wymianę na takie coś

Opublikowano
3 godziny temu, Kogut napisał(a):

Jeśli tv 4k to imo spokój będziesz miał jak kupisz 5090. Wtedy wiesz że min 2 lata wszystko będzie zapierdalac jak trzeba. Oczywiście bardziej rozsądny wybór to 5080 lub ew 4090 ale między tymi dwoma ciężko powiedzieć jak będzie za rok 1,5. 4090 ma więcej vram z kolei 5080 nowa technologia i w sumie nie wiadomo jak to się przełoży na wydajność za jakiś czas. Miałbym dylemat jeśli bym miał doradzić między tymi dwoma. Jeśli kasa luz no to wybór prosty. :lapka: 5090 i Zasialcz 1200W min. 

Opublikowano
5 godzin temu, Rooofie napisał(a):

Ktoś ma doświadczenie w kupowaniu na morele albo x-komie?

W czwartek 15:00. 15:03 już pewnie niczego nie kupisz. Będzie jeszcze gorzej niż przy premierze 9800X3D. 

Opublikowano
4 godziny temu, Kogut napisał(a):

Jak budżet nie jest problemem to 9800X3D + 5090to nawet nie ma co się zastanawiać. A jak jest to rozsądna opcja to 5070 Ti, dobrze wyceniona i nie będzie specjalnie odstawać od 5080. 

Opublikowano

nie no padaka, w ogóle się nie opłaca wymieniać karty, jak ktoś posiada już 4080/4080 Super...

Ale żałuje że w lipcu na promkach nie kupiłem 4090 za 7k jak były promocje za nowki :((((

Opublikowano
7 minut temu, easye napisał(a):

nie no padaka, w ogóle się nie opłaca wymieniać karty, jak ktoś posiada już 4080/4080 Super...

Ale żałuje że w lipcu na promkach nie kupiłem 4090 za 7k jak były promocje za nowki :((((

Ty pykasz w 4k czy niższe rozdziałki?

Opublikowano

UW - 3440x1440, żre mniej więcej 20 fpsów więcej niż 1440p w każdej grze.

Opublikowano

No to też bym sobie w brodę pluł. Jak podłączam 4080s do tv4k to już czuć, że za niedługo będzie problem. W następnej generacji nie wchodzi inna opcja jak 6090. Tutaj jednak widzę, że nie ma co się czaić tylko hajs dozbierać i brać co najlepsze.

Opublikowano
26 minut temu, easye napisał(a):

Znam ból, mnie też korci żeby zmienić 3080TI i też sobie odmawiałem na wakacjach zakupu 4090 😮‍💨

Opublikowano

No ta generacja niestety to nie są te przyrosty co seria 3->4. 5080 to tak patrząc po testach jest pomiędzy 4080 super a 4090. Dalej jak będzie za chwile (pewnie dłuższą) koło 6k jest to niezła opcja. 

Opublikowano

no chyba ze ktoś ma 4080...

Można już było kupić za 6k 5080 - np GameRocka i pewnie nadal będzie można, z tym, ze używki 4080 chodzą po 3500-3800, co znowu z 5800 robi mało opłacalną kartę.

Rozumiem, że nikt nawet nie jest zainteresowany 5080 FE ze nie ma recek ^^