Opublikowano 28 maja 20204 l Witam. Kupiłem monitor do grania na PS4: https://www.acer.com/ac/en/GB/content/model/UM.HX1EE.027 Mam taki problem.. gdy gralem na TV kolory były ładne, wyraziste.. a gdy podłączyłem PS4 pod monitor kolory są po prostu blade... nie ogarniam tego.. dlatego proszę o pomoc w ustawieniach aby kolory były ładne, wyraziste.. Ustawienia dostępne w monitorze: -Obraz: × Jasność 0-100 × Kontrast 0-100 × Wzmocnienie czerni 0-10 × ACM WŁ/ WYŁ × Super ostrość WŁ / WYŁ -Kolor × Gamma 1.8 / 2.2 / 2.4 × Temp. Koloru ciepłe/ chłodne Granie: × Freesync WŁ/ WYŁ × Over drive normalny/ ekstremalny × Cel WŁ/ WYŁ Z góry dziękuję za pomoc.
Opublikowano 30 maja 20204 l Miałem podobne wrażenia po kupnie nowego monitora, u mnie pomogło zwiększenie saturacji. Ale z tego co widzę, to nie masz stricte tak nazwanego ustawienia. A może jednak gdzieś tam jest?
Opublikowano 30 maja 20204 l Kupiłeś monitor z matrycą TN która charakteryzuje się bardzo przeciętnym odwzorowaniem kolorów. Mogłeś brać coś z IPS albo VA jeśli zależy ci na jakości obrazu a nie np. czasie reakcji matrycy.
Opublikowano 30 maja 20204 l Autor 9 godzin temu, kotlet_schabowy napisał: Miałem podobne wrażenia po kupnie nowego monitora, u mnie pomogło zwiększenie saturacji. Ale z tego co widzę, to nie masz stricte tak nazwanego ustawienia. A może jednak gdzieś tam jest? Witam. Niestety nie ma tej opcji ;/ Może jednak byłbyś w stanie zrobić coś z tych ustawień co są? Znalazłem jeszcze: × Tryb sRGB WŁ/ WYŁ × Tryb odc. Szar. WŁ/ WYŁ
Opublikowano 31 maja 20204 l @Kukurykman by coś poradził, ale dostał bana. Dwa suwaczki i masz HDR 4K z miejsca.
Opublikowano 31 maja 20204 l Autor To lipa ;/ Może się ktoś jeszcze znajdzie.. Edytowane 31 maja 20204 l przez Lolek46
Opublikowano 31 maja 20204 l Autor Nie oczekuje rewelacji. Lecz na pewno można jakos wzmocnic kolory aby byly bardziej wyraziste niz ustawienia standardowe Edytowane 31 maja 20204 l przez Lolek46
Opublikowano 31 maja 20204 l Już nie przesadzajcie z tym TN. Sam z dwojga złego wolę te słynne gorsze kolory (które wcale aż tak złe nie są), niż "srebrzenie" i całkowity brak czerni w IPS. Oczywiście mówimy tu o budżetowych monitorach. 20 godzin temu, Lolek46 napisał: Witam. Niestety nie ma tej opcji ;/ Może jednak byłbyś w stanie zrobić coś z tych ustawień co są? Znalazłem jeszcze: × Tryb sRGB WŁ/ WYŁ × Tryb odc. Szar. WŁ/ WYŁ Jedyne co mi przychodzi do głowy to barwa-ciepłe i gamma na max.
Opublikowano 3 czerwca 20204 l w ustawieniach video na konsoli mozna wzmocnic kolory...choc pewnie masz to wlaczone.