Opublikowano sobota o 12:555 dni Gra wychodzi za 3 tygodnie, to chyba można założyć temat. Gry Don't Nod mają swoją grupkę fanów tutaj - Life is Strange, Tell Me Why czy Jusant - a nowa 28 kwietnia.Aphelion to po polsku "punkt odsłoneczny" według słownika - moment, gdy orbitująca planeta jest najdalej od słońca. Cool tytuł.Ponadto udamy się na Persefonę, czyli domniemaną dziewiątą planetę. Też cool. To ciekawe, że tyle niby wiemy, a nie wiemy czy jest ta planeta czy nie. Oczywiście nie pierwszy raz sci-fi z tego korzysta. Gra jest głównie robiona przez ludzi od Tell Me Why, acz po Jusancie doszli też pracownicy z tamtego. Trochę to widać. W Aphelionie będziemy kierować dwiema postaciami. Sekwencje rannego Thomasa (nie może się wspinać) będą bardziej tradycyjne. Z kolei główna bohaterka Ariane będzie się sporo wspinać i zeskakiwać po nieprzyjaznej planecie. Ale inaczej niż w Jusant, będzie można zginąć.Ogólnie ma być napięcie, gdyż na planecie grasuje potwór o mniej kreatywnej nazwie Nemesis. "Zrobiliśmy najgorszą rzecz, jaka jest w grach, czyli węża. Liczba wymaganych punktów kotwicznych do zanimowania to koszmar". Nie jest jasne, czy będą tu elementy wymagające pośpiechu aż tak jak w Residencie - na pewno będziemy uciekać przed potworem czy go zmylać, ale nie wiem, na ile to będzie akcja a na ile po prostu zrobienie danej rzeczy na luzie.Gra dzieje się w 2060 roku, i ma przedstawiać świat, który mogą sobie realnie wyobrazić obecne dzieci. Jest oparta na realiach podróży w kosmosie itp., acz sporo rzeczy zmieniono, by nie było nudno. "W rzeczywistości, Persefona ma być raczej tylko kulą lodu".Interesujące dla forumowych kosmologów?
Opublikowano sobota o 14:295 dni Powiem tak. Dontnod umie w światy, ale nie umie w gameplay, więc jeśli oceny nie będą dupy urywać to ja raczej odpuszczam. Remember Me było jeszcze ok, Life is Strange wiadomo - klasa sama w sobie, ale tam za dużo gameplayu nie było. Vampyr pomimo niesamowitego klimatu mnie wymęczył i nie dałem rady ukończyć. Banishers: Ghosts of New Eden po początkowym zachwycie okazał się nudnym tytułem pod kątem rozgrywki a mechanika walki wręcz męczyła. Zatem ten tegens... no.