Jump to content

Kabel RGB...

JanzKijan

Recommended Posts

Witam.

Ostatnio udało mi się kupić oryginalny kabel RGB do GC. Dotychczas jechałem na zwykłym no-name od Robsona.

Przyznam, że jestem nieco rozczarowany. Oryginalny nintendowski kabel daje tylko minimalnie lepszy obraz; różnica w stosunku do no-name jest ledwie zauważalna, a wszystko to na 29" Samsungu 100Hz.

Summa summarum, moim subiektywnym, zwykły kabel RGB z powodzeniem zadowoli większość zainteresowanych.

Pozdrawiam.

• Downvote 1

Tak na prawdę to nie ma wyraźnej różnicy między Nintendowskim kablem RGB, a jakimś tanim czy robionym we własnym zakresie. Jeżeli są dobre luty, ekranowany kabel i odpowiednie rezystory i kondki to uzyskamy dokładnie to co jest na oryginalnym kablu. Mając wtyczkę do GC w cenie ~10 zł można zrobić sobie przewód. Jeżeli ktoś jest zapaleńcem i wyznaję idee DIY to polecam się pobawić, jedno popołudnie i zaoszczędzimy trochę kasy.

• 4 weeks later...
A jaki kabel kupic zeby gry ładnie wygladały na HD TV??

najlepiej component, ale niestety niewiele PALowskich gier obsluguje progressive scan.

o wiele lepiej w tym przypadku wypadaja gry NTSC.

a pomiedzy zwyklym kablem a RGB nie zauwazylem na LCD zadnej roznicy. kabel RGB daje efekty tylko na CRT.

• 2 years later...
  • 1 month later...
  • 1 year later...

a pomiedzy zwyklym kablem a RGB nie zauwazylem na LCD zadnej roznicy. kabel RGB daje efekty tylko na CRT.

Akurat miałem okazję to sprawdzić. Kupiłem taki kabel na angielskim ebayu za 40 zł z przesyłką. Różnica pomiędzy dziadowskim Scartem jest b.duża. Wyraźniejsze kolory, brak przepalenia i rozmazania. Tak więc kabel RGB na LCD daje zauważalne różnice.

Edited by da$io
  • 3 weeks later...
  • 9 months later...
Guest UnexpectedBoy

Mam pytanko odnośnie oficjalnego kabla od Nintendo. Ku mojemu zdziwieniu ma on tylko połowę pinów, w przeciwieństwie do innych kabli rgb. Czy ten brak połowy pinów sprawia, ze grafika jest gorsza? IMG_0758.jpg

2 - audio prawy

6 - audio lewy

8 - uziemienie ( switching)

16 - zasil 5v (blanking)

20 - video +

7 - niebieski

11 - zielony

15 - czerwony

17- video -

w odpowiedzi na pytanie , tak, gdyz to jest jakby przejsciowka z chinch na scart a nie pelnoprawny rgb scart

Edited by UnexpectedBoy