Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PC Hardware - problemy

Featured Replies

Opublikowano

Gwarancja tego nie obejmuje? Tylko wtedy byś był bez kompa przez jakiś czas.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Wyświetleń 357,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Idzie sie pewnie przyzwyczaic. Gorzej jakby obrazu nie bylo

• Dzięki udanej forumkowej transakcji z @Wooyek zamontowałem Be Quiet z wysokiej półki i wszystko bangla. Uff.

• Z defragmentuj sobie partycje!   Na laptopach to się zdarza! zwłaszcza jeśli masz powolny dysk (5200 obr.) z reguły powinno się unikać robienia 2 stresujących dysk rzeczy w tym samym czasie! tzn. og

Opublikowano
W dniu 4.07.2026 o 18:41, Chewie napisał(a):

Gwarancja tego nie obejmuje? Tylko wtedy byś był bez kompa przez jakiś czas.

zasilacz otwarty, to już po gwarancji D:

Opublikowano

No to posmaruj jakąś oliwą z oliwek może przestanie terkotać

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.06.2026 o 14:39, Chewie napisał(a):

Ja jakiś czas temu wróciłem do CSa i ta gra mi coś zrobiła z kompem. Jak odejdę od niego i wygasi się ekran to potem jak wracam sam się resetuje jakby był wyłączony. To samo się dzieje jak go uśpię. Dwa razy miałem tak, że komp się odpala w jakiejś niskiej rozdziałce jakby nie było sterowników zainstalowanych i amd adrenalin w ogóle się nie chce włączyć. Wtedy usunąłem stery przez DDU i zainstalowałem na nowo ale wuja to dało.

Poszedł format, myślałem że wszystko się naprawiło bo komp się normalnie usypiał i budził, cs działał normalnie. Jednak po wygaszeniu ekranu dalej jest czarny ekran i nic się nie dzieje. Dalej się restartuje z tym, że teraz jest gorzej bo nie wstaje od razu tylko przechodzi przez jakieś 10-15 cykli odpalania wiatraków na full i światełko od cpu coolera gaśnie i się zaświeca. Po normalnym wyłączeniu kompa jak chce go włączyć to samo się dzieje, trzeba mu dać kilka minut, żeby zaskoczył. Jak teraz dojść do tego co jest przyczyną? Mogę spróbować przywrócić ustawienia domyślne w biosie ale jedyne co tam zmieniałem przez ostatnie miesiące to włączenie secure boot, po którym wszystko było ok. Dopiero od kiedy zainstalowałem CS2 zaczęły się jaja, może to być zbieg okoliczności ale nie wierzę w przypadki. Pozwe grubego.

Opublikowano

@Chewie

Sprawdź przez HWM temperatury i napięcia czy są zgodne z normami.

RAM możesz sprawdzić za pomocą mem test86.

Jak masz proca z grafiką to odołącz grafikę od zasialania i sprawdź czy ładuje to inaczej na zintegrowanej karcie.

Nawet padnięty kabel display port może być przyczyną restartów. Więc zmiana kabla lub nawet podłączenie przez HDMI może być inne.

Jest też jakiś oddzielny program do sprawdzania dysków SSD NVME. Możesz też włożyć swój dysk do innego slota.

Generalnie zdiagnozuj każdą rzecz po kolei. Sprawdź połączenia komponentów wszystko wyczyść i przedmuchaj tylko nie tym spray z puszki a takim z wiatraka małego.

https://www.amazon.co.uk/WOLFBOX-MF50-Electric-Duster-110000RPM-Adjustable/dp/B0DSW7R4VN/?_encoding=UTF8&pd_rd_w=i70vV&content-id=amzn1.sym.f2efabd5-9dce-4b61-be77-8a721772f133&pf_rd_p=f2efabd5-9dce-4b61-be77-8a721772f133&pf_rd_r=4DR46G6FFKBBPY7BX0DJ&pd_rd_wg=jEmMU&pd_rd_r=edc4bdcb-dace-46a7-b8c3-72f4ca85c8af&ref_=pd_hp_mw_atf_dealz_wd_cs

Jak masz możliwość to pożycz od kogoś zasilacz i zobaczy czy problem zniknie. Może być tak jak u mnie ostatnio że zasilacz nie podawał prądu według specyfikacji co u mnie prowadziło do restartów bez BSOD.

Nie wiem jak testować płyty główne ja niestety kupiłem nową a kazało się że stara była dobra. Bo to zasilacz był problemem

Edytowane przez Kaczi

Opublikowano

Monitor właśnie jest nowy z nowym kablem i na starym było to samo więc to wykluczam raczej.

Procek nie ma integry niestety

Chodzi o ten program? https://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

Dyski mogę podmienić, w ogóle to chyba mam dysk gen4 wsadzony w gorszy slot a gen3 jest na górnym ale nie wiem, spróbuję zamienić sloty.

Kiedyś czyściłem takim w sprayu, to źle? Kurczę trochę drogie to. To się nada? https://www.amazon.pl/GARAID-Elektryczna-Pr%C4%99dko%C5%9Bci-Spr%C4%99%C5%BCarka-Klawiatury/dp/B0GGBX1ZNT/ref=sr_1_7

Zasilacz niby topka corsaira tier A no ale zawsze jest szansa, że się coś skaszani. W zasadzie to kupiłem teraz nowy zasilacz, który ma być do nowego buildu i chyba go podłączę jak nic innego nie wymyślę.

Teraz akurat komp się odpalił od razu. Wcześniej nie było tego problemu z odpalaniem tylko blackscreen przy standby i sam się resetował po chwili.

Jeszcze sprawdzę osobno obie kości ram

Opublikowano

Poodłączałem kable i wyjąłem kartę, przeczyściłem wszystko, sprawdziłem obie kości ram i to samo dalej, może faktycznie to zasilacz. Tylko to nie jest tak, że komp w ogóle nie wstaje bo czasami odpala od razu.

Jutro odbiorę nowy zasilacz i podłączę, zobaczymy. Jak coś już ma paść z podzespołów tfu tfu to najlepiej zasilacz bo ma 10 lat gwarancji.

Opublikowano

@Chewie tylko nie rozbieraj startego "bo sprawdzę" kondensatory, bo będzie po gwarancji ;). Każdy jeden elektryczny wiatrak będzie lepszy niż z puszki bo tam podczas psikania pojawia się kondensacja, a to wiadomo nie fajne w elektryce. Tak właśnie ten program HWM jest dobry do diagnostyki. Mi mój platinum 80 + zasilacz od Fractala (modułowy jeszcze) padł po 4,5 roku ale rozebrałem go więc straciłem gwarancje. Tu link do programu z sprawdzania ram https://www.memtest86.com/ i do dysków https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/ Najgorzej ze sprawdzaniem płyty głównej tu mam zdecydowanie najmniejszą wiedzę jak i doświadczenie bo w zasadzie wszystko co wsadzasz do Mobo może być dobre a sama płyta wadliwa. Jest jeszcze narzędzie w Windowsie, które nazywa się windows logs event viewer i za pomocą niego i Ai np chat gpt można odkodować błędy albo których konkretnie błędów szukać albo czy się pojawiają lub nie. Bo w tym event log viewer każde urządzenie pozostawia po sobie ślad jak wywali jakiś błąd. W tym właśnie event viewer możesz sprawdzić czy np procesor nie wywala błędów

I zdecydowanie jak masz ssd gen 4 a siedzi w gen 3 to nie cieszysz się z pełnej prędkości dysku a czy może to wywalać błędy to nie wiem.

Generalnie jeśli dobrze doprecyzujesz pytania to taki chat gpt jest bardzo pomocnym narzędziem, tylko nie wierz na słowo a sprawdź czyt faktycznie mówi prawdę czy zmyśla.

Edytowane przez Kaczi

Opublikowano

Dysk jednak siedzi na tym lepszym slocie z osłonką.

Zaczynam myśleć, że to karta. Chciałem teraz odpalić jakąś gierkę i wywala jakiś błąd ze sterownikiem. Patrzę na ustawienia ekranu i nie da się w ogóle zmienić częstotliwości odświeżania, nawet nie pokazuje jaka jest. Klikam amd adrenalin i tam błąd, że wersja amd software nie jest kompatybilna ze sterownikiem karty graficznej. Czyli chyba znowu to samo co miałem jakiś czas temu, że po tym uśpieniu czy przejściu na standby komp się zresetował i zjebały się sterowniki. Dlaczego tak się dzieje to ja nie wiem. Na windowsie 10 nigdy nie było takich jaj.

Opublikowano

Aha, procek nie ma integry ale mam gdzieś w szafie gtx 1650, też jutro spróbuję podłączyć.

Opublikowano

Podłączyłem 1650 i wszystko działa normalnie, komp się odpala od razu, po uśpieniu wybudza normalnie bez restartu. Tylko ta karta bierze mało prądu. Chyba będę musiał podłączyć 9070xt, który ma iść do nowego buildu. Jak będzie to samo to pewnie zasilacz. Jak będzie działać normalnie to gpu. Tak to widzę.

Opublikowano
8 godzin temu, Ukukuki napisał(a):

GPU miałeś podłączone na dwóch osobnych kablach do zasilacza? Czy na jednym kablu dwie wtyczki?

Jest to częsty błąd.

Na dwóch osobnych

Opublikowano

Ok podłączyłem nowego 9070xt i wszystko śmiga, czyli chyba sprawdziła się najgorsza opcja bo gpu to najdroższy komponent. Ciekawe co tam mogło się zjebać bo w zasadzie wszystko działa, żadna gra się nie wywala, komp nigdy sam się nie resetuje tylko podczas tego standby albo usypiania. Przed chwilą jeszcze raz testowałem starą kartę i teraz się włącza normalnie i wybudza (przynajmniej na ten moment) tylko nadal podczas wygaszania ekranu przez bezczynność nadal jest czarny ekran i się restartuje po chwili.

Gdyby nie to, że robię dla siebie upgrade i składam komuś kompa z moich części to bym to olał i dalej używał tak jak jest ale na pewno będę chciał naprawić kartę. Wszystko musi chodzić na tip top. Szkoda bo to fajny model red devil i myślałem, że jeszcze długo posłuży. Może jakoś łatwo da się to naprawić?

Opublikowano

Wygląda jakby karta była okej. Ja bym się skoncentrował na zarządzaniu energią. Wygląda to na jakiś konflikt z przejściem w tryb oszczędzania energii. Zarówno sterownik AMD ma taką funkcję jak i windows. Wyłącz np. W windowsie i zobacz co się dzieje, jak to nie da rady to włącz w windowsie i wyłącz u AMD. Jak dalej nic to wyłącz oba.

Opublikowano

Chodzi o to?

image.png

Nawet jakby udało się to rozwiązać to nadal nie tłumaczy dlaczego czasami komp się nie włącza od razu czy restartuje bo wtedy windows nie ma nic do rzeczy. Na razie testuje 9070xt czekam aż pojawi się ten sam problem ale na razie wszystko działa jak trzeba.

Opublikowano

To chyba było w ustawieniach ekranu i sprzętowe przyśpieszenie gpu czy coś takiego. Jak to u amd się nazywa to musisz w google poszukać.

No ale jak mówisz, że komp czasem po wyłączeniu nie wstaje to chyba nie to.

Opublikowano

Jak już złożę całego kompa na AM5 to podepnę tego 6800 i to będzie ostateczny test. Jak będzie tak samo to dam gdzieś do serwisu, zobaczymy czy coś tam wykryją i czy w ogóle będzie sens to naprawiać.