Lejdi 0 Posted April 11, 2008 Share Posted April 11, 2008 .....chciałabym dowiedzieć się, czy są tutaj osoby lubujace się w bluesie , jeśli takowe są podzielcie sie ze mną swoimi wrażeniami, jak to u Was sie stało, że zaczęliście słuchać tego typu muzyki, moze Ktoś z Was jeździ na Rawe blues... Quote Link to comment
ogqozo 6497 Posted April 11, 2008 Share Posted April 11, 2008 Lubuję się w bluesie. Tak jak każdy człowiek pochodzi z Afryki, tak i cała współczesna muzyka ma swe źródło w bluesie. Gdyby nie czarnoskórzy grajkowie, w ogóle nie byłoby Elvisa, Boba Dylana, Beatlesów. Ci goście wyrośli na tym, że przełożyli blues i country na język rozrywkowej muzyki i popkultury. Główne cechy bluesa - surowość, szczerość, oszczędność, uczciwość, emocjonalość - mają swe zalety, ale i wady. Za wadę uznaję to, że w gruncie rzeczy kolejni bluesmani mało się od siebie różnią. Większość utworów polega na wariacjach trzech akordów, rozstawionych w tej samej odległości, i śpiewaniu umęczonym głosem o tym, że w życiu znów nie wyszło. Quote Link to comment
Lejdi 0 Posted April 12, 2008 Author Share Posted April 12, 2008 Lubuję się w bluesie. Tak jak każdy człowiek pochodzi z Afryki, tak i cała współczesna muzyka ma swe źródło w bluesie. Gdyby nie czarnoskórzy grajkowie, może w ogóle nie byłoby Elvisa, Boba Dylana, Beatlesów. Ci goście wyrośli na tym, że przełożyli blues i country na język pop kultury. Główne cechy bluesa - surowość, szczerość, oszczędność, uczciwość, emocjonalość - mają swe zalety, ale i wady. Za wadę uznaję to, że w gruncie rzeczy kolejni bluesmani mało się od siebie różnią. Większość utworów polega na wariacjach trzech akordów, rozstawionych w tej samej odległości, i śpiewaniu umęczonym głosem o tym, że w życiu znów nie wyszło. znamy się na rzeczy... Quote Link to comment
White 23 Posted April 11, 2009 Share Posted April 11, 2009 Może by ktoś polecił jakichś dobrych wykonawców? Quote Link to comment
Emtebe 2518 Posted April 22, 2009 Share Posted April 22, 2009 B.B. King Robert Johnson James P. Johnson To tak na początek. Quote Link to comment
White 23 Posted April 25, 2009 Share Posted April 25, 2009 B.B. King jest rzeczywiście świetny. Przesłuchałem jego album nagrany we współpracy z Eric'iem Claptonem- Riding with the King. Masakra, taki "3 o'clock blues" rozkłada na łopatki. Quote Link to comment
szaden 228 Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 (edited) Możecie mi polecić wykonawców od których najlepiej zacząć swoją przygodę z blues'em? Edited May 15, 2009 by szaden Quote Link to comment
ogqozo 6497 Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 A może popatrz dwa posty wyżej? Osobiście polecam Roberta Johnsona, Muddy'ego Watersa, Howlin' Wolfa, Leadbelly'ego, Billiego Holliday'a, B.B. Kinga. Johnson to największy muzyk wszech czasów, ale chyba go nie polecam na początek, bo jest mało przystępny. Jedyne jego ocalałe utwory, na jedną gitarę i jeden głos, nagrane zostały na taśmę kiepskiej jakości i generalnie więcej jest szumów niż brzmienia. Ale kompozycje, mniam. Cały blues powojenny opiera się na zżynaniu z Roberta Johnsona. Quote Link to comment
szaden 228 Posted May 15, 2009 Share Posted May 15, 2009 Myślałem, że jest tego więcej, no ale sprawdzę to co podałeś oqqozo, dzięki. Quote Link to comment
ogqozo 6497 Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 Jest tego więcej, ale co, chciałbyś "na początek" listę 100 płyt? To znaczy, są takie listy, no ale... Quote Link to comment
Yaxa 1 Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 Ja od siebie polecam Led Zeppelin, Claptona, Stevie Ray Vaughan, na pewno na poczatek beda bardziej przystepni niz ci starsi artysci. No a jak ktos chce uslyszec bluesa w jeszcze troche innym wydaniu to soundtrack z Triguna. Never Could Have Been Worse niszczy. Aha i do zajawki na bluse fajnie sobie film Crossroads za 1986 obejrzec, pojedynek gitarowy Steve Vaia z karate kid jest dobry Quote Link to comment
Obsolete 973 Posted May 18, 2009 Share Posted May 18, 2009 http://www.myspace.com/blackdiamondheavies http://www.myspace.com/whiteyrocks Quote Link to comment
Obsolete 973 Posted November 12, 2010 Share Posted November 12, 2010 na prosbe white'a przenosze Quote Link to comment
Manor 645 Posted November 13, 2010 Share Posted November 13, 2010 byłem na dwóch ostatnich edycjach Warsaw Blues Night, całkiem fajnie było. Aczkolwiek blues to muzyka której mogę słuchać max 1h, 1,5h. Potem już mnie strasznie irytuje i wku.rwia, bo wszystko w sumie w tej muzie brzmi tak samo, a więc nudzi. Quote Link to comment
White 23 Posted November 14, 2010 Share Posted November 14, 2010 Pragnę zauważyć że blues to nie tylko klasyki pokroju BB Kinga czy Claptona. Są jeszcze bluesrockowi geniusze jak Led Zeppelin czy Cream. Dziś też wielu artystów daje wyraz swojej fascynacji tym gatunkiem. Osobiście uzależniłem się ostatnio od White Stripes. Zespół idealnie łączy moim zdaniem ducha, klimat i surowość bluesa z młodzieńczą energią i pier.dolnięciem. http://www.youtube.com/watch?v=yC1nKRIljHY http://www.youtube.com/watch?v=nBICe3QN2Ok Zresztą bluesa można znaleźć również w muzyce alternatywnej. Ot, chociażby GY!BE z utworami Dead Flag Blues oraz J.L.H. Outro (hołd dla Johna Lee Hooker'a, legendy tego gatunku). Quote Link to comment
White 23 Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 Nikt tu nie lubi bluesa? Quote Link to comment
Masorz 13150 Posted November 19, 2010 Share Posted November 19, 2010 Ja uwielbiam Bluesa, ale na tym etapie mojego życia zostało mi jeszcze od chu.ja terabajtów metalu do zaliczenia. Więc jak już nie będę w stanie słuchać takiego napier.dolu jak teraz, to się wezmę za Bluesa. Ewentualnie coś tam w przerwach zaliczę, ale nie obiecuję Quote Link to comment
szaden 228 Posted December 30, 2010 Share Posted December 30, 2010 Zapoznałem się lepiej z bluesem i ten gatunek muzyki jakoś szczególnie do mnie nie przemawia, ale istnieją wyjątki takie jak ten kawałek: Quote Link to comment
lennox 67 Posted January 19, 2014 Share Posted January 19, 2014 To był dopiero koleś Genialna muza wymieszana z sarkazmem i czarnym humorem Quote Link to comment
Sugan 60 Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Nie przepadam za czystym powtarzalnym bluesem ale za to w polaczeniu z awangarda rockowa rzeczywiscie moze przyniesc oszalamiajace skutki, Captain Beefheart - Trout Mask Replica to jedna z plyt zycia Quote Link to comment
Recommended Posts