Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Granie na czuja?

Featured Replies

Opublikowano

No tak, zauważyłem że miewam takie momenty w których dekoncentruje się i myślę o czymś innym, i o dziwo granie idzie mi lepiej. Gram wtedy i wykorzystuję może z 30 % mojej uwagi, a okazuje się że potrafię przechodzić mega trudne momenty, lub prać przeciwników online. Działa to głównie w bijatykach, platformówkach i wyścigach, w FPS-ach już niekoniecznie, tak jak i w strategiach, ale ogółem zastanowiłem się nad tym i... no niestety, gdy próbowałem samemu symulować taki stan, to już nie było tak efektywnie. Jedynie gdy spontanicznie coś mnie rozproszy w myślach i gram jednocześnie, to wtedy jakoś tak "na czuja". W ten sposób zaliczyłem niejeden trudny moment, a wy?

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• (tak, wiem, stary temat) Generalnie to jest kwestia tego, że mózg się przyzwyczaja i gra nasza podświadomość. Kierowcy wyścigowi tak mają. To znaczy, że po prostu jesteśmy w czymś na tyle wytrenowani

• Haha, dokladnie. Zawsze jak wieczorem wracalem z pracy, ok 23 przez miasto to potem pod domem lapalem rozkmine, jakim cudem tu dojechalem i sie nie rozje.balem po drodze?

Opublikowano

Też tak mam.

IMO najlepiej działa to w grach muzycznych (Guitar Hero, DJ Hero, Rock Band) - osiągam wtedy nieporównywalnie lepsze wyniki, niż kiedy skupiam się na grze.

Opublikowano

Mam tak, że jak gram w coś i za pierwszym razem udaje mi się przejść załóżmy 75 %trudnej misji/wyścigu itp. to za drugim razem mam o wiele mniej.

Opublikowano

grigori poruszyl podobny temat przy okazji rozmowy o wipeout hd i jego trybie zone ;]

fakt, faktem bardzo przyjemne uczucie i chyba kazdy tak ma ;]

ja glownie 'przechodze w taki stan' w grach z duza iloscia akcji i tak jak wczesnie hejas napisal, w grach muzycznych

Opublikowano

Ja akurat odwrotnie- kiedy się zdekoncentruje to gram jak automat. Najgorzej jak tak gram w fife, bo łasy na ranking straszliwie jestem. A jak się zdekoncentruje tak podczas meczu ligowego to irytuje mnie to potężnie.

Wprowadzenie w stan podobny do transu hipnotycznego najlepiej wypadnie w grze muzycznej, o czym pisał ktoś na górze. Wtedy gracz ma w sobie cząstkę Beethovena lub Chopina, geniuszy aczkolwiek również szaleńców, tworzących z na wpół przymkniętymi oczyma.

Mam rację czy nie, heh :)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

(tak, wiem, stary temat)

Generalnie to jest kwestia tego, że mózg się przyzwyczaja i gra nasza podświadomość. Kierowcy wyścigowi tak mają. To znaczy, że po prostu jesteśmy w czymś na tyle wytrenowani, że tak naprawdę nie potrzebujemy skupienia na tej czynności, mózg się zapomina i "odlatuje". To też pokazuje, jak wielką częścią zwycięstwa są nie umiejętności, a psychika. Kiedy skupiamy się na grze, mimowolnie ruszają nas jakieś nerwy, staramy się robić wszystkie powtarzalne rzeczy leciutko inaczej, staramy się kontrolować wszystko i przez to nam nie wychodzi.

Kiedyś, dawno temu, bodajże Hołek mówił o tym zjawisku. Leci sobie 180km/h przez las i myśli o pniu drzewa, który widział przed chwilą, a reszta dzieje się automatycznie.

Opublikowano

Ja tak tez mam np przy Guitar Hero, ale też często jak jadę samochodem i się zamyślę nad czymś, to potem jestem pół miasta dalej i nie pamiętam jak pokonałem tą trasę, bo to działo się 'automatycznie'.

Dziwne uczucie sorcerer.gif

Opublikowano

Ja tak tez mam np przy Guitar Hero, ale też często jak jadę samochodem i się zamyślę nad czymś, to potem jestem pół miasta dalej i nie pamiętam jak pokonałem tą trasę, bo to działo się 'automatycznie'.

Dziwne uczucie sorcerer.gif

Gorzej jak się na jakimś słupie zatrzymasz :)

Ja np za to muszę się skupić inaczej często jest lispson, mam jednak tak samo jak ktoś już wspominał, że za 1 razem (w celu obczajenia np jak wygląda boss czy nowy levle), przechodzę go prawie całego za 1 razem, a potem się męczę.

Opublikowano

Haha, dokladnie. Zawsze jak wieczorem wracalem z pracy, ok 23 przez miasto to potem pod domem lapalem rozkmine, jakim cudem tu dojechalem i sie nie rozje.balem po drodze?

Opublikowano

Haha, dokladnie. Zawsze jak wieczorem wracalem z pracy, ok 23 przez miasto to potem pod domem lapalem rozkmine, jakim cudem tu dojechalem i sie nie rozje.balem po drodze?

Też tak czasami mam.

Opublikowano

Ja czasem łapię się na tym, że nie mam pojęcia jakie przyciski wciskam grając w Guitar Hero. Patrzę na palce, a one wykonują jakieś wyuczone ruchy, oczywiście w 100% poprawne. Taki efekt pojawia się tylko wtedy jak nie jestem zbytnio skupiony na grze, przy paru dobrze znanych piosenkach.

Ta sytuacja jest prześmieszna, bo nie wiem co te paluchy wyrabiają i wydaje mi się, że ich w ogóle nie kontroluję ;P

Opublikowano

Kiedyś za czasów psx-a grałem z kumplami w Tekken 3 z zamkniętymi oczami.Opierałem się na dźwięku, wibracjach z duala i podpowiedziach czy stoję po lewej czy po prawej.No i wygrywałem bo umiałem grać, oni trochę nie bardzo, normalnie ustawialiśmy life bar 140 do 70.