YETI 10 725 Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 Ostatnio zamiast jajecznicy robię sobie placki. 4 jajka z tego 2 żółtka odrzucam, 100g owsianych, 1 duża łyżka miodu. Mieszam wszystko i na patelnie. Wychodzą smaczne, pulchne placki, które nie trzeba słodzić, bo mają w sobie miód. Oczywiście jak ktoś chcę to może polać np. jogurtem. Cytuj Odnośnik do komentarza
sosnaa 1 205 Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 możesz do tego dodać banana, tak robiłem jakiś czas temu. Mieszasz jaja z płatkami i na patelnie, po 1/2 minutach dajesz pokrojonego banana w plasterki na wierzch placka i trochę je upychasz do środka. całkiem ok ale szału w smaku nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza
Fisiu 4 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 (edytowane) Od siebie mogę polecić sałatkę z kurczakiem z sosem czosnkowym. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Pokroić przyprawionego kurczaka w kostkę i rzucić na patelnię/elektryczny grill. W czasie smażenia kurczaka na talerzu ułożyć: - sałatę, zwykłą lub/i pekińską - kilka kostek sera feta /dodatek/ - wkroić kawałki cebuli fioletowej - pokrojony pomidor, ogórek, paprykę - jeżeli ktoś lubi polecam też dorzucić kilka oliwek /dodatek/ Następnie wrzucamy przygotowane mięso i ewentualnie polewamy odrobiną oliwy. Oczywiście sałatkę i mięso przyprawiamy według uznania. Można sobie do tego przygotować w/w sos czosnkowy (czosnek + śmietana, sól i pieprz) i polać sałatkę. Moim zdaniem - niebo w gębie. Edytowane 21 Lipca 2012 przez Fisiu Cytuj Odnośnik do komentarza
Etheor 547 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 (edytowane) Sorry za lekki offtop, ale szukam grilla do domu- czyli do kuchni. Zastanawiam się czy brać grill z wymiennymi płytkami, są takie 3w1, konkretnie obserwowałem Hyundai'a. Mi zależy mimo wszystko na grillowaniu, ale niedługo chrześniak przyjedzie, więc będzie można z łatwością zrobić gofry, itd. Z drugiej strony natomiast, wychodząc z założenia, że jak coś jest do wszystkiego... na drugim froncie myślałem o grillu- również elektrycznym- ale bez wymiennianych płytek, z lekkim skosem, dzięki któremu oczywiście tłuszcz spływa na tackę. Ktoś może ma jakieś pojęcie w tym temacie? Może posiadał/posiada ten z wymiennymi płytkami? Boję się najbardziej, że nie będzie odsączać wody/tłuszczu, ale z drugiej strony może też go wypalać. Mimo wszystko za odpowiedź z góry dzięki. Jeżeli chodzi o temat, to mogę kilka przepisów zerżnąć z prasy (generalnie od 2002 rocznika w górę, wszędzie poupychane w szafkach mam pojedyncze numery i robię właśnie porządek) jak i podać to co sam wcinałem. Gdzieś miałem dość fajny przepis na kulki proteinowe kokosowe (wymagane niestety WPC, ale da się zrobić szybko i mogą leżeć długo). Będą chętni? ______________________________________________ A ch*j tam, żeby nie było sucho, to szybka sałatka z tuny, którą sam od czasu do czasu wcinam: Potrzebne rzeczy: - pucha tunczyka - ryż - ketchup - por - 2-3 jaja - ogórek konserwowy (jak kto woli może być kiszony) - może być majonez, ale nie musi Robimy: Tune odsączamy, ryż gotujemy, por kroimy w paseczki, jaja gotujemy na twardo, potem kroimy w kostkę, ogórek kroimy w kostkę. Następnie układamy warstwami w misce (można różne konfiguracje, ja natomiast układam zawsze tak): - ryż - ketchup - por - ryż - tuńczyk - jajka - ketchup - ogórek - wedle uznania majonez można dać gdzie się chce, o ile w ogóle się chce. Później do lodówy i czekamy aż cała sałatka "przejdzie". Dość niezły posiłek, nie tylko dla ćwiczących, ale również jak przyjdą goście. _____________________________________________________ a jak nie mam grilla elektrycznego ;(? Piekarnik albo PAM do smażenia. Edytowane 21 Lipca 2012 przez famas_kg Cytuj Odnośnik do komentarza
Andreal 2 107 Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Masło fistaszkowe: Orzechy arachidowe łuskane (właściwie można dorzucić innych orzechów) oliwa z oliwek, miód, ew. sól, maszynka do mięsa. Orzechy wrzucamy do maszynki, po pierwszym przemieleniu dodajemy oliwy, miodu i soli - nie podaję proporcji, wszystko dodajemy fo smaku. Uzyskaną masę ponownie przemielamy maszynką i gotowe Osobiście nie uzyskałem jednorodnej masy, ale można na końcu posłużyć sie blenderem, kto co woli. Pewnie niejedna osoba tego próbowała, ale ponieważ jestem zadowolony z rezultatu zamieszczam to tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza
sosnaa 1 205 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Najpierw to te orzechy należy wrzucić do piekarnika na 10/15 minut, muszą być wysuszone, a jeszcze wcześniej o ile kupiliśmy solone, przemywamy wodą. jak wystygną to wrzucam po garści do blendera, miele na papkę, taką jak mokry piasek. Jak zmiele już wszystko, dodaje do tego oliwę - na ogól robię z 1kg orzechów więc tak z 10 łyżek oliwy, ale to na oko robię. mieszamy, dodajemy trochę soli. Jak ktoś chce to może dodać i miodu. do tego biorę jeszcze kilka orzechów które miele w blenderze, ale nie w proch jak poprzednio tylko tak delikatnie, na drobne kawałeczki i dodaje do wcześniej zrobionego masła, co bo było fajnie i chrupiąco. do lodówki i po kilu godzinach mamy wypas masło orzechowe, mniam mniam Cytuj Odnośnik do komentarza
Andreal 2 107 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Nic nie trzeba suszyć/prażyć w piekarniku( chyba, że sól zmywasz, wtedy się zgodzę), brałem orzechy paczkowane po 1kg (hipermarketowe), niesolone. Maszynka do mięsa nadaje się w takim samym stopniu jak blender W każdym razie dobre toto jest, zarówno na chlebek jak i jako przekąska. Jeszcze jedna rzecz, dodając oliwę z oliwek należy brać pod uwagę, że w niskich temperaturach zastyga, ja trzymam poza lodówką, i tak długo nie postoi Cytuj Odnośnik do komentarza
II KoBik II 2 635 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Mam kawalek 250g wolowiny, steka, kreatyny. I tera, ktos z was ma jakis dobry sposob na przyrzadzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.