Guest yaczes Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 (edited) Hej, Topic z przepisami - dania zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Losos z grilla elektrycznego /zdjecie, dopiero co opyerdolonego, dania ;)/ Calkowity czas przygotowania - 20-25 m. Walory smakowe - 10/10 Difficulty: 1/10 Koszt calego posilku: 6,5-7,5 pln (losos filet 160g) Filet z lososia /lub dzwonek/ przyprawiamy swiezo mielonym mixem pieprzow, sokiem z cytryny, nacieramy miazdzonym czosnkiem i wrzucamy na grilla. Grillujemy na sredniej mocy ok. 20 minut, po 10 m przekladamy. Rybe robimy na otwartym grillu. Losos to IMO jedyne mieso, ktore SMACZNIEJSZE jest z grilla elektrycznego niz z normalnego, ze wzgledu na swoj wlasny wspanialy smak. Propozycja podania: grillowane pomidory + mix salat (ja lubie z olejem rzepakowym + czosnek + przyprawy) + ryz (ja ze wzgledu na problemy z trawieniem gustuje w paraboiled, imo i tak najsmaczniejszy + zachowuje witaminy i mineraly w przeciwienstwie do zwyklego). enjoy Edited June 14, 2012 by Dave Czezky Quote
YETI 11037 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Dobry temat. Podzielcie się swoimi przepisami na fileta z kury, bo takim zwykłym z grilla elektrycznego już rzygam. Quote
Rambo7 145 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 a jak nie mam grilla elektrycznego ;(? to nie zjesz. robiłem sobie ostatnio łososia i smak był zaiste godlike. niebo a ziemia w stosunku do papierowego cyca z kuraka. tego przerobiłem na zyliard sposobów, teraz daję swiezo po zjdęciu z grilla plasterek sera i/lub daję majonezu. Quote
Q-Jot 321 Posted June 13, 2012 Posted June 13, 2012 Dobry temat. Podzielcie się swoimi przepisami na fileta z kury, bo takim zwykłym z grilla elektrycznego już rzygam. zrób w filecie dziurę nożem w najgrubszym miejscu, napchaj do środka fety, czosnku, pieczarek i do piekarnika. Quote
YETI 11037 Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 Dziś moja kolacja wygląda tak: puszka tuńczyka w sosie własnym 50g owsianych 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku Pozbywamy się wody z tuńczyka, wszystko dokładnie mieszamy, formujemy placki i pieczemy na patelni. Pod koniec pieczenie wrzucamy 2 plasterki sera na każdy placek. Tuńczyk w najlepszej formie jaką jadłem. Quote
balon 5364 Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 Na czym pieczesz na tej patelni ? masz jakieś beztłuszczowe sprzęty do smażenia ? Quote
YETI 11037 Posted June 14, 2012 Posted June 14, 2012 Ogólnie na grillu elektrycznym, ale dzisiejszy tuńczyk na patelni, dałem trochę oliwy. Quote
Andżej 2268 Posted June 16, 2012 Posted June 16, 2012 (edited) Moglby tu ktos wrzucic dobry przepis na doprowadzenie surowego jajka do stanu zjadalnosci? Nie potrafie nic konkretnego znalezc na necie. Edited June 16, 2012 by komar737 Quote
fazzeer 15 Posted June 16, 2012 Posted June 16, 2012 (edited) Ja biorę 6 jajek, wbijam do miksera, dorzucam do tego kawę rozpuszczalną lub kakao, czasami też trochę jogurtu naturalnego. Jak na razie daję do tego cukier, ale powoli się przyzwyczajam do bardziej gorzkiego. Gotowe danie ma objętość około 0,5 litra. Edited June 16, 2012 by fazzeer Quote
jimmybons 2 Posted June 16, 2012 Posted June 16, 2012 Super temat. Fajnie by bylo jakby kazdy wrzucal zdjecia swoich smakolykow:) Quote
YETI 11037 Posted June 17, 2012 Posted June 17, 2012 (edited) Nie powinno się jeść surowych jajek. Po pierwsze salmonella, a po drugie przyswajalność, która jest znacznie mniejsza niż gdy jemy np. gotowane jajka. Dobry kanał. Edited June 17, 2012 by YETI 2 Quote
danielskii 155 Posted June 17, 2012 Posted June 17, 2012 swietny kanal YETI. akurat zaczynam redukcje takze sobie poogladam cos bo nie usmiechalo mi sie zarcie indyka/ryby i warzyw dzien w dzien robionych tym samym sposobem;) Quote
YETI 11037 Posted June 17, 2012 Posted June 17, 2012 Próbował ktoś grillować wołowinę? Wołowina w jedynej zjadalnej formie, to ta poprzez dłuuugie gotowanie. Inaczej wychodzi gąbczasta i twarda. Quote
M4c 23 Posted June 18, 2012 Posted June 18, 2012 W Polsce wołowina jest z krów mlecznych dlatego ma twarde mięso. Jak chcesz grillować to dobra marynata trochę zmiękczy mięso ale szału nie będzie, trzeba zainwestować w porządną krowę żeby zajadać się stejkami jak Burneika Quote
Pawel_S5 13 Posted June 18, 2012 Posted June 18, 2012 Polecam wolowine argentynska ostatnio widziałem ją za 150 zł/kg Quote
M4c 23 Posted June 18, 2012 Posted June 18, 2012 Sorry za offtopic ale próbował może ktoś z was Koninę? Bo że jest w ch** zdrowa to wiem, ale czy naprawdę jest taka smaczna? Quote
Grabek 2780 Posted June 18, 2012 Posted June 18, 2012 Ja jadłem jakiś czas temu gulasz z konika. Całkiem smaczny, tylko dłużej trzeba gotować. Smakowo zbliżony do krówki był. Quote
kotlet_schabowy 2705 Posted June 20, 2012 Posted June 20, 2012 Dla poszukujących odmiany przy przygotowaniu filetu, polecam filet pieczony, z zawiniętym w niego kawałkiem sera żółtego i plastrem pomidora. Z szybkich i prostych, choć nie będących szałowymi w kwestiach smaku, dań, stosuję dosyć często mieszankę ryżu (worek), maślanki (ok. szklanki), twarogu (50-100 g) i cukru dla smaku ( bo nie mam z tym problemu). Takie tam, nie zawsze można mieć mięcho. Quote
El Loco Chocko 2029 Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Ja piekę jabłkiem piersi. Zyskują słodkawy posmak. Dla mnie rewela Quote
YETI 11037 Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Ja piekę jabłkiem piersi. Możesz jaśniej, co i jak. Quote
El Loco Chocko 2029 Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 (edited) Miało być z jabłkiem Zazwyczaj nacieram kurczaka marynata z papryki czerwonej, kucharka i przyprawy złocistej do kurczaka (prymat) wymieszanej z olejem. Zostawiam na jakieś 20-30 min w lodówce. Przekładam do pojemnika żaroodpornego. Dolewam troszkę oliwy i wody do środka (z pół kubka). Zgniatam ząbek czosnku i wrzucam też do środka. Na koniec dokładam jabłko w ósemki pokrojone. Piekę jakieś 30-45min polewając co 15 minut, piersi, sosikiem jaki się zrobił w pojemniku. Jak ktoś lubi, to może wrzucić więcej jabłka później, na kilkanaście minut przed końcem. Ułożyć je z boku, zawinięte w folie aluminiową (zrobić łódeczkę), pokropić troszkę miodem i trzymać aż zmiękną. Edited July 2, 2012 by El Loco Chocko Quote
Grabek 2780 Posted July 8, 2012 Posted July 8, 2012 Na sałatkę nabrałem chęć, a tunior na razie mi zbrzydł i przypomniał mi się przepis z jakiegoś forum dla koksów; sałatka surimi: pół opakowania jakiegoś drobnego makaronu (muszelki np) paczka paluszków surimi 3-4 jajka jeden świeży ogóro koperek jogurt/majonez sól, pieprz makaron i jajki ugotować, ogórka i surimi skroić w kostkę, wrzucić wszystko do michy, dodać posiekany koperek (im więcej tym lepiej), majonez/jogurt i doprawić dla smaku. PROFIT. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.