Skocz do zawartości

Przepisy


yaczes

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Topic z przepisami - dania zdrowe i szybkie w przygotowaniu.

 

Losos z grilla elektrycznego

/zdjecie, dopiero co opyerdolonego, dania ;)/

 

 

losos.jpg

 

Calkowity czas przygotowania - 20-25 m.

Walory smakowe - 10/10

Difficulty: 1/10

Koszt calego posilku: 6,5-7,5 pln (losos filet 160g)

 

Filet z lososia /lub dzwonek/ przyprawiamy swiezo mielonym mixem pieprzow, sokiem z cytryny, nacieramy miazdzonym czosnkiem i wrzucamy na grilla. Grillujemy na sredniej mocy ok. 20 minut, po 10 m przekladamy. Rybe robimy na otwartym grillu.

Losos to IMO jedyne mieso, ktore SMACZNIEJSZE jest z grilla elektrycznego niz z normalnego, ze wzgledu na swoj wlasny wspanialy smak.

 

Propozycja podania: grillowane pomidory + mix salat (ja lubie z olejem rzepakowym + czosnek + przyprawy) + ryz (ja ze wzgledu na problemy z trawieniem gustuje w paraboiled, imo i tak najsmaczniejszy + zachowuje witaminy i mineraly w przeciwienstwie do zwyklego).

 

enjoy

Edytowane przez Dave Czezky
  • Plusik 4
Odnośnik do komentarza

Dziś moja kolacja wygląda tak:

 

puszka tuńczyka w sosie własnym

50g owsianych

1 jajko

1 cebula

1 ząbek czosnku

 

Pozbywamy się wody z tuńczyka, wszystko dokładnie mieszamy, formujemy placki i pieczemy na patelni. Pod koniec pieczenie wrzucamy 2 plasterki sera na każdy placek. Tuńczyk w najlepszej formie jaką jadłem.

Odnośnik do komentarza

Dla poszukujących odmiany przy przygotowaniu filetu, polecam filet pieczony, z zawiniętym w niego kawałkiem sera żółtego i plastrem pomidora.

 

Z szybkich i prostych, choć nie będących szałowymi w kwestiach smaku, dań, stosuję dosyć często mieszankę ryżu (worek), maślanki (ok. szklanki), twarogu (50-100 g) i cukru dla smaku ( bo nie mam z tym problemu). Takie tam, nie zawsze można mieć mięcho.

Odnośnik do komentarza
  • 2 tygodnie później...

Miało być z jabłkiem ;)

Zazwyczaj nacieram kurczaka marynata z papryki czerwonej, kucharka i przyprawy złocistej do kurczaka (prymat) wymieszanej z olejem. Zostawiam na jakieś 20-30 min w lodówce. Przekładam do pojemnika żaroodpornego. Dolewam troszkę oliwy i wody do środka (z pół kubka). Zgniatam ząbek czosnku i wrzucam też do środka. Na koniec dokładam jabłko w ósemki pokrojone.

Piekę jakieś 30-45min polewając co 15 minut, piersi, sosikiem jaki się zrobił w pojemniku.

 

Jak ktoś lubi, to może wrzucić więcej jabłka później, na kilkanaście minut przed końcem. Ułożyć je z boku, zawinięte w folie aluminiową (zrobić łódeczkę), pokropić troszkę miodem i trzymać aż zmiękną.

Edytowane przez El Loco Chocko
Odnośnik do komentarza

Na sałatkę nabrałem chęć, a tunior na razie mi zbrzydł i przypomniał mi się przepis z jakiegoś forum dla koksów;

 

sałatka surimi:

pół opakowania jakiegoś drobnego makaronu (muszelki np)

paczka paluszków surimi

3-4 jajka

jeden świeży ogóro

koperek

jogurt/majonez

sól, pieprz

 

makaron i jajki ugotować, ogórka i surimi skroić w kostkę, wrzucić wszystko do michy, dodać posiekany koperek (im więcej tym lepiej), majonez/jogurt i doprawić dla smaku.

 

PROFIT.

Odnośnik do komentarza

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...