Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Był taki filmik na necie gdzie facet chodził po ulicy i się pytał ludzi co sądzą o najnowszym iPhonie i pokazywał im stary model, a ludzie podniecali się i mówili, że o wiele lepszy od poprzedniego, a system rozwalił facet, który ten sam model wyciągnął z kieszeni i mówił, że ten nowy jest wyraźnie lżejszy od jego modelu i ma lepszy ekran :P

Niektórym wystarczy, że zobaczą na obudowie znaczek Appla i juz mózg się wyłącza. No ale jakoś mnie to nie dziwi, w końcu Jobs wyhodował sobie największych fanatyków marki na świecie. Pół biedy, że większość firm już się ocknęła i robi swój design telefonów, bo design mydelniczki od Appla mnie od początku odrzucał. Szkoda, że Samsung ciągle nie umie znaleźć swojej tożsamości w tym segmencie fonów.

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 743,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Chyba wśród upośledzonych

dokładnie ifon podnosi prestiż wśród upośledzonych, jednak jak narazie XO nie wyrobiło sobie takiego statusu na szeroką skale, nie ma jeszcze tylu ślepych wyznawców ktorzy wywalą na niego każdą kazde jak hipsterzy na ifona, dlatego może mieć problemy żeby przebić sie z taką ceną na szeroki rynek (czyli żeby casuale zaczeli go masowo kupować)

Opublikowano

W przeciwieństwie do Playstation

Opublikowano

dla dużej części dzisiejszej casualowej gó,wnażeri marka xbox jest bardziej rozpoznawalna od plejstejszyn. zwłaszcza w stanach. w filmach częściej pojawia się xbox jako "konsola do grania", właśnie przez rozpoznawalność.

PSX kończy niedługo 20 lat. jak długo można jechać na własnej legendzie ? czy ludzie masowo rzucali się na N64, przez wzgląd na NES, SNES ? albo na saturna, bo megadrive ? rzucili się na playstation, nową rzecz. dlatego zawsze, jak ktoś gada, że biedny ten xbox, bo kraj plejstejszyn, to mam ubaw. na tak wysoką pozycję w świadomości ludzi trzeba sobie zasłuzyć i nie da sie ciągle jechać na sentymentach. 

jeżeli PS4 sprzeda się dobrze, to wartość sentymentalna u masowego nabywcy będzie należała do PS3, nie starego jak węgiel PSX. oczywiście xboty dalej będą nawijać o zaślopionych ludziach z kraju plejstejszyn, bo crash bandicot i pierwszy MGS.

Edytowane przez Kazub

Opublikowano

Co nie zmienia tego, że jak fani sprzętu SONY zwykli mawiać "synonimem konsoli jest Playstation"... No już nie czajcie się tak :thumbsup:

edit. ale tutaj nie chodzi o PSXa tylko o samą markę Playstation. Tak samo jak fanom Apple chodzi o sprzęty i-coś tam, a nie konretnie iPhona 5 . Pewnie, że na markę trzeba sobie zapracować i to się tyczy zarówno sprzętu od SONY jak i każdego innego, ale nie zmienia to faktu, że takiego PS3 na premierę nikt nie owładnięty manią marki nie kupował. Już nawet nie wspomnę o takim PS VITA, którego mogę się założyć, statystycznie więcej osób z tego forumka ma na stanie niż np. z forum Xboxa ;)

Edytowane przez Gość

Opublikowano

że takiego PS3 na premierę nikt nie owładnięty manią marki nie kupował. 

bo była droga i miała bezpośrednią konkurencje w postaci tańszego x360 z grami (nie wiem czy od początku były verbatimy). kupowali fani technologii (bluryj - stąd też wysoka cena), hardcorowi fani giereczek i bogaci rodzice rozwydrzonym bachorom. że wśród nich było tylu owładniętych marką ? pewnie paru było, ale nie aż tylu

a ile w polsce "kraju plejstejszyn" sprzedało się PS3 na premierę ? jest to na tyle duża liczba, żeby mówić o jakiejś grupie ludzi owładniętych marką ?

Już nawet nie wspomnę o takim PS VITA, którego mogę się założyć, statystycznie więcej osób z tego forumka ma na stanie niż np. z forum Xboxa 

no . a wiecej ludzi na forum ogólno motoryzacyjnym ma BMW, niż ludzie na forum AUDI. 

Edytowane przez Kazub

Opublikowano

Czyli, że playstation 2 nie zasłużyła sobie na uznanie i mało kto kupował PS3 na zasadzie "następne plejstejszon fap, fap"?

Z tą VITĄ wiadomo o co chodzi. Tutaj marka Playstation > każda inna. Wystarczy poczytać co w odpowiednim temacie ludzie pisali przed premierą VITA "wow, grafa, playstation, kupuję na premierę". Masowy spust, bo SONY zapowiedziało kontunatora średniej konsolki (która też swój spory sukces opiera na marce PS).

Edytowane przez Gość

Opublikowano

teraz mówimy o sytuacji po premierze czy ogólnie ? bo się pogubiłem

ogólnie to dużo ludzi kupowało następną konsole sony, bo byli zadowoleni z poprzedniej. zupełnie naturalne

Edytowane przez Kazub

Opublikowano

No właśnie naturalne, nie twierdzę, że jest inaczej, ale to ty zacząłeś :P

Opublikowano

nie. ja zacząłem o tym, że casuale nie rzucają się już dziś na samą nazwę playstation i że xbox jest równie popularny jako konsola do grania. 

Opublikowano

Ale rozmowa dotyczyła ogólnie "ślepych wyznawców" danej marki...

Opublikowano

a to nie wiem jak zdefiniować tych ślepych wyznawców. nie mają pojęcia o konkurencji ? silne przywiązanie do jednej marki ? 

Opublikowano

Kazub w usa wygląda to tak raczej.

1231294_717473401601721_1940036651_n.jpg

Opublikowano

jakoś po chuyowe ipady za tyle samo piniondzów zapierdalają jak rolniki po dotacje.

Ipad/Iphon jest to gadżet podnoszący twój "prestiż" społeczny więc takie porównanie jest trochę nie trafione :whistling:
Chyba na wsi

W Irlandii iphona 5 w abonamencie za 40€(to tak jak w polsce za 40zl) mozna miec za free.

W jakiej sieci? Three w abonamencie za 40€ (kontrakt 18miechow) dostajesz ip5 32gb za 429€,ip5 16gb(18miechow)329€,w o2 za free dostaniesz ip5 16gb ale w abo 70€ na 2 lata :D,vodafone jeszcze lepszy: ip5 16gb za free 2 lata abo jedyne 75:D a meteor ip5 16gb w abo na 2lata(49€)129 euro. Wiec nie wiem gdzie ty widziales za free ip5 w abo 40 euro ;)

Opublikowano

Cicho nie kłóć. się. Może on mieszka w tej lepszej części Irlandii?

Edytowane przez SzewczykDratewka

Opublikowano

Według developerów PS4 jest o 50% mocniejsze od xbox one.

Ostatnio po internecie krążyły niesamowite plotki, jakoby Microsoft ukrywał w swojej konsoli dodatkowy procesor graficzny, którym się nie chwali bo nie może. Wieszcze głosili rychłe jego ujawnienie i tym samym deklasację Playstation 4. Pracownicy Microsoftu na forach rozpoczęli kampanię wrześniową by przekonać ludzi, że to właśnie Xbox One jest lepszą konsolą mimo suchych i niepodważalnych danych. Swoje postanowił dołożyć magazyn EDGE który skontaktował się ze swoimi informatorami w największych studiach deweloperskich. Wynik?

Każdy z zapytanych potwierdził, że PS4 jest szybsze i mocniejsze od konkurenta o 50%, nazywając różnicę oczywistą i znaczącą. Kontakty potwierdziły, że odczyt z pamięci w PS4 jest o około 40-50% szybszy, a jednostka ALU o 50% mocniejsza niż w Xbox One. Jako przykład przytoczono wypowiedź jednego dewelopera:

Ostatnio Microsoft podniósł taktowania CPU i GPU, ale według deweloperów to bez różnicy:

Bez optymalizacji na konsolach, build deweloperski na PS4 działa w 1080p i 30 klatkach na sekundę, a na Xbox One osiąga rozdzielczość 1600x900 oraz znacznie poniżej 30 klatek na sekundę. Xbox One jest słabszy, a wykorzystanie eSRAM jest problematyczne.

Oczywiście do premiery konsol trochę może się pozmieniać, co zaznaczają deweloperzy, jednak wskazują inny problem z Xbox One - prace nad bibliotekami graficznymi. Jeden z deweloperów przyznaje, że MS jest w plecy i to mu szkodzi, inny doprawia krótkim - aktualna wersja jest okropna. Jednak może być tak, że wersje na PS4 wcale nie będą ładniejsze. Dlaczego?

Zmiana taktowania nie jest znacząca. Nie zmienia to zbyt wiele, choć oczywiście - lepszy rydz niż nic.

Równanie w dół? Jeśli komuś nie będzie zależeć to tak. Do premiery jeszcze kilka tygodni i do tego czasu niejedna, interesująca wiadomość obiegnie internet.

Nie będziemy mieli żadnych problemów ze stworzeniem ładniejszej wersji na PS4, ale z finansowego punktu nie ma to sensu o ile nie jest to drobna poprawka.

http://www.ps3site.pl/edge-playstation-4-jest-mocniejsze-od-xbox-one-o-50/166834

Edytowane przez Andrew21

Opublikowano

Tjaa 50% czy 200% to takie fajne gadanie, a wszystko się okaże po czasie ile jest prawdy dotyczącej tej mocy poszczególnych pudełek.

Opublikowano

I co z tego ? I tak przez większość generacji multiplatformy będą niemal identyczne bo będą równane w dół (shame you MS), jedynie ex'y będą wstanie wykazać ową różnicę w mocy no i gierki wychodzące w późniejszym czasie generacji gdy słabszej platformie zacznie braknąć pary które to z tego względu pewnie będą różnić się jedynie rozdziałkom i ilością klatek i jakimiś niewielkimi detalami.

No chyba że Sony będzie oferować wydawcą więcej $ żeby gierki wyglądały lepiej na ich platformie niż MS za to by były niemal identyczne na obu platformach :teehee:

Opublikowano

Widzę że % rosną z miesiąca na miesiąc. Wcześniej była mowa że konsola jest o 20-30% mocniejsza a teraz już jest że poszczególne podzespoły są mocniejsze/szybsze o 40-50%. Ciekawe ile do premiery dobije :)

Napiszę dokładnie to co napisałem po informacjach że GOW3 na PS3 będzie w 1080p - jak zobaczę to uwierzę ;)

Opublikowano

Od początku była mowa o różnicy w GPU i RAMie, gdzie było ocenione tak 50-40% na korzyść PS4 (pisał o tym DF z eurogamera). Twórcy War Thunder o tym mówili, Chmielarz, czy EDGE. Teraz tylko wypada czekać na gry od Quantic Dream, Santa Monica czy Naughty Dog, bo to właśnie w ekskluzywnych grach wyjdą najmocniejsze strony PS4. Możliwe, ze niektóre multiplatformy będą tez się różnić, ale to juz zależy od Sony ($$$).

Opublikowano

Wymieniles teamy, ktore robia korytarze ... nie dziwota, ze oprawa w tak prostych produkcjach bedzie blyszczec.

Opublikowano

Wymieniles teamy, ktore robia korytarze ... nie dziwota, ze oprawa w tak prostych produkcjach bedzie blyszczec.

A to teamy MS nie robią korytarzyków które błyszczą ?

Opublikowano

A ile exow Micro to gry z otwarym swiatem? Nawet Fable co niby jest RPG to korytarzowka LOLOLOL  :teehee:

A tak na powaznie to wiadomo ze multiplatformy beda wygladac tak samo na obu konsolach, no ale konsole wybiera sie dla exow co nie?

Opublikowano

Ale co mnie obchodzi MS i jego 2 exy na krzyz ... Pisze jedynie, ze niezdrowa podnieta YETIego nadal trwa i nadal jest przykra, 7 lat minelo, a beton nadal jest betonem.

Opublikowano

Yeti - no wiem - exy mam nadzieje że będą dawać radę :) Ale exy to jest bardzo mały % wszystkich gier w które przynajmniej ja planuję zagrać - na pewno na plus PS4 jest cena. Więc jeśli rzeczywiście PS4 jest mocniejsze to tym lepiej - ale jak wspomniałem - jak na własne oczy to zobaczę to uwierzę ;)

Ogólnie trochę dziwne że zostały 2 miesiące do premiery a MS i Sony nie podało pełnej specyfikacji konsol.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.