Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

To ze najwięcej preorderow jest na cod ktory na nextach wyglada równie slabo co mw2 na obecnych konsolach serio dowodzi ze ludzie sa głupi

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 743,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

Coś ciężko mi uwierzyć, że Killzone ma prawie tyle preorderów co BF4 i CoD. Tak samo nie chce mi się wierzyć, że TitanFall ma tyle preorderów co Knack i że więcej preorderów ma Ryse czy Dead Rising 3.

No ale to dane z VGC :P

Masz lepsze dane ? Zapraszamy, zapraszamy.

Wystarczy powiedzieć, że po ostatnich danych NPD wyszły takie kwiatki, że VGC doliczyło jakieś 3 mln GTA5 w USA albo miało połowę tego ile faktycznie sprzedało się Diablo 3 w USA.

Dlatego dyskutowanie nad ich danymi nie ma sensu.

Opublikowano

Rewolucja to byla usluga Xbox Live, ale Ty pewnie wolalbys chocic na PESa do kumpla po dzisiejszy dzień, cnie ?

Tak, wolałbym i do dziś to robię. A jeszcze bardziej wolę rozbudowanego singla. Za to ty pewnie wolisz napierdalać co roku w tego samego CoDa słuchając anonimowych dwunastolatków drących w headset bluzgi na twoją matkę - dziękujmy m$ za tą wspaniałą rewolucję. :turned:

Edytowane przez Observer

Opublikowano

Coś ciężko mi uwierzyć, że Killzone ma prawie tyle preorderów co BF4 i CoD. Tak samo nie chce mi się wierzyć, że TitanFall ma tyle preorderów co Knack i że więcej preorderów ma Ryse czy Dead Rising 3. Dziwnie też wygląda liczba preorderów na Forza 5 - na 500 tys. konsol 90 tys. zamówień, gdy tyle to bywało na poprzednie Forzy (wedle danych VGC) na X360 z bazą kilkudziesięciu mln użytkowników.

No ale to dane z VGC :P

Przeciez bf4 na next geny wychodzi troche pozniej?

Kupią na ps3/x360 a potem transfer za te pare dolców. 

To moze wyjasniac niska ilosc preorderów na bf

Killzone i tak sprzeda sie rownie slabo jak wszystkie crapowate poprzednie czesci i beda dawac multi za darmo aby kogos w lobby spotkac

2.5 mln pre - orderów ( w samych USA ) to absolutny rekord serii.

2.5mln? a nie 250 tys?

no z drugiej strony glupio kupowac konsole bez exa a z dwojga zlego killzone to mniejszy crap niz knack

Opublikowano

Wystarczy powiedzieć, że po ostatnich danych NPD wyszły takie kwiatki, że VGC doliczyło jakieś 3 mln GTA5 w USA albo miało połowę tego ile faktycznie sprzedało się Diablo 3 w USA.

Ten błąd został bardzo szybko poprawiony jak to, że w tygodniu GTA V Xbox 360 sprzedał się lepiej niż 3DS.

Opublikowano

2.5mln? a nie 250 tys?

no z drugiej strony glupio kupowac konsole bez exa a z dwojga zlego killzone to mniejszy crap niz knack

Mój błąd. Zamówień na konsolę 725 tys. na grę - 3 razy więcej xD

Killzone imo wygląda najlepiej z FPS na start konsol ( ostatni build ) i jest mocno promowany, więc nie jestem zdziwiony tym faktem.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Ten błąd został bardzo szybko poprawiony jak to, że w tygodniu GTA V Xbox 360 sprzedał się lepiej niż 3DS.

Ten błąd został "naprawiony" bo wyszły wyniki NPD i VGC po prostu obcięło tam gdzie miało za dużo i dopisali tam gdzie mieli za mało. Ich dane są obecnie wysysane z dużego palca u nogi i gdyby nie oficjalne dane jak te NPD, to dalej byś miał głupoty w słupkach.

To samo z ich preorderami, a nawet dużo gorzej bo NIKT nie podaje ile co ma preorderów, teraz sobie wyobraź jakie tam muszą być kwiatki. 

Opublikowano

Ten błąd został "naprawiony" bo wyszły wyniki NPD i VGC po prostu obcięło tam gdzie miało za dużo i dopisali tam gdzie mieli za mało. Ich dane są obecnie wysysane z dużego palca u nogi i gdyby nie oficjalne dane jak te NPD, to dalej byś miał głupoty w słupkach.

To samo z ich preorderami, a nawet dużo gorzej bo NIKT nie podaje ile co ma preorderów, teraz sobie wyobraź jakie tam muszą być kwiatki. 

Bzdura. Jeśli mowa o USA to są bardzo dokładni.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

2.5mln? a nie 250 tys?

Mój błąd. Zamówień na konsolę 725 tys. na grę - 3 razy więcej xD

Killzone imo wygląda najlepiej z FPS na start konsol ( ostatni build ) i jest mocno promowany, więc nie jestem zdziwiony tym faktem.

say-what-nc.png

z tym efektem deszczu jak spadajace meteory z nieba? nie widzialem bf4 na ps4 ale jesli killzone to najladnieszy fps to ladna bieda

Opublikowano

MeSSer, ale co jest niby bzdurą, wiesz w ogóle jak działa VGC i skąd biorą się liczby na ich stronie? 

EDYTA: No jeśli dla Ciebie "bardzo dokładni" to jest 3 mln GTA5 za dużo albo 50% Diablo 3 za mało, to ok XD

Edytowane przez DonSterydo

Opublikowano

MeSSer, ale co jest niby bzdurą, wiesz w ogóle jak działa VGC i skąd biorą się liczby na ich stronie? 

Stwierdzenie, że sobie liczby biorą z .... sufitu. VGC jest słabe pod względem PC i EU, ale w USA ich dane są dobre więcej niż często.

Aha, wiem.  I nie pisz do mnie więcej, jak masz tak pisać.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Ja rozpoczynamy swoją przygodę od Atari, C64 czy Amigi, miałem wszystkie konsole oprócz N64 i Wii, a więc oznajmić chce, PlayStstion król i władca świata, a dzieciarnia która jako pierwszą konsole dostała xboxa niech poprosi o bana. To jest forum PSXekstrim, a nie amerykańskadymarkabezgierekstrim.

A ja zaapeluje by ludzie jak ty zrobili przysluge ludzkosci i sie zabili :)

Zabija się i co? Tyle beki z xbociarni mnie ominie? Co to, to nie.

Opublikowano

z tym efektem deszczu jak spadajace meteory z nieba? nie widzialem bf4 na ps4 ale jesli killzone to najladnieszy fps to ladna bieda

Nie, nie pod względem efektu deszczu. Trollujesz czy chcesz mnie zdenerwować ?

Opublikowano

Stwierdzenie, że sobie liczby biorą z .... sufitu. VGC jest słabe pod względem PC i EU, ale w USA ich dane są dobre więcej niż często.

Aha, wiem.  I nie pisz do mnie więcej, jak masz tak pisać.

No jednak widzę, że nie wiesz, to Ci wytłumaczę. VGC ma dane bezpośrednie z małego wycinku rynku, np. 10% całej dystrybucji i całkowitą sprzedaż gier czy sprzętu obliczają sobie algorytmem, który kiedyś sobie wymyślili. To jest zwykła prognoza statystyczna na podstawie jakiejś małej próby, która finalnie nie musi mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Dlatego ich liczby bardzo często znacznie rozmijają się z tym co póxniej pokazuje chociażby NPD w samych USA. Czasem trafią, czasem nie.

Przykładami można walić bez końca (chociażby Minecrafta w pudełku - sprzedaż dla całego globu pokazywali taką, która po wyjściu NPD nie pokrywała się nawet ze sprzedażą z samych USA) jeśli ktoś siedzi 24h/7 z ich danymi, sam kiedyś byłem ich zwolennikiem ale po czasie wychodziły coraz większe faile.

Opublikowano

Nie, nie pod względem efektu deszczu. Trollujesz czy chcesz mnie zdenerwować ?

Tak naprawdę to widziałem tylko ten gameplay z e3 ale on byl niespecjalny. Potem ta gra juz mnie nie interesowała wcale. pewnie znów chuujowa fabuła i slabe multi :P

Edytowane przez SzewczykDratewka

Opublikowano

Ja rozpoczynamy swoją przygodę od Atari, C64 czy Amigi, miałem wszystkie konsole oprócz N64 i Wii, a więc oznajmić chce, PlayStstion król i władca świata, a dzieciarnia która jako pierwszą konsole dostała xboxa niech poprosi o bana. To jest forum PSXekstrim, a nie amerykańskadymarkabezgierekstrim.

A ja zaapeluje by ludzie jak ty zrobili przysluge ludzkosci i sie zabili :)

Zabija się i co? Tyle beki z xbociarni mnie ominie? Co to, to nie.

Dobrze, ze fani xboksa cie bawia... przynajmniej masz ta swoja jedna rozrywke. W koncu Sony z PS3 i PS4 rozrywki nie dostarczyli i nie dostarcza. 

Opublikowano

No jednak widzę, że nie wiesz, to Ci wytłumaczę. VGC ma dane bezpośrednie z małego wycinku rynku, np. 10% całej dystrybucji i całkowitą sprzedaż gier czy sprzętu obliczają sobie algorytmem, który kiedyś sobie wymyślili. To jest zwykła prognoza statystyczna na podstawie jakiejś małej próby, która finalnie nie musi mieć nic wspólnego z rzeczywistością. Dlatego ich liczby bardzo często znacznie rozmijają się z tym co póxniej pokazuje chociażby NPD w samych USA. Czasem trafią, czasem nie.

Wait a minute, czy ja czasem nie pisałem że pod względem PC nic tam, nie ? 

Ich liczby czasami się rozmijają ... - nie mają dokładności do 100 %, bo przed faktem nikt takich danych nie ma, ale jeśli chodzi o panujące trendy to mają rację bardzo często.

Zwykła prognoza statystyczna na podstawie jakiejś tam próby - tak samo jak sondaże przedwyborcze, badania rynku itp. 

SzewczykDratewka -

skoro nie znasz ostatnich materiałów z gry, to czemu się wypowiadasz ? Jasne, Tobie może bardziej się podobać BF4, ale pod względem grafiki Killzone zawsze był dobry. Story i multi to inna para kaloszy i nie o tym mówiłem.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Next Genowe preordery w USA.

PS4 ma ok. 725,000 preorderów, Xbox One 525,000 zamówień przedpremierowych.

Gry :

PlayStation 4 - Top 10 Pre-orders

1.  Call of Duty: Ghosts - 298,180
2. Battlefield 4 - 273,766
3. Killzone: Shadow Fall - 250,155
4. Assassin's Creed IV: Black Flag - 213,354
5. Watch Dogs - 153,569
6. Destiny - 89,970
7. Madden NFL 25 - 81,119
8. NBA 2K14 - 59,592
9. inFAMOUS: Second Son - 57,562
10. Knack - 40,982

Xbox One - Top 10 Pre-orders

1. Call of Duty: Ghosts - 329,032
2. Battlefield 4 - 153,221
3. Assassin's Creed IV: Black Flag - 137,928
4. Watch Dogs - 95,314
5.  Forza Motorsport 5 - 90,573
6.  Dead Rising 3 - 86,648
7. Ryse: Son of Rome - 82,888
8. Destiny - 66,448
9. Madden NFL 25 - 58,870
10. Titanfall - 50,347

Moje wnioski  -
PS4 ma przewagę nad X1 w mateczniku MS. Dat always online i DRM effect.
Po raz kolejny potwierdzone że FPS są najlepsze ( przynajmniej się najlepiej sprzedają ).
Killzone Shadow Fall radzi sobie znakomicie, marka jako całość jest obecnie w najlepszej sytuacji od początku istnienia = zawsze pokazuj flagowego exa FPS razem z nową konsolą. Reszta exów grzeje koniec listy, tak samo jest z X1.

Mamy gry od kilku wydawców - Sony, MS, EA,Acti, Ubi i rodzynki DR3 od Capcom i NBA2K14 od 2K Sports.

Multiplatformy to jakieś 80 % zamówień w segmencie gier, czyli im bardziej jesteś multiplatformowy tym lepiej (begone, Nintendo ! ).  3rd party rządzą i dzielą. Patrząc na tą listę wojny na exclusivy nie mają większego sensu.

40 tys. preorderów na Knack, 80 tys. na Ryse.....

Wszystko sie potwierdza,gracze wracaja do korzeni.Ps4 wygrywa w Usa.

Opublikowano

Gracze wracaja do korzeni tylko przez (pipi)owy marketing MS, nic wiecej. Bardzo dobrze, moze ktos tam sie w koncu ogarnie, bo to co robia przez ostatnie 2 lata wola o pomste do nieba.

Rewolucja to byla usluga Xbox Live,

........Nie ma nawet co porownywac usług Xbox Live, nawet tej  raczkujacej do online PS2, to ze jakies poszczególne gry miały możliwość gry w sieci bez zadnej infrstruktury to zupełnie co innego. no i z modemem, zle pamiętasz, jedyna roznica w opcjach to wbudowany modul WiFi. (pierwsze Xboxy 360 nie miały wyjścia HDMI, ale za to z ciekawa biblioteka gier były sprzedawane po 1500 zl, PS3 bez gier za prawie 3 kafle ? )

Izi, wszyscy tutaj wiedzą i pamietają że dla Ciebie multi > wszystko, spokojnie :D

Nie, po prostu irytuje mnie hipokryzja. Znalezli sie omnibusy swiatowego gamingu, "swoja zabawe zaczalem od C64" no i (pipi) z tego, skoro poza konsolami Sony nigdy nie miales prawie zadnej stycznosci z konkurencja. W (pipi) ludzi kupowalo PS2 i PS3 tylko ze wzgledu na pamiec o szaraku nie wiedzac kompletnie nic o grach z Xbox 1, czy 360. A pozniej bylo zdziwienie, ze GTA Prolog to nie pelna gra...

No i wspominaja czasy PS2, jako najlepszej konsoli ever, ale zadnej innej poza PS2 nie mieli :teehee:  To dopiero jest gimboza...

Rewolucja to byla usluga Xbox Live, ale Ty pewnie wolalbys chocic na PESa do kumpla po dzisiejszy dzień, cnie ?

Tak, wolałbym i do dziś to robię. A jeszcze bardziej wolę rozbudowanego singla. Za to ty pewnie wolisz napierdalać co roku w tego samego CoDa słuchając anonimowych dwunastolatków drących w headset bluzgi na twoją matkę - dziękujmy m$ za tą wspaniałą rewolucję. :turned:

Tobie w ogole progres przeszkadza. NIe gram w CODa, do kumpla chodzic mozesz do dzisiaj, wiec rozwoj elektronicznej rozrywki nie powinien Ci przeszkadzac, ja tam jestem wdzieczny, ze ktos w koncu zobaczyl przyszlosc w graniu sieciowym na konsolach i dzisiaj moge grac z kumplami oddalonymi pareset km w FIFE w jednej druzynie.

Edytowane przez easye

Opublikowano

Nie, po prostu irytuje mnie hipokryzja. Znalezli sie omnibusy swiatowego gamingu, "swoja zabawe zaczalem od C64" no i (pipi) z tego, skoro poza konsolami Sony nigdy nie miales prawie zadnej stycznosci z konkurencja. W (pipi) ludzi kupowalo PS2 i PS3 tylko ze wzgledu na pamiec o szaraku nie wiedzac kompletnie nic o grach z Xbox 1, czy 360. A pozniej bylo zdziwienie, ze GTA Prolog to nie pelna gra...

Dobra, to ja Ci powiem - Xbox Live był rewolucją w multi na konsolach. Xbox Live był podstawą sukcesu pierwszego Xboxa. Gdzie indziej multi też było, ale w znacznie gorszej i mniej rozpowszechnionej formie.

Ale poza tym multi są jeszcze gry, i te PS2/PSX?inna stara konsola  miał w większej ilości i często jakości ( story, pomysły, setting )

Nie, omnibusem nie jestem.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Wait a minute, czy ja czasem nie pisałem że pod względem PC nic tam, nie ? 

Ich liczby czasami się rozmijają ... - nie mają dokładności do 100 %, bo przed faktem nikt takich danych nie ma, ale jeśli chodzi o panujące trendy to mają rację bardzo często.

Zwykła prognoza statystyczna na podstawie jakiejś tam próby - tak samo jak sondaże przedwyborcze, badania rynku itp. 

Przecież cały czas piszę o konsolach i grach na konsole. 

Prognoza prognozą, ale jak pokazujesz jakieś konkretne dane i dyskutujecie jak to wygląda wiedząc, że to może wyglądać zupełnie inaczej to nie wiem nad czym tu się rozwodzić skoro w praktyce może wyjść, że tych preorderów na KZ może być równie dobrze dwa razy mniej a dwa razy więcej może być na CoD'a. To samo z dziwnie wysokimi preorderami na Forzę czy DR3 a niskimi na TF.

Opublikowano

W koncu Sony z PS3 i PS4 rozrywki nie dostarczyli i nie dostarcza. 

:teehee:

No nie mówiłem. Na was zawsze można liczyć.

Opublikowano

Przecież cały czas piszę o konsolach i grach na konsole. 

Prognoza prognozą, ale jak pokazujesz jakieś konkretne dane i dyskutujecie jak to wygląda wiedząc, że to może wyglądać zupełnie inaczej to nie wiem nad czym tu się rozwodzić skoro w praktyce może wyjść, że tych preorderów na KZ może być równie dobrze dwa razy mniej a dwa razy więcej może być na CoD'a. To samo z dziwnie wysokimi preorderami na Forzę czy DR3 a niskimi na TF.

Przed chwilą doyebaleś się o Diablo III na PC. Już mi się nie chce szukać.

Nie, właśnie że nie. Uważam że nie będzie to wyglądać zupełnie inaczej. O to drę szaty od 3 stron z Tobą. Takie jest moje zdanie, to wszystko. Tak, jakieś gry mogą zamienić się miejscami, ktoś może mieć więcej ktoś mnie, ale trend i ogólny ogląd jest.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Pisałem o Diablo 3 na konsolach (NPD pokazało, że sprzedało się 550 tys. w USA, a VGC miało coś około połowy tego), nie wiem czy wiesz, ale wyszło ostatnio :P

Tylko Ci pokazuję, że często popełniają pomyłki w granicach kilkudziesięciu % i w takiej sytuacji nawet ciężko te trendy określać, bo walną się w jednej grze o 30% za dużo w innej o 30% za mało i masz już zupełnie inny obraz sytuacji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.