Skocz do zawartości

Console Wars 6: Kogo Bardziej Wyruchają

Featured Replies

Opublikowano

Ty chyba jesteś po kilku piwach, skoro Shadow Fall (74% na metacritic) wg ciebie ma te same oceny co poprzednie części (przypominam - KZ2 91%, KZ3 84%). I ten post do Jaczesa w stylu "proszę nie, nie skreślaj nadkonsoli, kup ją, nie jest tak źle :("

Hahah, jednak jesteś pod wpływem. Jakie człowieku tłumaczenie do Jaczesa? Wyjaśni mi czego spodziewałeś się po Knack i KZ? Ten pierwszy już było widać po filmikach, że to będzie crap o czym pisałem, że to powinna być gra za 50zł na PSS. KZ jest tak oceniany jak poprzednie części, głównie zwłaszcza jak trójka, tylko że w przypadku SF nikt nie ocenia jeszcze multi. Mogę się założyć, że wówczas tych 8 byłoby znacznie więcej. To tak jak oceniać BF4 na podstawie tylko singla, średnia nie przekroczyłaby 50%.

Lament, bo na PS4 nie ma gier, a to ze względu na 7 i 8 dla single KZ. :teehee:

Knack mnie nie interesuje, ale niektórzy się spodziewali przyzwoitej platformówki. Łotewa.

Co do KZ to zdecydowanie liczyłem na single, który nie będzie równie głupi co w KZ3 i będzie miał lepszy scenariusz, postacie, liczyłem też na większą otwartość a nie korytarzówkę.

I bardzo dziwi mnie to założenie, że oceny KZ2 i KZ3 miały uwzględnione testy multi. Przecież przed premierą tych gier też były wyłączone servery albo recenzenci grali na eventach.

• Odpowiedzi 23,7 tys.
  • Wyświetleń 744,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Gość DonSterydo
    Gość DonSterydo

Reklama kawałka plastiku #eksajt, heh.   EDYTA: Jaki ból 4 liter XD

• Dobra, dość.   Dziś pojechałem do znajomka, który akurat niedawno kupił sobie mocarnego w miarę kompa. Może nie NASA ale przynajmniej moc zbliżona do next genów ( i5 3470 3.2GHz @ 3.6GHz, Radeon 785

Opublikowano

no multi w killzone 1 to było coś

a w Liberation jaka miazga!

Donowi skończyła się umowa z M$ i jej z nim nie przedłużyli, więc co się będzie wygłupiał za darmo...

Teraz mazzeo godnie zastępuje dona

Napiszesz kiedys w tym temacie coś wartosciowego?

Opublikowano

Donowi skończyła się umowa z M$ i jej z nim nie przedłużyli, więc co się będzie wygłupiał za darmo...

Czyj to alter?

Opublikowano

Ty chyba jesteś po kilku piwach, skoro Shadow Fall (74% na metacritic) wg ciebie ma te same oceny co poprzednie części (przypominam - KZ2 91%, KZ3 84%). I ten post do Jaczesa w stylu "proszę nie, nie skreślaj nadkonsoli, kup ją, nie jest tak źle :("

Hahah, jednak jesteś pod wpływem. Jakie człowieku tłumaczenie do Jaczesa? Wyjaśni mi czego spodziewałeś się po Knack i KZ? Ten pierwszy już było widać po filmikach, że to będzie crap o czym pisałem, że to powinna być gra za 50zł na PSS. KZ jest tak oceniany jak poprzednie części, głównie zwłaszcza jak trójka, tylko że w przypadku SF nikt nie ocenia jeszcze multi. Mogę się założyć, że wówczas tych 8 byłoby znacznie więcej. To tak jak oceniać BF4 na podstawie tylko singla, średnia nie przekroczyłaby 50%.

Lament, bo na PS4 nie ma gier, a to ze względu na 7 i 8 dla single KZ. :teehee:

I bardzo dziwi mnie to założenie, że oceny KZ2 i KZ3 miały uwzględnione testy multi. Przecież przed premierą tych gier też były wyłączone servery albo recenzenci grali na eventach.

Serwery byly otwarte, obie gry mialy tez dlugi proces otwartych beta-testow.

Co do korytarzowki, czytalem ze niektore levele sa otwarte, w granicach rozsadku, ale bardziej niz np w takim Codzie.

Opublikowano

po ostatnich wiadomosciach sadzilem ze moze knacka jakos poprawili, ale jednak wyszlo to co pokazywali - kupa. Ale to dobrze, tyle miesiecy duzo dziennikarzy i  ludzi   z sony mowili o tej grze jakby to było cos zayebistego, myslalem ze jestem slepy, ale oceny sie zgadzaja z tym co widzi kazdy gracz.

Sadzilem ze killzone dostanie jednak mocne 8, albo nawet 9, liczylem bardzo na singla, wg gametrailers jest swietnie, innych recek jeszcze nie ogladalem.

Wychodzi na to ze kupno ps4 na premiere moze byc usprawiedliwione tylko zachcianka, bo czy wyjdzie cos ciekawego w grudniu , styczniu?

Nawet po infamous i driveclub nie widze na horyzoncie nic ciekawego.

Spokojnie sobie poczekam na spadek ceny do 1500 i przynajmniej 5 gier na rynku ktore koszą. w miedzyczasie popatrze jak micro płonie w 10 fps.

Opublikowano

Czyj to alter?

Bardziej odpowiednie pytanie jest dlaczego on jeszcze istnieje. Moderacja chyba nie ma ballsów, żeby banować altery. :/

Opublikowano

W takim razie Sony samo sobie winne że nie udostępnili serverów dla recenzentów, mleko się wylało i ocena na metacritic się nie zmieni.

Ile razy ja czytałem o bogatym uniwersum KZ i co, teraz nagle ta gra liczy się tylko w multi? Uniwersum KZ jest bogate i ciekawe, tyle że Guerilla po raz czwarty marnuje jego potencjał.

Opublikowano

Naprawdę wierzysz, że cena spadnie tak szybo ? cena na pewno będzie utrzymywana i jedynie używki n bardzodrogo będziesz mógł upolować. 

Opublikowano

http://zeratulpl.blogspot.com/2013/11/raport-3-tytuy-startowe.html

Microsoft znalazł się w ogniu krytyki po tym jak opublikowano informacje o niższej rozdzielczości Battlefield’a 4 i Call of Duty: Ghost na Xbox One względem PlayStation 4. Dodatkowo pojawiła się informacja o spadkach ilości klatek animacji w Dead Rising 3 i niepełnym Full HD w Ryse. Phill Spencer w jednym z ostatnich wywiadów odniósł się do nagonki na konsolę. W sytuacji gdy konsole i gry nie znalazły się jeszcze w rękach graczy, to ciężko jest wyrokować który sprzęt jest lepszy, w związku z czym fani gaming’u starają się porównywać wszelkie dostępne cyferki by umotywować swoją decyzję zakupową.

Ciężko się z Phillem nie zgodzić, gdyż jak wiadomo start generacji to przede wszystkim przerabianie gier z obecnej generacji, dodawanie kilku fajnych efektów, a następnie wypluwanie ich z etykietą next-gen. Tylko niektóre gry mają za zadanie pokazywać moc konsol i przyciągać gracza super grafiką. I zazwyczaj są to gry od deweloperów first-party. Ale prawda jest taka, że pod koniec dnia liczy  się rozgrywka. To właśnie przez fantastycznie poprowadzoną rozgrywkę zakochałem się w Mass Effect, bo pierwsza część trylogii od błędów aż się roiła. Mieliśmy do czynienia ze spadkami animacji, loadingami zatrzymującymi grę, doczytywaniem tekstur, itd.. Nie przeszkodziło mi to jednak w przejściu gry siedmiokrotnie i zakochaniu się w uniwersum. State of Decay wydany w czerwcu na Xbox Live Arcade roił się od bugów, aż częstokroć zastanawiałem się jak ta gra w ogóle przeszła certyfikację. Posiadał jednak absolutnie mistrzowską rozgrywkę, która rekompensowała wszelkie niedociągłości. Mamy też w końcu Minecraft’a który urodą nie grzeszy, a jest absolutnym ewenementem w skali Indie.

Jeżeli więc ktokolwiek zadaje sobie pytanie dlaczego przez tyle lat Killzone nie stał się dla PlayStation tym czym Halo jest dla Xboksa to odpowiedź jest bardzo prosta, a jest to rozgrywka. Osobiście jestem olbrzymim fanem czy fanbojem Halo i kocham Master Chief’a, ale jestem też fanem Killzone. Obie gry posiadają naprawdę ciekawe i rozbudowane uniwersa. Obie posiadają rozbudowany system rozgrywki online i obie gry posiadają kapitalną prezentację. I pomimo, tego że Halo 3 nie wyglądało za dobrze i pod kątem graficznym Killzone 2 zjadał produkcję Bungie na śniadanie, to i tak górą pozostał Master Chief.

To właśnie gry zdefiniują nową generację, a nie moc konsol. Nintendo Wii było najsłabszą konsolą w obecnym cyklu, a to ono ją wygrało, bo sprzedało największą ilość konsol, zarobiło najwięcej pieniędzy i zrewolucjonizowało rozrywkę.

Patrząc więc na informacje w internecie i całą resolutiongate, a następnie biorąc na tapetę oceny gier na konsole nowej generacji (Killzone: ShadowFall - ~70%, Knack - ~50) to uważam, że warto przyjrzeć się tytułom startowym i spojrzeć na oceny gier na poszczególne systemy (za metacritic).

Playstation 2

SSX
92
Tekken Tag Tournament
85
Star Wars: Starfighter
84
TimeSplitters
81
Armored Core 2
78
Swing Away Golf
78
Ridge Racer V
78
Midnight Club
78
Unreal Tournament
77
Kessen
75
X – Squad
64
Street Fighter EX 3
64
Eternal Ring
62
Evergrace
59

Xbox

Halo: Combat Evolved
97
Dead or Alive 3
87
Project Gotham Racing
85
Oddworld: Munch's Oddysee
80
Splashdown
78
Dark Summit
71
Fuzion Frenzy
70
Mad Dash Racing
65
Cel Damage
65
4X4 EVO 2
59
Arctic Thunder
57

PlayStation 3

Resistance: Fall of Man
86
Call of Duty 3
80
Ridge Racer 7
78
Tony Hawk's Project 8
76
Untold Legends: Dark Kingdom
58
Genji: Days of the Blade
55

Xbox 360

Call of Duty 2
89
Project Gotham Racing 3
88
Need for Speed: Most Wanted
83
Condemned: Criminal Origins
81
Perfect Dark Zero
81
Kameo: Elements of Power
79
Tony Hawk's American Wasteland
76
Quake 4
75
Ridge Racer 6
74
Amped 3
72
FIFA 06: Road to FIFA World Cup
62

Powyższe liczby jak na dłoni pokazują, że poza jednym Halo: Combat Evolved, gry na premierę systemów zazwyczaj nie powalają. Nie ma co się spodziewać, że studia wyplują swoje nalepsze gry by pociągnąć sprzedaż konsol, w sytuacji gdy nie ma bazy użytkowników. Nie można też oczekiwać, że studia deweloperskie okiełznają moc konsol i wyciągną z nich wszystko co najlepsze. Nie jest to fizycznie możliwe, bo same konsole, sterowniki i devkity nie są jeszcze gotowe. Dodatkowo należy pamiętać, że technologia idzie do przodu i obie konsole dostaną jeszcze potężnego software’owego boosta.

Nie można więc oceniać generacji pod kątem pierwszych tytułów startowych bo to nie one ją zdefiniują. I jeżeli kogoś rozczarowuje resolutiongate czy pierwsze oceny gier na PS4 to niech najlepiej póki co wstrzyma się z kupnem nowej konsoli.
Opublikowano

Wg mnie to tego Killzone powinni zabrać od Guerilla Games i dać komuś innemu. A oni niech sie zajmą innym gatunkiem bo te fpsy średnio im wychodzą.

Opublikowano

Czyj to alter?

Disvertigo czy jakoś tak. Bot który ciagle nawijał o ps3 i nie umiał się zbytnio posługiwać językiem polskim.

@Zeratul

TTT nie był grą startową PS2

Edytowane przez _Be_

Opublikowano

Wg mnie to tego Killzone powinni zabrać od Guerilla Games i dać komuś innemu. A oni niech sie zajmą innym gatunkiem bo te fpsy średnio im wychodzą.

Potwierdzam. Killzone zawsze tylko graficznie dawał radę, z gameplayem bywało różnie. Multi jest ok tylko w części 2, bo 3 to jakieś nieporozumienie.

Singiel Resistance 3 > single KZ2 i 3 razem wzięte.

Opublikowano

Przecież to było oczywiste, że Knack to crap, chyba tylko Figaro majaczył i się spuszczał nad tym szrotem. Ta gra to jest obraza dla Crasha, Spyro, Jaka, Ratcheta i Sly'a, które gościły na past genach.

Nom, jarałem się, bo wyglądało fajnie i wysyłalo mi oldschoolowy feeling. Ale dziwią mnie teraz zszokowane twarze xbotów, że gra dostaje niskie oceny, skoro większość tak grę oceniała wcześniej/nikogo zbytnio nie interesowała. Można było przewidzieć. Boli niska ocena Killzone'a, no ale seria to jest średnia, nie okłamujmy się. Resogun wiadomka, fajna sprawa. Poza tym od dawna mówię, że preorderzy to frajerzy :P

Ale czy oni serio zrecenzowali te wszystkie gry w 2 dni? Tj zaczeli grać i napisali w 48h?

Opublikowano

<figaro>

Jeff Gerstmann z GiantBomb

I’m still working my way through the campaign and need to see some proper online multiplayer, but I’m definitely not loving it so far.

lul

</figaro>

Opublikowano

Ogladam stream z IGNu KZ:SF i zastanawiam sie jakim cudem te gre mozna ocenic gorzej od takiej spier*oliny jak cod.

Mowie teraz stricte o singlach, wczoraj ukonczylem ten w ghosts, gra od razu poleciala z dysku i chce zapomniec czym predzej. Gdyby nie fakt ze "zabawa" trwala jakies 4h to nie wiem czy bym mogl brnac dalej w ten pastisz militarny U ES OF EJ !!! DJUTY, ONOR, KANTRI, BRADERHUD.

<ziew>

Opublikowano

Guerilla to taki Crytek, tylko, że robi exy dla SONY więc przed premierą ma duuuuży kredyt zaufania tutaj na forumku, a po premierze "a czego się spodziewaliście?".

Opublikowano

W Thiefa to bym zagrał na PS4. Ale musi być ultra+++++++/1080 i 60 klatek. Nie patrzę na grafę, ale to stary engine i jakieś kompromisy w porównaniu do PC, to po prostu będzie zrobienie ludzi w chooja. 

Edytowane przez Sibian

Opublikowano

Ogladam stream z IGNu KZ:SF i zastanawiam sie jakim cudem te gre mozna ocenic gorzej od takiej spier*oliny jak cod.

Mowie teraz stricte o singlach, wczoraj ukonczylem ten w ghosts, gra od razu poleciala z dysku i chce zapomniec czym predzej. Gdyby nie fakt ze "zabawa" trwala jakies 4h to nie wiem czy bym mogl brnac dalej w ten pastisz militarny U ES OF EJ !!! DJUTY, ONOR, KANTRI, BRADERHUD.

<ziew>

Bo to cod, który w odróznieniu do nowego KZ ma swoją tożsamość (ch'ujową bo ch.ujową, ale jednak).

Opublikowano

Guerilla to taki Crytek, tylko, że robi exy dla SONY więc przed premierą ma duuuuży kredyt zaufania tutaj na forumku, a po premierze "a czego się spodziewaliście?".

Nie wiem jak inni ja się jedynie spodziewałem porządnego tytułu poprawiającego (choć w części) błędy poprzednika :whistling:

Edytowane przez Karas

Opublikowano

1399315_7682281065365f0uzf.jpg

było?

Oby pokazali gameplay. <3

Opublikowano

1399315_7682281065365f0uzf.jpg

było?

Oby pokazali gameplay. <3

yessss :) o której będzie ten event w naszym czasie?

Opublikowano

Co do U:GA i GR w plusie :

o42zodw.png

Opublikowano

Nie wiem jak inni ja się jedynie spodziewałem porządnego tytułu poprawiającego (choć w części) błędy poprzednika :whistling:

Z ocen wychodzi, że raczej średnio się to udało

Opublikowano

Jestem ciekaw jakie noty zbiorą DR3 , Ryse i FM5 w kontekście  ocen K:SF.

Opublikowano

Na Neogaf podobno jednemu użytkownikowi konsola już się zepsuła, i gdy dzwonił do support to został poinformowany że wsparcie zostanie uruchomione po premierze konsoli. O ile te informację są prawdziwe 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.