Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Toć 40 to już przeciętnemu Januszowi gębę poradzi wykrzywić. Założę się, że gorycz "odczuwalna" będzie niższa.

  • Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 299,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Dostałem na urodziny zestaw do robienia własnego biwa z brewkitu (ekstraktu)   Siadłem z ziomkami w kuchni i ugotowaliśmy wywar. Odstawiliśmy na tydzień na burzliwą fermentację, potem n

  • JJ i Milo  

  • Od prawie dwóch lat bawię się w robienie piwa z brewkit-ów z małą modyfikacją, czyli dodatkowo daję chmiele oraz jakieś przeróżne skórki czy zioła.    Jak się okazała już pierwsza warka wysz

Opublikowano

Książęce ipa ma 35, ojjjjj pali, pali

 

 

 

Opublikowano

Hehe jakieś marne 35 ja przymierzam się do kupna z Brewdog – Jack Hammer (Ruthless IPA) 200IBU! To może wykrzywić ryj i ale podobno jest bezwzględne w aromacie i smaku dla naszych kubków i nozdrzy :)

Edytowane przez Malibu

Opublikowano

Ja jak piłem piwka w okol. 100 ibu to te powyzej to juz nie czulem duzo wiekszej roznicy. Gdzies czytalem ze te 200 i wiecej to juz marketing typowy

Opublikowano

Maksymalna goryczka jaka da rade wyczuć to 120 IBU. Powyżej nie ma już różnicy. Na przedostatnim Beer Geek Madness było piwo 1000 IBU i tak nie różniło sie w smaku od innych mocno goryczkowych piw.

 

BTW jedzie ktoś w tym roku na Beer Geek Madness do Wrocławia 7 kwietnia?

Opublikowano

Piłem 111 IBU - pyszniutkie, tak powinno smakować piwo, nie wiem jak ktoś może mówić, że to wykręca morde. Gościu w sklepie z kraftami mówił, że to raczej maks goryczki a powyżej to ściema

Opublikowano

Ja nie wiem jak wy się łapiecie w tych wszystkich nazwach i po samych wartościach jesteście stwierdzić jak dane piwo będzie mniej więcej smakowało. Jakiś poradnik by się do tego przydał. IPA APA RYE o co chodzi? Staram sie za każdym razem kupić inne piwo rzemieślnicze jak jestem w sklepie no i po prostu nie leżą mi te wszystkie dziwne IPY i APY. Od kiedy spróbowałem Witbier od Kormorana to nie pije innego piwa. No chyba że nie mam już nic w domu a w Tesco jedynie jest Żywiec Biały lub czasem Miłosław Witbier. Poza Wittbierem to od czasu do czasu jeszcze sobie wypiję jakieś na miodzie. Jak się w to wkręcić? Czy nie ma już dla mnie ratunku i całe życie mam pić Witbiera? Ostatnie dobre piwo poza kormoranem które mi smakowało to było jakieś czerwone, które próbowałem w restauracji w Belgii. Rodenbach Classic chyba. I Duvel też był całkiem dobry. W Polsce czego bym nie próbował to i tak mi nie smakuje.

Opublikowano

https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP

 

Tutaj masz różne rodzaje piw. 

 

Kup sobie Atak Chmielu z Pinty, piwo od którego zaczęła się rewolucja piwna w Polsce. Nie kupuj obsikanych koncerniaków, albo lagerów, tylko próbuj różnych porterów, RISów, piw z amerykańskimi chmielami. Masz dużo sklepów, które posiadają kraftowe piwa. Każdy lubi coś innego i ciężko polecić, każdy ma swój smak, więc trzeba znaleźć własny samemu. 

Opublikowano

No ale ja chyba z 30 różnych tych piw wypiłem i tylko Witbier mi podchodzi. Może po prostu nie lubię innego gatunku piwa ;)

Opublikowano

Trzeba próbować, ja kiedyś nie lubiłem porterów ale jak popróbowałem różnych firm to zasmakowałem.

W ogóle nowinki i wynalazki fajniej zawsze w kilka osob smakowac.

Witbier całkiem udany jest z kormorana.

Opublikowano

DSC_0863.JPG

 

To jest świetne połączenie, spróbuj @WisnieR.

Opublikowano

ja lubie wszystkie piwa poza smakowymi:potter:

 

 

ale jak nie ma innych to smakowe też lubie

 

 

no chyba, że są bezalkoholowe 

Opublikowano

Ze smakowych Cornelius robi całkiem sympatyczne piwka, a przynajmniej tak było parę lat temu, kiedy to zdarzało mi się czasem popijać takie wynalazki. :) Teraz jestem na etapie smakowania porterów i RIS-ów i "zwyczajne" lagery czy tam inne pilsy po prostu są dla mnie... nudne. Zostają dobre co najwyżej jako popitka do chipsów albo innej pizzy i jedynie tu się dla mnie sprawdzają. Ot, są chyba takie kolejne "stopnie wtajemniczenia" dla piwosza - @WisnieR powoli, małymi kroczkami. Jeśli podchodzą Ci witbiery, to w dalszym etapie spróbowałbym się teraz powoli oswajać z aromatami amerykańskich chmieli i nieco wyższą, niż koncerniakowa, goryczką. Myślę, że większość kraftowych american lagerów powinno być tutaj fajną zaprawą. Później standardowo, stopniowo IPA/AIPA i może coś belgijskiego, choć to też specyficzne aromaty. Z mniej ortodoksyjnych a i też łagodnych rzeczy ciekawym doznaniem "na start" może być też jakiś milk stout.

Z własnego doświadczenia wiem, że uderzanie od razu w coś pokroju Ataku Chmielu, czy też np. chyba równie kultowego Rowing Jacka może okazać się początkowo niemałym szokiem. Sam parę lat temu ledwie byłem w stanie dopić butelkę Ataku, bo goryczka wydawała się masakryczna, bo leśno-sosnowe aromaty jakieś dziwaczne... a teraz wciągam bez problemu. :D 

 

Z witbierów od siebie poleciłbym natomiast American Witbier z Doctor Brew, choć przyznam, że nie widziałem go już dość dawno, więc nie wiem czy jeszcze go warzą. Pamiętam, że kupił mnie ciekawym miksem aromatów cytrusów, kolendry i specyficznym posmakiem kojarzącym się mocno z chrupkami kukurydzianymi.

Opublikowano

Corneliusami się jarałem, jak uważałem, że Heineken to super piwo. A to są takie ulepy, że rzygam.

Opublikowano

kupiłem chyba z rok temu, bo były na promocji. Wypilem 2 i wylałem 4. Mogłem wysłać wujaszkowi, a tak się zmarnowało;/

 

Co oni do tej wody o zapachu chmielu dają to ja nie wiem, yebaną margarynę? 

Opublikowano

aż mnie drgawki złapały jak pomyślałem o piciu heinekenów, śmierdzi toto i jakieś gorzkie jest, jak rzygi

Opublikowano

Przestańcie się mazać. Pierwsze dwa wypiłem w kwadrans tak suszyło, teraz 4 na luzie. Klasyczne piwo. Nie wiem czego się czepiacie. 

Opublikowano
4 godziny temu, WisnieR napisał:

Ja nie wiem jak wy się łapiecie w tych wszystkich nazwach i po samych wartościach jesteście stwierdzić jak dane piwo będzie mniej więcej smakowało. Jakiś poradnik by się do tego przydał. IPA APA RYE o co chodzi? Staram sie za każdym razem kupić inne piwo rzemieślnicze jak jestem w sklepie no i po prostu nie leżą mi te wszystkie dziwne IPY i APY. Od kiedy spróbowałem Witbier od Kormorana to nie pije innego piwa. No chyba że nie mam już nic w domu a w Tesco jedynie jest Żywiec Biały lub czasem Miłosław Witbier. Poza Wittbierem to od czasu do czasu jeszcze sobie wypiję jakieś na miodzie. Jak się w to wkręcić? Czy nie ma już dla mnie ratunku i całe życie mam pić Witbiera? Ostatnie dobre piwo poza kormoranem które mi smakowało to było jakieś czerwone, które próbowałem w restauracji w Belgii. Rodenbach Classic chyba. I Duvel też był całkiem dobry. W Polsce czego bym nie próbował to i tak mi nie smakuje.

 

Trzeba poczytać co nie co, to co Rozi Ci zapodał jest spoko. Zacznij od jakiś lżejszych piw z mała goryczką tzn niską wartością IBU (chodź w przypadku ciemnych piw to inaczej działa) nie wchodź na głęboką wodę gdzie IBU sięga 60 czy więcej bo się zrazisz i będzie dupa. Kup sobie parę piw z rożnych stylów i popróbuj oczywiście zadbaj też o szkło na początek najlepszy będzie kieliszek po winie czerwonym (szeroki u dołu wąski u góry) z takiego najlepiej wydobędziesz wszystkie aromaty i smaki (mi np picie z grubego szkła czy zwykła szklanka już tak piwo nie smakuje jak z dedykowanego ale to już chyba moje zboczenie piwne :P).

Kup sobie np:

Pan i Pani jest to Wheat IPA czyli pszeniczne IPA https://www.polskikraft.pl/piwo/trzech-kumpli---browar-lotny-pan-ipani-_139

Pacyfic Pale Ale https://www.polskikraft.pl/piwo/artezan-pacific_67

The Nurse Hefeweizen (pszeniczne) https://www.polskikraft.pl/piwo/brokreacja-the-nurse_650

Lwówek Jankes Ale https://www.polskikraft.pl/piwo/browar-lwowek-lwowek-jankes_1506

Kawko i Mlekosz Coffee Milk Stout https://www.polskikraft.pl/piwo/piwowarownia-kawko-i-mlekosz_1678

Porter Warmiński https://www.polskikraft.pl/piwo/kormoran-porter-warminski_766

Komes Porter Bałtycki https://www.polskikraft.pl/piwo/browar-fortuna-komes-porter-baltycki_683

Modern Drinking West Coast IPA https://www.polskikraft.pl/piwo/pinta-modern-drinking_377

Art +9 Berliner Weisse https://www.polskikraft.pl/piwo/browar-stu-mostow-art%2B9-oatmeal-hoptart_1663

Misty  Contemporary IPA (czyli New England IPA) https://www.polskikraft.pl/piwo/trzech-kumpli---browar-lotny-misty_2639

 

Któreś powinno podejść ;)

 
Opublikowano

A ja z lagerow lubie bud’a amerykanskiego czasami mozna u nas dostac i daje rade.

 

ps. Nasluchalem sie was i kupilem zestaw z 4 komesami i szklem kielon jest na tyle fajny ze dam 3 cia szanse i chyba ostatnia ich porterom bo wczesniej trafialem slabo. Mam swieza warke 2018 potrzymac troche czy od razu probowac?

Opublikowano

Dobra kupiłem i wypiłem tego Jacka Młotkowego co ma niby 200 IBU....

sswWxbe.jpg

 

Czytałem recki, że niby aromat bucha ze szkła owocowy i żywiczny a w smaku, że  gorycz z grejpfruta, żywiczność i delikatna karmelowość a u mnie...

A u mnie piwo w zapachu dało się tylko wyczuć żywiczną chmielowość i tyle, takie samo było w smaku wytrawne i z dużąąąą dozą chmielu bo goryczka była tak na średnio-wysokim poziomie ale jakoś bez przesady, tak z 80 IBU bym powiedział (chodź pewnie zwiększyła mi się zapewne tolerancja na gorycz bo ost dużo IPA pijam). Gorycz była długa i lekko zalegająca ale przyjemna ;)  Piwo było pijalne z minimalnym wysyceniem, gładkie a alkohol w ogóle nie wyczuwalny. Powiedział bym, że to West Coast a nie IPA.

 

@wojtasso88 Piłem kiedyś świeżego Komes Portera był bardzo palony i taki nie ułożony, ja bym potrzymał. 

Edytowane przez Malibu

Opublikowano

No zwykly to tam raczej potrzymam bo juz probowalem dwa razy i za wytrawne mi sie zawsze wydawaly wlasnie brakowalo mi lekkiej slodyczy w tym, ale nie taki ulepek.

bardziej mnie ciekawia ten debowy i malinowy czytalem ze platki debu lepiej potrzymac tez

Opublikowano

Tego malinowego piłem i był spoko ale nie wiem jak długo już w tedy leżał. A do kiedy tam masz daty na tych piwach? 

Dla mnie ten kielich z Komesa jest paskudny, ta złota obwódka to jest porażka. Ale to dla mnie ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.