Opublikowano 30 lipca 20177 l Napiszę tak na szybko, bo wykładanie zasad rządzących tą serią zajęłoby pewnie kilka stron tego tematu, tym bardziej że piątka ma najbardziej rozbudowany system.1. To, jak liczny masz team, zależy w sumie wyłącznie od twojego widzimisię i tego, jak bardzo masz rozwinięte postacie w stosunku do poziomu przeciwników na danej mapie. Przykład masz z Metalią - na ps4 (na switchu pewnie też) może posiadać na starcie chyba nawet 800 poziom i dysponuje mocnymi skillami (w zależności od kilku czynników), więc znacząco pomaga w przejściu kilku pierwszych Netherworldów. Nie masz co się jednak podniecać z tego powodu, gdyż szybko zaczną pojawiać się plansze w których sam lvl postaci nie wystarczy, bo bez odpowiednio rozwiniętych skilli bardzo szybko zbierzesz oklep.2. Generalnie staraj się rozwijać kilka postaci na raz - koniecznie skombinuj sobie jakiegoś healera (może być któraś z postaci DLC z dobrymi skillami leczącymi) i panią z klasy Sage, a najlepiej dwie. Ta ostatnia jest niemalże obowiązkowa przy przechodzeniu najtrudniejszych poziomów i znacząco pomaga w farmieniu przedmiotów podnoszących statystyki. Do atakowania wystarczy Kilia, Metalia i Zetta. 3. W kilku momentach kampanii podstawowej natkniesz się pewnie na mur w postaci zbyt mocnych przeciwników. Jak widzisz, że nie dajesz rady, to czeka cię chwila spędzona na grindowaniu. Na szczęście tutaj jest ono znacznie efektywniejsze niż w poprzednich częściach i przy dobrej konfiguracji postaci/skilli/doboru poziomu trudności w cheat shopie wystarczy 10-15 min, abyś poczuł dużą różnicę. Na YT jest sporo filmików pokazujących różne setupy na efektywny grind, więc jakby co to na pewno znajdziesz coś dla siebie. 4. A, i najważniejsze. Przejście kampanii to dopiero początek - jak chcesz na poważnie pobawić się tą grą nie mówiąc nawet o zdobywaniu najmocniejszego ekwipunku, to 150-200h pęka jak nic, zwłaszcza dla osoby zaczynającej przygodę z tą serią. Żeby nie było, że nie ostrzegałem Edytowane 30 lipca 20177 l przez columbo
Opublikowano 30 lipca 20177 l columbo, podepnę się trochę pod temat, bo Disgaeą się interesuje od jakiegoś czasu i chciałbym w którą się wgryźć, tylko no właśnie, pytanie: w którą warto? Od jedynki jechać, czy może od razu od piątki? Często jest tak, że najnowsza część jest najlepsza pod względem przemyślanego gameplayu i ciężko wrócić do jakichś bardziej archaicznych rozwiązań.
Opublikowano 30 lipca 20177 l Uczciwie napiszę, że w 2 i 3 część nie grałem, ale jeśli ktoś miałby zaczynać w ogóle przygodę z tą serią, to chyba poleciłbym mu zacząć od piątki. Jedynka jest już dziś naprawdę archaiczna i poza fabułą - którą w dużej mierze można cieszyć się oglądając anime na którym sama gra bazuje - ma do zaoferowania niezbyt dużo. Generalnie najlepiej bawiłem się z piątką, ale w dużej mierze spowodowane było to świetnym kompromisem między ilością zawartości w grze (questy, system rozwoju postaci, item/chara world), a przystępnością dla gracza (bardziej przemyślany interfejs, więcej opcji konfiguracji -> efektywniejszy i szybszy grind itd.). Czwórka też jest bardzo w porządku (główny bohater o dwie klasy lepszy od tego z piątki), zwłaszcza jeśli szukasz Disgaei w wersji przenośnej i nie masz Switcha. Mówiąc jednak zupełnie szczerze, jakbym po piątce miał teraz odpalić którąś z poprzednich części, to byłoby mi dość ciężko ;)
Opublikowano 1 sierpnia 20177 l Ragus, jak tam? Pograles juz na tyle, zeby jakimis pierwszymi wrazeniami gejplejowymi sie podzielic?
Opublikowano 1 sierpnia 20177 l Świetny tRPG z dużą ilością różnych mechanik, gdzie jednak nowy gracz się nie zgubi, bo interfejs jest bardzo dopracowany. Walczysz jak chcesz, pełna swoboda, czuję się trochę jak w takim sandboksie tego gatunku. Gameplay jest po prostu super. Zwykłe ataki, specjale, combo, system Revenge, zmienianie kolorów pól na mapie itd. Fabuła/bohaterowie też są ok, tylko jak ktoś nie lubi japońszczyzny typowo z anime, to może być ciężko. Z drugiej strony zawsze można przewijać filmiki ;) Edytowane 1 sierpnia 20177 l przez ragus
Opublikowano 1 sierpnia 20177 l Tak ma być? Pytam o ten The same bonus in use. To dobrze, czy może bonus liczy się tylko z jednego itemka i nie ma co trzymać dwóch :P?
Opublikowano 1 sierpnia 20177 l Tez się nad tym zastanawiałem. Bardzo kulawy design. https://www.gamefaqs.com/boards/835980-disgaea-5-alliance-of-vengeance/72612590 Ponoć to dobrze i trzeba tak robić. Skończyłem właśnie czwarty chapter. IMO gra jest za łatwa, nie stanowi żadnego wyzwania. Od soboty naklepałem 14 godzin, więc wciąga, ale robi się po jakimś czasie nużąca - D3 na Vicie odstawiłem po 50h bo było zbyt powtarzalnie.