Fanek 668 Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Ustawienia użytkowników forum dla telewizorów serii Sony W8: W805, W805B, W815B, W829 inne, warto spróbować także na serii W7. Sporo osób posiada ten tv na forum, więc myśle będzie to przydatny materiał.Oczywiście ustawienia to kwestia indywidualna, nie każdemu podpasują, ale są to jakieś wskazówki. Ustawienia Wojtasa - na Trybie Standard, mocny kontrast, kolory, ustawienia dość wymaksowane, możliwy odczuwalny lekki input lag http://www.psxextreme.info/topic/108902-noob-kupuje-telewizor-bądź-monitor-pod-ps4xone/?p=3132380 Ustawienia Ex4act - na Trybie Gra, kolory zbliżone do naturalnych, zbalansowany kontrast i wszystkie ustawienia, mniejsza ilość detali i mniej żywe kolory, niski input lag Wchodzimy w ustawienia systemowe telewizora --> Eco - oszczędzanie energii i czujnik światła muszą być wyłączone. Opcje -> Wybór Sceny - > Gra Wyjścia docelowe - Bieżący Tryb Obrazu - Gra - Standard Podświetlenie - 6 (to zależy czy gracie wieczorami przy zgaszonym świetle (3-4) czy w dzień (8-9), ja ustawiłem stale na 6. Kontrast - 85 Jasność - 50 Nasycenie - 55 Odcień - 0 Temperatura Barw - Ciepłe 1(w ten sposób staramy się unikać zimnej barwy która jest w odcieniu Naturalnym) Ostrość - 55 Redukcja zakłóceń - Wył Redukcja Zakłóceń MPEG - Wył Redukcja Zakłóceń - Wył Tworzenie Realizmu - Wył Wykrywanie strefy wideo - Wył Rozdzielczość - Domyślna Filtrow.zakłóceń - Min. Łagodna gradacja - Wył. Motionflow - Wył Ustawienia zzawansowane Korekcja czerni - Mała Zaaw.zwieksz.kontrastu - Średnie Gamma - -1 Automat.ograniczenie jasności - Wył. Czystość bieli - Mała Żywy kolor - Wył Balans Bieli WR - -6 WG - -9 WB - 0 PR - -2 PG - -2 PB - -2 Uwydatnianie szczegółów - Małe Uwydatnianie krawędzi - Małe Naturalny kolor skóry. -Wył Priorytet szybkości wyświetlania - Wł. http://www.psxextreme.info/topic/108902-noob-kupuje-telewizor-bądź-monitor-pod-ps4xone/?p=3331419 Ustawienia Fanka - na Trybie Standard, mocniejsze żywsze kolory, większy kontrast, zbalansowana ilość detali, ustawienia pośrodku Wojtasa i Ex4cta, zmierzony input lag na poziomie 20ms Eco i dopasowanie oświetlnia oczywiście off Opcje -> Wybór Sceny - > OgólnyWyjścia docelowe - BieżącyPodświetlenie - 8Kontrast - 85Jasność - 50Nasycenie - 60Odcień - R2Temperatura Barw - NeutralneOstrość - 60Redukcja zakłóceń - WyłRedukcja Zakłóceń MPEG - WyłRedukcja Zakłóceń - WyłTworzenie Realizmu - ReczneRozdzielczość - 65Filtrow.zakłóceń - Min.Łagodna gradacja - MałaMotionflow - Płynny lub Standard (kwestia osobista, ja gram na płynny)Tryb filmu - offUstawienia zzawansowaneKorekcja czerni - ŚrednieZaaw.zwieksz.kontrastu - ŚrednieGamma - 0Automat.ograniczenie jasności - Wył.Czystość bieli - MałaŻywy kolor - ŚrednieBalans Bieli - wszedzie 0Uwydatnianie szczegółów - ŚrednieUwydatnianie krawędzi - ŚrednieNaturalny kolor skóry. -WyłPriorytet szybkości wyświetlania - Wł. http://www.psxextreme.info/topic/108902-noob-kupuje-telewizor-bądź-monitor-pod-ps4xone/?p=3331710 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
II KoBik II 2 635 Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Obecnie jestem na secie od Exa, sprawdzę i Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 i jak ktoś testował jakieś uwagi co można poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza
II KoBik II 2 635 Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 testowalem Twoje. Byly najgorsze z uwagi na dziwna ziarnistosc obrazu. Wczesniej mialem od wojtasa ale jak ustawilem pod Exa to nie wiem jakim cudem wysiedzialem z takim przesytem wszystkiego. Najlepsze od Ex4acta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 o ciekawa uwaga, pokombinuje jeszcze z tym ziarnem, to jest chyba gradacja i tworzeniu realizmu recznie Cytuj Odnośnik do komentarza
jakubde85 14 Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Moje ustawienia obrazu do 42 805b: Gra Standart Podświetlenie- 7 Kontrast-88 Jasność-50 Nasycenie-52 Temperatura barw-Ciepłe 1 reszta wyłączona Zawansowane ustawienia: Korekcja czerni-Wył. Zaaw.zwiększani kontrastu-Średnie Gamma-0 Automat Ograniczenie jasności-wył. Czystość bieli-wył. Żywe kolory-wył. Balans bieli: Wzmocnienie R -1 Wzmocnienia g -3 Wzmocnienia b -2 Przesunięcie r +1 Przesunięcie g 0 Przesunięcie b -1 Uwydatnianie szczegòłów- Małe Reszta wyłonczona Ustawienia używam do gry na Ps4/Ps3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kyokushinman 38 Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Co prawda na innym forum się udzielam. Tutaj to mój 3 post a w nim moje hardkorowe ustawienia i sporo wyjaśnień.Te ustawienia są skierowane dla osób zaznaczam, które lubią oczo(pipi)ną grafe i posiadają TV marki Bravia.PS3, PS4 FULL RGBXbox 360, Xbox One Pełny zakres czerni (Jeżeli giera jest za ciemna i nic nie zrobisz suwakiem w jej opcjach to zmieniasz na średnią czerń np. Splinter Cell Black List, Alien Isolation)Ustawienia TV do Bravii.Tryb obrazu: ŻywyTryb koloru: NaturalneKontrast: maxPodświetlanie: maxNasycenie: W5500 60-67/100 (Jak giera jest za bardzo kolorowa to można zmniejszyć do 60, ale ja tego praktycznie nie robię)W829 60-67/100Jasność: 62-45/100 (W zależności od modelu w tych granicach się wahają, dotyczą tylko i wyłącznie Full RGB/Pełna czerń w konsoli. Na ograniczonych tą wartość należy zmniejszyć o 10 może nawet więcej, ale na niej nie gram)Ostrość: 25/30W nowszych modelach ostrość to będzie coś koło 83-88/100 w np. W829 (Nie więcej bo później obraz staje się, coraz bardziej suchy, sterylny i wyprany z barw)Wspomagacz:Motionflow: Wysokie (Znacznie poprawia płynność i ostrość podczas ruchu oraz skutecznie walczy z aliasing w grach)Tryb filmu: Automatyczny 1Odległość od ekranu 40-42 cale około 2,5mNie próbować na innych markach tylko i wyłącznie Bravia za wyjątkiem W805, który jest przekontrastowany.Dla przykładu na moim Philipsie CRT HD do starej generacji i gier w 480p ustawienia.Tryb obrazu: OsobistyKontrast: 90/100Ostrość: 4/7Nasycenie: 57/100Tryb koloru: naturalneJasność: 45/100Wiele osób pisze bzdury na forach co do straty detali bo zbyt wysoki kontrast itp.Tutaj małe sprostowanie co do straty detali:Jeśli mówimy o jakości SD tak owszem zgadzam się, ale nie HD!!!! i jeszcze kilka wykrzykników mogą sobie te osoby dopisać co tak twierdzą.U mnie na Bravii nie ma czegoś takiego wręcz odwrotnie.Inne marki a zwłaszcza Samsungi z kontrastem na maxa są w stanie to zrobić, ale nie TV marki Bravia.Upss sorry może poza W805.Ten post skierowany jest po to żeby nie odchodziły takie kwiatki jak czytam, że np. GTA5 wersja PS4 na Bravii W905 u kogoś wygląda gorzej niż na filmikach z you tube.Kto chce sprawdzić ustawienia niech spróbuje. Obraz kryształ, ale z lagiem. Coś za coś.Ja tam laga na swoim tv nie odczuwam a w gierach bliżej mi zdecydowanie do hardcorowca.Osoby, które lubią miękką, łagodna grafe, niech lepiej nie próbują tych ustawień.Pozdrawiam. Edytowane 9 Września 2015 przez Kyokushinman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
II KoBik II 2 635 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 W zasadzie component do mojej czarnuli będzie dopiero jutro, zatem od razu pytam czy ktoś, może Ty Exact, masz jakieś optymalne ustawienia pod właśnie Bravie dla PS2 w componencie? Cytuj Odnośnik do komentarza
eX4cT_PL 1 642 Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 niestety nie mam, na PS2 lepiej grac na starym CRT Cytuj Odnośnik do komentarza
II KoBik II 2 635 Opublikowano 13 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 Ogólnie nie ma źle, zawsze można coś podciągnąć dzięki tym ustawieniom. Cytuj Odnośnik do komentarza
seb.maz 722 Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Wbijanie takich przypadkowych ustawień , to błądzenie we mgle ...... Znam TO ! Szukasz , stukasz te wszystkie liczby i myślisz , że już jest OK. , ale po 2 dniach znowu wbijasz te gotowce z sieci..... Takie moje zdanie po profesjonalnej kalibracji i tylko po takowym zabiegu , to zrozumiecie ! Cytuj Odnośnik do komentarza
mlody23 26 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Z pewnością masz rację jednak wydać około 350pln (taka cene widziałem na stronie firmy która się tym zajmuje) na kalibrację to dość sporo. Chyba ze możesz polecić coś tańszego Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtas1986 1 621 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Z pewnością masz rację jednak wydać około 350pln (taka cene widziałem na stronie firmy która się tym zajmuje) na kalibrację to dość sporo. Chyba ze możesz polecić coś tańszego Przecież to jest istne zdzierstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza
seb.maz 722 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Drogo , ale efekt za.je.bis.ty . Ja patrzę na to tak , że płacąc 3500 za tv już chyba warto dopiąć wszystko na ostatni guzik . Próbując sam ustawić , czy wbijać gotowce nigdy nawet nie zbliżyłem się do tego efektu jaki uzyskałem dzięki profesjonalnej kalibracji . Od tamtej pory mogę w pełni czerpać przyjemność z oglądania , czy grania , a nie co chwila kombinować z ustawieniami . Cytuj Odnośnik do komentarza
_daras_ 725 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Moje ustawienia do 65W855C (ograniczyłem się tylko do podstawowych): tryb obrazu: standardowy jasność: 30 (lepiej regulować w każdej grze niż na TV, więc zostawiłem defaultowe) nasycenie: 58 temperatura barw: ciepły kontrast: 85 (defaultowe jest na max, zdecydowanie trzeba z tym zjechać) ostrość: 57 (kompromis między 60 a 55) motionflow: standardowy zaawansowane zwiększenie kontrastu: wyłączone Cała reszta na ustawieniach fabrycznych. Testowałem te ustawienia narazie w trzech grach: "realistycznym" Driveclub, "ciemnym" Batman: Arkham Knight i "kolorowym" DMC: Devil May Cry. Pierwszy i ostatni wszystko super (DMC DEF. EDITION w 60klatkach mega płynny obraz), w Batmanie widać tylko lekkie smużenie przy postaci Batmana gdy szybko obracamy kamerę, ale to jest czepianie się grosika. Oczywiście ustawienia tylko do grania na PS4, jeśli chodzi o filmy BD to jeszcze nie oglądałem żadnego w całości, ale włączyłem dla testów "Wyspę Tajemnic" i tu na pewno motionflow pójdzie na standard (na "płynnym" nienaturalny ruch + delikatne smużenie) a jeśli chodzi o mecze z NC+ HD to tu muszę się jeszcze pobawić, bo coś mi się za duże nasycenie wydaje. I co najważniejsze- kompletnie nie odczuwam laga, te niby 36ms (kto to w ogóle testował?) można wrzucić między bajki. Nadal Sony miażdży system. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi co do ustawień to pisać, być może coś poprawię, ale narazie te wydają mi się optymalne. Edytowane 15 Września 2015 przez _daras_ Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 "motionflow: płynny (teraz każda gra chodzi w 60 klatkach " - u mnie przy tym w kilku grach pojawiały sie artefakty przy postaci albo przy aucie w DC i gram na standard w grze zobacz sobie różnice na swoim trybie standard z tymi ustawieniami i na trybie gra - pewnie lekka różnice w IL zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza
_daras_ 725 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Już testowałem, naprawdę bardzo mała różnica. Co masz na myśli pisząc "artefakty"? To nie przypadkiem właśnie smużenie? U Batmana to zauważyłem, ale tylko wtedy gdy się na tym skupię, jeśli o tym nie myślę jest ok. Jeszcze zobaczę z tym motionflow. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 U mnie na szajsungu gdy włączę upłynniacz czasem wokół np postaci pojawiają się różnokolorowe przebarwienia - to są artefakty. Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 artefakty - pixele wokół postaci, lekko rozmazany obraz Cytuj Odnośnik do komentarza
_daras_ 725 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Dobra testowałem różne opcje dobrych kilka h. Narazie zostaję na tych co podałem, z tym że motionflow zmieniam jednak na standard. Oraz w trybie gry ustawiłem sobie te od Exacta i powiem tak: super ostry jak żyleta obraz, ale ten ruch przypomina mi salony arcade i formułę 1 w latach 90 . To są niezłe ustawienia, ale tylko do hardkorowych gier arcade (Wipeout, Driveclub, bijatyki może jakiś slasher), nie wyobrażam sobie na tym podziwiać widoczków w Wiedźminie czy choćby w Batmanie. Być może dobrym pomysłem jest właśnie zmieniać tryb w TV w zależności od gry. Jednak w DC wolę motionflow, mimo to zapisałem sobie te ustawienia w trybie gry. Chyba mam podobne oko do Fanka. Cytuj Odnośnik do komentarza
wet_willy 2 160 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 daras wiesz jaki jest input lag na tych ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza
_daras_ 725 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Nie wiem jaki, ale na pewno niezauważalny. Ten TV ma niby 36ms wg tej stronki: http://www.displaylag.com/display-database/tylko nie wiem czy podany w trybie gry czy standard. Zresztą to bez znaczenia, czasy w DC wykręcam lepsze na moich ustawieniach, bo więcej widzę (np, w nocy lub w trudnych warunkach atm.) właśnie dzięki włączonemu motionflow. Cytuj Odnośnik do komentarza
wet_willy 2 160 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Ja mam KDL-47W805A i 17ms laga a zbilem do 6/8 ustawieniami z HDTV Test i zastanawailem sie czy nie da sie jeszcze ;f 36ms laga w bijatykach to sie juz sie czuje zwlaszcza online ( input lag gry + lag TV + lag online ) Cytuj Odnośnik do komentarza
czeskimaster 3 251 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Panowie, takie pytanie. Czy jak powylączam ręcznie wszystkie ulepszacze w tv, to przekłada się na to samo co Tryb Gra? Czy tryb gra extra ma w sobie jakieś dopalacze? Cytuj Odnośnik do komentarza
Wojtas1986 1 621 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Niema nic extra , na standardzie możesz taki sam config zrobić i będzie się nazywał standard. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi