Skocz do zawartości

Console Wars 9: Plują na was a wy się cieszycie

Featured Replies

Opublikowano

Sony - chore ceny kart pamięci do Vity, teraz wymyślają transfer danych niczym w 3DSie xD

Ta firma... kto tam (pipi) odpowiada za tak debilne decyzje?

Pewnie wysylaja ankiety do klapersow i na tej podstawie podejmowane sa decyzje, to by tlumaczylo dlaczego sa takie glupie.

• Odpowiedzi 39,6 tys.
  • Wyświetleń 989,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• <MÓZG_ROZ(pipi)ANY>, nie wiem czy to trolling, mam nadzieje, że tak, bo jeżeli serio wierzysz w to co piszesz, to nawet nie jest mi ciebie szkoda. W sumie, ok, czas na wdeptania blacharza.   K

• dzieki Figus, niestety nie ma miejsca na creditsy, bylbys chlodzacym ale... no Kaz lepiej pasuje do tej roli, opatruje ich rany i wysyla na kolejna bitwe     "Nie przejmuj sie daddym, do boju"

Opublikowano

Microsoft sprzedaje konsole z zamontowanym na stałe dyskiem - spoko, zawsze można dołożyć kolejną cegłę na USB. Nintendo opycha konsole z 8-gigowym flashem - nikt nawet japy nie otworzy, bo świętej krowy się nie rusza. Sony obrywa za reklamę, choć jako jedyna firma pozwala użytkownikom zamontować w konsoli dowolny dysk twardy. Myślicie wy w ogóle choć trochę? :facepalmz:

Opublikowano

Microsoft sprzedaje konsole z zamontowanym na stałe dyskiem - spoko, zawsze można dołożyć kolejną cegłę na USB. Nintendo opycha konsole z 8-gigowym flashem - nikt nawet japy nie otworzy, bo świętej krowy się nie rusza. Sony obrywa za reklamę, choć jako jedyna firma pozwala użytkownikom zamontować w konsoli dowolny dysk twardy. Myślicie wy w ogóle choć trochę? :facepalmz:

Nie no dobry deal, zamiast dać możliwość podpięcia zewnętrznego dysku (którego notabene ma pewnie 80% użytkowników ps4), to zmuszają ludzi do kupienia 1 tb dysku i bujania się ze swoją 500 włożoną do konsoli xD 

To samo z Vitą - gdyby te karty kosztowały z 60% taniej, to sama konsola jak i gry (cyfrówki) lepiej by się sprzedawały.

Opublikowano

.

Edytowane przez ragus

Opublikowano

Mejm > GOG to różne fajne starocie które ruszą na współczesnym kompie. Do tego jakieś tapetki, mp3 i inne takie. I to moim zdaniem jest spoko. Tyle że jak widać te ulepszenia są brane z sieci, a nie robione od podstaw. Fani myśleli po prostu że SS2 będzie jeszcze ładniejszy.

Ladniejszy? To czego oni oczekiwali, remastera? xD Myslalem, ze idea gogu jest taka, ze wrzucaja stare gierki, ktore albo sa juz niedostepne, albo nawet jak sa to przecietny cyfrowy nabywca nie potrafi ich skonfigurowac bod dosboxem. Niepojete jest troche dla mnie, ze ludzie nie kupia gry (a juz w szczegolnosci takiego tytulu jak SS2) bo gog nie dolaczyl do niej swoich modow (jak kolwiek to brzmi, co gog sam mial modowac gre?) a jedynie te z sieci (mozna popatrzec na to tak, ze oszczedzil ludziom szukania). Chyba sie du.pach poprzewracalo.

Czyli jak gog wypuscil gierki Lucas Arts, ktore w oryginale smigaly np. w 320x200 (jak Tie Fighter) to ludzie nie kupia bo nie ma modow na grafike? xD Pececiarze gorsi od konsolorzy ;/

Opublikowano

Nie no dobry deal, zamiast dać możliwość podpięcia zewnętrznego dysku (którego notabene ma pewnie 80% użytkowników ps4), to zmuszają ludzi do kupienia 1 tb dysku i bujania się ze swoją 500 włożoną do konsoli xD 

Ale co ty chcesz powiedzieć? Że swobodna wymiana dysku jest zła i konkurencja robi to lepie? :dynia:

Nikt cię do niczego nie zmusza - nawet do grania na PS4, więc idź się bawić gdzie indziej.

Opublikowano

Jak tam klapy? Pasta na procku już wymieniona żeby zmniejszyć częstotliwość wzywania Straży Pożarnej?

Opublikowano

możliwość podłączenia bardzo szybkiego 3.5 cala dysku zewnętrznego do One to akurat jest fajna sprawa, żaden 2.5 cala nigdy nie podskoczy normalnym dyskom, dodatkowo Xbox One obsługuje TRIM w dyskach SSD, co pozwala na ich używanie. PS4 zajeżdża takie dyski jak Batman czołgi.

Opublikowano

fajnie poczytac ze xbox cos ma czego ps4 nie ma mimo że za chuya nie wiem o co chodzi

Opublikowano

TRIM to technologia chroniąca przed nadmiernym zapisywaniem tych samych sektorów podczas gdy inne leżą nie używane. Obecne tanie dyski SSD oparte są o pamięci TLC o żywotności 1000 zapisów więc ma to spore znaczenie.

Opublikowano

i ps4 tego nie ma? ale chuyowa konsole maja klapy bez kitu xd

Opublikowano

TRIM to technologia chroniąca przed nadmiernym zapisywaniem tych samych sektorów podczas gdy inne leżą nie używane. Obecne tanie dyski SSD oparte są o pamięci TLC o żywotności 1000 zapisów więc ma to spore znaczenie.

Mam w konsoli tani SSD Cruciala na pamięciach MLC z wewnętrzną obsługą garbage collection. 500 GB * 3000 cykli = 1,5 petabajt zapisanych danych. Napisz mi Wiesiu, jak szybko PS4 ten dysk zajedzie :dynia:

Ktoś tu się chyba zatrzymał w temacie w okolicach roku 2010.

Opublikowano

nie dość, że nie ma TRIMa to jeszcze SSD ledwo ledwo cokolwiek przyspiesza

Opublikowano

Ja tam szanuję sposób, w jaki Sony szanuje swoich fanów. W 2013 roku wydali konsolę z dyskiem 500GB, kiedy byle laptop za 1000 zł takie ma. Oh, wait, PS4 to w sumie byle laptop z kiepskim chłodzeniem xD. Ale teraz, by nie robić problemów swoim fanom, prawie nie wydają gier na swoją konsolę. W tym tempie do 2020 roku znajdzie się tyle gier wartych uwagi, że dopiero zacznie się kończyć miejsce na dysku od ich instalowania. Jakże proste i skuteczne zarazem.

Opublikowano

Nie inaczej.

DesperadoRG1.gif

:kaz:

Edytowane przez YETI

Opublikowano

Mam w konsoli tani SSD Cruciala na pamięciach MLC z wewnętrzną obsługą garbage collection. 500 GB * 3000 cykli = 1,5 petabajt zapisanych danych. Napisz mi Wiesiu, jak szybko PS4 ten dysk zajedzie :dynia:

Ktoś tu się chyba zatrzymał w temacie w okolicach roku 2010.

doczytaj troszkę koleżko i wróć

"TRIM is beneficial to all SSDs regardless of what kind of garbage collection is used. I talk about how TRIM came into existence and why it is necessary in my blog http://blog.lsi.com/did-you-know-hdds-do-not-have-a-del…. The TRIM command is sent by the OS to the SSD to identify what pages of data can be ignored during garbage collection. The SSD cannot tell what files have been deleted until the OS uses the same sectors to store new files, but by that time the SSD has already wasted cycles by garbage collecting data that was invalid, but known to the SS."

Opublikowano

Wiesław odpuść sobie, nie przekonasz :P 

Opublikowano

Lem nie jest wcale głupi :-) Każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć.

Opublikowano

Lem nie jest wcale głupi :-) 

Optymist(k)a. :dafuq:

Edytowane przez suteq

Opublikowano

Ale do czego on miałby mnie przekonać? Że konsola zapisze 1500 TERABAJTÓW i w krótkim czasie zajedzie SSD, bo nie ma TRIM? :rofl: Na Macu używam SSD bez TRIM i dysk ma się świetnie. W konsoli przy tak lekkim wykorzystaniu dysku przetrwa kilkadziesiąt lat.

Opublikowano

Nie chciałabym Cię stresować, PS4 używa dysku NON-STOP :] i nie chodzi wyłącznie o ciągłe nagrywanie na potrzeby share.

Tak czy siak PS4 nie potrafi korzystać z zalet SSD, o ile na xboxie one gry odpalone z SSD przyspieszają nawet o 70%, tak w PS4 jak jest 25% to święto na wsi. Najpierw wsadzili do PS3 SATA1 przez co gry instalowały się dłużej niż ściągały, a teraz to :/ DZIADY

Przykładowe loadingi z wbudowanego dysku i samsunga pro 850 na zewnątrz podpiętego do XOne:

Halo MCC, launch game from home screen till logo start
Internal HDD - 17.94s
External SSD - 10.32s
Difference - 7.62s or -42.47%

Sunset Overdrive, load saved game till playable
Internal HDD - 26.98s
External SSD - 9.34s
Difference - 17.64s or -65.38%

Forza Horizon 2, load saved game till playable
Internal HDD - 49.72s
External SSD - 21.49s
Difference - 28.23s or -56.78%

Dead Rising 3, continue story mode till playable
Internal HDD - 38.90s
External SSD - 24.27s
Difference - 14.63s or -37.61%

Forza 5, load hyper-car challenge in Prague till playable
Internal HDD - 47.07s
External SSD - 33.31s
Difference - 13.76s or -29.23%

Ryse, main menu, continue campaign (Trial by Fire, first checkpoint) till playable
Internal HDD - 54.92s
External SSD - 40.69s
Difference - 14.23s or -25.91%

Edytowane przez Wieslawa

Opublikowano

Pomimo tego i tak jest mniej (pipi)owa aniżeli XO :reggie:

Opublikowano

Pomimo tego i tak jest mniej (pipi)owa aniżeli XO :reggie:

Szczególnie z tą niesamowitą usługą sieciową i wykonaniem konsoli oraz długowiecznym padem. xDDDDD

Opublikowano

A swoją drogą mogę prosić jakieś potwierdzenie, że xbone faktycznie obsługuje TRIM? W google nabliższym wynikiem jest coś takiego:

https://xbox.uservoice.com/forums/251650-console-accessories/suggestions/6301274-full-support-for-external-ssds

Windows 8.1, mówi Ci to coś?

Edytowane przez Wieslawa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.