Opublikowano 28 lutego 20187 l 11 minut temu, PIOTR8642 napisał: A gdy tak testowaliście z Ukanio HDR na tych tv, to zauwazyliście chociaż jakieś inne zalety HDRu oprócz "słoneczka", np wiecej detali, które do tej pory były niewidoczne w SDR itp ? Wiadomo, że się pojawi więcej skoro na ekranie jest mleko zamiast czerni. Kończę już tą beznadziejną debatę bo nie ma sensu i tak nie ogarniecie. Niemożliwe jest na chwile obecną uzyskanie takich kolorów, czerni i kontrastu jakie ma w Bravi tryb sdr na trybie hdr. Niestety trzeba czekać i się z tym pogodzić.
Opublikowano 28 lutego 20187 l 8 minut temu, Kyokushinman napisał: Niemożliwe jest na chwile obecną uzyskanie takich kolorów, czerni i kontrastu jakie ma w Bravi tryb sdr na trybie hdr. Okazało się że SDR w Bravii rozwala każdy HDR w każdym innym tv, z Oledami na czele . Werdykt eksperta zapadł. Wszystko w temacie. Można sie rozejść.
Opublikowano 28 lutego 20187 l Godzinę temu, Kyokushinman napisał: Niemożliwe jest na chwile obecną uzyskanie takich kolorów, czerni i kontrastu jakie ma w Bravi tryb sdr na trybie hdr. No niestety HDR nie wygląda tak beznadziejnie jak tryb dynamiczny. Tak jak pisałeś, kończ, nie pogrążaj się jeszcze bardziej. Kiedyś zrozumiesz co to referencja, nie będziesz mieć w dupie clippingu i tracenia detali w czerniach, zaczniesz doceniać naturalne barwy, a nie jarać się jak pięciolatek oczoyebnymi kolorkami. Edytowane 28 lutego 20187 l przez Ins
Opublikowano 28 lutego 20187 l Coraz ciężej się to czyta. Kyokushinman masz specyficzny gust co do obrazu i ok. Tylko nie pierdziel farmazonów, że to jedyny słuszny tryb, a inni się nie znają. Mam TV Sony i dla mnie kolory 65 razem z trybem żywy na high, to tragedia. Z każdego filmu robi się animacja pixara. Chcę naturalne barwy w scenie, a gdy pojawi się na planie gość w oczorypnej seledynowej koszuli, to ma mieć oczorypną koszulę, ale nie żeby cała scena była oczorypna. Tak samo ze sztucznie zawyżanym kontrastem. Ciul z naturalnym obrazem, w słoneczny dzień cienie maja być czarne jak smoła, bo tak. Bo kontrast lepszy niż w hdr ;p. Ach i jeszcze jedno w grach i filmach 10 bit skompresowane nawet do yuv 420 jest lepsze niż 8bit w 444. Mimo że yuv ogranicza do zakresu 64 - 960 z pełnego (0-1023), a w full rgb masz 0 - 255. A kompresje kolorów 4 2 0 zobaczysz głównie na drobnej czcionce, np. gdy korzystasz z TV na PC. No chyba, że grasz z oczami 20 cm od ekranu 55 cali, to zwracam honor ;p. Edytowane 1 marca 20187 l przez bocieque
Opublikowano 1 marca 20187 l 21 godzin temu, Kyokushinman napisał: obecny hdr jest wyprany z barw. Wyprany z barw powiadasz. Wyprany z barw w stosunku do czego? Do SDR?
Opublikowano 1 marca 20187 l No tak, w porównaniu do krawędziowych "OLEDowych ustawień SDR" Kyokoszimazu!
Opublikowano 1 marca 20187 l W sumie to nie było pytania. Szkoda w sumie mi czasu. Imo koleś kupił XE85 i będzie teraz go bronił tak samo jak w829 czy co tam ma. I koło się zatoczy na następne kilka lat. I @bocieque nie pisz proszę "Kyo" w stosunku do Kyokushinmana bo ktoś pomyśli że to ja
Opublikowano 1 marca 20187 l 1 godzinę temu, Kyo napisał: Wyprany z barw powiadasz. Wyprany z barw w stosunku do czego? Do SDR? Tak. Obraz jest niemal bez barw w grach na obecną chwile. A tv nie kupiłem tylko testuje i szukam odpowiedniego. Edytowane 1 marca 20187 l przez Kyokushinman
Opublikowano 1 marca 20187 l Ok - przyjąłem do wiadomości 7 minut temu, Kyokushinman napisał: A tv nie kupiłem tylko testuje i szukam odpowiedniego. A to jeśli można serio bez złośliwości zapytać - co obecnie wygrywa nie patrząc na budżet?
Opublikowano 1 marca 20187 l 2 godziny temu, Kyokushinman napisał: Tak. Obraz jest niemal bez barw w grach na obecną chwile. A tv nie kupiłem tylko testuje i szukam odpowiedniego. To po co testowałeś tego Samsunga jak nie można go już kupić? Aby ludzie pomyśleli, że masz podparcie do tych swoich kwiatków? Niestety to tak nie działa
Opublikowano 1 marca 20187 l 3 godziny temu, Kyo napisał: Ok - przyjąłem do wiadomości A to jeśli można serio bez złośliwości zapytać - co obecnie wygrywa nie patrząc na budżet? Obecnie wygrywa ZD9 w wersji 100 calowej. Ma około 3000 nitów, więcej stref wygaszania niż wersja 65calowa itd. Jego koszt to 300k. 49 minut temu, balon napisał: To po co testowałeś tego Samsunga jak nie można go już kupić? Aby ludzie pomyśleli, że masz podparcie do tych swoich kwiatków? Niestety to tak nie działa W media expert jeszcze stoi na wystawie wersja 65 calowa. W sumie to Ukanio chciał sprawdzić obraz i płynność na wychwalanym modelu ks7000. No i oczywiście niby w miarę dobry hdr. Wracając jeszcze do hdr to tak na dobrą sprawę w menu na PS4 Pro kolory po włączeniu hdr są świetne. Jednak w grach jest o niebo gorzej. Tak jak mówiłem za 2-3 lata będzie się można tym zachwycać ponieważ potencjał jest. Na razie sdr w grach go niszczy. Edytowane 1 marca 20187 l przez Kyokushinman
Opublikowano 1 marca 20187 l 20 minut temu, Kyokushinman napisał: W media expert jeszcze stoi na wystawie wersja 65 calowa. NIESAMOWITA OFERTA. Pewno od roku non stop wypalany. Idealana oferta dla takich specjalistów jak ty. Ustawieniami przywrócił być stan fabryczny, jeżeli chodzi o zużycie.
Opublikowano 1 marca 20187 l Świecił za(pipi)iście, ale to chyba jedyna jego zaleta. Do gier bym tego tv w życiu nie kupił. Giery bardzo słabo wyglądają. Max 1k za wielkość i jak już to do oglądanie filmów i telewizji. Mega jesteśmy rozczarowaniu z kumplem bo ten tv jest wszędzie chwalony a nie zasługuje na to.
Opublikowano 1 marca 20187 l Oczywiście ten TV nie nadaje się do gier a te wszystkie branżowe tytuły o najlepszym wyborze do gier w swoim czasie to majaki nawiedzonych laików z branży. Niesamowity jest ten temat. Dawaj więcej towaru.
Opublikowano 1 marca 20187 l Obrazem coś tam bym jeszcze lepiej ustawił (tutaj 30 min tylko się nim bawiłem). Ekspertem samsunga akurat nie jestem, ale kilka tv tej marki przetestowałem wcześniej. Modele za bardzo obrazem względem siebie się nie różnią. Wszystkie mają skopane kolory a teraz nawet płynność. Dla osoby co gra niemal dekadę na ultra płynności to uwierz mi, ale nawet na max upłynnieniu w tym modelu nie da się rozkoszować gameplejem ponieważ wszystko drga, smuży, zacina itd. Bez opcji ruchu jest jeszcze gorzej, mamy podczas ruchu wszystko rozmazane. Tytuły 30 klatkowe chodzą jakby skakały z 5 do 20. Edytowane 1 marca 20187 l przez Kyokushinman
Opublikowano 1 marca 20187 l To ile nitów da się wycisnąć z Sony full hd w tv bez HDR po jego podkręceniu? 400 będzie??
Opublikowano 1 marca 20187 l Mogę zapytać skąd wziąłeś dane mówiące o tych 400 nitach w modelach W800? Edytowane 1 marca 20187 l przez Atos
Opublikowano 1 marca 20187 l 53 minuty temu, Atos napisał: Mogę zapytać skąd wziąłeś dane mówiące o tych 400 nitach w modelach W800? hdtv pl Modele C tryb Kino Pro 340 a modele B około 400. Edytowane 1 marca 20187 l przez Kyokushinman
Opublikowano 1 marca 20187 l Niestety, nie mogę tego znaleźć na podanej przez ciebie stronie. Dość trudno tam coś wyszukać. Wg kilku anglojęzycznych portali maksymalna jasność modelu 829b to troszkę poniżej 300 nitów, pomiędzy 280 a 296. Ciekawe skąd takie różnice w pomiarach???
Opublikowano 1 marca 20187 l Tutaj masz model C https://hdtvpolska.com/forum/topic/35389-test-sony-w755c-w805c-w809c-w855c-55-android-tv-full-hd/ 340 Niestety, ale wersji B nie mogę znaleźć, ale z tego co tam podawali to miały wyraźnie lepszą jasność względem nowszych C (410nitów bodajże) Wszystko to na Kino Pro, który świeci dużo gorzej niż tryb żywy na max podświetleniu.
Opublikowano 1 marca 20187 l Autor W dniu 27.02.2018 o 16:05, Kyokushinman napisał: Jestem po 2h testach Bravi 55XE85 i Samsunga 65KS7000, no i była przepaść. Spoiler Bravia dosłownie zniszczyła i zdeptała pod ziemie szajsunga. Porównywałem na dwóch grach tj. Horizon oraz Uncharted 4 w wersji PS4 Pro. W trybie SDR (moje turbo ustawienie) na Xe85 kolory były świetne niemal oledowe a na KS7000 to jakaś kolorystyczna drama. Ani jednego chyba ten tv nie ma dobrego koloru. Co najwyżej niebieski jeszcze ujdzie w tłumie, ale to też słabiutko. Płynnością kiedyś samsung mógł się pochwalić, a teraz przy tym co sprawdzałem jest zdecydowanie gorzej niż w starszych modelach i to nawet na max ustawieniu nic nie pomogło. Obraz drga, zacina i smuży. Na Xe85 to jest poezja!!!!!. Obie gry co zabrałem do testów chodzą hmm? Lepiej niż w 60fps Naprawdę nie spodziewałem się aż takiej zmiany. Sony do(pipi)ał nieźle i na chwile obecną to dla mnie najlepszy tv jeżeli chodzi o płynność, którego dłużej testowałem. Obrazowo jakbym miał ocenić tryb sdr to: XE85 9/10 KS7000 4/10 Tutaj jeszcze zaznaczam, że posiadacze PS4 Pro przy grach 1080p powinni ustawić na tą rozdzielczość i obszar wyświetlania w tv na wszystkie piksele. Kto gra na trybie 4k to będzie miał obraz kilka razy gorszy tzn. paćkę ponieważ konsola firmy Sony niestety, ale ma bardzo słaby skaler a obraz w tym trybie jest za bardzo rozciągnięty. Po tej zmianie gry w 1080p wyglądają lepiej niż na jednym z lepszych tv 1080p tj.W829. Sprawdzałem na akurat Far Cry 4 (mega ostra obraz w tej grze) A co z trybem HDR hehe? Na jednym jak i na drugim bez rewelacji. Przy moim trybie oledowym sdr jest przepaść. A że troszeczkę słoneczko bardziej okrągłe to i tak nic z tego jak cała scena jest bez kolorów, czerni i kontrastu. Jakby co wszystko było odpowiednio ustawione tj. zakres rozszerzony hdmi itd. Bawiłem się z Ukanio tak jak mówię około 2h i niestety na tych modelach nie ma możliwości uzyskać chociaż tych 50% kolorystki z sdr. Na prawdziwy hdr to trzeba poczekać do PS5 jak pojawi się pełne wsparcie RGB tj. takie jak w trybie sdr. Kyo a czy w xe85 jest taka opcja jak xtended dynamic range? Jeśli tak to polecam włączyć wtedy obraz staje się dużo lepszy. U mnie na xe93 przy włączonym xtended dynamic range w sdr szczytowa jasność jest równie duża jak w hdr(tak mi się przynajmniej wydaję) czyli na bank dużo więcej niż 600 nitów o czym piszą pseudoeksperci. Żywy + xtended dynamic range na maksa w sdr daje niesamowicie(nie polecam zwolennikom minimalnych ustawień i innych trybów pogarszających jakość obrazu bo mogą doznać szoku ). Albo może brak xtended dynamic range i lokalnego wygaszania spowodował mleko w hdr? Aha dodam jeszcze że u mnie w uncharted kolory w hdr też są jakieś dziwne. Np madagaskar ma ewidentnie skopane kolory w hdr. W last of us też czasami jest coś nie tak, mam wrażenie że naughty dog nie ogarnęło jeszcze dobrze hdr. Za to w horizon zero dawn u mnie jest wszystko spoko z kolorami, a w shadow of the colossus kolory są chyba nawet bardziej nasycone w hdr niż w sdr. Edytowane 1 marca 20187 l przez wulfen