Opublikowano wtorek o 20:562 dni Pekin jest wielki, ale prawda jest taka, że nawet ta moja mała bucket lista jest już prawie wszystkim, co popularne przewodniki polecają (ja rezygnuję z Pałacu Letniego bo IMO jest przereklamowany, nawet kiedyś Sapkowski pojechał, stanął na schodkach, powiedział "to proszę mi teraz zrobić zdjęcie dla żony i jedziemy dalej" xD). Wiadomo, jeśli chcesz zobaczyć jakieś Parki Olimpijskie, to co Pekin ma do zaoferowania wokół niego (ja np. bardzo lubię zaporę przy Qinglong xia, zwłaszcza jak wchodzisz po tym milionie schodów, a ona staje się mniejsza i mniejsza), czy Gubei Old Town.Szybki pociąg z Pekinu do Szanghaju to jakieś 5-6h (dolicz jeszcze z 2h na transport do dworca i czas na dworcu, bo tam warto być jednak sporo wcześniej), więc to też nie jest tak, że się jedzie i jedzie ;) Wiadomo, samolotem będzie trochę szybciej, ale znowu podejrzewam, że nie jakoś super dużo, ze względu na dojazd do lotniska, kontrole bezpieczeństwa itd.A tu groty Longmen z miasta mojej Janki, skoro nie słyszałeś:Według najnowszych obliczeń sprzed kilku (?) lat, jest tam ponad 130 tysięcy figur, od takich kilkucentymetrowych do kilkunastumetrowych ;) Edytowane wtorek o 20:582 dni przez Szwed