Opublikowano 6 maja 20188 l Brakuje mi takiego wątku z wrzucaniem newsów o tym, co tam za zabawki dla PCMR się szykują. Jeśli jest, to chyba a) mam sklerozę b) jestem ślepy c) nie umiem w wyszukiwarkę W każdym razie na start: Ptaszki ćwierkają, że pierwsze pamięci DDR5 dostaniemy już w przyszłym roku.Źródło A ja tu się dopiero co do czwórek przymierzam. Z drugiej strony może w efekcie te zaczną w końcu tanieć. Obecne 7-9 stówek za 2x8GB trochę straszy
Opublikowano 5 listopada 20196 l Nośnik przyszłości, czy przejściowa ciekawostka? https://www.dobreprogramy.pl/Ignite-2019-Microsoft-zapisal-caly-film-Superman-na-kawalku-szkla,News,104692.html
Opublikowano wczoraj o 12:25 1 dzień DARK ROCK PRO 6 niedługo zadebiutuje. Powietrzne chłodzenie na 300W i podobno jest ciche https://www.bequiet.com/en/cpucooler/7322
Opublikowano wczoraj o 12:42 1 dzień Fajne, na pewno będzie ciche jak to u be quiet (co wynika głównie z tego że ich wenttory pracują standardowo na mniejszych obrotach), ale mogli sobie darować to białe logo na froncie. Ja ostatnio składałem nowego peceta to zdecydowałem się Assassina IVnie tak wydajne jak Dark Rocki, ale designersko dla mnie najładniejsze chłodzenie powietrzne na rynku (jak coś jest też czarna wersja).
Opublikowano wczoraj o 12:53 1 dzień Jak o bq mowa to muszę kupić jakieś wentylatory od nich, bo do 9800x3d zamontowałem Thermalrighta PS 120 EVO, bo niby najlepsze chłodzenie powietrzne. Ale jest głośne w pytę w porównaniu do reszty pc, a wentylatorki bq słyną z cichej pracy. A tak jeszcze co do temperatur Thermala to też tak se, może w przyszłości w ogóle zmienię chłodzenie, np na te bq wyżej. Edytowane wczoraj o 12:54 1 dzień przez rafanus2
Opublikowano wczoraj o 13:09 1 dzień 25 minut temu, ASX napisał(a):Fajne, na pewno będzie ciche jak to u be quiet (co wynika głównie z tego że ich wenttory pracują standardowo na mniejszych obrotach), ale mogli sobie darować to białe logo na froncie.Ja ostatnio składałem nowego peceta to zdecydowałem się Assassina IVnie tak wydajne jak Dark Rocki, ale designersko dla mnie najładniejsze chłodzenie powietrzne na rynku (jak coś jest też czarna wersja).Ładne ale dla mnie priorytet to wydajność, kultura pracy i cena. Wygląd schodzi na drugi plan ale może przy kolejnym PC dobiorę tak komponenty żeby grały kolorystycznie xd
Opublikowano wczoraj o 14:05 1 dzień Też teraz posiadam 9800x3d mój pierwszy proc od AMD i wrzuciłem chłodzenie "Arctic Cooling Liquid Freezer III 360 (Black) waterkoeler" ale mam strasznie czułe ucho i jak gra się uruchamia i nagle wskakuje na 100% obrotów przy ładowaniu shaderów to strasznie drażni i rozprasza.
Opublikowano wczoraj o 15:19 1 dzień To u mnie przy 9800x3d i Cooler Master MasterLiquid 360 Atmos jest cisza. Jestem w chuj zadowolony.
Opublikowano wczoraj o 18:12 1 dzień Też mialem kiedyś Master liquid od Cooper Mastera tylko 240 i byłem bardzo zadowolony z kultury pracy i wydajności. Arctic Freezer jest na pewno lepiej zbudowany, bo ma większą chłodnice. Ale nie jestem fanem ich wentylatorów. To znaczy robią wiatr, ale kosztem właśnie hałasu. Trzeba trochę pogrzebac w krzywych by było komfortowo, ale właśnie tracimy wydajność. Ogólnie z chłodzeniami nie ma jakieś wielkiej filozofii. Cudów się nie da wymyślić z wiatrakami. Wszystkie najpopularniejsze marki o podobnej budowie mają bardzo podobne rezultaty. Jedyne różnice są takie że jedne kladą trochę różne aspekty na wydajność kulturę pracy i design.
Opublikowano 15 godzin temu15 godz. 13 godzin temu, ASX napisał(a):Ogólnie z chłodzeniami nie ma jakieś wielkiej filozofii. Cudów się nie da wymyślić z wiatrakami. Wszystkie najpopularniejsze marki o podobnej budowie mają bardzo podobne rezultaty. Jedyne różnice są takie że jedne kladą trochę różne aspekty na wydajność kulturę pracy i designTrochę trzeba być ignorantem żeby coś takiego powiedzieć. Jeszcze 10 lat temu chłodzenia powietrzne miałeś pod 200W procki i były głośne a procek wcale chłodny nie był. Dzisiaj możesz dwoma wentylatorami schłodzić 300W przy tym mieć hałas poniżej 20 decybeli. Teraz powoli standardem w wentylatorach robią się 6 biegunowe, trójwazowe silniki co znacznie zmniejsza wibracje i tym samym hałas generowany przez wentylator. Masz spacjalnie profilowane łopatki aby zmniejszyć odrywanie się strug powietrza od łopatek wentylatora co znacznie zmniejsza hałas i zwiększa wydajność. Teraz powoli standardem robi się "tunelowanie" powietrza na wentylatorze co zwiększa wydajność i zmniejsza "wycieki" powietrza na boki. Kolejnym krokiem będzie pewnie sychnronizacja wentylatora nawiewnego i wywiewnego i uszczelnienie końcówek łopatek. Bardzo fajnie właśnie widać postęp technologiczny na wentylatorach, ja mocno doceniam jak to się fajnie rozwija i producenci szukają aby z każdą generacją urwać kolejne procenty wydajności.
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. No trochę na pewno jestem, bo nie znam się na tym tak dobrze jak ty. Ale też przerobiłem trochę chłodzeń, naoglądałem się też wiele porównań i dla mnie te rezultaty pomiędzy poszczególnymi markami, jeśli mają taką samą konstrukcję, wielkość wentylatorów z podobną prędkością, podobną ilość rur cieplnych, a w przypadku chłodzeń wodnych podobnych rozmiarów chłodnicę to rezultaty będą podobne i różnice będą oscylować w granicach kilku stopni. Od lat te najlepsze/ najdroższe modele są do siebie bardzo podobne. I jeśli weźmiemy np. takie chłodzenia powietrzne, to najlepsze są chłodzenia dwuwieżowe, wysokości ok 17 cm aby zmieściły się do obudowy, z dwoma lub trzema wentylatorami 120 mm lub większe i nie zapowiada się by cokolwiek w tej materii miało się zmienić, poza rozwojem detali o których wspomniałeś, które pozwolą poprawić wyniki może o kilka procent. I tak jak ze wszystkim, dla jednej osoby te różnice typu kilku stopni to będzie dużo, a ktoś inny w ogóle nie zwróci na to uwagi.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 17 godzin temu, ASX napisał(a):Też mialem kiedyś Master liquid od Cooper Mastera tylko 240 i byłem bardzo zadowolony z kultury pracy i wydajności.Arctic Freezer jest na pewno lepiej zbudowany, bo ma większą chłodnice. Ale nie jestem fanem ich wentylatorów. To znaczy robią wiatr, ale kosztem właśnie hałasu. Trzeba trochę pogrzebac w krzywych by było komfortowo, ale właśnie tracimy wydajność.Ogólnie z chłodzeniami nie ma jakieś wielkiej filozofii. Cudów się nie da wymyślić z wiatrakami. Wszystkie najpopularniejsze marki o podobnej budowie mają bardzo podobne rezultaty. Jedyne różnice są takie że jedne kladą trochę różne aspekty na wydajność kulturę pracy i design.Wydaje mi się, że wentyle arctica nie powinny być jakoś głośniejsze od innych. Mam w drugim kompie takie i ich maksymalny rpm to 3000 więc nie dziwota, że wtedy są głośne bo wentyle innych firm mają zazwyczaj maks 1500 albo 2000. Po prostu ustaw sobie obroty na 1500 albo na tyle aż będzie komfortowo. Duży wpływ na to ma przepływ powietrza w obudowie i czy jest dobrze wyciszona. Jak masz dobrą budę z dużymi wiatrakami to będzie ciszej i chłodniej. Jak złożyłem kompa kilka lat temu to byłem w szoku jak się zmieniła kultura pracy przez te lata bo komp składany w 2012 wył dość głośno a teraz zupełna cisza.