ogqozo 6634 Posted March 3, 2019 Posted March 3, 2019 (edited) Kolejny hicior na Switcha to pierwszy owoc skupienia się Devolver Digital na tej platformie - i od razu jedna z ciekawszych gier kultowego wydawcy. Gra ma proste założenia - latasz małpą i starasz się uciec z budynku, po drodze unikając albo rozwalając wszystkich ludzi po drodze. To wszystko w niesamowitej oprawie, opartej na prostych, mocarnych formach (narysowanych podobno przez Bennetta Foddy'ego, twórcę gry Getting Over It with Bennett Foddy), nieustannie trzęsącym się ekrane (można ten efekt wyłączyć) i kapitalnym soundtracku jazzowym, który stanowi połowę atrakcji. Ze względu na perspektywę, gameplay czy też częstotliwość zgonów, gra na pewno wywołuje skojarzenia z Hotline Miami. Jest jednak znacząco mniej kompleksowa i przemyślana w praktyce. Raczej niż na opanowanie danej planszy, przemyślanej przez developera odgórnie, Ape Out stawia na improwizację i szybkie reagowanie na pojawiające się bardziej losowo zagrożenia (choć oczywiście są pewne motywy na kolejnych planszach). Ze względu na ograniczone narzędzia do dyspozycji goryla (ogólnie są dwa przyciski, o prostej funkcji: ŁAP i WAL), przypomina mi to wręcz Pac-Mana (gdyby Pac-Man mógł rozczłonkować ducha jednym odwinięciem z piąchy, a potem podnieść kończynę i rzucić nią w następnego tak mocno, że rozstrzaska się na kawałki o szybę). Jest to bardziej gra, którą można sobie włączyć w dowolnym momencie i popykać, czysto dla emocji, rytmu i doznań estetycznych. Przejście wszystkich plansz zajmie ledwie parę godzin, gra bardziej jest nakierowana na odblokowywalne tryby arcade i robienie wyników niż opowiedzenie jakiejś historii. Ale gra po prostu świetnie się rusza i wciąga prostotą - po przejściu kolejnej planszy chcę od razu iść następną, a po śmierci nie mogę nie zacząć tej samej jeszcze raz. Slant: "Ape Out to arcydzieło desperackiej, reaktywnej gry, sprawiające, że nie tylko zachowujesz się jak oszalały goryl, ale też musisz się adaptować jak on" (4,5/5) Destructoid: "Wymagający, czasami frustrujący, ale uzależniający gameplay, namalowany pięknymi chluśnięciami farby (...) i pozbawiającą tchu muzyką. (...)" (9) IGN: "Upojne połączenie perkusji i destrukcji, z którego styl wycieka pod każdym kątem" (8,8) A wy jak tam koledzy gracie, nagrywacie jakieś akcje? Edited March 3, 2019 by ogqozo 1 Quote
kes 1462 Posted March 3, 2019 Posted March 3, 2019 Warto dodać że gra jest również dostępna na pc. 1 Quote
Daffy 10761 Posted March 3, 2019 Posted March 3, 2019 Ogor kolego pokaz jakie akcje Ty juz nagrales 1 Quote
Rezoo7 218 Posted March 5, 2019 Posted March 5, 2019 Oj kusi mnie ta małpa( muza i oprawa strasznie mi się podobają ) , tylko cena skutecznie odstrasza za ok 3h zabawy ,nawet złote monety nie ratują sytuacji . Quote
Hero of Orion 365 Posted March 5, 2019 Posted March 5, 2019 Wygląda świetnie ale też poczekam na przecenę. Quote
Recommended Posts