Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Jeśli ktoś zastanawia się dlaczego PlayStation portuję Helldivers 2 na Xboxa i zatrudnia ludzi do robienia gier na Nintendo i Xboxa to niech popatrzy na te grafikę, z najlepiej sprzedającymi się grami na PlayStation w USA od 6 kwietnia do 5 lipca

bafkreibqjydiao2gdz6s2gn4hancfkqu573c77yv7blo3flleyn5a2iayq.jpg

Z jednej strony można powiedzieć że spoko, Sony zarabia 30% od sprzedaży nie robiąc nic.

Ale z drugiej, jeśli wciąż ich interesuje tworzenie własnych gier, to konkurencja na ich własnej platformie, gdzie przecież sprzedaje się coraz mniej gier, jest silniejsza niż kiedykolwiek.

I gdy inni zarabiają, ich starsze gry leżą odłogiem.

To są dylematy, z którymi albo bedą się musieli zmierzyć, albo już teraz się mierzą.

I podziwiam wiarę osób, które wierzą i są przekonani że nic się nie zmieni, bo ja widzę tu o wiele więcej argumentów za zmianami. Ludzie często patrzą na to przez pryzmat CW, rywalizacji na sprzedaż konsol między Xboxem, Sony i Nintendo, gdy tymczasem prawdziwy obraz jest znacznie większy i bardziej złożony.

• Odpowiedzi 35 tys.
  • Wyświetleń 2,3 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Po całej generacji spędzonej z PS4 zakup klocka wydawał się jedynym sensownym rozwiązaniem. Głównie z uwagi na gamepass i całą bibliotekę nieogranych gier. Pierwsze wrażenie to radość z unboxingu, bo

Opublikowano
2 hours ago, ASX said:

Jeśli ktoś zastanawia się dlaczego PlayStation portuję Helldivers 2 na Xboxa i zatrudnia ludzi do robienia gier na Nintendo i Xboxa to niech popatrzy na te grafikę, z najlepiej sprzedającymi się grami na PlayStation w USA od 6 kwietnia do 5 lipca

bafkreibqjydiao2gdz6s2gn4hancfkqu573c77yv7blo3flleyn5a2iayq.jpg

Z jednej strony można powiedzieć że spoko, Sony zarabia 30% od sprzedaży nie robiąc nic.

Ale z drugiej, jeśli wciąż ich interesuje tworzenie własnych gier, to konkurencja na ich własnej platformie, gdzie przecież sprzedaje się coraz mniej gier, jest silniejsza niż kiedykolwiek.

I gdy inni zarabiają, ich starsze gry leżą odłogiem.

To są dylematy, z którymi albo bedą się musieli zmierzyć, albo już teraz się mierzą.

I podziwiam wiarę osób, które wierzą i są przekonani że nic się nie zmieni, bo ja widzę tu o wiele więcej argumentów za zmianami. Ludzie często patrzą na to przez pryzmat CW, rywalizacji na sprzedaż konsol między Xboxem, Sony i Nintendo, gdy tymczasem prawdziwy obraz jest znacznie większy i bardziej złożony.

No dobra ale pokazujesz dane sprzedaży na PlayStation. Sony niewiele da to, że 5 osób kupi ich grę na Xboxie.

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Czoperrr napisał(a):

No dobra ale pokazujesz dane sprzedaży na PlayStation. Sony niewiele da to, że 5 osób kupi ich grę na Xboxie.

myślisz że Sony zmienia swoją strategie dotyczącą ekskluzywności dla 5 osób?

Myślę że nie są głupi, musieli sobie to dobrze przeliczyć, zanim zdecydowali się po raz pierwszy w historii z własnej inicjatywy wydać własną grę na xboxa i planują następne.

Opublikowano
4 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

No zobaczymy jaki będzie szał na Helldivers 2 na Xboxa.

Łatwy do przewidzenia. Taki Cod to 10 do 1 na korzyść Sony także większego sukcesu sprzedażowego helldivers2 nie osiagnie.

Opublikowano
  • Autor

Call of Duty BO6 było w Game Passie na premierę, więc trudno o głupsze porównanie

Opublikowano

Może porównajmy sprzedaż długo wyczekiwanego na Xboxie FFXVI:

1. PS5: ~3 – 3,5 mln egzemplarzy.

2. Xbox: ~22 tys. egzemplarzy (na dzień około połowy czerwca 2025).

Opublikowano

Ale poprzednie CODY nie były w GP

Edytowane przez wojtas011

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, wojtas011 napisał(a):

Ale poprzednie CODY nie były w GP

Ale Donatello podaje dane dla Black Ops 6 (PS: 82% Xbox: 18%)

w poprzednich latach przed GP było to o wiele bardziej wyrównane:

In November 2023, Xbox’s share of Call of Duty’s player base was just 35%. The year before that (2022), Xbox did better, with an impressive 44% market share on Call of Duty during November.

Has Xbox’s Call of Duty Game Pas...
No image preview

Has Xbox’s Call of Duty Game Pass gamble paid off?

Plus! Why developers should move now to capitalise on Apple’s courtroom defeat
Opublikowano
1 minute ago, Donatello1991 said:

Czyli helldivers 2 nie będąc w GP powinien sie teraz sprzedać bardzo dobrze. No oki. Zobaczymy czy chociaż do 50 k dobije.

Mocny wynik jest pewny, w końcu Xbox posiada największą bazę użytkowników w całej swojej historii.

Opublikowano
6 minut temu, ASX napisał(a):

Ale Donatello podaje dane dla Black Ops 6 (PS: 82% Xbox: 18%)

w poprzednich latach przed GP było to o wiele bardziej wyrównane:

Has Xbox’s Call of Duty Game Pas...
No image preview

Has Xbox’s Call of Duty Game Pass gamble paid off?

Plus! Why developers should move now to capitalise on Apple’s courtroom defeat

Fajne dane na temat tego jak GP kanibalizuje sprzedaż.

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Mocny wynik jest pewny, w końcu Xbox posiada największą bazę użytkowników w całej swojej historii.

Ale spora część wciąż siedzi na Xboxie One gdzie HD2 nie wyjdzie

Opublikowano
  • Autor

to prawda, chciałem po prostu sprostować tę pomyłkę lub manipulacje

Opublikowano
38 minutes ago, Donatello1991 said:

Fajne dane na temat tego jak GP kanibalizuje sprzedaż.

No co Ty. Przecież wszyscy nam wmawiają, że Gamepass wpływa wręcz pozytywnie na sprzedaż, bo po ograniu na Gamepassie ludzie kupują gry na własność! Czyżby to nie była prawda?

32 minutes ago, ASX said:

No i już jest wyjaśniona słaba sprzedaż gry na Xboxie, nawet premiery nie trzeba. Wszyscy chętni do zagrania na Xboxie siedzą na One. A wszyscy, którzy mają Series kupili już na PC i grają na swoich gamingowych pecetach. Jasne, proste, oczywiste

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Homelander napisał(a):

No i już jest wyjaśniona słaba sprzedaż gry na Xboxie, nawet premiery nie trzeba. Wszyscy chętni do zagrania na Xboxie siedzą na One. A wszyscy, którzy mają Series kupili już na PC i grają na swoich gamingowych pecetach. Jasne, proste, oczywiste

brawo, jedna z najgłupszych teorii jakie przeczytałem.

obojętny mi jest ten HD,2 ale mam nadzieje że sprzeda się dobrze, a Sony zapowie następne porty. Chcę zobaczyć jakie fikoły będą wtedy lecieć

Opublikowano
5 minutes ago, ASX said:

brawo, jedna z najgłupszych teorii jakie przeczytałem.

obojętny mi jest ten HD,2 ale mam nadzieje że sprzeda się dobrze, a Sony zapowie następne porty. Chcę zobaczyć jakie fikoły będą wtedy lecieć

No jak, przecież to Ty sam na to

1 hour ago, Czoperrr said:

Stwierdziłeś, że

53 minutes ago, ASX said:

Konkluzja jest prosta. Jak Helldivers się nie sprzeda to powód jest oczywisty: ludzie siedzą na One.

Opublikowano
  • Autor

dopowiadasz sobie. Sprostowałem tylko że baza użytkowników nie będzie tak duża jak Czoperr to przedstawia, nic nie pisałem czy sprzeda się dobrze czy słabo.

Wg samego Sony baza +35 milionów konsol jest wystarczająco duża, a ludzie wciąż kupują gry by Halldivers miało szansę sprzedać się dobrze, inaczej by tego portu nie robili. Dokładnie tak jakby Sony miało większa wiedze na temat potencjalnej sprzedaży niż ty.

Opublikowano

No tak, wiadomo przecież, że jak korpo coś robi to ma to najgłębszy możliwy sens, wszystko jest przeliczone, rozwiązania logiczne, a możliwość błędu nie istnieje. No zwłaszcza jak chodzi o Sony.

Podejrzewam, że ten port kosztował tyle co skrzynka Harnasia w promocji i nawet jak pójdzie tego 100k to i tak będą do przodu

Opublikowano
24 minutes ago, ASX said:

dopowiadasz sobie. Sprostowałem tylko że baza użytkowników nie będzie tak duża jak Czoperr to przedstawia, nic nie pisałem czy sprzeda się dobrze czy słabo.

Wg samego Sony baza +35 milionów konsol jest wystarczająco duża, a ludzie wciąż kupują gry by Halldivers miało szansę sprzedać się dobrze, inaczej by tego portu nie robili. Dokładnie tak jakby Sony miało większa wiedze na temat potencjalnej sprzedaży niż ty.

Square też miało taką nadzieję jak czytało błagania użytkowników Xboxa o Final Fantasy a później zobaczyli 22 tysiące sprzedanych kopii. Wynik wykręcony jak na konsoli Tiger COM.

Opublikowano
1 minutę temu, Homelander napisał(a):

No tak, wiadomo przecież, że jak korpo coś robi to ma to najgłębszy możliwy sens, wszystko jest przeliczone, rozwiązania logiczne, a możliwość błędu nie istnieje. No zwłaszcza jak chodzi o Sony.

Podejrzewam, że ten port kosztował tyle co skrzynka Harnasia w promocji i nawet jak pójdzie tego 100k to i tak będą do przodu

Oczywiście, ze korpo wiedzą co robią! Concord czy to ze takie WB kontynuować będzie politykę po Suic Squad są tego najlepszym przykładam. Ba! Wielkie Bungie wie co robi kasując ND frakcje i wydając za to swojego Marathona. Nieskazitelne umysły.

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Square też miało taką nadzieję jak czytało błagania użytkowników Xboxa o Final Fantasy a później zobaczyli 22 tysiące sprzedanych kopii. Wynik wykręcony jak na konsoli Tiger COM.

Grę wydano po fali największego hype’u, kiedy w 2025 są gry bez porównania lepsze od tego Finala. Na sprzedaż na poziomie PS5 nie ma co liczyć, chyba że w proporcji do ilości konsol, ale timegating tych gier to zło i działanie na własną szkodę.

Opublikowano

No widzisz @Czoperrr , tydzień czy dwa tygodnie wcześniej i jak nic poszłby z 10 baniek. A tak to przepadło. Wspaniali ci xboksiarze. Dostarczają odpowiedzi na wszystkie pytania