Opublikowano 7 maja 20251 r 34 minuty temu, TomciooPL napisał(a):Świetnie to wygląda, nie miałem pojęcia o tym launcherze.Zbliża się premiera NS2, a mam tyle gier do ogrania z retro sprzętów, że powoli nawet się zastanawiam, czy by jednak nie odpuścić. Czasu jak na lekarstwo, mam wydawać 300 zł co parę miesięcy, żeby zagrać w "nowości"? No i tym launcherem, jak i RG 557 z ekranem OLED (to, czy takowy jest faktycznie potrzebny w retro-grach to sprawa dyskusyjna) zabiliście mi ćwieka. Boziu, granie w Burnouta 2 na kiblu vs nakurwianie jakąś skaczącą małpą przez pół planszy, żeby dokopać się do jakiejś monety? Wiadomo, że Burnoucik wygrywa :D Tyle gier mnie ominęło, że do dzisiaj żałuję, że nie poświęcałem wtedy jeszcze więcej czasu na granie na czymś innym niż DeCe, może backlog z ery PS2/GC byłby mniejszy...Muszę tylko porównać RG557 z Retroidem Pocket 5, bo coś mi się wydaje, że RP5 jest lepsiejsze.Zobaczymy, co powie portfel na jedno i drugie, dzięki Panowie za świetne sugestie, tak dotyczące sprzętu, jak i softu dookoła.Nie, to nie jest sprawa dyskusyjna. To robi potężną różnicę nawet w czarnobiałych grach z GB. Warto zawsze brać OLED jak masz taką możliwość.
Opublikowano 7 maja 20251 r 2 godziny temu, RafaU napisał(a):RG557 odpuść, miałem i się pozbyłem. Zero wsparcia, driftujace analogi. Tylko amoled był plusem.No i ten przedmiotowy launcher, od razu jego wgrałem.Dołóż do Retroida.Cenowo widzę to samo, nawet RP5 jest tańszy jak widzę na Ali. Drtiftujące analogi to deal-breaker, dzięki. W RG40XXH nie zauważyłem, ale może faktycznie warto zwrócić na to większą uwagę.
Opublikowano 11 maja 20251 r Tak się zastanawiam nad dwoma modelami „horyzontalnymi” (tylko takie wchodzą w grę w moim przypadku), czyli Anbernic RG40XX H i Trimui Smart Pro. Z tego co czytałem, to Anbernic jest lepiej wykonany (lepsze gałki) i mimo mniejszego rozmiaru, lepiej leży w dłoni, a Trimui ma lepszy ekran (np. pod emulację PSP).Tylko pytanie czy emulacja PSP na tych sprzętach jest obecnie warta uwagi? Czy wszystko zależy od gry i nie ma 100% poprawnej emulacji?Ktoś miał / ma może te dwa modele i może wypowiedzieć się co ostatecznie lepiej kupić?
Opublikowano 11 maja 20251 r Mam trimui i całkowicie odpuściłem sobie emulacje PSP. Chciałem uruchomic GTA vcs i nie mogłem tego odpalić w rozdzielczości 2xPSP (w niższej wygląda tragicznie). IMO ten sprzęt jest za słaby na PSP.Za to fajnie działa widescreen hack w grach na dreamcasta i PSX.
Opublikowano 12 maja 20251 r Chinole miały wysyłać Retroidy Pocket Classic najpierw w kwietniu, potem przesunęli na 5 maja, jest 12 maja i nadal cisza, ludzie piszą im wkurwieni na social mediach, a chinole mają w dupie i zapowiadają kolejne handheldy xDTakże chyba sobie jeszcze poczekam. Edytowane 12 maja 20251 r przez tlas
Opublikowano 13 maja 20251 r Już w doręczeniu, w piątek będzie. Na discordzie retroida jestem na razie jedyną osobą która ma w doręczeniu xD
Opublikowano 13 maja 20251 r W dniu 11.05.2025 o 21:03, Grzes!ek napisał(a):Tak się zastanawiam nad dwoma modelami „horyzontalnymi” (tylko takie wchodzą w grę w moim przypadku), czyli Anbernic RG40XX H i Trimui Smart Pro.Z tego co czytałem, to Anbernic jest lepiej wykonany (lepsze gałki) i mimo mniejszego rozmiaru, lepiej leży w dłoni, a Trimui ma lepszy ekran (np. pod emulację PSP).Tylko pytanie czy emulacja PSP na tych sprzętach jest obecnie warta uwagi? Czy wszystko zależy od gry i nie ma 100% poprawnej emulacji?Miałem w dłoniach obydwie konsolki, Trimui kupił swojego czasu mój znajomy. Sam jako dumny posiadacz Anbernica RG40XX H polecam ten sprzęt z uwagi na świetne wykonanie (wziąłem wczoraj do ręki Switcha Lite no i sorry, ale to NS wygląda jak chińskie urządzenie!). Pod emulację PSP to najlepiej wziąć coś mocniejszego, to nie ulega wątpliwości.
Opublikowano 13 maja 20251 r Bardziej zależało mi na emulacji PSX, więc wczoraj wziąłem jednak tego Anbernica RG40XX H - powinien dotrzeć w przyszłym tygodniu.Chociaż obecna cena modelu RG556 kusi, ale wysyłka jest z Hiszpanii i przez to raz już się naciąłem, że nie dostałem przedmiotu, więc chyba nie będę ryzykował.
Opublikowano 13 maja 20251 r 3 minuty temu, Grzes!ek napisał(a):Bardziej zależało mi na emulacji PSX, więc wczoraj wziąłem jednak tego Anbernica RG40XX H - powinien dotrzeć w przyszłym tygodniu.No ja mocno polecam - wróciłem po wielu latach dzięki Anbernicowi właśnie do retro-gamingu i do gier, w które nie chciało mi się grać na dużym TV. Na czterech calach gry z PSXa zyskują kolejne życie, a gry ze SNESa wyglądają co najmniej zadowalająco. Edytowane 13 maja 20251 r przez TomciooPL
Opublikowano 15 maja 20251 r Jednak mimo wszystko nie licząc Decka nadal nie ma przenośnej możliwości emulacji PS3. No chyba że o czymś nie wiem. Edytowane 15 maja 20251 r przez Enepsignos
Opublikowano 15 maja 20251 r 14 minutes ago, Enepsignos said:Jednak mimo wszystko nie licząc Decka nadal nie ma przenośnej możliwości emulacji PS3. No chyba że o czymś nie wiem.Na Decku to tak średnio bym powiedział.
Opublikowano 15 maja 20251 r Na tych grach co próbowałem było bardzo dobrze, no ale fakt, że trudno mi się wypowiedzieć za ogół.
Opublikowano 15 maja 20251 r Mam mozliwosc wzięcia nowki RG40XXH, kręci mnie emulowanie PSX, NeoGeo, DC, coś z PSP. Nic innego mnie nie interesuje, oglądałem recki, podoba mi się odpowiednią proporcja ekranu, podłączenie do TV, to że jest na Linuksie i nie ma tego komórkowego feelingu Androida i jakoś tak bardziej konsolowo mi się kojarzy. Dobrze myślę? Ponoć ergonomia też dobra, chociaż kształt deski nie zapowiada się zbyt dobrze. Często się przeprowadzam, nie myślę jakoś zawsze o TV w pierwszym momencie i mieć takie combo raz tryb HH raz na duży ekran rzucić gierki z PSX w ponoć podbitej rozdzialce brzmi dobrze. Czy te gierki w 2x serio wyglądają dużo lepiej i np na TV nie będzie dramatu? Poradźcie bo do jutra sprzedający czeka.
Opublikowano 16 maja 20251 r Ale ten model nie daje sobie rady z PSP, oczywiście zagrasz w niektóre tytuły ale o płynności rozgrywki zapomnij. Tak samo jak DC. Co do reszty to emulacja na poziomie 100%
Opublikowano 16 maja 20251 r Do emulacji PSP polecał bym Retroid 3+ z panoramicznym ekranem. Ergonomiczny, cieniutki z dużym wyświetlaczem. Idealny pod gry PSP z którymi radzi sobie bez zająknięcia. DC też obsłuży.Gry PSP podbija nawet do Full HD i różnica odnośnie oryginalnego sprzętu jest naprawdę spora.. Edytowane 16 maja 20251 r przez Enepsignos
Opublikowano 16 maja 20251 r Ten Retroid 3 + taki trochę switch z wyglądu. Ciekawe za ile go można w promce wyrwać
Opublikowano 16 maja 20251 r Ja swój myślałem sprzedać, ale trochę się boje sprzedawać sprzęt, bo to loteria. Coś padnie i będzie awantura.
Opublikowano 16 maja 20251 r No niestety tak jest ze wszystkim. Jak padnie po 2 dniach to lipa ale jak po roku to raczej nie Twoja wina.
Opublikowano 16 maja 20251 r No właśnie gwarancji nie ma może pochodzić 2 dni a może i 10 lat. Jak by to było oryginalne PSP albo Vita to bym się nie bał, bo to solidny sprzęt. Wprawdzie udało mi się sprzedać jedna z tych retrokonsolek ale i tak gościowi zależało jedynie na częściach więc problemu nie było.
Opublikowano 17 maja 20251 r Wiem, że tak ma być by design ale aż się prosi o jeden analog skoro już można grać w gry z N64, DC, a nawet Gamecube.