Skocz do zawartości

Retro handheldy do emulacji

Featured Replies

Opublikowano
34 minuty temu, TomciooPL napisał(a):

Świetnie to wygląda, nie miałem pojęcia o tym launcherze.

Zbliża się premiera NS2, a mam tyle gier do ogrania z retro sprzętów, że powoli nawet się zastanawiam, czy by jednak nie odpuścić. Czasu jak na lekarstwo, mam wydawać 300 zł co parę miesięcy, żeby zagrać w "nowości"? No i tym launcherem, jak i RG 557 z ekranem OLED (to, czy takowy jest faktycznie potrzebny w retro-grach to sprawa dyskusyjna) zabiliście mi ćwieka. Boziu, granie w Burnouta 2 na kiblu vs nakurwianie jakąś skaczącą małpą przez pół planszy, żeby dokopać się do jakiejś monety? Wiadomo, że Burnoucik wygrywa :D Tyle gier mnie ominęło, że do dzisiaj żałuję, że nie poświęcałem wtedy jeszcze więcej czasu na granie na czymś innym niż DeCe, może backlog z ery PS2/GC byłby mniejszy...

Muszę tylko porównać RG557 z Retroidem Pocket 5, bo coś mi się wydaje, że RP5 jest lepsiejsze.

Zobaczymy, co powie portfel na jedno i drugie, dzięki Panowie za świetne sugestie, tak dotyczące sprzętu, jak i softu dookoła.

Nie, to nie jest sprawa dyskusyjna. To robi potężną różnicę nawet w czarnobiałych grach z GB. Warto zawsze brać OLED jak masz taką możliwość.

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Wyświetleń 155,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dotarło do mnie dzisiaj Miyoo Mini+, pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, fajnie to leży w dłoni, ekran bardzo spoko jak na takie pieniądze, w weekend będę się bawić więcej i pewnie zainstaluje onionOS

• Wspaniale jest ogrywać zaległości z gba na słoneczku

• Po co wam te polskie wersje? Przecież językowo to są proste gierki, a wy nie macie już po 8 lat.

Opublikowano
2 godziny temu, RafaU napisał(a):

RG557 odpuść, miałem i się pozbyłem. Zero wsparcia, driftujace analogi. Tylko amoled był plusem.No i ten przedmiotowy launcher, od razu jego wgrałem.

Dołóż do Retroida.

Cenowo widzę to samo, nawet RP5 jest tańszy jak widzę na Ali.

Drtiftujące analogi to deal-breaker, dzięki. W RG40XXH nie zauważyłem, ale może faktycznie warto zwrócić na to większą uwagę.

Opublikowano

Tak się zastanawiam nad dwoma modelami „horyzontalnymi” (tylko takie wchodzą w grę w moim przypadku), czyli Anbernic RG40XX H i Trimui Smart Pro.

Z tego co czytałem, to Anbernic jest lepiej wykonany (lepsze gałki) i mimo mniejszego rozmiaru, lepiej leży w dłoni, a Trimui ma lepszy ekran (np. pod emulację PSP).

Tylko pytanie czy emulacja PSP na tych sprzętach jest obecnie warta uwagi? Czy wszystko zależy od gry i nie ma 100% poprawnej emulacji?

Ktoś miał / ma może te dwa modele i może wypowiedzieć się co ostatecznie lepiej kupić?

Opublikowano

Mam trimui i całkowicie odpuściłem sobie emulacje PSP. Chciałem uruchomic GTA vcs i nie mogłem tego odpalić w rozdzielczości 2xPSP (w niższej wygląda tragicznie). IMO ten sprzęt jest za słaby na PSP.

Za to fajnie działa widescreen hack w grach na dreamcasta i PSX.

Opublikowano

Chinole miały wysyłać Retroidy Pocket Classic najpierw w kwietniu, potem przesunęli na 5 maja, jest 12 maja i nadal cisza, ludzie piszą im wkurwieni na social mediach, a chinole mają w dupie i zapowiadają kolejne handheldy xD

Także chyba sobie jeszcze poczekam.

Edytowane przez tlas

Opublikowano

Już w doręczeniu, w piątek będzie. Na discordzie retroida jestem na razie jedyną osobą która ma w doręczeniu xD

Opublikowano

W dniu 11.05.2025 o 21:03, Grzes!ek napisał(a):

Tak się zastanawiam nad dwoma modelami „horyzontalnymi” (tylko takie wchodzą w grę w moim przypadku), czyli Anbernic RG40XX H i Trimui Smart Pro.

Z tego co czytałem, to Anbernic jest lepiej wykonany (lepsze gałki) i mimo mniejszego rozmiaru, lepiej leży w dłoni, a Trimui ma lepszy ekran (np. pod emulację PSP).

Tylko pytanie czy emulacja PSP na tych sprzętach jest obecnie warta uwagi? Czy wszystko zależy od gry i nie ma 100% poprawnej emulacji?

Miałem w dłoniach obydwie konsolki, Trimui kupił swojego czasu mój znajomy. Sam jako dumny posiadacz Anbernica RG40XX H polecam ten sprzęt z uwagi na świetne wykonanie (wziąłem wczoraj do ręki Switcha Lite no i sorry, ale to NS wygląda jak chińskie urządzenie!). Pod emulację PSP to najlepiej wziąć coś mocniejszego, to nie ulega wątpliwości.

Opublikowano

Bardziej zależało mi na emulacji PSX, więc wczoraj wziąłem jednak tego Anbernica RG40XX H - powinien dotrzeć w przyszłym tygodniu.

Chociaż obecna cena modelu RG556 kusi, ale wysyłka jest z Hiszpanii i przez to raz już się naciąłem, że nie dostałem przedmiotu, więc chyba nie będę ryzykował.

Opublikowano
3 minuty temu, Grzes!ek napisał(a):

Bardziej zależało mi na emulacji PSX, więc wczoraj wziąłem jednak tego Anbernica RG40XX H - powinien dotrzeć w przyszłym tygodniu.

No ja mocno polecam - wróciłem po wielu latach dzięki Anbernicowi właśnie do retro-gamingu i do gier, w które nie chciało mi się grać na dużym TV. Na czterech calach gry z PSXa zyskują kolejne życie, a gry ze SNESa wyglądają co najmniej zadowalająco.

Edytowane przez TomciooPL

Opublikowano

Jednak mimo wszystko nie licząc Decka nadal nie ma przenośnej możliwości emulacji PS3. No chyba że o czymś nie wiem.

Edytowane przez Enepsignos

Opublikowano
14 minutes ago, Enepsignos said:

Jednak mimo wszystko nie licząc Decka nadal nie ma przenośnej możliwości emulacji PS3. No chyba że o czymś nie wiem.

Na Decku to tak średnio bym powiedział.

Opublikowano

Na tych grach co próbowałem było bardzo dobrze, no ale fakt, że trudno mi się wypowiedzieć za ogół.

Opublikowano

Mam mozliwosc wzięcia nowki RG40XXH, kręci mnie emulowanie PSX, NeoGeo, DC, coś z PSP. Nic innego mnie nie interesuje, oglądałem recki, podoba mi się odpowiednią proporcja ekranu, podłączenie do TV, to że jest na Linuksie i nie ma tego komórkowego feelingu Androida i jakoś tak bardziej konsolowo mi się kojarzy.

Dobrze myślę? Ponoć ergonomia też dobra, chociaż kształt deski nie zapowiada się zbyt dobrze. Często się przeprowadzam, nie myślę jakoś zawsze o TV w pierwszym momencie i mieć takie combo raz tryb HH raz na duży ekran rzucić gierki z PSX w ponoć podbitej rozdzialce brzmi dobrze. Czy te gierki w 2x serio wyglądają dużo lepiej i np na TV nie będzie dramatu?

Poradźcie bo do jutra sprzedający czeka.

Opublikowano

Ale ten model nie daje sobie rady z PSP, oczywiście zagrasz w niektóre tytuły ale o płynności rozgrywki zapomnij. Tak samo jak DC. Co do reszty to emulacja na poziomie 100%

Opublikowano

Do emulacji PSP polecał bym Retroid 3+ z panoramicznym ekranem. Ergonomiczny, cieniutki z dużym wyświetlaczem. Idealny pod gry PSP z którymi radzi sobie bez zająknięcia. DC też obsłuży.

Gry PSP podbija nawet do Full HD i różnica odnośnie oryginalnego sprzętu jest naprawdę spora.

.

Edytowane przez Enepsignos

Opublikowano

Ja swój myślałem sprzedać, ale trochę się boje sprzedawać sprzęt, bo to loteria. Coś padnie i będzie awantura.

Opublikowano

No właśnie gwarancji nie ma może pochodzić 2 dni a może i 10 lat. Jak by to było oryginalne PSP albo Vita to bym się nie bał, bo to solidny sprzęt. Wprawdzie udało mi się sprzedać jedna z tych retrokonsolek ale i tak gościowi zależało jedynie na częściach więc problemu nie było.