Wredny 9351 Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 Dawno nie zakładałem tematu z potencjałem na max jedną stronę, więc czas coś zrobić w tym kierunku Survival RPG od polskiego studia Parasight, osadzony w świecie naszych słowiańskich wierzeń i mitów, z młodą Jagą (jeszcze nie Babą) w roli głównej. W przeciwieństwie do wielu innych gier tego typu tutaj ma być normalne story, questy itp, a szacowany czas przejścia to około 15h. Na TGA21 było jakieś demko, z którego pochodzi poniższy materiał - szkoda, że nie ma go teraz, bo chętnie sam bym sprawdził. Tu nieco więcej o grze - https://blacktail.game/ Niby tylko PC i aktualna generacja, premiera cholera wie kiedy, choć miała być chyba już w zeszłym roku. W każdym razie wygląda fajnie i czekam, co z tego wyniknie. @Boomcio, co o tym sądzisz 2 Quote Link to comment
balon 5317 Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 To jak tylko na PC, to sio do działu PC Quote Link to comment
messer88 6376 Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 Jak pc jak ten filmik to z xsx. Fajne takie akurat do GP bo tematyka ciekawa. Quote Link to comment
Boomcio 4009 Posted January 23, 2022 Share Posted January 23, 2022 Ja lubię w takich grach realizm. Tu widzę gadające krzaki, robaczki i latające świecące wróżki. Nie moja baka raczej. Ale do GP mi taki tytuł pasuje. Quote Link to comment
Wredny 9351 Posted January 23, 2022 Author Share Posted January 23, 2022 4 godziny temu, balon napisał: To jak tylko na PC, to sio do działu PC 9 godzin temu, Wredny napisał: PC i aktualna generacja 1 Quote Link to comment
Wredny 9351 Posted December 28, 2022 Author Share Posted December 28, 2022 Gierka miała swoją premierę jakiś czas temu, ACG poleca: Ja wczoraj kupiłem - niestety tylko cyfra, zniżka 20% dla Plusowiczów. Muszę przyznać, że gierka ma zajebisty klimat, słowiańska dusza aż się wylewa z ekranu, sporo tu różnych wierzeń, nawiązań, smaczków, które tylko Polacy wyłapią (Marzanna, "Wlazł kotek na płotek", kiedy raz po raz naciągamy cięciwę bez strzały). Aż dziwne, że nie ma polskiego dubbingu i tylko boboki po naszemu nawijają. W sumie nie wiem, czy to jakiś spory minus, bo w angielskiej wersji aktorzy naprawdę się przyłożyli i nie ma lipy. Wbrew wcześniejszym wrażeniom - nie jest to żaden survival i nie do końca open-world. Jest to pierwszoosobowe action-adventure ze strzelaniem z łuku i craftowaniem strzał oraz okazjonalnym używaniem magii, a lokacje są spore i zrobione trochę na zasadzie Dark Souls np, ze skrótami, hubem centralnym i teleportami pomiędzy save-pointami. Graficznie kojarzy się z KENĄ i jest bardzo ładnie, a do tego raczej płynnie w trybie performance. Muzyczka też fajna z zajebistym, słowiańskim motywem przewodnim. Pograłem wczoraj parę godzinek i szczerze polecam. 2 Quote Link to comment
Boomcio 4009 Posted December 28, 2022 Share Posted December 28, 2022 Wrzuć pozniej parę obrazków. Quote Link to comment
Wredny 9351 Posted December 28, 2022 Author Share Posted December 28, 2022 Proszę bardzo 1 Quote Link to comment
Wredny 9351 Posted January 8, 2023 Author Share Posted January 8, 2023 Jakby to kogoś interesowało - gierkę ukończyłem, a nawet splatynowałem. Post w odpowiednim temacie: 1 minutę temu, Wredny napisał: Blacktail Pierwsza ukończona gra (i od razu platyna) tego roku, podobnie zresztą jak w poprzednim, przypada na polską produkcję. Wtedy był to całkiem udany Terminator od Teyon, a teraz Blacktail od nowopowstałego, małego studia, Parasight (stworzonego m.in. z byłych pracowników BlooberTeam). Jest to pierwszoosobowa gra action adventure, osadzona w baśniowo-folkowych, mocno słowiańskich klimatach, w której wcielamy sie w młodą Yagę, wygnaną z wioski z powodu podejrzeń o wiedźmowate zapędy. Historia jest naprawdę mocną stroną tej indyczej produkcji i śledzi się ją z zaciekawieniem, a także słucha z niekłamaną przyjemnością, bo zarówno główna bohaterka (która brzmi trochę jak Camilla Luddington z nowych Tomb Raiderów), jak i głos nam towarzyszący, są rewelacyjnie odegrane. Gorzej z kotem, któremu głos podkłada Nergal - ciężko słucha się tego, jak kaleczy angielski (tak, nie ma tu polskiego dubbingu) i po dłuższym czasie jego teksty zaczynają irytować. Reszta dźwięków to świetne aranżacje muzyczne (z tytułowym motywem na czele), które swojskością nierzadko przypominają Wiedźmina 3, oraz cała masa odgłosów, które możemy usłyszeć w tym pięknym, kolorowym świecie. Graficznie bowiem jest równie dobrze, jak dźwiękowo - grę napędza Unreal Engine, a małemu studio z Krakowa udało się wyrzeźbić na tym narzędziu całkiem ładny, kolorowy, spory, żyjący świat. Nie jest to może open world w powszechnym tego słowa znaczeniu, a raczej zbiór większych HUBów, podłączonych korytarzami do centralnej miejscówki, ale jest to przestrzeń na tyle obszerna, że bez problemów zatrzymacie się tu na wiele godzin, walcząc z przeciwnikami, zbierając materiały na crafting, odkrywając sprytnie poukrywane sekrety, receptury, pozwalające rozwijać naszą bohaterkę i kolejne fragmenty opowieści. Wspomniałem o braku polskiego dubbingu, choć jedne ze stworzeń mówią akurat w naszym języku, ale i tak w pakiecie dostajemy sporo rzeczy, które tylko Polacy załapią, że wspomnę choćby o wszechobecnej melodii "Wlazł kotek na płotek", czy charakterystycznym trójzębie, trzymanym przez Borutę, pochodzącym z filmu "Przyjaciel wesołego diabła". Aktualnie gierka jest chyba na przecenie za 107zł (tylko cyfra niestety) i uważam, że warta jest tych pieniędzy, ale jak ktoś nie ma ciśnienia to może spokojnie poczekać - ja miałem i nie żałuję, a Blacktail serdecznie polecam. W mojej ocenie to mocne 7/10, a całość, wraz z maksowaniem, zajęła mi 32h z haczykiem. 1 2 Quote Link to comment
messer88 6376 Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 A walka jak tu wygląda? Tylko łuk i strzelanie czy coś więcej? Quote Link to comment
Wredny 9351 Posted January 9, 2023 Author Share Posted January 9, 2023 Łuk, trzy rodzaje strzał, każda z jakimś specjalem, a do tego użycie mocy po wciśnięciu R3 (odepchnięcie i coś jeszcze, ale skille powiązane są z karmą, więc jak jesteś zły to coś innego chyba). Plus stawianie miotły jako totemu, który wabi wrogów, a po upgrade'ach dodatkowo ich spowalnia, a nas leczy. 1 Quote Link to comment
messer88 6376 Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 Podoba mi się ten baśniowy świat i gameplay wygląda ciekawie, no i sama tematyka ale przespałem promkę Quote Link to comment
Szymek 1044 Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 Tez bankowo ogram. Czekam tylko jak wpadna jakies tansze kody na Xboxa Quote Link to comment
Szermac 2439 Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 A jak jest z sejwowaniem, bo słyszałem opinie, że system sejwów potrafi nerwów przysporzyć :hmm: Quote Link to comment
balon 5317 Posted January 9, 2023 Share Posted January 9, 2023 No to usługi mają dobrego kandydata na fajną wrzutkę. @Wredny a są jakieś elementy eksploracji, jakieś zagadki środowiskowe? Jakiś mały platforming? Czy tylko walka i fabuła? Quote Link to comment
Wredny 9351 Posted January 10, 2023 Author Share Posted January 10, 2023 18 godzin temu, Szermac napisał: A jak jest z sejwowaniem, bo słyszałem opinie, że system sejwów potrafi nerwów przysporzyć :hmm: Są autosave'y, ale też kapliczki, przy których save'ujesz, mając w inventory czerwonego kwiatka (bez obaw - pełno tego rośnie). Nie miałem z save'ami żadnego problemu. 15 godzin temu, balon napisał: @Wredny a są jakieś elementy eksploracji, jakieś zagadki środowiskowe? Jakiś mały platforming? Czy tylko walka i fabuła? Eksploracji jest od chooya, a i platforming się znajdzie, choć całe szczęście niezbyt wiele, bo z pierwszej osoby to bardzo chooyowe doświadczenie. 1 Quote Link to comment
Figuś 21052 Posted October 24, 2023 Share Posted October 24, 2023 Mając grę na radarze zakupiłem ją na obecnej promce z PSS, po niecałych dwóch godzinach nie żałuję zakupu , świetny swojski klimacik. Spoiler granie na cięciwie "wlazł kotek na płotek" gdy nie masz strzał coś więcej jak już bardziej się wgryzę w gierkę 1 Quote Link to comment
Figuś 21052 Posted November 12, 2023 Share Posted November 12, 2023 powoli sobie ogrywam, nie jest to gra przy której zrobisz długie posiedzenia, eksploracja daję radę, mapka dosyć spora, platforming jest ale w pierwszej osobie ssie pałę i to mocno, przedstawiony nam świat mocno SWOJSKI co jest plusem, walka nie najgorsza ale też sporo jej brakuje do bycia dobrą w internetach piszą że gierka na 20h z wycalakowaniem, kurwa ja nie wiem jak oni licza te godziny, ale ja po tylu jestem w połowie fabuły bo łażę "tam gdzie nie potrzeba" daję w spoiler bo miękkie faje mogą się źle poczuć Spoiler 1 Quote Link to comment
Wredny 9351 Posted November 13, 2023 Author Share Posted November 13, 2023 No ja pisałem, że mi 32h godziny z maksowaniem zeszło - gdzieś tak mniej więcej wychodzi. Wiadomo, że zboczuchy, playtynujące wszystko na siłę zrobią to szybciej, bo od razu z poradnikiem na kolanach będą grali, więc te 10h szybciej pewnie się da, tylko po co Quote Link to comment
Recommended Posts