Jump to content

Zwierzaki

Shago

Recommended Posts

Nie widziałem na forum takiego tematu, a mam pytanie odnośnie akcesoriów dla zwierzaków. W tym konkretnym przypadku dla kota.

Ma ktoś z Was kota i fontannę z której kot pije? Jeżeli tak, to czy się sprawdza? Ma ona chodzić 24/7? Mój kot średnio chce pić z miski, jak jest spragniony to czeka, aż odkręcę kran :reggie:, stąd pomysł na taką fontannę.

23 godziny temu, Shago napisał:

Nie widziałem na forum takiego tematu, a mam pytanie odnośnie akcesoriów dla zwierzaków. W tym konkretnym przypadku dla kota.

Ma ktoś z Was kota i fontannę z której kot pije? Jeżeli tak, to czy się sprawdza? Ma ona chodzić 24/7? Mój kot średnio chce pić z miski, jak jest spragniony to czeka, aż odkręcę kran :reggie:, stąd pomysł na taką fontannę.

Dosłownie wczoraj odebrałem i podłączyłem do testu fontannę dla swoich kotów. Nic z górnej półki, Cat Mate Muszla z Zooplus.

Póki co wielkiego zainteresowania nie było. Bez wzruszenia, oba koty przechodziły obok wczoraj. Nie bały się, ale zainteresowane też nie były. Przed wyjściem dziś do pracy widziałem jeden kot zaciekawiony już łapę wsadzał, bardziej do zabawy, więc boję się, czy nie zastanę kałuży po powrocie.

Sama fontanna względnie cicha, ale mimo wszystko da się odczuć, że chodzi. W zależności od podłoża też słychać rezonans/buczenie. Koty na pewno jeszcze bardziej to odczuwają.

Moje też niechętnie piją wodę. A niestety w ostatnich dniach nagle jeden kot zachorował, przestał jeść i pić, wyszły problemy z trzustką, dlatego chciałem je trochę zmotywować do przyjmowania większej ilości płynów.

Wszystko zależy od zwierza, nie ma reguły. Moje najchętniej piją wodę z... wiaderka. Czasem jak było ryzyko braku wody/prądu, to nalewałem wody na czarną godzinę w łazience i wtedy widziałem bardzo chętnie oba chłeptały. Może dlatego, że powierzchnia duża i nie muszą się schylać. Czasem polewałem też suchą karmę odrobiną wody.

• Like 1

Wczoraj byłem u znajomych, którzy również mają 2 koty i fontannę i w zasadzie powiedzieli to samo, co Ty: szybko przestały się nią interesować, przy czym zdarza się, że korzystają z niej, ale nie tak często, jakby właściciele sobie życzyli. No nic, pomyślę, jeszcze. Dzięki za wpis! ;)

A wiesz co, pomyśl z tym wiaderkiem, czy innym wysokim kubłem i postaw w łazience, gdzie się nie potkniesz. A nuż się okaże, że to dla kota będzie wygodniejsze. U mnie jest to lepsze rozwiązanie dla obu kotów. Teraz, jak młodszy był chory, to też nie chciał nic pić, a dopiero jak postawiłem wiadro, to zaczął.

Z drugiej strony, jeśli mówisz, że Twój pije z kranu, to może akurat fontanna się sprawdzi. Pożycz od znajomych? :D

Kałuży na szczęście nie zastałem, ale nadal nie zaobserwowałem któregokolwiek kota pijącego wodę z fontanny. A że oba chwilowo pod okiem weta, to nie chcę im jej zostawiać jako jedynego źródła wody w chacie.

Przy okazji, polecam kociarzom te pozornie proste legowiska - https://www.zooplus.pl/shop/koty/drapaki_dla_kota/drapak_maly/60_cm/315826

Tak, drogi karton, ale naprawdę koty to uwielbiają. Dla moich to ulubione/główne miejsce do spania. Wszyscy znajomi, którym to poleciłem mówią to samo. Wbrew pozorom jest to też wytrzymałe, o ile nie zostanie zalane/zarzygane.

• Upvote 1

Ja mam taką i sprawdza się całkiem nieźle: https://www.maxizoo.pl/p/anione-poideko-fontanna-flower-15-l-z-wymiennym-filtrem-1331739/

Oba moje koty korzystają bez większych problemów, oczywiście nie za często bo koty generalnie nie powinny musieć pic zbyt dużo wody bo czerpią ją glownie z pożywienia (dlatego powinny jeść tylko mokrą karmę).