Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ninja Gaiden 4 -- Platinum Games

Featured Replies

Opublikowano

Nie wiem co wy macie do tych lokacji - są po prostu przydługie (zwłaszcza deszczowe góry) tak sam ich projekt i zaglądanie w każdą dziurę jest zrobione z głową.

Nie które "dziury" wymagaja new game plus, ukryte walki itp ogólnie sam progres i to jak jest zrobiony new game plus, działa tu idealnie.

@Amer

Polecam na start zapoznać się z tym. ->

Edytowane przez Soul

• Odpowiedzi 628
  • Wyświetleń 38,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Dobra, to i ja dorzucę swoje trzy grosze. Na początek polecimy z tym, co mi się nie podobało i uznaję za minus: miejscówki i estetyka - nie mam z tym problemu bo liczy się dla mnie sieka i tak jak w D

• Koniec. Ten ostatni boss, mieli rozpalić trzema szuflami węgla w piecu, a dowalili ze 3 tony I jest ten uczuć, którego nie lubię po skończeniu gry: kiedy wiem że bawiłem się bardzo dobrze, ale mimo

• Wukongowi i RoR bliżej imo do Soulsów, bo ten pieprzony pasek staminy psuje mi obraz slashera. Grając w slashera to ja chcę linkować kombosy i robić cancele a nie patrzeć czy paseczek łaskawie pozwoli

Opublikowano

A dzięki, chętnie obadam. Pierwsze 5h za mną i okazuje się, że gierka siadła mi idealnie. Jest kilka bzdetów, które pewnie dało się zrobić lepiej, niemniej... bawię się rewelacyjnie. Podobie swego czasu było z Roninen - że niby brzydki i koślawy, a ja nie mogłem się oderwać (głównie z racji systemu walki właśnie).

Edytowane przez Amer

Opublikowano
Godzinę temu, Soul napisał(a):

Nie wiem co wy macie do tych lokacji

Są nudne i nieciekawe, po prostu. Oprócz może lasu nic absolutnie nie zapada w pamięć i zlewa się w jedną wielką industrialną deszczową papkę, albo leśną papkę, albo papkę z jakimś wymiarem yokai. W dodatku jest kapkę lepiej, ale nadal jedynka i dwójka wciągają je noskiem. Najważniejsza jest sieka, wiadomo, ale sieka w ładnych okolicznościach smakuje jeszcze lepiej.

Opublikowano

@Amer

Fatal Flash i backslash Parry must have do nauczenia.

Warto też kupić dlc bo od razu do podstawki dorzuca dwie nowe bronie.

Edytowane przez Soul

Opublikowano

Można z nimi śmigać już przy pierwszym przechodzeniu fabuły? Parry to dla mnie podstawa, uwielbiam taki styl gry właśnie.

Opublikowano

Tak, dostajesz je na start, ogólnie dlc warte kazdej złotówki.

Warto też nauczyć się gleam/Blood cancel

Opublikowano

12 rozdział obecnie, gierka cymesik. Na normalu dość łatwa, kilku bossów padło za pierwszym razem. Sporo siedzę w treningu, a w kampanii staram się zaglądać w każdy kąt i robić wszelkie wyzwania. Lokacje okrutnie liniowe, niemniej muszę przyznać, że nie straszą i nie zamulają aż tak bardzo (spodziewałem się prawdziwego dramatu w tej materii). Tylko mogliby ograniczyć te sekwencja na szynach/desce/lotni. Pokazać raz czy dwa i zostawić po prostu, a nie męczyć tym bułę co kilka chwil. Sama walka cudo oczywiście. Niemniej tak średnio siadły mi dodatkowe brońki - nie mój klimat po prostu, więc zostaję przy podstawowych mieczykach którymi kroi mi się cudnie. Przez weekend pewnie skończę - ogólnie baaaardzo spoko slasher, zdrowo skondensowany i mięsisty.

Opublikowano

Od razu siadaj do Harda na NG plus (dalej masz nowe misje do wykonania i cześć walk jest dostępna tylko przy drugim przejściu)

Też tak na początku miałem dopóki nie zrozumialem czym te nowe bronie są dobre i tak rapier/śruba to najlepszy skracacz dystansu o najlepszym stunie w grze, jego przytymane ataki dosłownie zatrzymują typów w miejscu.(Bossow też)

Kijek bardzo szybko pozbawia przeciwników rąk/nóg plus spory AOE. (Forma kruka ofc)

Narzędzie Assassisna to już bajka, rzucanie ogromny shorykenami i potężne ataki z powietrza a także ataki, które bardzo dobrze otaczają Yakumo.

Pamiętaj też o płynnej zmianie broni, którą jest też możliwa w combosach ma ziemi, przy każdej zmianie musisz po prostu wdusić na chwilę Blood Raven form - > czyli np kwadrat, kwdrat, BR i zmina broni i lecisz dalej płynnym combosem tylko już inną bronią.

Jest też technika, która ma taki myk, że po każdym combo jak zrobisz unik może kontynuować dalej combo naucz się tego bo można z BR form zapętlić jedną animacje D

Edytowane przez Soul

Opublikowano

Wiadomo 😃 muza z NG4 podoba mi się szalenie mówiąc szczerze.

NG+ też bankowo będzie grane, bo jeden run to zbyt mało by nacieszyć się systemem.

Opublikowano

Może głupie pytanie, bo kusi a widzę jakies mini promki, a Gaideny grałem mało. Iść w 4 czy remake 2?

Opublikowano

IMO 4-ka. Lepszy movement, lepsze flow walk. Pod tymi względem to - jak dla mnie - najlepsza gra w serii.

Edytowane przez Amer

Opublikowano
  • Autor

Flow walk jest kompletnie inny. W pewnym sensie ta gra nie powinna się za bardzo nazywać Ninja Gaiden, ale akceptuję, że dzięki temu zarobili na większej ilości kopii.

Opublikowano

Skończone. Tak w sumie to... fantastyczna gierka IMO. W zasadzie wszystko już zostało powiedziane. Idealny przykład tytułu w którym zajebista walka przysłania wszelkie minusy (których w NG4 zdecydowanie nie brakuje). Starcia z końcowych rozdziałów niemalże perfecto (z wyjątkiem pierwszej fazy smoka). Z miłą chęcią sprawdzę też DLC, jednak póki co paluchy muszą chwilę odpocząć.

@Soul poziomy z DLC faktycznie takie dobre? Wezmę tak czy siak (szalenie podoba mi się perspektywa machania kosą).

Edytowane przez Amer

Opublikowano

Dlc piękne uzupełnia podstawkę czyniąc z niej produkt prawie kompletny, to zdecydowanie jedne z lepszych chapterow w grze.

Dwie dodatkowe bronie, road of abyss, świetnie wpasowują się w całość, kosa zdecydowanie jedna z lepszych i bardziej widowiskowych broni.

Teraz polecam przejść boss trails, dostaniesz za to na stałe Dark dragon Blade dla Yakumo - new game plus z nim to podstawa.

Nie odpoczywaj masteruj dalej gierkę @Amer

Edytowane przez Soul

Opublikowano

Widziałeś tego bezbeka Soul?

Pograł jebaniec na easy pewnie z 30 minut i marudzi. Weź go zagryź albo zakop w lesie...

Pamiętajcie dzieci, "bramy z niebieskim ogniem w NG4 są fajne i WYZYWAJĄCE"... balon

Edytowane przez Amer

Opublikowano

ninja.png

Chciałem to obejrzeć, ale nie jestem w stanie przepalić tego co ten typ gada i w połowie odpuściłem. Gość odejmuje jeden punkt od końcowej oceny, bo w opcjach można włączyć automatyczne parowanie, leczenie, poruszanie itd. Taka przypierdolka na siłę do rzeczy, które są opcjonalne i jakieś 99 % graczy z nich nie skorzysta. Tak samo czepianie się, że Ryju Hayabusa nie jest głównym bohaterem i został w tej roli zastąpiony przez Yakumo.

Opublikowano
56 minut temu, Amer napisał(a):

Widziałeś tego bezbeka Soul?

Pograł jebaniec na easy pewnie z 30 minut i marudzi. Weź go zagryź albo zakop w lesie...

Pamiętajcie dzieci, "bramy z niebieskim ogniem w NG4 są fajne i WYZYWAJĄCE"... balon

Ja go nawet wyjaśniłem

Opublikowano

Toś mi zaimponował Panie Soul banderasMam awersję do tego typa, a że się nawinął akurat...

Opublikowano
W dniu 26.03.2026 o 17:11, Basior napisał(a):

Może głupie pytanie, bo kusi a widzę jakies mini promki, a Gaideny grałem mało. Iść w 4 czy remake 2?

Dziś ukończyłem 4-kę i z tej okazji wróciłem na moment do NG2 Black. Powiem Ci, że systemowo to jest przepaść tak naprawdę. W 2 aż ciężko mi się gra obecnie, tj. wszystko wydaje się ślamazarne, jak pod wodą. Dotyczy to nawet podstawowego movementu, o walce nawet nie wspominając. Dla mnie jest to trochę taki Returnal (moje TOP5 gierek życia) tyle że z bronią białą! Tak więc - o ile nadal rozważasz zakup - to zdecydowanie atakuj NG4. Po ograniu go powrót do czegokolwiek innego jest zwyczajnie bolesny.

PS. DLC zakupione! A jak, nie mogłem się oprzeć. Kosa jest niesamowita. Pozostałe dodatkowe brońki raczej mi nie siadły, a tutaj wszystko jest perfekcyjne jak dla mnie (włącznie z finiszerami). No cudna jest ta gierka, żałuję że nie brałem na premierę.

Edytowane przez Amer

Opublikowano
36 minut temu, Amer napisał(a):

Dziś ukończyłem 4-kę i z tej okazji wróciłem na moment do NG2 Black. Powiem Ci, że systemowo to jest przepaść tak naprawdę. W 2 aż ciężko mi się gra obecnie, tj. wszystko wydaje się ślamazarne, jak pod wodą. Dotyczy to nawet podstawowego movementu, o walce nawet nie wspominając. Dla mnie jest to trochę taki Returnal (moje TOP5 gierek życia) tyle że z bronią białą! Tak więc - o ile nadal rozważasz zakup - to zdecydowanie atakuj NG4. Po ograniu go powrót do czegokolwiek innego jest zwyczajnie bolesny.

PS. DLC zakupione! A jak, nie mogłem się oprzeć. Kosa jest niesamowita. Pozostałe dodatkowe brońki raczej mi nie siadły, a tutaj wszystko jest perfekcyjne jak dla mnie (włącznie z finiszerami). No cudna jest ta gierka, żałuję że nie brałem na premierę.

Zwykła wersja jest na promie na ps5 za prawie 200zł, więc trzeba!

Opublikowano

Zacząłem 2-gi rozdział z DLC. Jaka to jest różnica w wyglądzie otoczenia to brak słów. Szczególnie chapter nr 2, cudo. Gdyby od razu poszli w podobne klimaty (i różnorodność) odbiór gry na premierę byłby zapewne zdecydowanie lepszy.