Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Bakeru to dynamiczna japońska gra akcji 3D. Twoim zadaniem jest przemierzenie 47 prefektur Japonii, by uwolnić kraj od złowrogich duchów i pokonać złowieszczego Wyrocznię Saitaro oraz jego Oddziały. Gra łączy świat baśniowej Japonii z nowoczesnością, oferując ponad 50 etapów pełnych przygód, walk i eksploracji.

Edytowane przez Bowser

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 180
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Grałem w demo i mi się spodobało na tyle, że przeszedłem całe. Czekałem na wersję pudełkową, która pojawiła się w Europie w lutym bodajże, natomiast jeszcze nie zdecydowałem się na zakup, ale planuję

• Też niedawno sprawdziłem demko i rzeczywiście bardzo fajna gierka, teraz już platformówkowy głód troche mam zaspokojony, ale kiedyś na promce na pewno będzie kupowane

Opublikowano

Grałem w demo i mi się spodobało na tyle, że przeszedłem całe. Czekałem na wersję pudełkową, która pojawiła się w Europie w lutym bodajże, natomiast jeszcze nie zdecydowałem się na zakup, ale planuję na 100%.

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, TomciooPL napisał(a):

Grałem w demo i mi się spodobało na tyle, że przeszedłem całe. Czekałem na wersję pudełkową, która pojawiła się w Europie w lutym bodajże, natomiast jeszcze nie zdecydowałem się na zakup, ale planuję na 100%.

ekstra! mi też się spodobało a przypadkowo trafiłem na tę grę przeglądając YT, wcześniej nigdzie o niej nie słyszałem. Po ograniu demka sam się zdecydowałem na zakup pudełka odrazu

Edytowane przez Bowser

Opublikowano

Też niedawno sprawdziłem demko i rzeczywiście bardzo fajna gierka, teraz już platformówkowy głód troche mam zaspokojony, ale kiedyś na promce na pewno będzie kupowane

Opublikowano

Warto wspomnieć ,że gierka jest od twórców ostatniego kirby a dwa na Switchu 1 działała w pływającym klatkarzu, a na Switchu 2 śmiga w stałych 60.

Polecałem kiedyś gierkę w zakupach growych i chyba @iluck85 wtedy też kupił.

No i jest to multiplatforma więc nie wiem co robi w tym dziale.

Opublikowano
26 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Warto wspomnieć ,że gierka jest od twórców ostatniego kirby a dwa na Switchu 1 działała w pływającym klatkarzu, a na Switchu 2 śmiga w stałych 60.

Tak, też kupiłem. Sprawdziłem tylko, ale na 2 nie odpaliłem.

Ostatnio zrobiłem redukcję gierek, bo widzę że i tak tego nie ukończę, ale Bakeru zostawiłem.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

Zgadza się, gram na S2 i jest cudne 60 klatek. Zgadza się również że to multiplatforma, nie zwróciłem na to uwagi także mój błąd.

Opublikowano

Zawsze myślałem, czy nie założyć tematu w dziale platfromówek, bo tak nic nie ma w tym gatunku hehe.

Jest to też nadal świat Nintendo. To właściwie druga gra Good-Feel, która wyszła na PC (w 2021 roku wydano port Monkey Barrels), ale dość dobrze wpasowuje się w klimat, który zgodnie z nazwą jest kojarzony z tym developerem, i z Nintendo - to przyjemna gra dla dzieci i bardziej wyczilowanych dorosłych, z uroczymi pomysłami i stworzonkami, pozwalająca zazwyczaj bez ciśnienia sobie pochodzić po świecie i zbierać znajdźki.

Bez wątpienia miał to być swoisty następca Ganbare Goemon bez IP, jednak ma to sens, bo wielu pracowników studia pracowało nad Goemonami kiedyś tam jako członkowie Konami. Podobieństwa są jednak g głównie powierzchowne, bo konstrukcja gry to typowa platformówka "idź do przodu" bez uczucia jakiegoś większego świata. Niech nikt nie myśli, że grając w Bakeru, zrozumie fenomen tamtych gier.

Niemniej nie jestem wielkim fanem tej gry osobiście, by jakoś specjalnie ją polecać ludziom, którzy ją przegapili. Mimo że gra niby ma swój główny temat (nareszcie ktoś w gierkach się tym zajął - otóż, Japonia!), to nie wprowadza tak wiele własnych rozwiązań, by się ją wspominało jako mistrzostwo gatunku po latach. Tempo jest dość umiarkowane, wygląda to średnio, a rozgrywka nie wymaga wiele w miarę mijania godzin, mimo paru fajnych pomysłów na sterowanie w walce itp. Na pewno dla fanów platformówek 3D jest to okazja fajnie sobie popykać.

Dla mnie to typowa produkcja Good-Feel, które po wielkim sukcesie Kirby'ego Włóczki na Wii trzyma się tego kierunku i robi fajne gry, ale trochę dla dzieciaczków, no. Spodziewałem się dużo większego rozbudowania i szybszego działania gry, szczerze mówiąc. A tak, "platformówka roku" z braku konkurencji hehe.